Isı ayarlı şofben yapımı

Başlatan mehmet4207, 22 Ekim 2014, 12:49:00

mehmet4207

Merhabalar bitirme projesi olarak ısı ayarlı geri beslemeli şofben yapmam lazım.Ne yapmam gerektiği konusunda hiçbir fikrim yok yardımcı olur musunuz.

serkan_48

Hızlı ısıtıcı şofben mi yapacaksınız yoksa depolu boyler mi?

Geri beslemeli derken konuyu daha da açar mısınız?

mehmet4207

1 litre su deposu olabilir onun hakkında bir şey söylemedi hoca artık hangisi daha uygun olursa.geri beslemeli derken ısı ayarladık mesela çıkıştaki suyun ısısını ölçecek ayarlanan ısının altındaysa biraz daha ısıtacak ya da çok ısınmışsa soğutacak falan bu tür bir şey.

serkan_48

Termostat kontrollü şofben olacak. Siz hocanızdan projenin detayını alın bizimle paylaşın biz size bu yönde yardımcı olalım.

kolay gelsin.

mehmet4207

Hocanın elinde projeyle ilgili bir şey yok kafadan söyledi böyle böyle bir şey yap diye.Projeyle ilgili her şey bana ait olacak.

seron

#5
100TL 'ye ucuz bir ani ısıtıcı şofben alınıp, çıkışına termistör konularak, röleli-kontaktörlü bir devre kurulacak. basit...

şofbenin kabinini çıkarıp iç parçalarını olduğu gibi kullan. verdiğim linkteki "LM741 op amp NTC 12v otomatik kontrol devresi" başlığındaki röleli devrenin röle çıkışına kontaktör ilave edilecek:
https://320volt.com/op-ampli-devreler/3/

devrenin çalışması için ilaveten 12V adaptör kullanmalısınız.

mehmet4207

Kardeşim teşekkürler de şofben alıp kullanmayı kabul etmez büyük ihtimal hoca.Kendimiz yapmamız gerekiyor.1 litre depolu bir şey yapsam İndüksiyon ısıtıcıyla bu deponun etrafını satıp ısıtsam suyu nasıl olur acaba? Daha sonra bu suyun ısısını ölçüp istenilen değere göre yükseltip alçaltmak lazım tabi bir de.

seron

işiniz zor. her şeyini kendinizin yapacak olmanız, hep zaman alıcı hem de masraflı olacaktır. malesef benim yardıım buraya kadar. dediğiniz meselede bilgim az.  ;D

yolgezer

@seron naptın hacı 100 tl ucuz mu ::)
soruyu soran kardeş. bak sana akıl vereyim gidiyorsun tamirciye. böyle şofben yapan ondan ihlas ani su ısıtıcı şofbenin ıosıtıcı parçasını istiyorsun . sonra bir de termostatı var.
şimdi tabi hoca bundan çakmasın diye ısıtıcı parçanın etrafında demir parçayı taşlama ile kesiyon. ısıtıcı parçayı çatlatmazsan bir şey olmaz :o
demir bir boru bul. büyük olsun. ya da istersen saç kaynattır. ona bu parçayı monte ediyorsun. bu arada kes dediğim o tutucu demirin bir kısmını kes kare olsun kafi. :-\\
sonra da termostatı demire bağla. adam gibi de toprakla. al sana geri beslemeli mi dersin ısı ayarlı mı hangisi işte öyle bir makine. :-[
[mergedate]1413988019[/mergedate]
not: bahsettiğim parçalar 17 lira ısıtıcı parça 5 lira da termostat. :)

serkan_48

Dostum indüksiyon ısıtıcısından bahsetmişsinde sıfırdan indüksiyon ısıtıcısı yapmak hemde 5-7 kw gücünde bir indüksiyon ısıtıcısı yapmak öyle kolay bi iş değildir. Senin bildiğin bir indüksiyon sistemi varsa o başka.

Bence en kolay yolu bir metal kutuya rezistans montajlayıp çıkış suyunu bir sensörle okuyarak bu rezistansın kontrolünü sağlayabilirsin. ayrıca birde akış anahtarı kullanmalısın yoksa ısıtıcı suyu aşırı ısıtıp buhar oluşturabilir rezistansın arızalanma yada patlama riski vardır.

konuyu resimlerlede detaylandırabiliriz.

kolay gelsin

mehmet4207

Dediğiniz mantıklı.Peki sensörle suyu okuduk diyelim bizim istediğimiz değer ile okunan değerin karşılaştırılmasını ve istediğimiz sıcaklığa gelmesini nasıl ayarlıyacaz.

serkan_48

karşılaştırma işini termostat yapacak.

Termostat çıkış sıcaklığını algılayacak. bizim elle ayarladığımız sıcaklığa erişti ise rezistansı durduracak. Ne zaman ayarladığımız sıcaklığa düştü o zaman tekrar rezistansı enerjileyerek çalıştıracak.

mehmet4207

Peki son olarak bununla ilgili bir devre gibi bişeyler var mı verebileceğiniz yol göstermesi açısından?
[mergedate]1414098590[/mergedate]
Bir de bu termostatın sürekli 3 4 sn aralıklarla rezistansı devreye alıp devre dışı bırakması gerekmıyor mu sonuçta ketıl değil yapılmak istenilen sürekli akan bir su olacak.

yolgezer

Alıntı yapılan: mehmet4207 - 24 Ekim 2014, 00:21:50Peki son olarak bununla ilgili bir devre gibi bişeyler var mı verebileceğiniz yol göstermesi açısından?
[mergedate]1414098590[/mergedate]
Bir de bu termostatın sürekli 3 4 sn aralıklarla rezistansı devreye alıp devre dışı bırakması gerekmıyor mu sonuçta ketıl değil yapılmak istenilen sürekli akan bir su olacak.
termostat, sadece kendi üzerindeki değer aşıldığında akımı keser. zaten aslında termostat ısı nedeni ile bükülen bir metal levhadan ibarettir aslında.
yani termostatın izin vereceğinden daha yüksek bir ısıya çıkamazsınız.
bu yüzden size onu önerdik zaten. öyle çok detaylı devreye gerek bırakmıyor. takıyorsunuz girişe seri olarak. ısıtıcı parça aşırı ısıtma yaptı mı açıyor kontağı. soğudu mu kontak kapanıyor. bu kadar basit.

mehmet4207

AC Kıyıcılarla falan ilgili bir şeyler dedi hoca devresi onlarla ilgili olacak geri beslemeden de kontrolü pic ile sağlayacaz o kadar basit olmayacak heralde :)


serkan_48

Sayfa bulunamadı diyor.

Size ödevin detaylarını sorduğumda bişey söylememiştiniz ama şimdi ac kıyıcıdan bahsediyorsunuz

tiristör ve triakları özellikle triakların çalışmasını incelemelisiniz. Daha sonra triakı su sıcaklığı ile kontrolünü sağlamalısınız. Bununla rezistansı kontrol edebilirseniz istediğinizi yapmış olursunuz.

mehmet4207

Hocam öncelikle yapmam gereken ısıyı ölçmek LM35 veya pt100 düşünüyorum LM35 için bir devre buldum ama ortam sıcaklığı ölçüyor suyun sıcaklıgına nasıl çevirecez buna öncelikle sormak istediğim bu. devresi burada http://www.devreyapimi.com/wp-content/uploads/2012/03/sicaklik-ile-calisan-devre.jpg
Daha sonra bu ölçülen ısıyı LCD ile görüntülememiz lazım.
Isı ayarlamasını gönderdiğim devre üzerindeki potansiyometreden yapacağız sanırsam.
Daha sonra ölçülen bu değer ile ayarlanan değer karşılaştırılıp buna göre bir çıkış elde edilip bu çıkış neticesinde röle veya triak ile kontrolü sağlayacağız.
Genel olarak böyle bişeyler buldum ama yorumunuzu alabılır mıyım sızınde ?

serkan_48

Linkini verdiğiniz devre ile sıcaklığı ölçüp lcd ekranda görüntüleyemezsiniz. Bu devre sıcaklığı ölçüp potansiyometre ile opamp devresinde karşılaştırığ çıkışı 1 yada 0 yapıyor.

Size daha detaylı bir devre lazım lm35 kullanıp hem ekran hemde çıkış verecek bir mikroişlemcili devre kurmalısınız.

mehmet4207

Bildiğim kadarıyla atıyorum her 0.1 v a karşılık 1 derece geliyor.İstediğimiz sıcaklıga göre gerekli potansıyometre değerını ayarlayıp bu değerın üstüne cıktıgı zaman 0 ındıgı zaman çıkışı 1 yaparsa olmuyor mu istediğimiz devre?
[mergedate]1414616994[/mergedate]
bir de böyle birşey var   http://www.electroschematics.com/5990/smart-heater-controller-circuit/

serkan_48

Alıntı yapılan: mehmet4207 - 29 Ekim 2014, 23:13:57Bildiğim kadarıyla atıyorum her 0.1 v a karşılık 1 derece geliyor.İstediğimiz sıcaklıga göre gerekli potansıyometre değerını ayarlayıp bu değerın üstüne cıktıgı zaman 0 ındıgı zaman çıkışı 1 yaparsa olmuyor mu istediğimiz devre?
[mergedate]1414616994[/mergedate]
bir de böyle birşey var   http://www.electroschematics.com/5990/smart-heater-controller-circuit/

Bak bu tam senin istediğin gibi bir devre. Sıcaklığı algılayıp opamp ile triak sürüyor. Tam senin anlattığın gibi. Bir tek ekran yok. Onuda bir dvm yapıp lm35 in çıkışından voltaj bilgisini alarak ekranda o anki sıcaklığı okuyabilirsin.

Set sıcaklığı için ise opampa bağlı olan potansiyometreyi tam skala kalibre etmelisin. Minimumda kaç derecede maksimumda kaç derece ve aralıkları eşit bölüp sıcaklıkları ilişkilendirmelisin.

Kolay gelsin.
[mergedate]1414698330[/mergedate]
Tabi unutmadan devre üzerindeki triakı rezistansınızın gücüne gore seçmelisiniz.

mehmet4207


mehmet4207

Hocam devreyi isis te çizdim fakat pot ayarlarını değiştirdiğim zaman sağ taraftakı direnç üzerinde yada lm35 çıkışında herhangı bır değişme olmuyor.Lm35 ayarlarını değiştirdiğim zaman çıkışında değişiklik oluyor ama sağ taraftakı yuk üzerınde yıne bir değişiklik olmuyor.Suyun sıcaklıgının değişmesi için orasının değişmesi gerekmıyor mu sonucta?
Bir de bu devre için sıfır devresi araştırmamı istedi hoca onu nasıl ekleyeceğiz bu devreye ?

serkan_48

Çizdiğiniz isis dosyasını eklermisiniz bende indirip simüle edeyim.

sıfır devresi nedir biraz açarmısınız ben bilmiyorum.

mehmet4207

Sıfır devresi bildiğim kadarıyla; sinüs dalgası düşünün sıfır oldugu anda yani giriş ve çıkş voltajları eşit oldugu anda tetikleme yapıyor.

http://www.upload.gen.tr/d.php/www/kszM0/Desktop.rar.html

serkan_48

Dostum ,

Çizdiğin şemayı indirdim simülasyonda denedim dediğin gibi sorun var. Ancak bir iki hata tesbit ettim.

1- 10 k pot şeçerken dirençlerin listesinden en altta "POT-HG"  seçmelisinki simülasyonda değerini ayarlayabilesin. Diğer seçtiğin model simülasyonda çalışmaz.

2- R2 değeri  100 K ohm değil 100 ohm dene.

3-  D diyotunu 1N4007 seçmelisin.

4- Uyguladığın AC voltajı inceledim. 220 volt girmişsin ancak frekans 1 olarak görünüyor. Bu saniyede 1 hz i ifade ediyorsa karedalga formuna yakın bir sinyal verir. Bunu 50 hz yapmalısın.

5- Opampa simülasyonda besleme vermesen de verilmiş gibi çalışabilir ancak güç devresi için besleme ve nötr yapılmalı. Yukarıdan 220 volt vermişsin ama bunun nötr hattı nasıl yapılıp simüle ediliyor bilmiyorum.

Bu yukarıdaki düzenlemeleri ben yapmaya çalıştım ancak olmadı simülasyonda hatalar çıktı sürekli. 1 saat kadar uğraştım olmayınca gördüklerimi burada yazarak yorum yapmak istedim. Bunları tekrar düzenleyip yapabilirsen tekrar revize ettiğin devreyi ekle yazışabiliriz.

mehmet4207

Denedim yine aynı bir şey değişmiyor.Ac heater gelecek yere direnç yerine baska bişey koyabilirmiyiz?

mehmet4207

Serkan hocam peki sıfır devresi hakkında ne düşünüyorsunuz bu devreye nasıl ekleyebiliriz o devreyi?
http://www.upload.gen.tr/d.php/www/ySnmc/Images-Image531.gif.html

serkan_48

linkte resim göremedim benmi beceremedim

Bu ödevin süresi varmı?


seron

AC deki sıfır bölgeleri transistörü tetikliyor serkan. ama ne işe yarıyor ben de anlamadım...

mehmet4207

Devredeki CA3140 ın + ve - uçlarını yer değiştirirsek değerler değişmeye başladı ama bir bakabilir misiniz Serkan hocam.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın