2x35 volt 300 waat smps yardım lazım arkadaşlar.

Başlatan emre_41, 15 Aralık 2014, 07:55:43

ibbayram

aşağıdaki devreyi tavsiye ederim arkadaşlar mantık aynı ama 250w değerinde yükte iken neredeyse hiç ısınmadı bu ara trafo sarımını yaptığı için adnan coşkun hocama çok çok ççççooooooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk teşekkürler hocam sen bir numarasın valla ;) ;) ;) ;) ;)
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

haylaz

Alıntı yapılan: ibbayram - 02 Ocak 2015, 20:25:49aşağıdaki devreyi tavsiye ederim arkadaşlar mantık aynı ama 250w değerinde yükte iken neredeyse hiç ısınmadı bu ara trafo sarımını yaptığı için adnan coşkun hocama çok çok ççççooooooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk teşekkürler hocam sen bir numarasın valla ;) ;) ;) ;) ;)
Kaç volt arası ayarlanabiliyor

toyer

#102
Alıntı yapılan: emre_41 - 01 Ocak 2015, 19:25:29Ayni devreye harici iki mosfet bir trafo daha taktim suanda cok iyi oldu.  :) görsellik hic yok ama sorunu cözdüm.  En yakin zamanda 600watt olan devreyi yapacağim.
entegreden 3525 den cıkıp mosfetlere giden kısımda arada direncler var . onlar 1k mı ? 
[mergedate]1420233314[/mergedate]
devrenizdeki mosfetlerin yanma sebebi fazla akım değil bence.(direk olarak yani oluşan durum akıma baglı tabi ) entegrenin 7 nolu bacagına cıkıslarda ki duty i sınırlamak icin bir diren koyulması lazım. 20-50 ohm gibi.  fazla akım cektiğinizde çıkıslar yuzde 50 duty ile calısıyor. yani arada her ikisininde kapalı oldugu (kesimde oldugu bir sure yok. dolayısıyla krosconduction olma ihtimali yani her 2 mosfetinde aynı anda sürülme ihtimali yuzde yuz neredeyse. 2 si birden suruluyor ve bozuluyorlar. 

dusuk akımlarda duty hiçbir zaman yuzde 50 ye yaklaşmıyor ama akım artıkça duty yuzde 50 ye geliyor ve 2 si birden sürülüyor.
7 nolu bacaktan 47 ohm gibi bir direncle 5 nolu bacağı birleştirip 5 nolu bacaktantanda kapasitorle direnci ve kapasitoru topraga verirseniz araya bir dead time olur. boylece mosfetiniz yanmaz.

ibbayram

Simetrik 2x35 v siz trafo sarımını değiştirerek voltajı arttırabilirsiniz
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

emre_41

Evet dirençler 1k.  Şemayı inceledim 7 ve 5 nolu bacaklar direk bağlanmış. 1N Kutupsuzla şaseye aktarılmış. Zaten devre deneme tahtasında döndü deneyeceğim önerinizi fakat o aradaki bakır yolu kopartmak gerekli.

haylaz

#105
trimpot ne işe yarıyo peki

toyer

Alıntı yapılan: emre_41 - 03 Ocak 2015, 09:18:03Evet dirençler 1k.  Şemayı inceledim 7 ve 5 nolu bacaklar direk bağlanmış. 1N Kutupsuzla şaseye aktarılmış. Zaten devre deneme tahtasında döndü deneyeceğim önerinizi fakat o aradaki bakır yolu kopartmak gerekli.
mosfetlerin 1 nolu bacagından saseye giden 22 k dirençleri 10 k yapın. 1k direncleride 12-20 ohm direncle değiştirin.
[mergedate]1420279738[/mergedate]
12-20 ohm takınca entegreyi (ka3525) elinizle kontrol edin ısımöa oluyor mu diye . ısınıyorsa daha buyuk direnc takın .

emre_41

5 ve 7 numaralı bacakları öneriniz üzerine değiştirdim. az çabuk yandı mosfetler. uyuz kaptım devreye.  600 watt olan şemayı yapacağım fakat ondada çok sıkıntı çıkacak gibi geliyor.


Adnancoskun

@emre_41
Yukarıda İlyas Bülent bayramın yaptığı devre çok güzel çalışıyor.... Gücü artırmak istiyorsan 2 tane daha fazla mosfet takıp, trafoyu büyüteceksin... bence denemekte fayda var...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

47 ohm direnç taktım. Fakat devre başlı başına bir problem.  Adnan abi ya  bu devreyi yapacağım yada 600 watt olanı fakat elimdeki EI 33 Nüveleri değerlendirmek istiyorum. 600 watt olan smps devresinde bir sıkıntı var mı ?  yada senin önerdiğin devreyi 2 veya 3 nüveli yapsam olur mu.  devredeki Nüve sarılarak mı kullanıldı yoksa power dan çıktığı gibi mi. saygılar.

Flatron

Bu devreyi biraz araştırdım.Yaklaşık 13  yıl önce otomobiller için anfiler tasarlayan bir ispanyolun tasarımı.Şimdiye kadar muhtemelen binlerce adet yapılmıştır.Ayrıca çok önemli bazı tasarımcılarda bu devreyi referans alıyor.Devrede EDT 39  yada benzer trafoda olabilir diye notlarda var.Yani trafo seçimi esnek zaten bazı türklerde bu trafoyu seçerek "Tasarımda düzenleme yaptım " demişler oysa herşeyi ile  aynı devre.
Entegrenin 5.6.ve 7.pinleri frekans ayarı için .Tasarlayan ispanyol  devredeki trafo için en uygun frekansın 50 Khz civarı olması gerekiğini söylemiş (Gerçi tam 50 khz de de çalışmıyor ama yakın ).Ama siz devrenin 5ve 7 bacakları arasındaki Dead time ile oynarsanız yanması normal

Devrenin çıkışlarında senkronizasyon olmaması gibi birşey olamaz zaten sg3525 in içinde MOSFET driver var.
Özetle @Adnancoskun hocamın dediği gibi sekondere sarabileceğiniz kablo kesitini hesap ederek sarın (veya hazır trafo alın) bağlayın güçlü MOSFET i
daha yüksek çıkışları alabilirsiniz.

Adnancoskun

#112
@emre_41
ben trafoyu sararak kullanma taraftarıyım, nitekim başka bir devre için sarılmış trafo buna uymayabilir, eğer elindeki nüveleri kırmadan sökebilirsen , sararak kullanmakta fayda var,,,, yok kırılır dersen, powerdan söktüğünü de kullanabilirsin, nihayetinde yapan bir çok arkadaş var, ama sekonder için tel kesiti bana göre ince çıkıyor, Bülent bayram için trafoyu söküp yeniden başka tel ile sardık..
primer için 3 tane 1mm teli paralel yapıp 2x4 tur sardık, sekonder içinde 1mm lik telden 10 tur sardık ve 2x32 volt aldık... zaten trafoda dönüştürme oranından hesaplıyoruz,
önemli olan sen tam olarak ne yapmak istediğini belirle, eğer 600 watt yapmak istiyorsan
ya 3 tane trafo kullanacaksın şemada olduğu gibi, yada birtane ETD39 veya ETD44 nüve alıp saracaksın.
seçim senin, hangisini dersen yardımcı olmaya çalışayım... Şunu belirteyim ki, bu devreler gayet sağlıklı çalışıyor.... sadece trafoda problem yaşayabilirsin, onu da kendin sararak halledebilirsin.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan abi  600 watt olan devreyi yapmak istiyorum.  Devrede sıkıntı yok diyorsan yoktur abi.  Ben başlıyayım çalışmaya sorun yaşadığım noktada desteğinizi talep ederim. ilgin için çok teşekkürler.

toyer

#114
Alıntı yapılan: Flatron - 03 Ocak 2015, 13:28:53Bu devreyi biraz araştırdım.Yaklaşık 13  yıl önce otomobiller için anfiler tasarlayan bir ispanyolun tasarımı.Şimdiye kadar muhtemelen binlerce adet yapılmıştır.Ayrıca çok önemli bazı tasarımcılarda bu devreyi referans alıyor.Devrede EDT 39  yada benzer trafoda olabilir diye notlarda var.Yani trafo seçimi esnek zaten bazı türklerde bu trafoyu seçerek "Tasarımda düzenleme yaptım " demişler oysa herşeyi ile  aynı devre.
Entegrenin 5.6.ve 7.pinleri frekans ayarı için .Tasarlayan ispanyol  devredeki trafo için en uygun frekansın 50 Khz civarı olması gerekiğini söylemiş (Gerçi tam 50 khz de de çalışmıyor ama yakın ).Ama siz devrenin 5ve 7 bacakları arasındaki Dead time ile oynarsanız yanması normal

Devrenin çıkışlarında senkronizasyon olmaması gibi birşey olamaz zaten sg3525 in içinde MOSFET driver var.
Özetle @Adnancoskun hocamın dediği gibi sekondere sarabileceğiniz kablo kesitini hesap ederek sarın (veya hazır trafo alın) bağlayın güçlü MOSFET i
daha yüksek çıkışları alabilirsiniz.
devrede 1nF Ct (5 nolu bacak) ve 22 kOhm Rt direnci (6 nolu bacak) ve sıfır Rd direnci ile entegre 65 kHz de trafoda yarısı 32.5 kHz de sürülmekte. soylemiş oldugum Rd direncini taktıgımızda ise sadece 64.95 kHz den 64,35 kHz e bir değişim olur. trafoda ise sadece 0,3 Khz lik bir değişim olur. push pull sürülen trafoda  duty cyle maksimum 90 a yani yuzde 45 bir tarafa yuzde 45 diğer tarafa yapılmalıdır. hatta yuzde 80 daha iyidir.
yuzde 50 ye 50 duty yaparsanız eğer fetin birisi tam olarak kesime geçmeden diğeri iletime geçebilir  ve mosfetlerininz yanar. bu senkronizasyon olayı entegre cıkıslarında vardır ancak mosfetler bire bir entegre ile hareket etmezler. gecikmeler iletim ve iletimi kesim anında olur.


bahsi geçen trafo için 50 kHz lik bir frekans en iyisi ise 6 nolu bacaga baglı 22k direnci 14-15 kOhm gibi bir değere cekilerek ve 47-100 Ohm gibi bir Rd direnci takılarak 50 Khz lik frekans yakalanabilir.

duty lerdeki deat time emniyet ve trafonun doyuma gitmemesi için bir önlem gibi düşünebiliriz. Eğer fetler crossconduction (aynı anda 2 sininde sürülmesi) dolayı bozulmuyorlar ise aklıma gelen sadece  Vds x Ids nin 300 watt ı asmasıdır. kullanılan Mosfetlerin maksimum total power dissipationları 300 eatt olarak verilmiş. (tabi bu değer Ids x Vds mi demek tam emin değilim) yani 12 Volt Vds ile 25 A den fazla cekilemez demek oluyor bu. Mosfetlerin yandıgı anda devreden cekiilen güçün ne kadar oldugu bilinirse aslında olayın mosfetlerin 300 watt lık olmasından dolayımı oldugu daha net soylenebilir.

Devreyle ilgili diğer bir düzeltmede gateleri süren direnclerde yapılmalıdır. 12-20 Ohm gibi bir direncle sürülmeli ve kesime daha hızlı gitsinler diye var olan 22k (1 nolu bacaktan 3 nolu bacaga giden) 10k gibi bir değere çekilmelidir.

Bunlar yapıldıktan sonra hala mosfetler yanıyor ise benim aklıma gelen Vds x Ids nin 300 wattı asıyor olması. bu durumda 2 ser mosfet kullanmak gerekir. Diğer olabilecek bir ihtimalde drain lerde mosfetler kesime giderken salınım olmasıdır.

mevcut sarım sayılarıyla 5+5 e 20 +20  12 volt besleme ve 50 kHz le 150 watt civarı güç alınabiliyor.
daha fazla güç için sarım sayılarını değiştirmek gerekiyor. 


 




Flatron

Dead time  değişmesi Ton ve Toff sürelerini dolayısiyle voltajı değiştirir İşte asıl o zaman MOSFET lerin High side low side da sorunların olmasına sebep olur
MOSFET lerde harcanan güçler basitçe o şekilde hesaplanamaz bunun için chip üreticilerinin excelde falan yazılmış toolları var

toyer

Alıntı yapılan: Flatron - 03 Ocak 2015, 17:58:09Dead time  değişmesi Ton ve Toff sürelerini dolayısiyle voltajı değiştirir İşte asıl o zaman MOSFET lerin High side low side da sorunların olmasına sebep olur
MOSFET lerde harcanan güçler basitçe o şekilde hesaplanamaz bunun için chip üreticilerinin excelde falan yazılmış toolları var
entegrenin data sheetinde yazan deat time ın ne olduguna iyi bakmanızı tavsiye ederim.  deat time la toff ve ton sürelerinin alakası yok. mosfetlerin toff ve ton süreleri mosfet sürücü devrenize ve mosfetinize baglıdır. 

Flatron

Peki sizce güçleri, anahtarlama freakansları aynı kalmak şartıyla , girişi 12 volt çıkışı 30 volt ve birde girişi 12 volt çıkışı 45 volt olacak iki converterin hangi değerleri farklı olmak zorundadır?

Adnancoskun

Gençler, ya bu işi bukadar uzatmanın faydası varmı sizce... Sizin konuştuğunuz çok ileri düzey burada birçok arkadaşa göre,
bence en basitinden bu devreyi nasıl çalıştırır onun derdine bakmak lazım.


çünkü bu devre çok kişi tarafından yapıldı ve sorunsuz çalışıyor, bence Emre_41 kardeşim biryerlerde küçük hatalar yapıyordur,

örneğin hazır trafo kullanmak gibi, çünkü benim kanaatim odur ki, o trafolar farklı frekans , farklı akım ve farklı gerilim için hesaplanmış. Burada çalışmaz mı? çalışmış demek ki, paylaşıldığına göre , ama işte arada böyle de sıkıntılar çıkarabiliyor, benzer problemle Bülent karşılaştı, söktük trafoyu, sardık kendi değerlerimize göre, o da mutlu, trafoda mutlu, mosfetler hele çok mutlu, sonuç ? tabi ki amplifikatör de mutlu...

Demem o ki, mutlaka bu işin çok daha derin hesapları vardır, ve sizlerde buna vakıfsınız, ama  buradaki arkadaşlara hem bu bilgiler, hem bu terimler ağır gelir....

en basitinden çözüm daha mantıklı...
Selametle
Adnan COŞKUN
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Flatron

@Adnancoskun

Hocam bu konuda sizinle aynı görüşte değilim .Pekçok arkadaş elektroniği devreyi çalıştırmak sanıyor..
Bugün o işleri artık robotlar yapıyor.Üstelik bir saatde içinde yüzlerce SMD malzeme olan onlarca board yapıyor.

Yabancıların 17 yaşındaki gençleri 300 wattlık D class anfiyi tasarımını yapabiliyorsa atmelin bir chipine programı yazabiliyorsa, 10cmx10cm lik alanda bunu dandik bir soğutucuda çalıştırıp test videosunu yayınlıyorsa bizim biraz düşünmemiz lazım.

Konuştuğumuz konularda o kadar da karmaşık konular değil aslında ben yanlış biliyor olabilirim yada @toyer doğru biliyor olabilir.
Zaten @toyer in bilgileri de oldukça iyi belki oda benim gibi bazı konuları karıştırıyor olabilir.
Ama bu işin sonunda bizim kazancımız bir süre sonra herşeyi ile tamamen kendimize ait SMPS leri converterleri tasarlamak olacak bu kötü birşeymi sizce?
Demek istediğim elektronikle ilgili bir kitap okumaya başladığınızda diyotlardan başlayan kitaplar ne için yazıldığı belli olan kitaplardır.İnsanlar  biraz gerçekçi düşünüp kendilerini aldatmaması lazım.
 Ben böyle düşünüyorum.
Selamlar.

toyer

#120
Alıntı yapılan: Flatron - 03 Ocak 2015, 18:08:09Peki sizce güçleri, anahtarlama freakansları aynı kalmak şartıyla , girişi 12 volt çıkışı 30 volt ve birde girişi 12 volt çıkışı 45 volt olacak iki converterin hangi değerleri farklı olmak zorundadır?
bu sorunuzu güzel bir hesaplamayla acıklayacagım aklınızda ki soru işaretleri kaybolacaktır. Şuan biraz benim sıpayla ilgilenmem gerekiyor. :)

şimdi dead time duty cyle, frekans , sarım oranınını içeren bir acıklama yapmaya çalışayım.
frekansımız 50 kHz olsun. bu durumda periodumuz 20 uS olur.  Hiç dead time olmaz ise eger duty cyle yuzde yuz olur yani 50 bir tarafa 50 bir tarafa.  (10 uS bir tarafa sürülür, 10 uS diğer tarafa sürülür.  Bu durumda 12 den 30 a cevirmek için hesap yaparsak (çıkışta kullanılan diyotlarda ki voltaj düşmesini hesaba katmıyorum) basitçene oran 30/12=2.5 olur.  yani primere 1 sarim atarsak sekondere 2.5 sarım, primere 2 sarim atarsak sekondere 5 sarım atmamız lazım demektir. (primere atacagımız sarım sayısını trafo cinsi, frekans , voltaj ....) çeşitli parametrelerle heabı var ama onun sorunuzla alakası yok o yuzden onu anlatmayacagım.)

diyelim duty cyle maksimum 90 yapacagız yani yuzde 10 (2 uS) dead time koymak istiyoruz. bu durumda trafo 9 uS bir tarafa sürülecek , 1 uS bekleyecek , sonra 9 uS diğer tarafa sürülecek , 1 uS bekleyecek demektir.  toplam periyot yine 9+1+9+1=20 uS frekans yine 50 kHz. bu durumda oran hesabı yaparsak soyle yapmamız gerekiyor.   30/12x0,9(yüzde doksan duty)=2,77 oran cıkar.
yani bu sefer primere 1 sarıyoruz, sekondere 2.77, primere 2 sararsak sekondere 5,54, primere 3 sararsak sekondere 8,2 gibi. (tam sayı olacaklar tabi orasına takılmayın) . görebileceğiniz üzere deat time koyup maksimum dutyi yüzde 90 yaparsak sekonderdeki sarım oranını artırmamız gerekti.

eğer yuzde 80 duty olacak sekilde deat time koyarsak yani 4uS. hesap soyle olur. 8 uS bir tarafa sürülür, 2 uS bekler, 8 uS diğer tarafa sürülür 2 uS bekler. periyot =8+2+8+2=20 uS frekans =50 kHz. ama sarım oranı hesaplarsak eger farkı daha net anlayabilirsiniz.
30/12x0,8=3,125 sarım oranı çıkar. yani primere 1 sarım sekondere 3,125 sarım, primere 2 sarım, sekondere 6,25 sarım, primere 3 sarım , sekondere 9,375 sarım olur demektir.

buradan görebileceğiniz üzere deat time koydukça sekondere atılması gereken oran artmıs oldu.
yuzde yuz duty ile 1 e 2.5 oranla sararken  2 e ye 5 gibi..
yuzde 80 duty ile  1 e 3,125 oranla sarmamız lazım trafoyu.  2 ye 6 gibi...

aynı hesabı 45 volt içinde yapabilirsiniz. orada oranlardaki değişim daha net belli olacaktır.  bu hesap sadece oranları bulmak içindir.
primere 2 sarıp sekondere 5 mi saralim yoksa primere 4 sarıp sekondere 10 mu saralım hesabı ise
kullanılan nüveye , frekansa göre değişir. onun hesabı farklı basta dediğim gibi.

45 Volt için basitçene oran
45/12=3,75  sıfır dead time
45/12x0,9=4,16  yuzde 10 deat time
45/12x0,8 = 4 ,68   yuzde 20 deat time
olmalıdır 30 volt ornegime göre.


[mergedate]1420304556[/mergedate]
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 03 Ocak 2015, 18:22:48Gençler, ya bu işi bukadar uzatmanın faydası varmı sizce... Sizin konuştuğunuz çok ileri düzey burada birçok arkadaşa göre,
bence en basitinden bu devreyi nasıl çalıştırır onun derdine bakmak lazım.


çünkü bu devre çok kişi tarafından yapıldı ve sorunsuz çalışıyor, bence Emre_41 kardeşim biryerlerde küçük hatalar yapıyordur,

örneğin hazır trafo kullanmak gibi, çünkü benim kanaatim odur ki, o trafolar farklı frekans , farklı akım ve farklı gerilim için hesaplanmış. Burada çalışmaz mı? çalışmış demek ki, paylaşıldığına göre , ama işte arada böyle de sıkıntılar çıkarabiliyor, benzer problemle Bülent karşılaştı, söktük trafoyu, sardık kendi değerlerimize göre, o da mutlu, trafoda mutlu, mosfetler hele çok mutlu, sonuç ? tabi ki amplifikatör de mutlu...

Demem o ki, mutlaka bu işin çok daha derin hesapları vardır, ve sizlerde buna vakıfsınız, ama  buradaki arkadaşlara hem bu bilgiler, hem bu terimler ağır gelir....

en basitinden çözüm daha mantıklı...
Selametle
Adnan COŞKUN
abi benim amacım uzatmak değil. arkadaşımızın devreyi çalıştırıp çalıştırmaması da değil. ben bir şekilde bildiğimi aktarmaya ugrasıyorum. bu devre calışmaz belki ama daha güzel devreler nasıl çalıştırılabilir , nelere dikkat etmek lazım, ne nereden cıkıyor , bildiklerimi anlatmaya ugrasıyorum bildiğim kadarıyla.
teoride bildiklerimide arkadasımız pratikte uyguluyor. Maaliyet olarak ona zararı oluyor elbet , ama öğrenmek gibi güzel bir kazancıda var.

Flatron



Flatron

#123
@toyer
son mesajımda başka konuya ait birşeyler yazmıştım  sonra "Gerek yok diye " düşündüğümden mesajı  sildim ancak ancak forumda mesajı tamamen silme butonu olmadığı için "--" yazmak zorunda kaldım sizle bir ilgisi yok yani.


[mergedate]1420319189[/mergedate]
@toyer
Bu konuyu fazlada uzatmak istemiyorum

https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pratical%20step%20up%20buck%20converter%20design
bu linkteki Analog firmasının ilk pdf ini indirirseniz orada 12.sayfadada göreceksiniz ki çıkış voltajları Ton ve Toff sürelerinin oranına da bağlı
ayrıca trafo seçiminde trafonun enerji depolama miktarınada bağlı
DCM mod vs Continius mod da öenmli falan aslında SMSP tasarımı pekçok şeye bağlı  arkadaşlarda rahatsız oluyorlarmış bende çok uzatmakda istemiyorum
selamlar

toyer

#124
Alıntı yapılan: Flatron - 03 Ocak 2015, 23:30:24@toyer
son mesajımda başka konuya ait birşeyler yazmıştım  sonra "Gerek yok diye " düşündüğümden mesajı  sildim ancak ancak forumda mesajı tamamen silme butonu olmadığı için "--" yazmak zorunda kaldım sizle bir ilgisi yok yani.


[mergedate]1420319189[/mergedate]
@toyer
Bu konuyu fazlada uzatmak istemiyorum

https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pratical%20step%20up%20buck%20converter%20design
bu linkteki Analog firmasının ilk pdf ini indirirseniz orada 12.sayfadada göreceksiniz ki çıkış voltajları Ton ve Toff sürelerinin oranına da bağlı
ayrıca trafo seçiminde trafonun enerji depolama miktarınada bağlı
DCM mod vs Continius mod da öenmli falan aslında SMSP tasarımı pekçok şeye bağlı  arkadaşlarda rahatsız oluyorlarmış bende çok uzatmakda istemiyorum
selamlar

tonn ve toff sürelerinin oranına baglı değil denilmedi hiçbir yerde hatta butun hesaplar ona göre yapıldı. dikkat etmemişsiniz yada ben anlatamamışım. neyse bu son yazım zaten.



Adnancoskun

arkadaşlarda rahatsız oluyorlarmış bende çok uzatmakda istemiyorum
selamlar

Hocam rahatsizlik değil, yanlış anlaşılmasın.... Sadece devreyi yapmak isteyen gencin problemi çözülmedi...  :) yoksa elbette ogrenilmesi gereken bir konu, elbette isin mantığını kavrayıp, hesap işinide öğrenirsek , tasarımı kendimiz yaparız hata da yapılmaz...

Aman yanlış anlaşılmasın,  :)
Selametle
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ibbayram

#126
Arkadaşlar benim foruma eklediğim smps devresi tamircihasanın 250w rms  anfi yi rahatlıkla besliyor sadece trafo sarımını ona göre yapmanız yeterli
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

emre_41

600 watt olan devreyi bastim paylasmaya calisacagim. Elimde 2 tane EI 33 var 8 power söktüm sans ikitane cikti. Arayişa devam.

ibbayram

Alıntı yapılan: emre_41 - 03 Ocak 2015, 13:17:4947 ohm direnç taktım. Fakat devre başlı başına bir problem.  Adnan abi ya  bu devreyi yapacağım yada 600 watt olanı fakat elimdeki EI 33 Nüveleri değerlendirmek istiyorum. 600 watt olan smps devresinde bir sıkıntı var mı ?  yada senin önerdiğin devreyi 2 veya 3 nüveli yapsam olur mu.  devredeki Nüve sarılarak mı kullanıldı yoksa power dan çıktığı gibi mi. saygılar.
benim eklemiş olduğum smps devresini yap yanlız trafoyu sarman lazım sağolsun adnan hocam sardı devre sorunsuz tamirci hasanın 250w rms anfiyi sorunsuz çalıştırıyor ve neredeyse ısı0 derece tavsiyem olur filtre bobini felan uğraşmazsın zaten o devre başlı başına sıkıntı sen benim eklediğimi yap
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE


ibbayram

#130
Alıntı yapılan: emre_41 - 04 Ocak 2015, 21:07:10Akü ilemi besliyorsun devreyi suanda.
evet akü besliyorum ve hiç sıkıntı yok benim eklediğimi yapın diğer devre çok sıkıntılı yapanların hiç biri memnun değil ben daha önce çok mosfet yaktım bu devrede hiç bir sıkıntı çıkmadı sadece trafoyu uygun bir şekilde sarmanız gerek ben saramadığım için adnan hocama sardırdım ilk yapışta çalıştı  https://www.facebook.com/video.php?v=10152867961693819&set=o.271844612944567&type=2&theater buradan izleyebilirsiniz üstelik aküm 2x6v 8a akü anfim tda7294 100w
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

memleket


emre_41

Adnan abi kararsız kaldım. 600 watt olan devreyi bastım fakat @ibbayram'ın dediği gibi sorun yaşar mıyım bu devrede. Yoksa işimizi şansa bırakmayıp    250 dc-dc  olan devreyi 2 nüve 4 mosfet olarak derleyip mi kullanmalıyım. En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir. O yüzden biran önce karar vermeliyim sanırım. Gayet iyi bir işçilikle baskı aldım , devam edelim mi .? önerin nedir hocam.

Adnancoskun

Emre, 600 watt olanın şeması veya baskısı var mı? görebilirmiyim?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.


Adnancoskun

Bu devre çalışır, ancak burada dikkat edilecek husus
1- trafolar özdeş , yani aynı özellikte olacak
2- trafo gerilimleri doğrultulduktan sonra birleştirilecek..
3- özdeş trafo bulamazsanız, kendiniz saracaksınız. yoksa sizin yaptığınız 150 wattlıkla prensipte hiç bir farkı yok...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan hocam teşekkürler

               Trafo gerilimleri doğrultulduktan sonra birleştirelecek kısmını anlayamadım. Baskı devrede öyle değil mi zaten.  Hepsi diyotlardan sonra birleştirilmiş. birde sol alt taraftaki kondansatör 22000 uf 16v yazıyor. 22000 biraz fazla gibi geldi. 2200 uf mu olacaktı yanlış yazıldı. anlayamadım.

Adnancoskun

Evet devrede de dogrultulduktan sonra birleştirilmiş. Neden soyledim? Cunku bundan once yapanlardan bazıları once trafoları birlestirdi ve sonra doğrulttu, tabi. Trafo ve mosfetler sizlere ömür, alttaki kondansatöre bakamiyorum çünkü telefondan bağlanıyorum, eger aku girişi yani 12 volt uzerinde ise normaldir. Çökmeleri önler...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

emre_41

Adnan hocam 12 volt üstünde fakat o degerde bir kondansatör bulamadim bir kaç yere baktim.  Bu tarz gerilim üzerinen paralel baglanan konfmdansatörlerde voltun önemi varmidir. Örnegin semada 16 volt tercih edilmiş ben 35 volt kullansam bir dez avantaji olurmu. Saygilar

ibbayram

ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

ibbayram

Alıntı yapılan: emre_41 - 05 Ocak 2015, 21:22:54Adnan hocam 12 volt üstünde fakat o degerde bir kondansatör bulamadim bir kaç yere baktim.  Bu tarz gerilim üzerinen paralel baglanan konfmdansatörlerde voltun önemi varmidir. Örnegin semada 16 volt tercih edilmiş ben 35 volt kullansam bir dez avantaji olurmu. Saygilar
bildiğim kadarıyla değeri aynı fakat voltaj farketmez  ben böyle biliyorum bazı smps devrelerinde 4700uf25v var ben ise 4700uf 63v taktım hiç sorun yaşamadım
[mergedate]1421164950[/mergedate]
Alıntı yapılan: memleket - 05 Ocak 2015, 00:05:54Devredeki 10K pot çıkış voltajını +/- ne kadar değiştiriyor..
adnan abinin sardığı trfoda max.110v gördüm pot ayarı ile daha sonraları trafo sarmayı öğrendim secondary bir iki tur fazla sardım aynı devreden 2.yi yaptım ve şuan max. 170 yani 2x85 v alıyorum ve hiç ama hiç ısınma problemi felan gibi sıkıntılarda yaşamadım devrem sorunsuz çalışıyor  https://www.facebook.com/video.php?v=10152899457188819&set=vb.666978818&type=2&theater
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

erg123

Birde bu devrede 4n35 optocuplor kullanildi ama bunun beyz bacagi bos onun yerine pc817 olur

yolcu27

sayın arkadaşlar konuyu hortlatıyorum sanırım ama elimde eer-34 trafo var tamircihasanın 150w smps 2x35v devresini yapmayı planlıyorum. bacak bağlantıları uuyor fakat biraz uzun geliyor benim trafo ei28 e göre biraz büyük. yollarda uzatma yaparak ayarlaasam devreyi çalışırmı diğer elemanları değiştirmeden ei28 e göre daha güçlü bir trafo bu elimdeki bildiğim kadarıyla.
eğer devreye uyum sağlayacaksa basıp kurmayı planlıyorum

Adnancoskun

#143
Bacak bağlantıları tutuyorsa problem olmaz, çalışır....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

yolcu27

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 23 Eylül 2015, 13:57:54Bacak bağlantıları tutuyorsa problem olmaz, çalılşır....
Söktüğüm karta baktım da  3 bacaklı olan tarafta diğer trafolara gore de delikler var ei28 boyut olarak küçük ama söktüğüm  karta  bağlanabilir. 3 boya gore delik delmisler
Ozaman baskıyı basayim hemen

rsi

Bu devrenin aynısı ben de yaptım fakat benim farklı sorunlarım var:
 - devreye güç verince hem yeşil hem de kırmızı led sürekli yanıyor (amfi bağlı değil daha)
 - geçici olarak 51v zener taktım, çıkış voltajı 51v ama eşit değil. yani -27 / +24 gibi bir değer alıyorum. (beslemeyi psu'dan yapıyorum, yaklaşık 250mA çekiyor)

*4n35'i ve ka3525'i sokette kullanıyorum. yani lehimlerken zarar vermiş olamam.
*devreye elektrik vermeden önce tek tek kısa devre var mı diye kontrol ettim. devrede kısa devre yok.
*kullandığım parçalar çıkma değil, hepsi sıfır alındı. sadece trafoyu psu'dan söktüm. (ei28)

hata nerede olabilir?
ve bir sorum daha var. 4n35'e giden tek zener yerine 2 tane 35v zeneri seri olarak bağlasam çıkışta ±35v alır mıyım?


Adnancoskun

Alıntı yapılan: rsi - 23 Ocak 2016, 22:23:37Bu devrenin aynısı ben de yaptım fakat benim farklı sorunlarım var:
 - devreye güç verince hem yeşil hem de kırmızı led sürekli yanıyor (amfi bağlı değil daha)
 - geçici olarak 51v zener taktım, çıkış voltajı 51v ama eşit değil. yani -27 / +24 gibi bir değer alıyorum. (beslemeyi psu'dan yapıyorum, yaklaşık 250mA çekiyor)

*4n35'i ve ka3525'i sokette kullanıyorum. yani lehimlerken zarar vermiş olamam.
*devreye elektrik vermeden önce tek tek kısa devre var mı diye kontrol ettim. devrede kısa devre yok.
*kullandığım parçalar çıkma değil, hepsi sıfır alındı. sadece trafoyu psu'dan söktüm. (ei28)

hata nerede olabilir?
ve bir sorum daha var. 4n35'e giden tek zener yerine 2 tane 35v zeneri seri olarak bağlasam çıkışta ±35v alır mıyım?

trafo sararken sekonderin tüm sarimlarini aynı anda sararsanız hiç gerilim farkı oluşmaz
Ben genellikle oyle yapıyorum ve hemen hemen hiç gerilim farkı olmuyor
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ibbayram

ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

sistem57

Arkadaşlar, konuyla alakalı değil, yardımcı olabilir misiniz , atx smps güç kaynağımız tetikleme yapmıyor, fişe takınca yeşil ve mor kabloda 5 volt var ama diğer voltajlar yok, yeni üye oldum, yeni ileti gönder kısmından ileti göndermek istedim, arkadaş seçmem isteniyor neden böyle bir zorunluluk var?? Ne yapmam gerekiyor sorduğum soruya daha fazla katılım olabilmesi için

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın