L200 LM723

Başlatan haylaz, 09 Eylül 2014, 16:34:58

serkan_48

Alıntı yapılan: toyer - 14 Eylül 2014, 21:52:44sekan beyinprojesi hangi diğer konuda ilerliyor. ?

toyer dostum benim konu biraz eskide kaldı transistörlerim yanınca biraz canım sıkıldı güncelleyemedim. Yeni bir kart gelecek belki sendende destek alabilirim smps hakkında .. gelecek ürün LM25xx serisi entegre kullanılmış bir ürün. Bakalım nasıl bir kart gelecek. Diğer topikten yada yeni bir topikten devam ederiz.

stk4221

asma hocam   bu devre şemasını uyguladım https://elektronikprojeler.com/im/uploads/2014/06/i238bbixaf.png
 atölyede kullandıgımız  da bunun  aynısı http://www.andelib.com/wp-content/uploads/2008/04/IMG_0240-800x630.jpg
 pcb de çok zayıfım hayır nerde hata yaptıgımıda anlamıyorum, hayal kırıklıgıda cabası
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

toyer

#52
Alıntı yapılan: serkan_48 - 14 Eylül 2014, 22:05:10toyer dostum benim konu biraz eskide kaldı transistörlerim yanınca biraz canım sıkıldı güncelleyemedim. Yeni bir kart gelecek belki sendende destek alabilirim smps hakkında .. gelecek ürün LM25xx serisi entegre kullanılmış bir ürün. Bakalım nasıl bir kart gelecek. Diğer topikten yada yeni bir topikten devam ederiz.
merak ettim bende eski meski duruyorsa bakmak isterim. 
yardım konusunda elimden geleni yaparim. 
[mergedate]1410723790[/mergedate]
Alıntı yapılan: stk4221 - 14 Eylül 2014, 22:11:11asma hocam   bu devre şemasını uyguladım https://elektronikprojeler.com/im/uploads/2014/06/i238bbixaf.png
 atölyede kullandıgımız  da bunun  aynısı http://www.andelib.com/wp-content/uploads/2008/04/IMG_0240-800x630.jpg
 pcb de çok zayıfım hayır nerde hata yaptıgımıda anlamıyorum, hayal kırıklıgıda cabası
pcp yi kendiniz mi cizdiniz yoksa cizili olan varmıydı.  nasıl bir hayal kırıklığı oldu ?

stk4221

 çok şükür MR yamyam  hocam baskı devresi çizilmiş dosyayı gönderdi baskısını cıkardım . areste ufak tefek çizimler yapıyorum ama pişmeme daha var.     
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

toyer

devrenin semasını önce isiste cizerseniz arese geçtiğinizde sema üzerinden yanlış cizmenize izin vermez ares aslında.

stk4221

bende tam tersi areste çiziyorum sonra baskı alıyorum isisi belki hiç kullanmıyorum hatayı da burda yapıyorum  demekki
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48

Sayın asma,

 "1802x Schematic" ve benzeri bir çok şema inceledim. Şemayı ve nasıl çalıştığını çözmek için şemaları çok inceledim. Kafamdaki soruları cevaplasaydım belki yapacaktım. Takıldığım bir noktada yorumlarınızı alırsam çok sevineceğim.

1-) Bu devrede K1A rölesi güç devresinin trafo çıkışını anahtarlıyor ve örnek verirsem çıkış voltajını belli bir değerin altında istersem 12 volt yada 10 volt gibi trafo çıkışını düşük voltaj ucunu devre ile ilişkilendirerek diyelimki 30 voltu 10 volta düşüreceğimize 12 voltu 10 volta düşürerek atık ısı durumunu minimuma indiriyor ve transistörler üzerindeki gerginliği azaltıyor.

Burada anlamadığım nokta bu rölenin kontrol transistörü ana devrenin sadece eksi ucu ile tertibatlı. Burda nasıl oluyorda devrenin çıkış voltajını algılayıp kademe değiştiriyor anlayamıyorum

2-) ana devrede voltaj potunu çevirdiğimizde trafo kademesi değiştiğinde çıkış voltajı nasıl oluyorda zıplamıyor atıyorum 0 volttan yukarı doğru çıkıyoruz 3 volt 5 volt 10 volt ve 11. voltta röle konum değiştirdi giriş voltajı maksimuma çıktı ancak bu voltaj değişimi neden çıkışa yansımıyor bu nasıl oluyor? 11 volttan sonra aynı doğrultuda çıkış voltajı 12 volt 13 volt 14 volt şekliden yükselerek gidiyor? Nedeni nedir ?

cevaplayacak arkadaşlara teşekkür ederim.

asma

serkan_48
1.si devrede eksik/gösterilmemiş veya bilerek hatalı çizilmiş bölümler olabilir.
Devrede üç sargı var güç devresinin + sı simetrik beslemenin gnd ucudur. Peki diğer besleme neden bağımsızdır? (çizimde gösterilmemiş)
Mesela 7812nin + çıkışı güç devresinin + çıkışıyla irtibatlıysa röleyi süren transistöre güç devresinin - ucundan ne kadar voltaj geldiğinde transistör iletime geçer? Ya da başka soru soralım biz 0-18 değilde 0-30V yapacaksak 7815 mi kullanmalıydık. ;)
Neyse uzatmayalım bu bölümü farklı kullanmak istiyorum, zaten faklı bir sargımız da yok.
2.sine gelirsek kontrol simetrik beslemeden gelen +5Voltun aşağı çekilmesiyle sağlanıyor, çıkış ne olursa olsun 5volt ile transistörü sürüyoruz.
Belirli sınırlar içinde giriş geriliminin değişmesi bu kontrol döngümüzü etkilemez. Üstelik op-amp bu farkı çok kısa sürede tolere eder. 

Yarın görüşmek üzere...

Not: stk4221
 Mr YAMYAM'ın izni olmadan devresinde değişiklik yapmam. Kullanılan trafo hakkında bilgim olmadan seçenekleri yorumlamakta zor.

toyer

#58
anladıgım kadarıyla serkan hocam o oldugu zaman sistem tpraklar falan değişiyor.  voltaj topraga göre dusunmeyip 2 nokta arasında ki potansiyel fark olarak dusunmek gerekiyor sanırım serkan hocam sanırım ama hiç emin değilim.   opamp mopamp ugrasmadım pek fazla anlamam  :)   

cıkıs kısmında dikkat edin farklı bir toprak var. orası bizim cıkısta kullandıgımız yani devremize gidecek olan cıkıs topragı.  dolayısıyla biz devremize   +Vs - toprak veriyouz her zaman.   yani söyle  ki diyelim +Vs    15 volt   o gordugumuz toprak diyelim 5 volt -Vs de -5volt olur.


devremize ise  15 - 5 = 10 volt gider gibi düşünün.    o zaman röle cektiğinde neden oynama olmuyor sorusuna sanırım cevap bulmus oluruz .

ama sanırım tamamen yanılıyor olabilirim :) ama mantık öyle olması lazım .

con2 deki voltaj  q1 i süren belli bir değere geldiğinde q2 sürülmez olacak sanırım. o zaman röle cekiyor sanırım . anlayamadım tam olarak ama öyle bişey heralde.

stk4221

@Mr_YAMYAM  reisin ruhunu çagırmamız lazım. asma hocam peki o devrenin üzerinde revizyon yapılabilirmi. elimde simetrik  32-0-32  troid trofo var. aynı onun gibi bir kaç trafo daha var.  peki hocam swich mode  48v 5 A güç kaynakları var bunlardan  alıp çıkışını bir devre ile yönlendiremezmiyiz.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

haylaz


toyer

Asma hoca nin yapmaya calistigi yonlendirmeden ziyade verimli yönlendirme.

stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

toyer

48 den 5 volta dusersen 1A  bile Alsan  43,x1 43watt  kayibin  olur  5 watt  güç almak icin

stk4221

haklısın aslında ayda bir test yapacagız diye 48v ile sürmenin mantıgı yok senin görüsün nedir
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48

Eğer ihtiyacınız 5 volt ise bu voltaj için ayrı bir güç kaynağı yapın 9 yada 12 volt küçük bir trafo ile 7805 ile güzei bir soğutucuya bağlayıp 5 volt alabilirsiniz.

Yapacağınız güç kaynağının trafosunu bir kaç kademeli yapmanız atık ısıyı azaltacaktır. Bu kademeleri çalışma voltajınıza görede seçebilirsiniz. 

stk4221

güç kaynagını akım ve voltaj ayarlı istiyorum şuan kullandıgım voltaj ayarlı akım sınırlandırmalı 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48

Aşağıda vermiş olduğum linkteki şemayı incelemenizi öneririm.

LM723 ile yapılmış akım ve gerilik kontrollü bir güç kaynağı projesidir. Güç kaynağının akım kapasitesini bağlı olan güç transistörlerinin adedi ile yükseltebilirsiniz. Prensip olarak bir opamp ile geçen akımı yada gerilimi kontrol edebilirsiniz. Bir yük üzerinde aynı anda hem akımı hem gerilimi kontrol edemezsiniz. Sadece birini kontrol edebilirisniz.

Temel olarak lineer güç kaynaklarının hepsi aynı şekilde çalışır. Enerjinin fazlası transistörler üzerinde ısı olarak atılır. İyi soğutulduğu sürece sorun çıkmaz.

Bence bu proje yada Elektor dergisinde yayınlanan precision power supply ikisinden birini seçerek çok güzel kaliteli bir güç kaynağına sahip olabilirsiniz.

https://320volt.com/0-50volt-0-5amper-laboratuar-tip-guc-kaynagi-ua723/

haylaz

Simdi trafo alırken kademelimi yoksa 2* şeklindemi daha iyi

asma

Alıntı yapılan: serkan_48 - 17 Eylül 2014, 23:40:32... Bir yük üzerinde aynı anda hem akımı hem gerilimi kontrol edemezsiniz. Sadece birini kontrol edebilirisniz...
...
Bence bu proje yada Elektor dergisinde yayınlanan precision power supply ikisinden birini seçerek çok güzel kaliteli bir güç kaynağına sahip olabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar yeterince ilgilenemiyorum, kusura bakmayın.
Aynı anda hem akım hem gerilim kontrolü veya bağlacıyla yapılır.
Bağlaç nereden çıktı demeyin şart "ve" olurasa olmaz "veya" olursa mümkündür.
Akım aşılırsa veya gerilim aşılırsa kontrol devresi çıkış gerilimini düşürme yoluyla set değerinin altına indirmeye çalışır.
Zaten istenen de budur.

Elektor'un devresi pek çok kaynakta yer alır, elimde çalışanı mevcut ve 3.sayfada verdiğim şema onun bir kopyasıdır. Ben de onu öneririm. Kontrol kartı sanıldığı gibi büyük veya karışık değildir.
Güç devresi ayrı kullanılırsa çok esnek yapıda herkesin kullanabileceği bir temel devre olur. Sadeleştirmeyi ve pcb olayını birlikte yaparsak pek çok kişi faydalanır. (destek beklerim)
@haylaz
"Simdi trafo alırken kademelimi yoksa 2* şeklindemi daha iyi"
Kullanılacak devreye göre değişir, senin elindeki kademeli trafo gücü dışında her yönden isteklerimizi karşılıyor. Ancak yüksek akımda kullanmayacağımız sargıların trafoda bulunması kayıplara yol açar. Orta uçlu trafolar kullanımda esneklikleriyle avantajlı olurlar.
Yukarıda adı geçen percision P.S. için bir ana sargı (bu sargı 2X olarak seçilebilir) bir de simetrik besleme sargısı var (düşük akımlı). Bu gibi durumlarda özel sarım ya da çift trafo kullanımına gidilir.
Tabi ki elinizde güç hattını besleyecek özellikte troid trafo varsa iş değişir. ;) Trafonun üzerine kolayca ince telden yardımcı sargılar sarılır.  stk4221 bu yöntemi kısa sürede denemelisin. ;)
Trafonun en dış sargısıyla aynı yönde 15-20 spir sarım yaparsın (telefon teli bile olur) sonra enerji verip ölçüm yaparsın. Gerisi orantı formülü, 20 spirde 10V elde ediliyorsa 12V için kaç spir gibi...

Kolay gelsin.


haylaz

Asma usta elektron dergisindeki guc kaynaginin pcb çizimini buldum bunu yapçam yapmişken bikere yapiyim nasil bir trafo almaliyim

asma

Alıntı yapılan: haylaz - 19 Eylül 2014, 07:23:45Asma usta elektron dergisindeki guc kaynaginin pcb çizimini buldum bunu yapçam yapmişken bikere yapiyim nasil bir trafo almaliyim
İşler değişti  ;D 
Elindeki trafoya göre devre dizaynı yapmıyoruz, elector dergisinde yayımlanan eski , sağlam güvenilir devreyi yapıyorsunuz. ;)
Devre esnek bir yapıya sahiptir; 0-20 veya 0-50V yapabilirsiniz veya 0-2A veya 0-5A yapılabilir. Bunun için trafo hesaplanır ve alınır.
Devre iki ayrı trafo yada özel sarım tek trafo ister. (troid trafoda düşük akımlı sargıyı biz kolaylıkla ilave edebiliriz)
Tüm bunlar için ben şunu istiyorum demelisiniz (0-18V ve 0-4A gibi)

Ondan sonra stk4221 in isteğine hızla yöneliriz.  ;)

Kolay gelsin.

haylaz

Asma usta  2n3055 kullanilmis devrede daha kaliteli kullanabilirmiyiz sahtesi çok piyasada bunların iki trafo aliyim.0- 30volt 5 amper çekelim yapmışken tam olsun yarında malzemeleri almaya gidiçem karaköye

asma

Alıntı yapılan: haylaz - 19 Eylül 2014, 10:03:46Asma usta  2n3055 kullanilmis devrede daha kaliteli kullanabilirmiyiz sahtesi çok piyasada bunların iki trafo aliyim.0- 30volt 5 amper çekelim yapmışken tam olsun yarında malzemeleri almaya gidiçem karaköye
2N3055 yerine metal gövdeli 2N3772 kullanabilirsiniz. 5A için 2 tane yeter ama 3 garanti olur. ;)
Plastik kılıf kullanırsanız TIP3055 olabilir. 3 tane yeterli olur. (elinde 4 tane varsa cimrilik yapma)
Trafo 30V veya biraz üstü seçilmeli. Güç kaybını azaltmak için geliştirme yapacaksak 2X15V  , 2X16V veya en çok 2X18V çıkışa sahip trafo kullanmalıyız. 2X18V için en az 250VA trafo gerekir. (doğrultulduğunda 50Vdc olur ve 5Adc çekersek 250W harcarız. 300VA troid alırsan E tipi sac trafodan pahalıya gelebilir ama ikinci sargıyı üzerine sararsın. İkinci trafo harcaman olmaz. (elinde zaten 40VA trafo var ve fazlasıyla iş görür)
İkinci trafo 6VA 2X12Vac olmalı (diyor devrede) Sendeki kademeli trafo ile ekleyeceğin dijital voltmetre/ampermetre ve röleli giriş voltajı seçici devresi beslenir hatta otomatik kontrollü fan eklersin...

Orjinal devrede 0,22ohm/3W yazan dirençleri 5W olarak al. ;) R4 ve R16 almasanda olur. (onları hesaplayıp takmamız gerekiyor.) 50k pot çok turlu olabilir ya da 47k ve 2k5 iki ayrı pot alırsın, ince ayar potun olur. ;)

Kolay gelsin.


haylaz

4 adet tıp 3055 ve 0.22 ohm taş direncin var bunları sürmek için BD kaç kaç olcak extra  ekleyecegimiz bişi varımı

asma

Orjinal devredeki BD241 uygundur, baskı devrede 4. transistöre yer yoksa 3 taneyle kurabilirsin. (ya da baskı devreyi düzenleyebilirsin)
İlave olarak elinde birer tane 0,1 ohm /5W ve/veya 0,15ohm /5W taş direnç olsun. Çünkü 022 ohm ların bir tanesi için 5W az gelecek. (7W-10W bulursan alabilirsin)
Köprü diyot için elindekini kullanabilirsin, küçük köprü diyotun ayakları uzun ve bükülebilir olsun. (ayakları uymayabilir)
O kadar.

haylaz

#76
0.22 ohm 10 watt lazım dimi bize diyot alirim sknti değil
[mergedate]1411126965[/mergedate]
Şimdii 2*18 250va trafo alıyorum dimi asma usta fan kontrolü için  voltaj seçici için  neler alçak
[mergedate]1411155515[/mergedate]

asma

Alıntı yapılan: haylaz - 19 Eylül 2014, 07:23:45Asma usta elektron dergisindeki guc kaynaginin pcb çizimini buldum bunu yapçam yapmişken bikere yapiyim nasil bir trafo almaliyim
Nette pek çok yerde bu güç kaynağı ile ilgili uygulamalar mevcut. Orjinal pcb ise pdf yada resim olarak bulunuyor.
Siz bulduğunuzu neden paylaşmadınız?
Alıntı yapılan: haylaz - 19 Eylül 2014, 22:42:270.22 ohm 10 watt lazım dimi bize diyot alirim sknti değil
[mergedate]1411126965[/mergedate]
Şimdii 2*18 250va trafo alıyorum dimi asma usta fan kontrolü için  voltaj seçici için  neler alçak
[mergedate]1411155515[/mergedate]
Asma usta rica etsem bana tam bir malzeme listesi cıkarırmısın ne alcagımı bileyim şemadaki 0-45 volta göre çünkü
0,22 ohm 10W ve 0,15 ohm 5W alın elinizde bulunsun.
2X15V alırsanız 30Vdc kaynak yapabilirsiniz, 2X18V ile 40Vdc mümkündür. Güç 250VA veya 300VA olabilir. Bu değerleri size bırakıyorum.
Voltaj seçiciyi daha sonra yapalım. Önce orjinal haliyle devreyi kurup çalıştırın, sonra en az 6Alik röle ile sekonder seçimi yaparız.
Bu ilaveler küçük kartlarla yapılabilir ya da pcb tekrar çizilerek ilave edilir.
Devrenin orjinalinde besleme 33Vac dir. Biz de 30 ila 36 arası alternatif gerilim uyguluyoruz. Değişiklik yalnızca teferruattır.
Orjinal devre dökümanlarında malzeme listesi mevcut.
Listede küçük değişiklikleri sıralamıştım. (şemadan baktığım için görmediğim) İlave olarak C1-2 için 100uF yazılmış, 1000uF olacak.
R16 hesap ve deneme yoluyla 20k (18k-22k) bir değer olacak. (acelesi yok R4 gibi o da boş kalabilir)
R11: 470 ohm /1W bu elemanı orjinal değerinde kullanabilirsiniz ama ben 2k2 çeyrek watt direç yeterli olur diye düşünüyorum.
3W dirençleri 5W olarak önerdim, potansiyometre ise orjinalinde 50k siz ister tek turlu 50k ister 10 turlu 50k alın. Farkı hassas ayar yapabilme imkanı sağlar.
Ben elinizdeki voltmere ve ampermereyi bilmiyorum, devrede bunlar için elemanlar var, listeyi siz hazırlayacaksınız.
Orjinale sadık kalın. ;)
Kolay gelsin.

 



asma

Ampermetre için şönt direnç gerekiyor, sende var mı? Yoksa değerini öğrenmelisin. (kullanmak için şart)
Baskı devreyi bulduğun adresi veya resmini eklememişsin.
Yine vakit kaybediyoruz. Ben cevap yazmakta gecikince özür diliyorum, siz "pcb çizimini buldum" diyorsunuz, "Siz bulduğunuzu neden paylaşmadınız?" yazıyorum... cevap yok.
Tamam şemayı biliyorum ama pcb farklı şekillerde mevcut:


Bu bir örnek sadece. Anlatımlar şema üzerinden yapılır ama montajdan önce pcb de yorumlanmalı.

Net bir şema resmi ekledim, bahsettiğim elemanları oradan takip edebilirsiniz.
Ayrıca düşük güçlü güç kaynağı için bir tercihim de sadeleştirilmiş şu şemadaki gibi olacaktı:


Kolay gelsin.





serkan_48

sayın haylaz,

eklediğiniz resimler görünmüyor. tekrar kontrol edermisiniz? takip ediyorum. Kolay gelsin.



haylaz

Ben linke  tıkladıgımda gözüküyor ama neden böyle oluyor

asma

Görünmüyor.
Resmi bizim foruma eklesen nasıl olur acaba.
Mayıs ayında açılan bir konu:
http://forum.donanimhaber.com/m_92015727/tm.htm


haylaz


toyer

mesajıma alıntı de. sonra resim yüklemek için tıkla de.  bilgisayardan secip dosya sec . yükle de. sonra tam boyut yazan yereki linki kopyala.
mesajına yapıstır. mesajını gönder.

haylaz

#88
Alıntı yapılan: asma - 20 Eylül 2014, 23:04:01Görünmüyor.
Resmi bizim foruma eklesen nasıl olur acaba.
Mayıs ayında açılan bir konu:
http://forum.donanimhaber.com/m_92015727/tm.htm

[mergedate]1411249290[/mergedate]




Toyer çok teşekkürederim

asma

Tamamdır teşekkürler. Orjinal pcb kullanıyorsun. ;)
Ampermetrede şönt direnç gözüküyor, kullanabilirsin.

haylaz

Asma usta pcb yi diptracede çiziyorum orjinale bakarak ekleyecegimiz bisey varmı şuan
[mergedate]1411252090[/mergedate]
Bide 0.22ohm11wat taş direnç buldum işimize yararmı

asma

Alıntı yapılan: haylaz - 21 Eylül 2014, 06:32:29Asma usta pcb yi diptracede çiziyorum orjinale bakarak ekleyecegimiz bisey varmı şuan
[mergedate]1411252090[/mergedate]
Bide 0.22ohm11wat taş direnç buldum işimize yararmı
0,22 ohm 11W direncin boyutları önemli, onun dışında elbette işe yarar. Ben karta uyması için 5W direnç değeri önerdim (0,15 ohm)
Bir taslak hazırladım, buna bakarak yapabilirsiniz:

R21 için de uygulama var, büyük veya küçük boy direnç için ilave delik açabilirsin.
Birlikte inceleyelim. Anlaşılmayan , eksik , yanlış bir şey varsa gözümüzden kaçmasın. ;)
 

haylaz

#92
Anlasılmıştır asma usta
Karta sigortada ekliyelimmi atık sigorta göstergeside;)

asma

Sigorta ekle , kart dışında da sigorta olacak (olmalı)
Güç devresinin girişinde AC voltaj kademeli olduğunda LED parlaklığı değişecek. ;) Önlem alacakmısın.
İster girişteki + hattına ister sekonderden gelen AC hattına sigorta ekleyebilirsin. (kartta 8217B gibi bir numara var tam orası uygun)
Sigorta terminallerinden iki kablo ile LED in olduğu küçük karta bağlantı sağlarsın. Her yerde küçük kartlar olacak ;D
Tek LED kullanıp sigorta sağlamsa yeşil , atıksa kırmızı yanmasını herkes çizer bu forumda 8)  (biraz gizem olsun)

Bu arada stk4221 troid trafosunun üzerine ilave sargı uygulamasını yaptıysa akım kontrolüne geçelim.  Ona da küçük kartlar ilave edelim. :)

haylaz

Asma usta voltaj seçiciyi ayriyettenmi yapcaz pcb yemi ekliycez bide dün trafo araştırdım en yüksek 2*18 150 watt buldum 250 watt sardırmam gerekiyomuş iş görürmü 150 watt
[mergedate]1411293880[/mergedate]
Alıntı yapılan: asma - 21 Eylül 2014, 09:13:490,22 ohm 11W direncin boyutları önemli, onun dışında elbette işe yarar. Ben karta uyması için 5W direnç değeri önerdim (0,15 ohm)
Bir taslak hazırladım, buna bakarak yapabilirsiniz:

R21 için de uygulama var, büyük veya küçük boy direnç için ilave delik açabilirsin.
Birlikte inceleyelim. Anlaşılmayan , eksik , yanlış bir şey varsa gözümüzden kaçmasın. ;)

Olrmu asma usta bu direnç

asma

Direnç olur mu? Olur.
Kartta elemanlar yatık dizayn edilmiştir, axial kondansatör bulamayacağımız için radial kondansatör kullanarak bu kuralı bozuyoruz.
Taş direnci dik kullanmak çok göze batmaz. Aynı mantıkla 5W olanları da dik kullanabilir ve 4. TIP3055 e yer açabilirsin. (kullanmasanda boş dursun)
0,22 ohm dirençten 5A akım geçerse 5,5W güç harcar, 11W olmasında sıkıntı yok. (fayda var) 
-Eğer 0,15/5W kullanırsak 5A de  3,75W güç harcar ve R16 : 20k civarında seçilir.

150W iş görür mü? İş görür.
Akımdan yada gerilimden feragat etmen gerekir.
2X18V 150VA ile 40 voltta  Imax>2,5A  (12voltta ~ 4A)
2X15V 150VA ile 33 voltta  Imax. 3,5A   (12voltta ~5A)  gibi
-Yani 2X15Vac tercih edilebilir.

Bir de ayrıntılara takıldığım için herhalde ; ben A4 e sığan resmi mesajıma parmak kadar ekliyorum, merak eden tıklıyor , sen parmak kadar direnci tam sayfa ekliyorsun. :-\\
stk4221 in trafosundan  bahsediyoruz ama takip etmiyor herhalde. ::)

Kolay gelsin.


stk4221

ilminin sadakasını verdigin için teşekkür ederim üstadım. senin paylaştıgın devre aresi oldugu için bana biraz daha kolay geldi.  elektor dergisindeki cizimi yapmam sıkıntı çalıştıramam çünkü :-[
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

asma

Alıntı yapılan: stk4221 - 22 Eylül 2014, 12:23:14ilminin sadakasını verdigin için teşekkür ederim üstadım. senin paylaştıgın devre aresi oldugu için bana biraz daha kolay geldi.  elektor dergisindeki cizimi yapmam sıkıntı çalıştıramam çünkü :-[
Benim paylaştığım hangi devrenin aresi var, Mr_YAMYAM ın paylaştığı devreyi yapıp çalıştırmamışmıydın?
Ona akım koruması ilave edecektik. ???
Şu şemadakine benzer bir yapıda olacaktı:

Negatif besleme elde edip op-amp besledikten sonra aynı şönt direnç üzerindeki gerilimi karşılaştırma yapıp, gerilim potuna yapacağımız müdaheleyle çıkış gerilimini çökertecektik. İşte akım ayarlı güç kaynağı.
Küçücük bir kartı devreye ilave edince biter bu iş. (delikli pertinaks bile kullanılabilir)
Köprü diyotun +,ac,- ucundan birer uç , -V çıkışından ve 5k potun üst ucundan bir uç. Toplamda 5 noktadan ince kablolar çekip karta bağlayacaksın. Kart üzerindeki pot. akım ayar potu olacak.


stk4221

yamyam reisin devresini kullanıyorum. sıkıntısız çalışıyor da! 
   besleme trafosu olarak 24 v trafo kullanıyorum ama üstü kullandıgım zaman sıkıntı oluyo en azından 35v ve üstü olsaydı daha iyi olurdu ama yinede  akım ayarı nasıl yapılır ögrenmek ve denemek istiyorum


[mergedate]1411391024[/mergedate]
https://elektronikprojeler.com/im/uploads/2014/09/i588bczgaf.png
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

toyer

#99
Komparator yap opamla.  Opamin girişlerinden birisine pot bağla. Diğer girişine shont direncinin pozitif ucunu.  Diyelim şönt direncin 0.22 ohm. 10 amper max akimin olsun.  10x0.22=2.2 volt.  Opamin girişlerinin birine  potla 2.2volt set et. Sontun voltaji 2.2 yi geçince opampin cikis değiştirecek. Bu cikisida devreye akim sağlayan fertlerin gatelerini iletimden kesecek şekilde bağla.  5 amper için 0.22x5=1.1volt. Opampin bacagina 1.1 volt ayarla potla gibi.



tabi 10 A akıtacagın sont direnc 0.22 ohm olmamalı. cok daha küçük secmelisin. Örnek olsun diye oyle yazdım.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın