Ayarlı güç kaynağı projeme devam ( 0 - 30 volt 0 - 10 amper )

Başlatan serkan_48, 14 Ekim 2014, 20:58:50

serkan_48

Arkadaşlar merhabalar.
Uzun zaman önce başladığım projem işlerim nedeniyle yarım kalmıştı. Şu günlerde işlerimi hafiflettim kışta geliyor daha çok vaktim olacak. Bu süreçte bir iki düşündüğüm projelerimi hayata geçirmek istiyorum. Destek , yardım ve yorumlarınızı esirgemeyeceğinizi düşünüyorum.

Düşündüğüm proje için elimdeki bir kaç temel malzemeyi kullanarak başlayacağım. İlk öncelikle transformatör ile giriş yapalım. Elimde etiket değerleri 2 x 13 volt 600 watt yazan simetrik çıkışlı bir trafo var. Hesaplarıma göre nüve kesit alanının karesini aldığımda 500 watt civarında değer çıkıyor. 500 watt olarak hesaplasak çıkışları seri bağladığımızda 500 / 26 = 19 amper verebilecek güçte bir trafo. Ben ise bu trafodan 0 - 30 volt DC 10 amper alabileceğimi umuyorum.

Transformatir resmi ve şeması şu şekildedir.












seron

şimdi ben de birşey söylerdim ama önceki yazıda arkadaş trafoyu yaktıktan sonra karışasım gelmiyor ;D

"400 watt olarak hesaplasak çıkışları seri bağladığımızda 400 / 26 = 15 amper verebilecek güçte bir trafo. Ben ise bu trafodan 0 - 30 volt DC 10 amper alabileceğimi umuyorum. " demişsin. ben de öyle umuyorum :)

anasayfamızda programlar kısmında nüve kesitinden tutu tel çapına çeşitli hesaplama olanakları olan trafo hesabına dair küçük programlar var. takıldığın yerde onlara da başvurabilirsin hatırlatayım.

Mr_YAMYAM

Ben o trafodan o kadar akım alabileceğini düşünmüyorum ya neyse. Artık yapımcıların işine karışmayayım.
Trafo kesiti hesaplanırken NÜVE kesiti baz alınmalıdır. Buradan görüldüğü kadarıyla 5X5=25cm2 lik bir nüve kesiti (en fazla) hatta 5X4=20 gibi görülmektedir.
İkinci olarak ise trafonun gücü sekonder sargıya verim oranında yansıyacaktır. Her tarafı yamulmuş ve pırtılar giymiş bir trafonun verimi %99 olmaz da artık oraya da karışmayalım.

Ayrıca:
26V çıkışlı bir transformatörden 30V gerilim elde edemezsin. Edersin ama bu kandırmaca bir gerilim olacaktır. En küçük yüklenmede gerilim yine 26V a düşecektir.
Üstelik regüle devresinin çalışması için de birkaç kuruşa.. PARDON birkaç volta ihtiyaç duyacağımıza göre Gel anlaşalım.
Sen bu trafoyla efendi efendi 23-24V tam regüle gerilim alabilecekmişsin gibi davran. Sonra darılıp küsmesin ;D

serkan_48

0 - 24 volt 10 amperede razıyım abi bunu bilerekte yola çıktım. :D 10 amper alayımda gerisi sorun değil.

Trafonun şeklinin bozulmasının nedeni sökerken biraz hırpalamam yüzünden. Dışına bakalit gibi bir malzeme dökülmüştü bu bir havuz aydınlatma trafosu idi. Ağır şartlarda uzun süre çalışacak bir trafo.

seron

eğer 24e razıysan iyi bir ayarlı güç kaynağı olur.

geçenlerde dükkana uğrayan bir eskiciden 3TL ye bir adaptör aldım. böyle ağır, plastik kutusu açılmamış birşey. çıkış: 16V-2,5A AC yazıyor. "made in germany".  ubunda laptopların soketine benzeyen bir soket var. ne adaptörü olduğunu çözemedim ama ben de onunla ileride 12-13V bir güç kaynağı yapacağım.


memleket

500 W bir invertörde yapabilirsin. dağda bayırda 12 volt araba aküsü ile bir kaç cihaz çalışabilir...

serkan_48

Evet inverter yapmak içinde güçlü bir trafo ancak şimdilik bir güç kaynağı ihtiyacım olduğu için önceliği buna yönelttim. Belki ileride aynı trafodan bir tane daha ayırdım onunla bir inverter yapabilirim.

ApoAtes

@serkan_48 çalışmanda amacına ulacağını umuyorum ve şimdiden kolay gelsin diyorum :))
@memleket elinde iyi bir invertör devresi var mı acaba ? :)) Öyle 3-5 gün çalışacak değil de hani uzun süre dayanıklı birşey yapabileceğimiz bir devre :))



memleket

Elimde öyle bir devre yok ama, bahsettiğin şekilde uzun süre çalışacak bir inverter için, çekilen akım, kullandığın trafonun watı ve kullandığın akünün amper değeri bunlar süreyi etkileyen en önemli etkenler...

Burda yapılmış örneği var. ilgilenirsen...

https://320volt.com/sg3524-dc-ac-inverter-projesi-250w-5000w/

serkan_48

Projemde "Elektor December 1982  ' Precision PowerSupply'  devresini kullanacağım.

Şeması aşağıdadır. Bu devrede maksimum gerilim ve maksimum akım hesabını yapabilirmiyiz. Dirençleri nasıl hesaplıyoruz? Elimde dökümanı var ancak Ne Türkçe nede İngilizce. Bir türlü okuyamadım anlayamadım.



memleket


Flatron


stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Alıntı yapılan: memleket - 14 Ekim 2014, 22:45:45500 W bir invertörde yapabilirsin. dağda bayırda 12 volt araba aküsü ile bir kaç cihaz çalışabilir...
kararımı verdim ben elimdeki trafoyu inverter yapmak için kullanacağım. teşekkürler.
sekan adaptörü söktüm içinden büyük bir trafo çıktı. doğrultma devresi yok. üzerinde dediği gibi AC çıkış. anasayfamızda bazit inverter var: basit flip floplu ;D

serkan_48

Alıntı yapılan: seron - 15 Ekim 2014, 13:27:06kararımı verdim ben elimdeki trafoyu inverter yapmak için kullanacağım. teşekkürler.
sekan adaptörü söktüm içinden büyük bir trafo çıktı. doğrultma devresi yok. üzerinde dediği gibi AC çıkış. anasayfamızda bazit inverter var: basit flip floplu ;D

Seron yine flip flop deme bana .. :D

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Adnancoskun

@stk4221 atlamasına kadar aynı,   Erciyes üniversitesi biyomedikal mühendisliğinde okuyan stajer bir öğrencim için tasarlamıştım... sene 2011 (Sedat DOĞAN) :)
yalnızca ben 3 transistörlü çizmiştim, kim yayınlamışsa 1 transistör ilave etmiş.... :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

stk4221

@Adnancoskun  dolaylı yoldan  ne güzel bir şey . izinsizde olsa yaptıgın bir tasarım pisayasada dolanıyor ve millet bundan faydalanıyor  buda senin işinin dogru yaptıgın anlamına geliyor  maşşallah @Adnancoskun  abi :)
[mergedate]1413387044[/mergedate]
abi birde ben bu devreyi kurdum fakat verim alamadım mlz tekrar alayım seni kaçırmadan çözelim :-D
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Adnancoskun

Alıntı yapılan: stk4221 - 15 Ekim 2014, 18:36:35@Adnancoskun  dolaylı yoldan  ne güzel bir şey . izinsizde olsa yaptıgın bir tasarım pisayasada dolanıyor ve millet bundan faydalanıyor  buda senin işinin dogru yaptıgın anlamına geliyor  maşşallah @Adnancoskun  abi :)
[mergedate]1413387044[/mergedate]
abi birde ben bu devreyi kurdum fakat verim alamadım mlz tekrar alayım seni kaçırmadan çözelim :-D

tamam çözelim...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serkan_48

Projeye devam,

Elektor precisions power supply devresi



devre üzerinde pcb de kendime göre bazı değişiklikler yaptım. Umarım hata yoktur. güç transistörü olarak 4 adet mj15003 kullanacağım. Bunlarla ilgili çıkışa 4 adet taş direnç bağlanacak o yüzden üstte taş direnç montaj yerlerini attırdım. köprü diyot girişlerini değiştirdim ve kondansatör bağlantılarını dik olacak şekilde düzenledim. Birçok hattı kalınlaştırdım. 2 gün için iş nedeniyle Adana'da olacağım. Döndükten sonra pcb yi lazer printerden çıktı alarak basmayı deneyeceğim. Gerekli parçaları da aldım.

Orjinal pcb ve yerleşim planı



Devrenin düzenlemiş olduğum pcbsi de bu.



Ama hala şu maksimum voltaj ve akım ayarını yapacağım R4 ile R16 yı nasıl hesaplayacağımı bulamadım. Elimdeki döküman ingilizce de değil.

Flatron

@serkan_48
Bu elektorun hangi sayısı bende varsa o sayı sizin için tercüme edeyim.
(Ayrıca eğer hiç başlamadı iseniz vellemanın 10 amper akım ayarıda olan güzel bir devrede var bende denemedimama vellemanın kiit 320voltda da  olması lazım)


integer

elektrorun bu güç kaynağını 5-6 ay önce yapmıştım ancak simetrik 12v trafom olmadığı için çalıştıramamıştım. ancak bu günlerde aklıma pc power ile çalıştırma geldi. bd241 transistörü bulamadım bende tip31 trafo olarak . 120w 24v  kullandım . devre buhaliyle gayet güzel çalıştı. voltaj ve akım ayarlama yapabildim. sadece kutulaması kaldı eski bir ups kutusu içine pc poweri güzelce yerleştrdim. trafo ve bu devrenin kartını yerleştirdinmi güç kaynağı hazır olacak :)

bu devrenin farklı versiyonlarını kenakord abimiz yapmış isterseniz ona bir sorunuz.


serkan_48

Alıntı yapılan: Flatron - 21 Ekim 2014, 22:38:12@serkan_48
Bu elektorun hangi sayısı bende varsa o sayı sizin için tercüme edeyim.
(Ayrıca eğer hiç başlamadı iseniz vellemanın 10 amper akım ayarıda olan güzel bir devrede var bende denemedimama vellemanın kiit 320voltda da  olması lazım)

@Flatron

Elektorun nisan 1983 tarihli dergisinden aldım. Birazdan elimdeki dökümanını eklemeye çalışacağım. Malzemelerin hepsini almıştım. O yüzden bu projeye devam edeceğim. Bir aksilik olmazsa. 

Alıntı yapılan: integer - 21 Ekim 2014, 22:45:46elektrorun bu güç kaynağını 5-6 ay önce yapmıştım ancak simetrik 12v trafom olmadığı için çalıştıramamıştım. ancak bu günlerde aklıma pc power ile çalıştırma geldi. bd241 transistörü bulamadım bende tip31 trafo olarak . 120w 24v  kullandım . devre buhaliyle gayet güzel çalıştı. voltaj ve akım ayarlama yapabildim. sadece kutulaması kaldı eski bir ups kutusu içine pc poweri güzelce yerleştrdim. trafo ve bu devrenin kartını yerleştirdinmi güç kaynağı hazır olacak :)

bu devrenin farklı versiyonlarını kenakord abimiz yapmış isterseniz ona bir sorunuz.

@integer

Yapmış olduğunuz devre ile kaç amper çekiyorsunuz ve bahsi geçen dirençlerin değerini ne kullandınız yada kullanmadınız mı? ( R4 ve R16 yı )
[mergedate]1413921363[/mergedate]
Döküman ektedir.

İngilizce olmadığı için bişey anlamadım. Elinizdeki döküman umarım ingilizcedir.

Dosya sıkıştırılmıştır.

Flatron

Malesef bendede yok o tarih li elektor.
83 yılındaki diğer aylarada baktım devre yok bulamadım.

integer

kaç amper çekeceğiniz denemedim sadece devreyi kurup çalıştırdım ufak bir şerit led parçası vardı onunla deneme yaptım amper ayarından ışığı kısabildim. tip 31 i soğutucuya bağlamamıştım azcık ısınmış. hafta sonu kutulamasını yaparım o zaman denerim ancak bu hali ile 3 amper vereceği söyleniyor. r4 ve r16 yı kullanmadım. maksimum voltaj ve akımı ayarlamak içinmiş. bunların değerlerini değiştirirsen tabiki trafonu ve transistörlerini değiştirmek gerekecek.  elektorda ingilizce olarak 2n3055 maksimum 50w gücünde olduğu yazıyor. ayrıca r4 ve r16 yı deneyerek bulunabileceği yazılmış. 
[mergedate]1413922831[/mergedate]
elimde ingilizce derginin 1-2 sayfası var umarım işinize yarar







Alıntı yapılan: serkan_48 - 21 Ekim 2014, 22:59:05@Flatron

Elektorun nisan 1983 tarihli dergisinden aldım. Birazdan elimdeki dökümanını eklemeye çalışacağım. Malzemelerin hepsini almıştım. O yüzden bu projeye devam edeceğim. Bir aksilik olmazsa. 

@integer

Yapmış olduğunuz devre ile kaç amper çekiyorsunuz ve bahsi geçen dirençlerin değerini ne kullandınız yada kullanmadınız mı? ( R4 ve R16 yı )
[mergedate]1413921363[/mergedate]
Döküman ektedir.

İngilizce olmadığı için bişey anlamadım. Elinizdeki döküman umarım ingilizcedir.

Dosya sıkıştırılmıştır.
[mergedate]1413923117[/mergedate]
bence mj
Alıntı yapılan: Flatron - 21 Ekim 2014, 22:49:38@ integer
board duruyorsa
http://www.circuit-projects.com/power-supply/single-voltage-supply-with-symmetrical-output.html
böyle birşey yapıp simetric voltaj elde edebilirsiniz


teşekkürler ancak bu devrenin 400ma verebileceğini sanmıyorum. bunun yerine lmc7660  kullanmayı denedim ancak sağlıklı olmadı. oda vermedi sanırım 400ma
15001

serkan_48

Elektor'un devresi üzerinde çalışmaya devam. PCB yi kendime göre düzenledim. 4 güç transistör bağlayabilmek için direnç adedini arttırdım. Kondansatör bacak bağlantılarını yataydan dikeye çevirdim. Önde bulunan voltmetre ve ampermetre kalibrasyon trimpotlarını ve bakır hatlarını iptal ettim. Daha sonradan stabil çalışan bir devre haline geldiğinde harici 7107 ile yapılmış voltmetre ve ampermetre bağlayacağım.

Revizyonlardan sonra pcb'yi hazırladım. Asit indirgemesini yaptım deliklerini deldim. Parçaları yerleştirdim. Geçici olarak 1 adet 2N3773 transistör ile bağladım. Çıkışa voltmetremi bağladım ve 0 - 24 volt arası kontrol sağladım. Yük testine geçtim çıkışa bir adet 12 volt flamanlı lamba bağladım. Voltaj ayarını 12 volta düşürdüm. lamba yandı. Akım kontrolü için potansiyometreyi kıstığımda lambanın çektiği akım düşmeye başladı.

Fakat şöyle bir durum var örnek verirsem lamba 500 ma çekerken ben bunu akım kontrol potu vasıtası ile 200 miliampere düşürdüm. Constant current ledi yandı.  Sorun ise devreye paralel bir ikinci lamba bağladığımda yük durumunu değiştirdiğimde akımın değişmemesi gerekirken akım 150 ma e düştü.

Sizce bu durumun nedeni nedir? Daha devreyi tam olarak toplamadım. Güç transistörlerini tam olarak hazırladığımda ve devre stabil çalıştığında toplayacağım. Bu devrede +US ve -US bağlantıları yapmamıştım acaba bu nedenlemi devreyi sabit akım modunda çalıştırırken yükün değeri değiştiğinde çektiği akım değişti?

Konu hakkında bu devreyi yapan arkadaşlardan yada devreden yorum yapabilecek arkadaşlarımızdan yorum bekliyorum.

Devrenin yapılmış halini önümüzdeki günlerde resimleyip buraya eklerim.

Teşekkürler iyi çalışmalar.

Flatron

@serkan_48

Bu sorun olduğunda 741 lerin beslemeleri  bağlı değildi diyorsanız sorun muhtemelen  ondandır.  Ayrıca pcb yerleşimini gösteren sayfanın altındaki text de montajdan sonra ayarları yaptıktan sonra diye bir cümle var  siz bu ayarları yaptınızmı ?(Gerçi ayarar ile ilgili birşey yok sayfada , belkide yazının bir  sayfası daha var ) yazıda bu ayarlardan sonra 2 iki tane direncin bu devreye göre takılması gerektiğini söylüyor.(Şu değerini bilmediğiniz iki direnç )

Birde akım testini ,watlı dirençlerle yaparsanız okumanız gereken akım değerlerinden daha emin olursunuz .Malum lambalı testte ısı arttıkça direnç değişiyor.

Kolay Gelsin


serkan_48

Alıntı yapılan: Flatron - 10 Kasım 2014, 09:47:28@serkan_48

Bu sorun olduğunda 741 lerin beslemeleri  bağlı değildi diyorsanız sorun muhtemelen  ondandır.  Ayrıca pcb yerleşimini gösteren sayfanın altındaki text de montajdan sonra ayarları yaptıktan sonra diye bir cümle var  siz bu ayarları yaptınızmı ?(Gerçi ayarar ile ilgili birşey yok sayfada , belkide yazının bir  sayfası daha var ) yazıda bu ayarlardan sonra 2 iki tane direncin bu devreye göre takılması gerektiğini söylüyor.(Şu değerini bilmediğiniz iki direnç )

Birde akım testini ,watlı dirençlerle yaparsanız okumanız gereken akım değerlerinden daha emin olursunuz .Malum lambalı testte ısı arttıkça direnç değişiyor.

Kolay Gelsin

Opampların beslemesi 2x12 volt 10 watt trafo ile beslendi. Voltajlarınıda ölçtüm. Sorun yok. Devrede ayar yapılacak bir yer yok. Evet maksimum voltaj ve maksimum akım için iki direnç yeri var ama daha maksimum testlere geçmemiştim. ben biraz daha uğraşayım.

Alıntı yapılan: haylaz - 10 Kasım 2014, 10:14:22https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=5301.0 burayi bi incele istersen asma usta cok yardimcı oldu bana işine yarayabilir

Haylaz dostum senin topiğide ilgi ile takip ediyorum. Benim için faydalı bir topik orası.

teşekkürler.

Flatron

Bu devrenin ingilizce sayısı  Aralık 1982 elektor da  7 sayfa anlatılmış.
(O farklı dilde olan birkaç ay sonra o ülkede yayınlanmış(nisan 83 dü sanırım)


Ben size  son sayfadaki "Constraction " kısmında neler dediğini kısaca anlatayım

"Buradaki devrenin maximum çıkış voltajı 35 volt 3 amp.dir ancak prensip olarak siz bunları değiştirebilirsiniz.Bu değişikliklerde C9 ve C10 da da değişiklik yapmanız geektiğini unutmayın.T2...T5 arasındaki transistörlerin collector/emiter voltaj değerleri de sınırlayan diğer faktördür.Bu değer 2N3055 için 60 volttur. Diğer değer ise tabiki trafonun akım kapasitesidir.Trafo akım kapasitesinin 1/karekök2 (yani0,7) sini çekebileceğinizi unutmayınız Burada kullanılan 4 amperlik trafodan dolayı 3 amper çekileceği gibi.(Burada hiçbir başka ek deveye gerek kalmadan güç transistörlerini artırarak istediğiniz akım değerine çıkabilirsiniz falan demiş (yukarıda izah ettiğim değerlerde değişecek tabi )

Başlangıçta maksimum akım ve voltaj ayarı yapılmadığından dolayı R4 ve R16 dirençlerini bağlamayın.

P1 i maximum ayarlayın(sonuna kadar açın) cihazı açın çıkışına multimetre bağlayın denemeler yaparak maximum çıkışı bulun (adam r5 e paralel bağlanacak direnci farklı dirençler bağlayarak maximum değeri bulun hangi direnç uygunsa boarda onu lehimleyin diyor)

Aynı işlemide bu sefer maksimum akımı ayarlamak (bulmak için) p2 trimpotunun olduğu yerde deneyin diyor

Son olarak da kalibasyon için XY ve z noktalarına bağlanacak amper ve voltmetrenin takılı iken P3 ve P4 akım voltaj potları ile ayarlamalısınız diyor.
(Yani bu 2 metre devrede takılıyken kalibrasyon yapın diyor)

integer

v=i.r
voltaj sabit kalıyor
ancak senin yükünü direnci değişti
bu durumda akımda değişmek zorunda

Ben bölyle bir yorumda bulundum

Alıntı yapılan: serkan_48 - 10 Kasım 2014, 00:54:10Elektor'un devresi üzerinde çalışmaya devam. PCB yi kendime göre düzenledim. 4 güç transistör bağlayabilmek için direnç adedini arttırdım. Kondansatör bacak bağlantılarını yataydan dikeye çevirdim. Önde bulunan voltmetre ve ampermetre kalibrasyon trimpotlarını ve bakır hatlarını iptal ettim. Daha sonradan stabil çalışan bir devre haline geldiğinde harici 7107 ile yapılmış voltmetre ve ampermetre bağlayacağım.

Revizyonlardan sonra pcb'yi hazırladım. Asit indirgemesini yaptım deliklerini deldim. Parçaları yerleştirdim. Geçici olarak 1 adet 2N3773 transistör ile bağladım. Çıkışa voltmetremi bağladım ve 0 - 24 volt arası kontrol sağladım. Yük testine geçtim çıkışa bir adet 12 volt flamanlı lamba bağladım. Voltaj ayarını 12 volta düşürdüm. lamba yandı. Akım kontrolü için potansiyometreyi kıstığımda lambanın çektiği akım düşmeye başladı.

Fakat şöyle bir durum var örnek verirsem lamba 500 ma çekerken ben bunu akım kontrol potu vasıtası ile 200 miliampere düşürdüm. Constant current ledi yandı.  Sorun ise devreye paralel bir ikinci lamba bağladığımda yük durumunu değiştirdiğimde akımın değişmemesi gerekirken akım 150 ma e düştü.

Sizce bu durumun nedeni nedir? Daha devreyi tam olarak toplamadım. Güç transistörlerini tam olarak hazırladığımda ve devre stabil çalıştığında toplayacağım. Bu devrede +US ve -US bağlantıları yapmamıştım acaba bu nedenlemi devreyi sabit akım modunda çalıştırırken yükün değeri değiştiğinde çektiği akım değişti?

Konu hakkında bu devreyi yapan arkadaşlardan yada devreden yorum yapabilecek arkadaşlarımızdan yorum bekliyorum.

Devrenin yapılmış halini önümüzdeki günlerde resimleyip buraya eklerim.

Teşekkürler iyi çalışmalar.

serkan_48

Projeye devam..

Pcb'yi hazırladım. Parçalardan ihtiyacım olanları aldım. Güzelce lehimledim.








[mergedate]1416511444[/mergedate]
Soğutucu ve güç transistörlerim.






seron


serkan_48

Sırada devreyi toplayıp testleri var. tabi hala bir çok eksikleri mevcut. güç transistörlerini pcb ye bağlayacağım. besleme verip voltaj ve akım kontrol özelliğini kontrol edeceğim. Şimdilik haricen bağladığım 2N3773 güç transistörü ile 0 - 24 volt kontrol sağladım. Ancak akım testlerini çok sağlıklı yapamadım. Test için bir motor bağladım akımı düşürdüm ancak farklı bir yük bağladığımda limitlediğim akımdan farklı bir akım çekti. Bir türlü çözemedim. Şimdi güç transistörlerini değiştirip tekrar test edeceğim.

serkan_48

Testlere devam. Güç transistörlerini bağlayınca daha stabil çalıştı. Akım okumak için koyduğum direnç çok büyük geldi erken akım korumaya geçti. Direnç devrede 0.22 ohm idi ben paralel 2 adet 0.15 ve 2 adet 0.1 ohm kullandım. Çıkabildiğim son akım 7.20 amper. Şimdilik çok rahat bu akıma çıkıyor. Tabi besleme voltajı 14 volt ve yük voltajım 12 volt civarında.

Hafta içi şönt dirençlerini değiştirip güçlü trafo ile testlere başlayacağım.

7 amper gayet güzel bir güç.

Bu arada test yaparken ölçü aletimin probu dayanmadı malesef.




seron

hiç sorma benimki de elimde kaldı. tamir de olmuyor namıssız... ucunu sökmeye çalıştım milim oynamıyor.

porsche911

Probun ucunu daha çok dibe yakın yerini çakmakla ufak aralıklarla ısıtın, çok ısıtmadan ara ara pense ile kontrol edin, uygun yumuşaklığa gelince metalle birlikte iç plastik çıkacaktır, çok ısıtırsanız sadece metal çıkar,çıkardıktan sonra önce kabloyu probtan geçirin sonra metali kablo ile lehimleyin, sağlamlık için makaron geçirip sabitleyin, bidaha çıkmayacaktır, kendi kablosunu değiştirmeyin yüksek voltaja uygunsa sorun olmaz tabi, geri takarkende hafif ısıtıp yerine geri monte edin, kolay gelsin


husnuler03

Alıntı yapılan: memleket - 15 Ekim 2014, 09:20:09Bu da güzel bir devreye benziyor...


ve burada

http://elektrobilim.blogspot.com.tr/


bu kartın çalışabilmesi için bazı transistörlerin ters takılması gerekiyor... bu hali ile çalışmıyor.

serkan_48

Devreyi dizayn eden arkadaşımız burada belki bir hata yapmış olabilirsiniz diyeceğim ama incelemediğim için bişey diyemiyorum.

TABS

Temaks TF-103 İstanbul elektronikçiler piyasasında bir - iki dükkanda fiyatı 60 tl den satılıyor.
4 adet çıkış transistörü 2SC5200 dür.

husnuler03

temaks güç kaynağında kart üzerine yapılmış yerleştirme resmine göre :
1 = bd242 nin önündeki bc548 ters takılacak
2 = bd 139 ters takılacak.
3 = sc5200 lerin orta ayakları soğutucuya bağlanmalı tam temas bu şekilde sağladım...







ben, ancak bu şekilde akım alabildim ve voltaj kontrolü yapabildim....  aldığım kart üzerinde bunlar ters taktıktan sonra çalıştı. belki son üretimlerinde bu hatalarını düzeltmişlerdir... çalıştıktan sonra çook beğendim, memnun kaldım.
TA4AAC 73.

TABS

hüsnüler03 Devrenin çalışmasına sevindimde Sen bu temaks 103 devresini aldığın dükkana götürüp çalışmadığını veya değişiklikler yapıp öyle çalıştırdığını söylemedinmi ? Adam devreyi montaj ediyor bir sürü hata yapıyor ve kim bilir kaç adet böyle çalışmayan devre üretti..!
Bu ne rezalet bir iş

seron

Alıntı yapılan: TABS - 02 Aralık 2014, 16:28:16hüsnüler03 Devrenin çalışmasına sevindimde Sen bu temaks 103 devresini aldığın dükkana götürüp çalışmadığını veya değişiklikler yapıp öyle çalıştırdığını söylemedinmi ? Adam devreyi montaj ediyor bir sürü hata yapıyor ve kim bilir kaç adet böyle çalışmayan devre üretti..!
Bu ne rezalet bir iş
devrenin modifiye halini görünce ben de böyle düşünmedim değil. zira bunun adnancoskun hoca tarafından yapılmış bir benzerinde bu tip hatalar yok ve kullananlar memnun.

Adnancoskun

Bu devreyi 2011 de ben çizmiştim ve yapmıştım, hiç bir hata olmadan gayet güzel çalışıyor, isteyene benim yaptığım PCB yi göndereyim....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

@Adnancoskun hoca yaptığın devre "yanlış şekilde" ve  ticari amaçla satılıyor,, bu hoş birşey mi?

neticede senden izin alınmadı ve çalışmayan modifiyesi. şimdi gel de paylaşım yap. neden tasarımlarımı paylaşayım ki!...

husnuler03

@Adnancoskun hocam ellerine sağlık çok güzel bir devre tasarımı yapmışsın. çok güçlü ve kararlı... devreden uzun süre yüksek akım çektim. köprü diyotun su yollarından anlarsın. köprüdiyod patladı devrede tık yok. tekrar teşekkür ederim size... 

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın