Lojik Kapı Devreleri Gerekli

Başlatan XirMan, 04 Aralık 2014, 22:33:19

XirMan

Herkese selam, Lise son sınıf öğrencisiyim ve öğretmen proje olarak bütün kapıların devrelerini uygulamalı olarak yap getir dedi. Hocam anlatın nasıl yapılıyor dediğimde ise verdiği cevap GOOGLE Hazretlerine sor demesi oldu işte bu kadar ilgisiz bende sizden rica ediyorum bana yardım etmeniz için, bu kapıların entegrelerimi ne oluyormuş onlara anahtar direnç led takılıyormuş herhalde baskı devreleriyle birlikte gerekli bütün kapılar lütfen yardımcı olun.

♦ VE (AND)
♦ VEYA (OR)
♦ DEĞİL (NOT)
♦ VEDEĞİL (NAND)
♦ VEYADEĞİL (NOR)
♦ ÖZELVEYA (XOR)
♦ ÖZELVEYADEĞİL (XNOR)

LİSE ÖDEVİM YARDIM LÜTFEN.....


XirMan

#2
Alıntı yapılan: seron - 04 Aralık 2014, 23:08:14şu konudaki linklere bakınız işinizi görecektir:

https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=5552.msg32428#msg32428
Baktımda anlayamadım yani entegrenin neresine takıcam bu malzemeleri bilmiyorum tam böyle entegre ile birlikte devre şemaları varmı acaba direk bakıp yapayım + sı şurdan - si şurdan şuraya direnç tarzı.

asma

Alıntı yapılan: XirMan - 04 Aralık 2014, 22:33:19Herkese selam, Lise son sınıf öğrencisiyim ve öğretmen proje olarak bütün kapıların devrelerini uygulamalı olarak yap getir dedi. Hocam anlatın nasıl yapılıyor dediğimde ise verdiği cevap GOOGLE Hazretlerine sor demesi oldu işte bu kadar ilgisiz bende sizden rica ediyorum bana yardım etmeniz için, bu kapıların entegrelerimi ne oluyormuş onlara anahtar direnç led takılıyormuş herhalde baskı devreleriyle birlikte gerekli bütün kapılar lütfen yardımcı olun.

Merak ettim hangi lisenin hangi bölümündesiniz?
Acaba hocanızın ilgisizliğiyle sizin ilgisizliğiniz oranlanabilir mi?

Mesela meslek lisesi elektronik bölümünde son sınıf değilsiniz herhalde. ???

XirMan

Alıntı yapılan: asma - 05 Aralık 2014, 00:00:57Merak ettim hangi lisenin hangi bölümündesiniz?
Acaba hocanızın ilgisizliğiyle sizin ilgisizliğiniz oranlanabilir mi?

Mesela meslek lisesi elektronik bölümünde son sınıf değilsiniz herhalde. ???

Endüstri meslek lisesi elektirik-elektronik/ Güvenlik sistemleri bölümündeyim, sınıfta çoğu kişi hocaları dinlemez hazır devrelere konar bende sürekli devre yapmak isterim elimden geldiğince hatta arkadaşların aldığı devreleri de yapıyorum onlara kolaylık olsun diye ama tabi bizim hoca pek ilgilenmez sadece ben değil 6 kişi aldık ödevi onlarda farklı devreler aldı hoca verdi onlarada aynı lafı söylüyor google hazretlerine sorun diyor, hocam anlatırmısınız?,ne işe yarıyor?,uygulama nasıl olacak? bu tarz soruları sorduk 10dk boyunca uğraştık yok anlatmıyor bi sefer ağzından lafı aldım entegre gösterdim bunu nasıl yapıcam dedim direnç led anahtar takacan ama nereye takcan söylemem diyor.

asma

Geç oldu , yarın düzgün birşeyler ekleyip cevaplamaya çalışırım.
Doğruluk tablolarını inceleyin bu arada, özellikle TTL  kapıların bulunduğu 74 le başlayan entegreleri araştırın. ;)

XirMan

tamam inceliyorum dökümanları ama devreleri göremeyince bişi anlamıyorum ben uygulama yapmak isterim okuma işi yorucu oluyor :)

seron

okuyacaksın kardeşim. okumadan olmaz. okuyup anlamaya gayret gösterecek, sonra da uygulamaya geçeceksin. başka yolu yok bu işin. hele hele ki teknik okuldasın mecbursun.

hocanın "gugıl hazretlerine sor" demesi sizi araştırmaya yöneltmesi için gerekli. bizim zamanımızda gugıl hazretleri yoktu. hocamız "kütüphane hazretlerine sorun" derdi. kütüphane görevlisinden rica edip kucağımızda öküz ölüsü gibi ansiklopedilerle fellik fellik ucuz fotokopi çekecek kırtasiye arardık. şimdi herkesin elinde tabletler internetler var, "hoca ilgilenmiyor" demek yanlış olur.

@XirMan , bu ödevi YA-PA-CAK-SIN! hatta hocaya mantığını anlatacaksın. ileride de başarılı bir elektronik ustası/teknikeri/teknisyeni olacaksın. anladın mı?

XirMan

Alıntı yapılan: seron - 05 Aralık 2014, 15:45:55okuyacaksın kardeşim. okumadan olmaz. okuyup anlamaya gayret gösterecek, sonra da uygulamaya geçeceksin. başka yolu yok bu işin. hele hele ki teknik okuldasın mecbursun.

hocanın "gugıl hazretlerine sor" demesi sizi araştırmaya yöneltmesi için gerekli. bizim zamanımızda gugıl hazretleri yoktu. hocamız "kütüphane hazretlerine sorun" derdi. kütüphane görevlisinden rica edip kucağımızda öküz ölüsü gibi ansiklopedilerle fellik fellik ucuz fotokopi çekecek kırtasiye arardık. şimdi herkesin elinde tabletler internetler var, "hoca ilgilenmiyor" demek yanlış olur.

@XirMan , bu ödevi YA-PA-CAK-SIN! hatta hocaya mantığını anlatacaksın. ileride de başarılı bir elektronik ustası/teknikeri/teknisyeni olacaksın. anladın mı?
Abi doğru söylüyorsun, benim elektroniğe çok ilğim bir şeyler başarmak istiyorum inş şu lise bitsin iyi bi işim olur üni den sonra abi bu ödevi nasıl yapıcam giriş çıkış 0 1 olaylarına baktım onu 1 yaparsan öbürü 0 felan olur onları okudum ama devreyi nasıl yapıcam bilemiyorum.

seron

yav arkadaş verdiğim linkleri bir incele bakalım. orada sıfırdan lojik nedir lojik kapılar nedir ne işe yarar nerelerde ihtiyaç duyulur hepsi yazıyor. internetten de araştır. anlamaman imkansız.

lojik=1 bir anahtarın kapalı olması durumu ise lojik=o açık olması ya da tam tersi olur. yani bir devrede elerktrik var ise bunu sıfır ya da 1 diye belirliyoruz. bundan faydalanılarak bilgisayar bellek devreleri, işlemcilerde vs heryerde kullanılır. basit olarak ve veya değil ve değil gibi hepsini sırsıyla okuyup anlaman lazım. verdiğim dökümanlarda var hepsi. üşenme otur oku. top oynamaya, kızla çıkmaya sonra gidersin ;D

asma

Biraz sabır ile tek seferde çözersin sorunlarını.
Bu dökümanı önce göz gezdir, sonra sindire sindire oku, anlamadığın yerleri uygulamalardan sonra tekrar okuyup veya hatırlayıp anlayacaksın.
http://kisi.deu.edu.tr/ozlem.karaca/sunumlar/lojik_devreler.pdf
Uygulamalarda kapı sembolleri çizilir, giriş ve çıkışlar belirtilir ama kullanacağın kapının bulunduğu entegre çizilmez, beslemesi gösterilmez.
Sayfa 63 te uygulama şemasında olduğu gibi. Yazının devamında ise işlem basamaklarında anlatılıyor.

Örnekte LED akım sınırlaması için 220 ohm direnç kullanılmış. Sen ne önerilmiş ise onu yapabilirsin ancak LED akımı yüksek oluna devren daha iyi çalışıyor demek değil. Yeşil LED için 330 ohm , kırmızı LED için 470 ohm , sarı turuncu LED kullanırsan 390 ohm , beyaz LED için 220 ohm kullanabilirsin.

Kolay gelsin.

Sparky

@XirMan sana verilen linkelerde konu çok güzel anlatılıyor. Orada yazılan şeyleri okumaya üşenip burada insanların paragraflarca sana konu anlatmasını bekliyorsun. burada yazan insanlar yazdıkları şeyler için senin okuma sürenden daha fazla emek harcıyorlar, gerekirse araştırmalar yapıyorlar. Hala "bana konuyu en başından anlatın" diyorsun.

Bir şeyler okumadan teorik bilgi öğrenmen imkansız. Sadece pratik peşinde koşarsan böyle karşılaştığın her zorlukta tıkanırsın.

Seron'un verdiği linkleri oku. hiç anlamadıysan tekrar tekrar oku.hatta youtube ile "Lojik devreler / sayısal devreler" şeklinde aramalar yap.

konuyu biraz kavradıktan sonra gel burada kafana takılan her soruyu sor, yardımcı olmaya çalışalım.


XirMan

#12
Çok saolun mantığını anladım okuyarak, fakat aklıma bir şey takıldı @asma nın verdiği site sade ve basit bir şekilde anlatıyor benim anlayabileceğim şekilde fakat hoca bana entegreler göstermişti buna direnç led takacan ama ben söylemem demişti şimdi dökümanları okuyunca entegreden hariç 1led 1-2anahtar 1 direnç ilede bu iş oluyormuş peki entegreler neden kullanılıyor? Yani @asma nın verdiği linkteki sayfa 38 de ve sonraki sayfalarda öyle.

Flatron

#13
Bu kapı devreler konusunu sadece  "Google hazretlerine sorun" muhabbetindemi  gördünüz hiç anlatılmadımı  merak ediyorum.Gerçekten elektronik bölümünde okuduğunuzdan endişem var kusura bakmayın.

Orada kullanılan anahtar,led direnç konusu Kapı entegrelerinin nasıl çalıştığını anlamanız için başka malzemeler kullanılarak yapılan bir tür animasyon, basit anlatım
senin anlaman gereken kısaca o entegrelerde giriş ayaklarının olduğu onlardan her ikisine de 5 volt gelince * şemalarda genelde sivri uç olarak gösterilen uçta  5 volt görüyorsan bu kapının AND kapısı(VE kapısı ) olduğunu anlaman.Eğer girişteki 2 uçtan birinde 5 volt varken çıkışta 5 volt varsa bu o kapının OR (Veya) kapısı olduğunu gösterir zira giriş uçlarından herhangi birisinde 5 volt çıkışı 5 volt yapmaya yeterlidir.Bu özellikler böyle devam ediyor

Bu devrelerin çok daha karmaşıkları bir mikroişlemci ile herhangi bir motoru bir ısıtıcıyı kontrol etmek içinde MCU ya program yazarakta kullanılıyor.
Örneğin :Isı kontrollu civciv makinasında
atıyorum :
*Ortamın sıcaklığı 23 dereceden küçükse ısıtıcıyı aç .
* Ortamın nem değeri %33 den aşağıda VE sıcaklık 27 derecede ise fanı çalıştır ve nemlendiriciyi aç
gibi

*Yukarıda anlatılan 5 volt değerinin, 1 olarak kabul edildiği bir voltaj aralığı vardır ve 5 volttan aşağıda bir değerdir.Genelde HIGH konumu+5 volt olarak anlaşılır

seron

enregreler lojik devrelerin içine sığdırılmış halidir.

basit devrelerle lojik konusunu kavramadan entegrelerle lojik anlaşılmaz. sana verdiği entegre örneğinin internette dataşeti vardır orada iç yapısını bulursan çözersin.

XirMan

@Flatron bizim geçen sene 3 derslik bir dijital dersimiz vardı sadece yazı yazardık o kadar yani hoca sadece görevini yapardı birşeyler anlatırdı tabi o bilgilerden az bişiler kaldı fakat tam tesettürlü anlatmadı ha bazen ders işlemezdik o ders olunca yani sırf hocanında suçu yok kafası ağrırdı tamam işlemeyelim derdik hasta olurdu işlemezdik yani hoca suçlu ben suçsuzum diyemem tabikide.

Flatron

#16
Anladım
Ama sizin gibi genç arkadaşların şunu çok iyi anlaması lazım ki
Şu anda en çok çalışmanız gereken zamanlardasınız.
Bu zamanlarınız en güzel zamanlarınız ancak bu güzel günleri boşa geçirmeyin .Şu anda elektroniği veya matematiği çok sevmiyor olabilirsiniz ancak emin olun bu konulardaki bilgilerinizi artırdıkça daha çok sevmeye başlayacaksınız.Başlangıçta çok sıkıcı gelebilir ancak kendi devreleriniz tam sizin istediğiniz gibi çalışmaya başlayınca herşey değişecek.

Yeterki siz isteyin ve çabalayın.Hocanızın birşey anlatmaması sorun değil. İngilizceniz iyi ise (yada geliştirseniz) yotube sayesinde dünyanın en iyi hocalarından matematik fizik dersleri dinler öğrenirsiniz.
Mesela youtube da üye olduğum bazı kanallar
http://www.youtube.com/watch?v=f46Fa0XFNbs&list=UUm3vDH7Uvz_qwql5Qih4yGw#

http://www.youtube.com/watch?v=0mKpfvR8nLE#ws
Tabi daha alt seviyerde ingilizce dersleride var (but certainly more ugly teachers :) )
Sanırım demek istediklerimi anladınız.
Kolay gelsin
 


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın