Annem icin hamur karma makinesi yapabilirmiyim ?

Başlatan yasind, 06 Kasım 2014, 13:17:37

yasind

Merhaba arkadaslar bildiginiz gibi ev tipi hamur karma makineleri ucuz degil ben bunu evde yapabilirmiyim ?

seron


yasind

Biraz bilgi verebilirmisiniz :)
[mergedate]1415272979[/mergedate]
internette hic bilgi cikmadi da bu konu iel ilgili

seron

#3
hamur karma malzemeinin parçaları zor bulunur.

ikincisi yaş ve tecrübe bakımından yetkin değilseniz bu da başka bir zorluk.

dolayısıyla "parçalarını bulabilirsen yaparsın" dememin nedeni bu idi. internetten ve piyasadan araştırmalar sonuç vermiyor ve de eldeki imkanlarla da yapılamıyorsa vazgeçin derim. 

ozan

Merhaba.

Hamur karma makinesi dediğiniz sistem bildiğimiz el mikserleri gibi tek eksenli hareket yapmazlar. hamurun topaklanmaması için farklı motor kontrol teknikleri kullanır. basit bir sistem değildir yani. ciddi motor kontrol bilgisi gerektirir.

Dc motor kontrolü ve mikrodenetleyici sistemlere yeterince hakimsen yapabilirsin tabi ki. aksi takdirde uzaktan yardımla zor ne yazık ki.

yasind


abraham

Hocam fırıncıların hamur teknesini gördüğsen onların mantığı daha basit .
Şöyleki hamur teknesi düşük devirde saat yönünde ( tersi de olabilir )dönüyor. Karıştırıcı kolu( tek kollu olmak sureti ile- ucu ikili - ucu nal şeklinde ) ucu gelişi görecek şekilde çevrilmiş ve hamur teknesine göre daha hızlı birşekilde dönüyor. Fırıncı da makinenin başında durup kenara yapışan hamurları spatula ile kazıyıp ortaya atıyor.

Eğer hamur teknesi ve mikseri aynı motora dişliler vasıtası ile bağlayabilirsen kontrol için ekstra uğraşmana gerek kalmaz.
Aşağıya benzer bir ürün fotoğrafını ekliyorum. Eğer yaparsan beni gelişmelerden haberdar etmeni rica ediyorum.


yasind

Benim hic elektronik bilgim yok ama bende zaten oyle bi urun alirsam yapmama gerek kalmaz ki

abraham

Hocam bu almanız için değil , anlattığım işlem basamaklarının aklınızda sonuç olarak şekillenmesi açısından koydum fotoyu.
Elinizde iki motor varsa alttaki hamur teknesini ayrı üstteki karıştırma kolunuda ayrı döndürebilirsiniz.


abraham

Elinizde varsa Düşük devirli ve Yüksek torklu ( redüktörlü ) motorlar olabilir. Çok hızlı döndürmeye gerek yok ancak dönerken takılmadan dönmesi ve hamurun direncine karşı koyabilecek güçte motorlar olamalı. Elinizde redüktörlü motor yoksa diişli li sistem kurmayı yada birkaç motoru aynı anda kullanmayı denemelisiniz.

stk4221

şartları yerine getirirsen şarjlı matkap motoru biçilmiş kaftan ama mekanik'e biraz yatkın olman gerekiyor çünkü kaynak makinesi taşlama makinası lazım vb. cihazlar temin edebilirsen ufak da bir yerin varsa olur inşallah
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur


yolgezer

Alıntı yapılan: stk4221 - 06 Kasım 2014, 22:55:28şartları yerine getirirsen şarjlı matkap motoru biçilmiş kaftan ama mekanik'e biraz yatkın olman gerekiyor çünkü kaynak makinesi taşlama makinası lazım vb. cihazlar temin edebilirsen ufak da bir yerin varsa olur inşallah
şarjlı matkap değil de hilti tabi edilen büyük makineler daha iyi olur. onlar düşük devir çok daha yüksek tork üretir. tam lazım olan. matkap alsa dakikada 2000 küsür devirli ve uzun sürede çalışamayacak motor demektir ki bunu uygun devre düşürecek matematik hesabı falan uğraşılmaz. tabi bir de bobinin soğutulması da ayrı dert olacak. üzerindekji o ufak türbin usun süre çalışmada yeterli soğutmayı sağlamıyor. ki bu yüzden çoğu yanıveriyor:)
metabonun ucuz yollu hiltileri var. onları alıp motorlarını kullanabilir. çark olarak da hurdacılardan çamaşır makinesinden sökebilir.

abraham

Hocam okadar hilti alıp bozma kurcalama olacaksa çok sıkıntı yaşar .Sonuçta proje bitiminde yalıtım da yapılması gerekecek.
Hazır ekmek yapma makineleri var hem yoğuruyor hem pişiriyor 150 tl den başlıyor
Sadece yoğurma makineleride 200 tl den başlıyor. 2 senede garantisi olacak.
Bence arkadaşımıza maliyeti 50 - 60 TL geçmeyecek ve pröfösyönel olmayan bir ürün lazım. Mikserin daha yavaş ve daha güçlü olanı gibi.

yolgezer

Alıntı yapılan: abraham - 07 Kasım 2014, 00:06:05Hocam okadar hilti alıp bozma kurcalama olacaksa çok sıkıntı yaşar .Sonuçta proje bitiminde yalıtım da yapılması gerekecek.
Hazır ekmek yapma makineleri var hem yoğuruyor hem pişiriyor 150 tl den başlıyor
Sadece yoğurma makineleride 200 tl den başlıyor. 2 senede garantisi olacak.
Bence arkadaşımıza maliyeti 50 - 60 TL geçmeyecek ve pröfösyönel olmayan bir ürün lazım. Mikserin daha yavaş ve daha güçlü olanı gibi.
üstad sen de haklısın. ben matkap motoru olmaz diye yazdım sadece. ama o makineler 200 e satılmaz. satılsa da devamlı motor arızası çıkartır.
motoru çamaşır makinelerinden sökebilir. onlar vitesli oluyor. hemi de baya güçlüler. ama nasıl çalıştırır bilmiyorum. elimde motor yok denemelik:)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın