Bitkiler İçin Yapay Işık

Başlatan sakinol, 06 Aralık 2014, 21:21:13

sakinol

Merhaba . Meslek lisesindeyken bu forumdan oldukça faydalanmıştım .  Meslek lisesi elektrik-elektronik çıkışlıyım. Şimdi de ziraat okuyorum . Bitki yetiştirmenin altın kurallarından biriside aydınlatma .  Ben bunu yapay yollarla karşılamak istiyorum . Piyasada bunun için satılan bir çok ürün mevcut . Ama ben kendim yapıp ucuza imal etmeye çalışacağım . Bitki yetiştirmek için gerekli spektrum bu .Led sayısını çoğaltabilirizde .  Yani bana bir devre şeması lazım .ve şemadaki malzeme listesi ve en önemlisi nasıl yapacağımı adım adım anlatabilir misiniz ?

All Spectrum for option:Red:630nm/660nm  ;  Blue:430nm/470nm  ; Orange:600/615nm  ; White:6500/14000K;Purple:440nm;UV:380nm/410nm;IR:730/850nm;Yellow:580nm

 Renk      / Nm                               / Leds.Qty
Kırmızı           660nm / 630nm               44/8

Mavi          470nm/430nm                  10/4

UV             410nm                                2

Turuncu      600-615nm                        8

IR                730nm                              2

Beyaz          8000-14000k                 2

yolgezer

bilmiyorum olur mu ama serpnun paylastigi infrared lambalar isinizi gprur sanirim.

sakinol

yok abi,ortamı aydınlatırken ortamın ısınmasını istemeyiz .

seron

özür dilerim, ortamın ısınmasını neden istemiyoruz? tarımda ışıkla beraber ısı da gerek miyor mu?

ledli aydınlatmadan ziyade aslında flouresan lambalar ile klasik edison lambalar karışık kullanılsa aslında daha iy olur gibi. bunlar doğal ışığa daha yakın. ama led kullanmak gerekecek ise bunun için detaylı bir fizibilite araştırması gerekmekte. yani işiniz sadece burada çözülebilecek gibi değil. vereceğimiz fikirler sadece sahip olduğunuz ve yukarıda verdiklerinize yakın şeylerle sınırlı kalacaktır. bu nedenle hem zaman ve imkana hemde profesyonel yardımcılara ihtiyacınız var bence.

yolgezer

tek lamb kullanirsaniz ve uzak tutaraaniz isinmaz aslinda. ayrica soguk hava sartlarinda fagdali bilr olur aslinda. ama tabi ziraatci olara siz dahz iyi bilirsiniz. ben o infraredlambalarin isisinin zarar verecdgini bilmiyordum.
isik dalga boylari hakkinda belki yamyam abi fikir verebilir.

Flatron

Bu cihazları biraz araştırdım
Hakkında öyle çok övülen bir özellik yok   360 watt  elektrik harcıyor ve ortalama 4-5 m2 lik bir alan için verim artırabiliyor.(Benim gördüklerim küçük bir çadır içinde kullanıldığı) Ama herbir modül 1250 USD civarı hiçde uygulanabilir görülmüyor.

Buradaki LED lerle zaten güneş ışığındaki dalga boyları sanki bitkilere 24 saat güneş ışığı vermek gibi bir yöntem .Eğer hasatta %100 artış olsa o zaman kabul edilebilir.Ancak en iddalısı %30 artış demiş  sanırım

sakinol

Ben yeni filiz vermiş tohumlarımı en ideal değerlerde tutmak için böyle bir şeye karar verdim . Gerçektende fiyatları yüksek,yani benim bütçeme uygun değil . Verimde ki artışından ziyade amacım bitkinin mutlu olabileceği ortamı yaratmak . Bitkinin türüne göre ışık isteği değişiyor ( kısa,orta,uzun gün bitkileri ) yapay ışıklandırma ile bitkinin istediği ışıklanma sürelerini kolaylıkla temin edebiliriz . Hatta yazın bile bu sistemler daha uygun olur . Çünkü güneş ışınları genellikle bitkiye ve meyvesine zarar veriyor .Çimlendirme odaları 18-22 dere arasıdır . Filizlenen tohumlar bu sistemler sayesinde fide haline geliyor . Ev ısısı zaten 22-25 derece arası . İnfraredler bu ısıyı biraz daha yükseltebilir . Yani bir bakır plaket üzerine seri veya paralel bağlanan farklı dalga boylarında ki ledler ile bunu yapmak çok basit olmalı . Ama tabi önce devre şeması gerekli . Bu arada florasan ve topak ampul fikride fena değil . En azından idare ettirir .
[mergedate]1418056556[/mergedate]
Yalnız topak ampul maaliyeti arttırır .

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın