Elektronik MUM (Kibritle Yanan Üfleyince Sönen)

Başlatan MemoTech, 27 Şubat 2010, 20:44:10

MemoTech

Merhaba arkadaşlar siteye yeni üye oldum geçmiş konuları inceledim fakat aradığım projeyi bulamadım. Siz değerli arkadaşların fikirlerine ve yardımlarınıza ihtiyacım olduğunu anladım.

Kibrit ile yanan ve üfleyince sönen elektronik bir mum yapmam gerekiyor proje ödevi olarak.

İnternette yapmış olduğum araştırmalar sonucunda LDR kullanarak bir transistörü iletime sokarak ve LED in ışının LDR nin direncini sürekli düşükte tutarak iletimde tutabileceğimi ve LED i sabit yapmayıp sallanabilecek bir şekilde koyarak üflendiğinde LED in LDR den uzaklaşarak LDR nin direncinin artmasını ve Transistörü kesime götürebileceğimi buldum.

Bu sistemde MUM ışığı gibi bir dalgalanma olmayacağını anladım ve bunun alternatifi olarak PIC ile bir mumun karaketeristiğini LED e yansıtabileceğimi gördüm. Burada iş karıştı üfleyince sönmesi için herhangi bir şey yapamıyorum. Benim aklıma mikrofon ile söndürmek geliyor fakat PIC konusunda bilgi sahibi değilim PIC programlama devrelerini buldum öncelikle ya bir devre yapacağım yada bir PIC programlayıcı alacağım.

Bu devrenin yapılışı hakkında fikri olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Teşekkürler.

Flatron

#1
Merhaba
Bu linkte bu mantıkla çalışan bir bir devre var
http://www.redcircuits.com/Page122.htm
Umarım işinize yarar
Bunu üfleyerek söndürme kısmı için kullanabilirsiniz
Kolay gelsin

MemoTech

Teşekkür ederim size bir mantık sorusu sorsam.

P1 butonun yerine bir LDR koysam durum nasıl olur sizce ? Işıkla P1 butonunun yaptığını yapabilirmiyim? Pazartesi malzemelerini temin edip devreyi denemeyi düşünüyorumda.

Flatron

#3
Merhaba
Oradaki buton LED in önce yanmasını sağlıyor ta ki mikrofona biri kuvetli üfleyene kadar.Üflediğinde ise sönüyor.

Bu linkte http://www.kpsec.freeuk.com/trancirc.htm ise LDR ile transistörü iletime geçirme ile ilgili devreler var.Bu sayfanın en altındaki 2.başlık yani \"Using a transistor switch with sensors\"(Sensorlerle Transistörleri Anahtarlamak) konusu anlatılıyor sağdaki ilk devre de karanlık olunca LED yanıyor altındaki 2.devrede ise LDR ye ışık düştüğünde LED yanıyor.En altındaki başlıkta ise NOT GATE (ve değil) kapısının transistörle nasıl yapıldığını izah ediyor.(Ek bilgi olarak izah ettim)

Dolayısı ile sizin :ışık geldiğinde LED i yakan devrenin çıkışını ilk linkini verdiğim devredeki butona verdiğinizde devrenin çalışması gerekiyor diye tahmin ediyorum .
 Bu arada sizi tebrik ediyorum elektroniği anlamaya başlamışsınız

*Linkini verdiğim bu sayfada ayrıca LDR nin olduğu yere thermistör de bağlayabileceğinizi . Thermistör için bağlanacak uygun direnci kendinizde hesaplayabilirsiniz diyor.

Bunun için thermistörün en yüksek direnci (R max)ile en düşük direncini(R Min) çarpıp karekökünü alın diyor.(Yani Thermistörün önünde bir çakmak yakın değiştiği en yüksek(yada en alçak) direncini bir kağıda yazın daha sonra da soğutun (en düşük yada en yüksek direnci )yine kağıda yazın ,Okuduğunuz bu (en uçlardaki) 2 değeri çarpın sonrada karekökünü alın .İşte o değer sizin bu termistör için uygun direnç değeri- R v dir diyor). Bu direnç LDR li devredeki 10 K OHM luk potun yerinde kullanılıyor sanırım

Kolay Gelsin
 

MemoTech

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Öncelikle ilk verdiğiniz link te olan devrenin malzemelerini aldım BC550C yerine BC557 vermişler farketmedim uyumludur karşılığıdır diyerek devreyi kurdum fakat çalıştıramadım. Evdeki malzemelerimin arasından BC547 çıktı bir tane onunla devreyi tamamladım şimdilik söndürmede sorun yok.

İkinci link teki LDR uygulamalarına gelince buradaki devreyi BC546 ile kurdum ışıkta LED yanıyor fakat transistörün Collector ucunu ilk devrenin P1 butonu yerine bağladığımda LED üzerinde tam parlak olmayan bir ışık düşüyor ve üfleyince sönmüyor yani devre sürekli voltaj vermiş oluyor yinede ilk transistörü iletime geçirmiyor. Bende bağımsız  bir devre haline getirdim onu ve LED yerine bir Röle bağladım Röle kontaklarını kapattığında P1 in yapması gereken işlemi yapıyor fakat Röle saçma oldu böyle bir devre için Transistör yada başka bir yarı iletken malzeme ile bu P1 butonun görevini sağlayabilir miyim?

Bir soru da mikrofonun hassasiyetini değiştirmek istersem hangi elemanların değerleriyle oynamam gerekecektir.

Şimdiye kadar ki ilginiz için ve bundan sonrakiler içinde teşekkür ederim. ;)

asma

#5
Merhaba
P1 butonu yerine elinizdeki pnp transistörü kullanabilirsiniz.



Microfon yükseltecinin kazancı kullandığınız transistörün betasıyla alakalı; en yüksek kazanca sahip BC550C yerine BC547 kullanmak son harfin C olması durumunda doğru olur.Harf yoksa yada B kullanılmışsa sorun yaşayabilirsiniz. R2 ve R3 ile oynayarak kazancı yani hassasiyeti düşürebilirsiniz. Kullandığınız mikrofon bu konuda çok daha etkili olabilir.
Aşağıdaki linkte verilen 9V ile çalışan devre mum etkisi vericek şekilde yanıyor(muş) Pic yerine deneyebilirsin.
http://www.members.shaw.ca/novotill/FireLightFlicker/index.htm
Benzerleri de mevcut.
Kolay gelsin.

MemoTech

Malesef P1 yerine PNP olan BC557 ile kurduğum devrede de başarısız oldum, ışık düştüğünde LDR üzerine LED yanıyor ama sadece ışık düştüğü durumda yani devreyi tam olarak tetikleyememiş oluyor. Dediğiniz gibi BC547 yi BC547C ile değiştirdim gözlemeyebildiğim bir fark olmadı yinede C olsun :) R2 ve R3 ile oynamam durumunda hassasiyet ayarı yapamadım R2 den büyük bir direncim yoktu yakın değerde küçük direncimde olmadığı için R3 ile oynadım fakat sistemin kararlılığını etkilediği için eski değerlerini korudum.

P1 yerine ise deneme yanılma yöntemi ile en son olarak bir Fototransistör bağladım Fotodiyot gibi bağladım sadece 2 ucunu yani collector ve emiterini bağladım base boş kaldı ve base kontrolünü üzerine düşen ışık yapmış oldu. üzerine ışık düştüğünde P1 in yapması gereken işi yapabildi benim için yeterli sayılır.

LED in dalgalanmasını da PIC 12F675 ile çok basit bir devre kurarak sağladım.

Yardımlarınız için teşekkür ederim ikinizede. Devrenin videosu yüklemeye çalışacağım. ;)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın