zener diyotlar hakkında yardım lazım.

Başlatan emre_41, 18 Aralık 2014, 12:22:13

emre_41

    Merhaba
 
                 150 w  2x35  smps devresi yapıyorum. şemada 70v zener diyot var. Malzemeciden 70v zener diyot istedim. Fakat doğru malzeme olup olmadığı konusunda şüpheliyim. üzerindeki yazılar çok küçük mercekle bile okunmuyor. 1n4148 görünümünde bir diyot verdi. Bildiğim kadarıyla 70v zener diyot devrenin çıkış gerilimini ayarlıyor. 70v zenerin üzerinde ne yazması gerekir. yada elimdeki malzemenin 70v olup olmadığını nasıl anlarım. Herkese iyi forumlar saygılar.

Adnancoskun

canını sıkma, tak zeneri yerine, eğer 70 volttan düşükse zaten gerilim düşük çıkacaktır.
Zener kaç voltsa o kadar volt gerilim çıkar... yanlış değerde de olsa çalışma açısından bir sıkıntı olmaz, çıkış gerilimini ölçersin... baktın yüksek çıkıyor, demek ki zener yanlışmış dersin... devrede biryeri bozmaz... :D
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

gevv

70v zener varmıdır bilmem çok kullanılan bir değer değil size verilen diyot üzerinde bir kod yokmu ?

Kod yoksa pek güven olmaz harici bir güç kaynağı ile voltaj verip ölçebilirsiniz ama voltajda yüksek en iyisi üzerinde kodu olan ne olduğu belli olan düşük değerli zener alıp seri bağlayın mesela 2 tane 35v zener seri bağlanabilir veya yakın değerler

seron

70volt zener var. daha önce malzemeciye sormuştum kaç volta kadar diye. 70volttan yukarısı elimde yok demişti. hatta 75 volt bile var. 70 voltunkini bulamadım ama 75 volt 3W zener diyodun bilgileri burada: http://www.futurlec.com/Diodes/BZX79-C75pr.shtml

70 volt zenerin kodu BZX70'li birşey oması lazım. şüphe varsa iki adet 35V seri bağlansa da olur.

emre_41

                 Malum emek veriyorsun o kadar ufak bir hata yüzünden sıkıntı yaşamak istemez kimse. O yüzden danışmak istedim. tavsiyelerinizi uygulayacağım ilginiz için teşekkür ederim. Herkese iyi forumlar.

asma

Emre 35voltta kararlımısın? ;)
Eşit veya değil, seri zenerlerle bu iş olur.

Zener diyot test cihazı yapalım. 8)
Mesela elimizde 7107 li DVM varsa (veya volt metre haricen bağlanır) pil veya adaptörle çalışan bir sabit akım kaynağı olsa:
1mA-5mA gibi kademeleri olsa 80-100V gibi bir voltajı gerilim çoklayıcıyla üretsek (veya başka yollarla) Çıkışına voltmetre ve zeneri bağladığımızda bize kırılma voltajını verir. Öyle değil mi?

Kolay gelsin.

emre_41

 :D 35 volt yetmiyor devre için biliyorum fakat 600 watt lık  smps de 6 adet ırfn640n var bu mosfetler cok pahalı. deneyim olması acısından önce 150w olanı yapmayı düşündüm elimde  nüve var ei28 -ei 33 zeneri 100v kullanıp +/-50 volt almaya çalışacağım nuve yide ei28 yerine ei33 kullanmayı düşünüyorum  umarım yanılmıyorumdur.

asma

-Mosfetleri 1+1 deneyebilirsin.( bozulunca hepsi gider de ondan)
-12V girişine güçlü bir halojen lambayı seri bağlarsan problemi en düşük zararla tespit edersin. Herşey normal ise güç testinde direk bağlarsın.
-Elimde EI-33 olacaktı, istersen veririm.

Bu arada forumda küçük harf yazma kuralını biliyorum ama ei-33 yazarsan ben anlamam, doğrusu EI olmalı. Bu harfler nüvenin yapısını belirtiyor; E harfi şeklinde bir nüve içinde karkas olur ve adeta kapak gibi I şeklinde diğer nüve parçası olur. Buyur sana EI nüve. (33 ü sorma ebatlarıyla ilgili araştır bul. ;D ezbere bilmiyorum)

Kolay gelsin.

emre_41

#8
Abi cok guzel anlattinda :) keske bu soylediklerini daha once okumus olsaydim :) bn devreyi bitirdim bagladım power çaliştırdm 12 volt kablolar aninda isindi biyerde sorun oldugunu dusunerek akimi kestim mosfetler baya isindi sonra devreyi kontrol ettim bi anormallik goremedim. Farkettimki poweri taktigim fis topraksiz. Baska bir powerla toprakli fiste denedim poweri kisa devre ediyor. Nerde hata yaptigimi bulamadim sanirim baya hasar var devrede :(

asma


emre_41

 Ben bu sorunu nasıl çözeceğim bilmiyorum. smps   (on)  kablosundan akım vermeden. direk kısa devreye düştü. Çıkışta yük olmamasından olabilir mi.

Adnancoskun

çıkışa yük bağlamadınsa çok az akım çekmeli, yük bağladıkça çekilen akım artar.

şimdi sizin yapmanız gereken çok basit,
öncelikle PWM kısmınına enerji vermeden devreye enerji vereceksiniz ve hemen hemen hiç akım çekmeyecek..... eğer akım çekiyorsa mosfetlerin bağlantısında bir problem vardır.. belki soğutucuya bağladığınız noktalarda bir kısadevre vardır.
daha sonra mosfet kısmının enerjisini kesin yalnızca PWM kısmını besleyip entegrenin A ve B çıkışlarındaki karedalga sinyali osiloskop ile gözlemleyin.
eğer osiloskop'unuz yoksa  mosfetlere enerji verdikten sonra ısınma yoksa, aynı zamanda PWM kısmınada enerji verip çıkış gerilimini ölçün....
Bu arada SMPS çıkışında doğrultma diyotlarının Ultra fast olduğuna da dikkat edin...
eğer normal diyot kullanırsanız kısadevre davranacaktır.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın