İnfrared range extended?

Başlatan cabbar27, 13 Eylül 2014, 22:30:53

cabbar27

lütfen yardım Edin sayın üstadlarım.

illa kafaya koyduğum ve yapmak istediğim bir devre var. Fatih Sultan Mehmed'in Ya istanbul beni alacak ya ben istanbulu dediği gibi torunları olarak ya ben bu işi yapacağım ya bu iş :)  gerisi neyse sadede geleyim.
Tıkandığım konu şu.

72 adet 2li seri 36 adet paralel infrared çöpten bulduğum bir el fenerinin reflektörlü yüzeyine normal ledleri sökerek monte ettim.
36 çift 2'li seri bağlı infrared led diodum var yani.

Ben bunu Televizyon kumandasının tekten diodunun yerine bir parça bağlayarak. 36 sını birden aynı anda tek diodmuş gibi yakmak istiyorum.
Yani  kumanda üzerindeki infrared emitteri sökeceğim yerine optokuplörmü bağlamam gerek, Mosfet'mi , Transistör.mü,Ayrıyeten
Deverede kullandığım İnfraredler 100 ma Akım  ile çalışıyor buda 100x36=3600 ma yani If = 3,6 amper eder.
3,6 amper  ama kaç volt ve 38 Khz  ne kullanmam gerek ideal devre voltajı nasıl olacak!!
Kafayı yiycem resmen.
Amacım 200-300 metre açık alanda İR remote yapmak. Receiver kısmına  mercek koysam yada güzel bir amfi devresi.
Yorum ve yardımlarınızı esirgemeyiniz. Sagolun

cabbar27

#1

Teşekkür ederim herkese

seron

IR devreleri ve IR LED'ler hakkında yeterli araştırma yapınız. mercek de kullanılsa reflektör de kullanılsa o kadar mesafe gitmeyebilir. gitse bile kuvvetlendirici devre kullanmaya gerek olmayabilir.

ikincisi bu devre ile ne yapacaksınız? inşallah tehlikeli bir işle uğraşmıyorsunuzdur.

bu işten ileri düzeyde anlayan usta üyelerimiz vardır. ancak çoğu yoğun çalıştığından siteye çok zaman uğrayamamakta, uğrasa da konular çok biriktiğinden yetişememektedirler. kaldı ki konunuz çok orjinal bir konudur ve üyelerin bazıları konuyu şu an araştırıyor da olabilir.

elimizden geldiği kadar ziyaretçi ve üyelerimize yardım etmeye çalışıyoruz. gerek bilgi seviyemizin noksanlığı gerekse meşguliyetten dolayı yardım edil(e)memiş olması, eğitim seviyesiyle alakalı değildir.

anlayacağınızı umar, özür dileriz.

cabbar27

#3
Estağfurullah benim amacım 150-300 metre arası infrared haberleşme yapmak. Yurtdışı kaynakları vs vs ingilizce dökümanlar, bitirme tezleri aramadığım kaynak kalmadı. herhalde tek çare optik mühendisliğinde gizli. Birde uygun bir receiver amfi devresi. ile bu işi halledebilirim gibi geliyor.
Tabi benim seviyemdeki bir Elektrik TEKNİSYEN\'i kendi çabalarıyla nekadar ilerleyebilir bilemiyorum. amacım directional data gönderimi. bu radio sinyalleriylede olur. Fakat birbirine 6şar metre mesafede 4 yöne bakan 4 alıcı devresi olunca Rf sistemler işimi zorlaştırıyor. çünki RF dalgaları için 6 metre yok denecek kadar az bir mesafe. bana hangi transmitter ve receiver karşı karşıya gelirse onunla işlem yapmam gerek.Directional RFiD alıcı verici devreleri olabilir diye araştırdım ama dediğim gibi en garanti kesin çözüm İR devresi
 Peki Üstadlarım İnfrared ledin yaydığı ışığı yayan foto transistör veya foto diyod sürebileceğim aynı işi görebilecek yüksek güçlü başka bir ışık kaynağı varmıdır?

Adnancoskun

#4
Neden laser kullanmayi düşünmuyorsun?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

cabbar27

Laser kullanmay düşündüm fakat 200 metre ileride lazer ışıgını 6 metre gibi bir çapa getirebilirsem olabilir.
başlangiç çikiş 10 cm 200 metre sonra 6 metre gibi bir çapa ulaşmas gerek aksi halde laser çikiş noktasindaki 0.1 derecelik bir açi sapmasi 200 metre ileride başimi agritcaktir.

seron

ilgilendiğiniz konuyla geçmişte ben de araştırma yapmöıştım ama saçma karşılanır diye yazmadım.

http://www.eprom-elektronik.com/2007/08/13/ir-infrared-alici-verici-devresi.html

yukarıdaki linkte infrared ses iletişimine dair örnek basit devre bulunmaktadır. ancak çıkış ne kadar kuvvetli olursa olsun IR iletimde, güneş ışığından dolayı mesafe arttıkça kalite azalmaktadır...
bu nedenle dediğiniz metrajda iletim yapıp yapmadığını anlamak için elinizdeki IR el fenerini hiç bozmadan, normal bir ses çıkışını, linkte bahsedildiği gibi bağlayıp deneyin. ancak o devre çıkışına ileveten FET ile ya da transistörlü güçlendirme katı eklemelisiniz. eğer olursa ne ala...

LAZER... lazerli ses iletimi de iyi bir fikir. hatta arada yineleyici devreler olursa daha iyi olur. yani mesela 1km iletim yapılacaksa arada 5 adet eşit uzaklıklara yerleştirilmiş lazer sinyali güçlendirip çıkışta yine lazere dönüştüren istasyonlar kurularak istediğiniz kadar mesafeye gönderebilirsiniz. bu sistem taslağını evde çizmiştim, olmazsa yarın getireyim....

Adnancoskun

Hocam , neden 6 m çap? nihayetinde haberleşme, veri taşıma değil mi? ( gerçi veri olarak ne taşıyacaksınız bilmiyorum) ama ses vs gibi verileri laser ile modüle ederek epeyce uzun mesafelere sıkıntı olmadan taşıyabilirsiniz... basit oyuncak laserler bile birkaçyüz metreye rahat ulaşabilmekte....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 17 Eylül 2014, 16:51:10Hocam , neden 6 m çap? nihayetinde haberleşme, veri taşıma değil mi? ( gerçi veri olarak ne taşıyacaksınız bilmiyorum) ama ses vs gibi verileri laser ile modüle ederek epeyce uzun mesafelere sıkıntı olmadan taşıyabilirsiniz... basit oyuncak laserler bile birkaçyüz metreye rahat ulaşabilmekte....

6 metreye kadar kalınlaştırmak istiyor ki: vericiyi alıcıya denk getirmek için uğraşıp durmasın. zira uzun mesafede lazeri alıcıya denk getirmek için çok uğraşır. lazer mesafe uzadıkça giderek kalınlaşır. böylece daha az uğraşmış olur.

Adnancoskun

150-300 metre mesafede hedef tutturmak çok zor değil :) hocam,
IR ile o mesafelere ulaşmak çok zor, halbuki laser ile birkaç miliwatt ile iletişim çok kolay yapılabilir....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 17 Eylül 2014, 17:46:32150-300 metre mesafede hedef tutturmak çok zor değil :) hocam,
IR ile o mesafelere ulaşmak çok zor, halbuki laser ile birkaç miliwatt ile iletişim çok kolay yapılabilir....

hatta kilometrelerce ileriye bile yapılır. güzelliği de bu zaten.

Mr_YAMYAM

Bu iş için ben bir öneride bulunacağım.
Öncelikle tüfekler ile ilgili ecik bilgi toplamalısın. Çünkü 200-300m menzil için tüfeklerin nişangah sistemi işine yarayacaktır.
Daha sonra ışık kaynağının gücünün yükseltilerek optik birimlerce tek bir BEAM haline getirilmesini araştırabilirsiniz. Bu işlem tek bir mercekle yapılamaz.
Daha sonra alıcı kısmındaki LDR veya benzeri sensör için kullanılması gereken sistem ise, GÜNEŞ IŞIĞI İLE KAĞIDIN YAKILMASI PRENSİBİ'ne dayanmaktadır. Yani alıcı sensöre odaklanan ışık miktarını artırabilmek gereklidir.

Bu anlattıklarım doğrultusunda gelişmeleri bildirirsen daha detaylı inceleiz.

NOT: Lazer beam kullanılması esasları farklıdır. Lazer 10mW dahi olsa MODÜLE edilemez. Bu yüzden digital BEAM kullanılması zorunlu hale gelecektir.

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Mr_YAMYAM


seron

linkteki projeyi ben de incelemiştim. bu proje aslen tubitak'a ait değildir. ecnebi bir kardeşimize aittir. bir adet audio trafosu kullanarak yapmış ve yıllar önce paylaşmış idi...

cabbar27

#15
Bu aşağıda resmini gördüğümüz bir stroskop yani yüksek frekansta dalga şeklinde ışık yayar ve yüksek hızlarda hareket eden parçaların üzerine tuttuğumuzda parça devri ile aynı frekansı yakaladığımız anda cisim sabitmiş gibi görünür. Yani bu mereti yüksek frekanslarda tetikleyebiliriz.ve yüksek mesafelerden bu cihazın ışığı görülebilir bununla 10-20 HZ arası bir frekansla data gönderimi yapabilirmiyiz? karşısına fotodrenç  koyarak elde edebilirmiyiz? VEya bu cihazın ışığı IR receiveri veya (foto transistör veya foto diyod\'u tetikleyebilirmi.
Ben biraz baktım lamba hakkında olur gibi görünüyor ama nedir ne değildir netür bir ışık yayar bulamadım ufak bir devre buldum ama.





 Bunların yanında FRESNEL Lensi adında bir tüer optik mercek kafama takıldı.. Saksı çalışmaya devam :)
Bir çıkar yolu bulunacak elbette

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın