600 watt smps devresi hakkındaki düşünceleriniz nedir.

Başlatan emre_41, 29 Aralık 2014, 17:16:30

emre_41

       

        İyi akşamlar;

                   Şema tamircihasan ' a ait öncelikle belirteyim. Elektronik ile yeni tanıştım geçtiğimiz günlerde 150w smps devresi yaptım. Aslında yapmak istediğim şema 600w olan idi. Fakat tecrübe edinme amacıyla önce 150w olanını yaptım. Bu kararı verdikten sonra pişman olmadım çünkü benim için gerçekten çok iyi tecrübe oldu. Tecrübelerinize danışmak istediğim konu bu ekteki devre hakkında düşünceleriniz nedir. Sanırım bu 600w smps bir kaç versiyonu var tamircihasan tarafından çizilen bu hangi versiyonu onuda bilmiyorum. sitesine üye oldum fakat aktif kullanılan bir forum olmadığı için. Sonuç elde edemedim. Teşekkürler iyi forumlar.


toyer


emre_41

   linkten indire bilirsiniz.


600W-SMPS-TAMIRCIHASAN.LYT indir
[mergedate]1419868821[/mergedate]
Devrede  ırfz44-48 kullanila bilirmi yada Irfn 064n yerine kullana bilecegim mosfetler hangileri . iyi forumlar.saygilar

toyer

600 watt/12 volt= 50 A

mosfetlerin 50 amperi tetiklemesi lazım.  50 A i tetikleyen 6/2=3 Mosfet var.  mosfet basına 50/3=16,6666 A düşer. 
irfz44 datasheetine göre kullanabilirsiniz gibi gözüküyor.    Ama tam olarak bilmediğim bir parametre var mosfet datasheetlerinde oda total power dissipation denilen parametre.  irfz44 için bu değer 150Watt  . eğer bu parametre Ids akımı carpı Vds voltajı ise  16,666(Ids) X 12 (Vds) =200 watt yapar ki buna göre kullanamazsınız demek.bu değer semadaki fet için 300 watt.   

diğer önemli parametreler Vgs voltajı, Maksimum Vds voltajı ,  mosfetin iç direnci Ron değeri bu mosfetin üzerinde ki kayıplar ve kullanılacak sogutucunun buyuklugunu etkiler.     Sekildeki mosfet için bu değer 9 mOhm. Yani 16,666A akım akıtırken üzerinde IxIxR ye göre üzerinde 2.5 watt (16,66 x16,66 x 0.009) kayıp olur.
irfz44 için bu değer  yani Ron değeri 28mOhm.  aynı hesabı onun icin yapar isek eğer  üzerinde 7.8 watt kayıp olur. çok daha fazla ısı acıga cıkar. cok daha buyuk sogutucu kullanmak gerekir.

bir iki parametre daha var karşılaştırma yapmak için ama temel olanlar bunlar. bunlara göre mosfet secebilirsiniz.

asma

Alıntı yapılan: emre_41 - 30 Aralık 2014, 15:52:55Devrede  ırfz44-48 kullanila bilirmi yada Irfn 064n yerine kullana bilecegim mosfetler hangileri . iyi forumlar.saygilar
Onlara bulaşma , irf3205 al kullan rahat et. ;)

http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irfp064n.pdf
yerine yarı fiyatına
http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irf3205.pdf

İlk bakacağın datasheet olmalı. Ben hiç anlamadığım zaman resimlere ve büyük yazılan rakamlara bakardım. ;) Aynı teknikle pdf lerin sağ üst köşesinde çerçeve içinde Vdss  , Rds(on) , Id değerleri var. Bu değerler aynı.
Gelelim resimlere ;D to-220 ve to-247 standardında iki farklı kılıf yapısıyla birbirinden farklı gözüküyor. Soğutucuya montaj deliği , izolatör boncuk kullanımı ve pin aralıkları halledilir, güvenle kullanılır.

power dissipation hesabı için mosfet başına düşen akım ve Rds(on) hesabı her zaman işe yarar. Mesela 1+1 to-247 yerine 2+2 to220 kılıf kullanmak gerekiyorsa , bu hesapla buluyoruz. Yukarıdaki gibi aynı çıkıyorsa soğutucu az geliyor ve ısı problemi varsa bu sefer termal direnç değeri kıyaslanır. (büyük kılıfın yüzeyi geniş, direnci düşük olur) 4 irfp yerine 5 irf kullanmak gerekir. (biz 1 yerine 1 kullansak yeter ısı problemi de yok zaten)
Termal direnç için elemanın birleşim yüzeyi ile kılıf , kılıf ile soğutucu arasındaki toplam değeri alın. jonction to case + case to sink

Kolay gelsin.

emre_41



@asma hocam  tavsiyen üzerine irf3205 aldım. Devreye başladım.  Elimden geldikçe paylaşmaya çalışacağım. Adnan hocam tavsiyesi üzerine nüveleri sararak kullacağım.   50+/- dc cıkış için primer 2x4 spir- sekonder  U1/U2=N1/N2 Formülünden  12/50= 4/N2  Olarak  16.66 sipir hesapladım. Yaptığım hesap dogrumudur. Elimde 1mm emaye bobin teli var. primer için 3 kat sekonder için tek kat kullanmayı düşünüyorum. iyi forumlar.

Adnancoskun

#6
yaptığın hesap doğrudur, ancak her ihtimale karşı sekonderi 1 tur fazla  yani 18+18 tur sar.... :)

tel kalınlıklarında gayet uygun... Nüveleri hazırladın mı?

bu arada çıkış diyotlarından bir tanesinin yerini delmeyi unutmuşsun :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Nüveleri buldum aksam sökcem  tinerle yapistiriciyi cözdürmeyi deniyeceğim belki kolay sökülür. Olmazsa kaynar su deneyecegim .Bende sonradan farkettim eksik deligi artik onuda tamamlariz:) 

Adnancoskun

tinerle temizle, suda kaynat, bir yöntem daha var aslında...

hani şu bizim meşhur seri lambamız varya,,, 220 volt , uçlarını kısadevre edince lamba yanıyor, işte o uçların birini nüvenin sağ taraftaki ek yerine, diğerini de sol tarafın ek yerine değdirince hafifte nüveye sürterek akım geçirilince ek yerleri ısınıp ayrılır...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan hocam ilk iki yöntemden sonuç alamazsam 220 ampullü deneyeceğim  fakat biraz tehlikeli sanki ..

Adnancoskun

dokunursan tehlikeli, ama dokunmadan yaparsan tehlikesi yok....  kaynattığında nüveye kibar davran, çok çabuk kırılıyor... tecrübe ile sabit :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.


emre_41



Günaydın herkese iyi forumlar.

     Devreyi bitirdim sayılır. Diyotların 4 tanesi yanlış çıktı uf 5408 olacağına ın 5408 vermiş malzemeci. o yüzden onları takmadım. birde mosfetler ile nüveler kaldı. nüveleri söktüm hiçte zor olmadı biraz kaynattıktan sonra kendiliğinden söküldü. ilk söktüğümün plastik kısmını hafif kırdım uç kısmından acemiliğime geldi. onuda loctite ile yapıştırıp kullanacağım bu akşam sarım işlemine başlarım. Mosfetleri kablo ile soğutucuya taşımayı düşünüyorum daha önce bir kaç örneğini gördüm sakıncası varmıdır.

Adnancoskun

Taşına bilir, ancak cok doğru olmaz hem ısı hem kayıp, mosfet trafo arasi ne kadar kısa ve kalin olursa okadar iyi olur. Bence plakete monte etmek daha mantıklı.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Elimdeki soğutucu biraz dar kart üstünde bütün mosfetleri bağlayamıyorum . o yüzden kablo ile taşımayı düşünmüştüm. başka bir soğutucu bulmaya çalışayım en iyisi. :D

ibbayram

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 07 Ocak 2015, 12:18:01tinerle temizle, suda kaynat, bir yöntem daha var aslında...

hani şu bizim meşhur seri lambamız varya,,, 220 volt , uçlarını kısadevre edince lamba yanıyor, işte o uçların birini nüvenin sağ taraftaki ek yerine, diğerini de sol tarafın ek yerine değdirince hafifte nüveye sürterek akım geçirilince ek yerleri ısınıp ayrılır...

hocam yarına yanındayım benim nüveleri bi sökelim adamlar yapıştırmak yetmemiş bide silikonlamışlar cesaret edip sökemedim artık yarın hem sökeriz hem sararız olmamazmı :) yanlız biri ei33 gibi fakat çok farklı bir trafo geçen canım sıkıldı evdeki bozuk crt monitörü parçaladım içinden çıktı :)
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

emre_41

Nüveleri saramadim sargilar sigmiyor en az 10 kere denedim malesef bi sonuc elde edemedim.

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan abi  çok uğraştım nüveler param parça oldu hepsini attım sinirlerimi bozdu. Bütün kocaelinde nüve aradım bugün bulamadım. her şey hazır nüve olayı kaldı çok sinir bozucu. Elimde bir tane yeşil teroid nüve var dış çapı 38 mm . İç çapı 25 mm yüksekliği  16  mm bununla yapsam 3 tane Ei 33 den alacağım gücü alabilir miyim.

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan abi bu devrede tek nüve kullanırken nasıl bağlantı yapacağım.  Birde sarım sayısında bir değişiklik yapmam gerekir mi ?

Adnancoskun

Sarim sayısında degisiklik olmayacak, tel kalınlığını (paralel tel sayısını) artıracağız. Yarin plaketteki değişikliği cizerim
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Abi çok iyi olur bende nüveyi temin etmeye çalışıyım buralarda yok nüve satılan bir yer netten bakıyorum. :D

emre_41

Adnan Abi etd 44 bulmadım etd 65 buldum   hemde komik bir rakama aldım :D   Şimdi sarımı nasıl yapalım abi.

   

Adnancoskun

#24
daha önce hiç trafo sardın mı?

karkas üzerinde montaj  pinleri göremedim göremedim...  farklı açılardan resmini çekip gönderebilirmisin , plaketi ona göre düzenlememiz lazım....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Abi montaj pinleri yok karkasın üstünde. Devreyi Yeniden Basmadan ortaya nüveyi koyup bağlantı yapma sansımız var mı . Normal trafolar üzerinde bir iki sarma çalışmam oldu daha önceden.


Adnancoskun

olur tabi ki, ama yerine sığar mı? ona iyi bakmak lazım, yeniden plaket çıkarma imkanı varsa ona göre düzenlemek lazım bence
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan abi en güzeli yeni plaket basmak olacak. Fakat şöyle bir düşüncem var.   ICL 7107 ve display ile volt metre yapıp devre üzerine eklemeyi düşünüyorum. Zaten o zaman yeni bir baskı devre yapmamız gerekecek. Şimdilik bu şekilde çalıştırıp sistemin sağlıklı çalışıp çalışmadığını görmek  istiyorum. ayrıca nüvenin tabana oturan kısmı yüksek olduğu için mevcut kartta herhangi bir elemana engel teşkil etmiyor. sadece bağlantıları nasıl yapacağım konusunda karmaşa içerisindeyim. Küçük bir karalama yapma şansın var mı benim için. Ayrıca tel kesitlerini artıracağımızı söylemiştin. primer ve sekonder hangi kesitlerde olmalı .saygılar.
 

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

+-/50 dc Lazım abi .   Zener diyotları ona göre ayarladım. Sekonder Sarımı da 18 tur konuşmuştuk. 

Adnancoskun

primer için 5 tane 1 mm lik tel alıp   yanyana getirip 5 mm lik tel elde ediyoruz ve bu 5 tane paralel 1 mm lik telden en alta 4 +4 tur sarıyoruz, resimde kırmızı ile gösterdim
sonra üzerini bant ile sarıyoruz ve sekonder için  varsa 1.5 mm lik telden  yoksa 1 mm lik telden 18+18 tur sarıyoruz  yeşil ile gösterdim. sonra üzerini bantla kaplıyoruz


geldik plaket bağlantısına,,
  Sarı daire içerisine aldığım kısımları tel ile birleştiriyoruz
sonra kırmızı daire içerisinde olanları da kendi aralarında birleştiriyoruz,

trafomuzun primer uçlarından baştakinin birini sarı yerlere,
diğer baş ucuda kırmızı olan yere bağlıyoruz

primerin orta ucunu da beyaz dairelerden birine bağlıyoruz,

sekonder kısmıda benzer şekilde yapıyoruz...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ibbayram

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 13 Ocak 2015, 17:54:35primer için 5 tane 1 mm lik tel alıp   yanyana getirip 5 mm lik tel elde ediyoruz ve bu 5 tane paralel 1 mm lik telden en alta 4 +4 tur sarıyoruz, resimde kırmızı ile gösterdim
sonra üzerini bant ile sarıyoruz ve sekonder için  varsa 1.5 mm lik telden  yoksa 1 mm lik telden 18+18 tur sarıyoruz  yeşil ile gösterdim. sonra üzerini bantla kaplıyoruz


geldik plaket bağlantısına,,
  Sarı daire içerisine aldığım kısımları tel ile birleştiriyoruz
sonra kırmızı daire içerisinde olanları da kendi aralarında birleştiriyoruz,

trafomuzun primer uçlarından baştakinin birini sarı yerlere,
diğer baş ucuda kırmızı olan yere bağlıyoruz

primerin orta ucunu da beyaz dairelerden birine bağlıyoruz,

sekonder kısmıda benzer şekilde yapıyoruz... abi aynı şekilde diyotlarıda birbirine paralel olarakmı bağlıyoruz etd44 alsam mesela
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

emre_41

Devreyi  bitirdim. İlk denemeleri yaptım. Fakat bir kaç küçük sorunum var.  Çıkış voltajı  2 x 27 volt ta kaldı.  birde nüvenin sargılarından cızırtı sesi geliyor bu normal midir? Ben zener diyotları 24v kullandım. birde deneme esnasında sadece iki mosfet takılı idi. Neden 2x50 volt elde edemediğimi anlamadım. nüve sarım sayısından eminim. saygılar iyi forumlar.

Adnancoskun

#33
zenerleri sök bakalım kaç volt çıkacak?

trafo gevşek mi sarıldı? mosfetlerde ısınma var mı?
trafonun nüvesini bantla sıkıca sardın mı?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Trafoyu elimden geldigi kadar  sıkı sardim. Nüveyide bantladim. Mosfetlerde hiç isinma yok.  Zenerleri söküp boş mu birakacagim yerlerini Adnan abi
[mergedate]1421525530[/mergedate]
Cizirdama sorununu cözdüm 12 volt besleme kablosunu kalinlastirdim ses yok oldu. Fakat zenerleri söktüm cikis voltajinda degisen hic bir sey olmadi. Nasil oluyor bu durum anlaya bilmiş degilim.  Birde devre yük bakli degilken  70 Mili Amper akim cekiyor bu normal sanirim.

Adnancoskun

70 mili amper cok iyi bir değer, devreyi ne ile besliyorsun? Akü ile mi,
[mergedate]1421531016[/mergedate]
 giriş gerilimi 12 voltun üstünde olmalı, eğer aku ile besledinse, ve gerilim yinede 27 volt ise, primer sarimini 2x3 tur yaparız
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan Abi henüz akü ile denemedim en kısa sürede deneyip bakacağım. Şuan 8,5 v   80 va     trafoyu dogrultup denedim.  Giriş gerilimi çöküyor 11,3 volt felan. 

Adnancoskun

Emreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,, yaptığın oldu mu şimdi? 8.5 volt girersen 27 volt alman gayet normal.......  :D


bilgisayar Power'ı varsa ondan 12 volt ile besle......
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan abi dogrultunca 12 yükseliyor yanliz:) mosfetlerin hepsini taktim cikista yuk yokken 2 amper akim cekiyor normalmi.?

Adnancoskun

2 amper biraz yüksek, çıkış gerilimin kac volt? Birde cikistaki wattli direncler akim cekiyor olabilir, onlari boşa alip cekilen akimi olcmek lazım
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Çikis voltu ayni degisen birsey olmadi. Direncleri söküm ölcerim kac amper cektigini abi

Adnancoskun

805 voltu doğrulttuğunda 12 volta yükselir, ama devreden 2 amper çekince yeniden 8.6 volt civarına düşer, sen bu devreyi akü ile besleyerek dene bence, hatta giriş kablolarını da mümkün olduğu kadar kalın tut....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Anlaştık abi . o konuda  akü ile besleyeceğim. Boştayken mosfetler ısınıyor ve 2 amper akım çekiyor devre bunu nasıl çözeceğiz anlamadım.  devrenin çalışma frekansı nüveye az geliyor olabilir mi . Alakası var mı. Birdi giriş voltajının düşük olması mosfetlerin isinmasına neden olur mu.

ibbayram

Alıntı yapılan: emre_41 - 30 Aralık 2014, 15:52:55linkten indire bilirsiniz.


600W-SMPS-TAMIRCIHASAN.LYT indir
[mergedate]1419868821[/mergedate]
Devrede  ırfz44-48 kullanila bilirmi yada Irfn 064n yerine kullana bilecegim mosfetler hangileri . iyi forumlar.saygilar
lişnk uçmuş rar yapıp tekrar yüklemen mümkünmü
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE


ibbayram

Alıntı yapılan: emre_41 - 30 Aralık 2014, 15:52:55linkten indire bilirsiniz.


600W-SMPS-TAMIRCIHASAN.LYT indir
[mergedate]1419868821[/mergedate]
Devrede  ırfz44-48 kullanila bilirmi yada Irfn 064n yerine kullana bilecegim mosfetler hangileri . iyi forumlar.saygilar
BEN IRF 3205 KULLANIYORUM SIKINTI OLMUYOR DENEYEBİLİRSİN
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE




asma

Gonya yolunda görülmüş en son.  :D
Konu tamda doğum gününde buraya nasıl geldi acaba.
Görür ise haberi olursa, selamlar.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın