Şemadaki bobinin kullanım mantığı smps midir yoksa dc filtremidir?

Başlatan serkan_48, 24 Aralık 2014, 09:25:54

serkan_48

Arkadaşlar merhabalar.

Bir solar şarj devresi yapacağım ancak aklıma takılan bir nokta var. SMPS konusunda çok bilgim olmasa da az çok bişeyler öğrenmeye çalışıyorum. Yakın zamanda bir solar panel yapacağım ve bu panel ile akü şarjı için bir şarj kontrol devresi yapmak istiyorum. Bir şema buldum ancak şemadaki bobin ne işe yarıyor anlamadım. Yani aslında şema MPPT smps olarakmı çalışıyor yoksa PWM mantığı ilemi çalışıyor çözmeye çalışıyorum. Bobin filtre bobini değil ise bobinde indüklenen voltaj çıkışta doğrultma v.s. yapılmıyor yada benmi yanlış düşünüyorum çözemedim.

Yorumlarınızı bekliyorum.


Mr_YAMYAM

Bir bobinin üzerinde gerilim indüklenebilmesi için üzerine AC gerilim uygulanmalıdır.
Uygulanan AC gerilim kontrollü ise, kontrollü olarak bobin üzerinde oluşan ters EMK kullanılabilir.
Kontrolsüz AC gerilimler bobin üzerinde parazit olarak görüleceği için, bu gerilimlerin kontrolü de zordur.
BU DURUMDA:
Devreyi analiz ederek bobin uçlarındaki gerilim bileşenlerini hesaplarsak bu bobinin kullanılma mantığını bulabiliriz.
NOT:
Gerilim çiftleyiciler KASKAD bağlı diyot ve kondansatör bileşkesi ile yapılmaktadır.

serkan_48

Şu resimdeki yöntemlere göre benim yukarıdaki topoloji BUCK konverter olarak çalışan bir indüklemeli voltaj düşürücü sanıyorum.

Yanılmıyorum değil mi?

Not : Resimde sol sütundaki ilk yöntem.


Mr_YAMYAM

Q1 MOS'unu hızlı bir anahtar olarak düşünürsek,
IC1 mikro kontrollorün de hangi mantıkla çalıştığını çözebilirsek,
Devreyi, tam anlamıyla analiz etmiş oluruz.

toyer

devre bir buck converter. orada ki bobin amacı mosfet iletimi kestiğinde devrenin (akünün) bobinin üzerinde indüklenen akımla mosfet tekrar acilana kadar cıkısı beslemek icin.
bobinler üzerinde akım değişimine izin vermek istemezler. yani akım akmıyor iken akım akmasına bir direnc gösterirler, akım akıyorsada üzerindeki akımı devam ettirmek isterler.  mosfet iletime geçtiğinde bobin üzerinden V(bobin)=L(bobin) X di(bobin) /dt  seklinde akım akıtmaya baslar. mosfet iletimi kestiğinde de formule gore üzerinde o ana kadar biriken akımı akıtmak ister. bu yuzden polarite değiştirir..(ters voltaj indükler) ve üzerindeki akımı akıtmaya devam eder(diyot üzerinden devresini tamamlar) boylece cıkısında ki voltaj düşme ve yükselme olayı azalmıs olur. (ripple voltajı)

MPPT konusunda daha önce baska konularda da belirtmiştim.   eğer güneş paneliniz atıyorum 18 volt 5 A  90watt lık olsun.  akünüz de 12 volt 100 Ah luk olsun.  bu durumda akünüzü sarj ederken eğer sekilde ki devreyi kullanırsanız akünüze 90 watt a yakın(kayıplar yuzunden) enerji depolayabilirsiniz. soyle ki 18volt x 5 A = 90 watt.  90/13.8(akü sarj voltajı) =6,52 amperle akünüzü sarj edebilirsiniz. eger linear sarj aleti kullanırsanız bu durumda günes paneliniz maksimum 5A verdiğinden 13.8x5A=69 Watt la sarj edersiniz. ve 21 watt enerji linear regulatorde ısı olarak harcanmıs olur.
ama eger akünüz 50 Ah ve asagısı ise linear regulator ve sekilde ki devre arasında sarj verimi yonunden fark olmaz. soyle ki  akünüz 50/10=5 amper mak akımla sarj edilir. dolayısı ile panelin verdiği verebileceği butun akımı sarj için kullanabilirsiniz. fazlası ısı olarak linear regulatorde atılır.  aynı aküyü sekilde ki devre ile sarj ederseniz eğer bu sefer panelden 5A guc cekmezsiniz. 69/18(panelin o an verdiği voltaj olsun) =3,83 amper cekersiniz günes panelinden.   18 volt 3,83 amper güç verir panel bunu sekildeki devre 13.8 volt 5 A güçe çevirir.    Ama akünüzün 50Ah lık olmasından dolayı linear regulatorle bu devre arasında fark olmaz sarj verimi acısından. linear regulatorde fazla enerji cekip fazlasını ısı olarak harcarsınız, bu devre de ise sadece akünün ihtiyacı oldugu kadar enerji cekersiniz.

Flatron

@ Serkan
Hocam o şema silicon chip devresi linkide
http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_112335/article.html
burada şemaya tıklarsanız slayt olarak diğer açıklamaları ve devrenin tam şemasınıda  görürsünüz.
Ancak devrede MCU olduğu için ve dergiler program kodlarını genellikle abone olmadan vermedikleri için devreniz  koddan dolayı yarım kalabilir.
(Ama orta seviyede programlama bilen bir kişi bu verilere göre programı yazabilir.)
Burada anlatılanlara göre MPPT (Maximum Power Point Track ) sistemine göre çalışıyor.
Yani devre  temel olarak  kontrollu ve verimli şekilde akü şarzı için kullanılıyor.
Kolay gelsin

[mergedate]1419412249[/mergedate]
İleridede bu tarz bir cihaza ihtiyacım olacağı için biraz araştırdım.
Bir ingilizin 20 küsür bölümlük anlatımı var .Adam benzer bir cihazın incelemesinden sonra adım adım bu tür bir proje yapmış.
http://www.youtube.com/user/julius256/search?query=MPPT

Ayrıca arduino için kodlarıda aşağıdaki linkte
http://www.256.co.uk/?p=1104

Kodun arduino için olması  sorun olmaz C bilen biri bu kodları rahatlıkla diğer platformlara taşır (PIC/ Atmel/ARM)

serkan_48

@Flaton Hocam doğrudur devre silicon chip devresi ve verdiğiniz likteki devredir. Devreye 320volt blogdan aldığım dökümanla ulaştım. Kodlara da ( hex kodu ) 320volt blogdaki aşağıdaki yorumların birindeki yine silicon chip sitesinden link vermişlerdi. Siteden kodları indirmiştim. Yani kodlar elimde var. ( denemediğim için çalışıp çalışmadığını bilmiyorum ama yorumlarda çalıştığı yazıyor. ) Bende devreyi kurup testlerini yaparım buradan da paylaşırım.

MPPT olması çok iyi bu ve benzeri bir çok şarj kontrol ünitesi 100$ gibi seviyelerde satılıyor.  Umarım düzgün çalışır ve verim alırız.

Yardım ve yorumlar için teşekkürler.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın