Akü şarj devresi hakkında

Başlatan elktekniker, 29 Ağustos 2014, 13:34:34

elktekniker

Arkadaşlar buradaki devreyi yapmaya karar verdim fakat bası sorularım olacak.
1-Şemadaki gnd uçları nereye bağlanacak
2-Tarafonun çıkışı yani ac çıkış neden s ucuna bağlanmış.Dirançlerin bir ucuna ac bir ucuna dc mi veriliyor neden?
Kafamdaki karışıklığı çözerseniz sevinirim.
Bu da linki  https://320volt.com/10ah-200ah-aku-sarj-devresi-buz11-cd4013/

serkan_48

1- tüm gnd uçları birleşecek başka bi yere bağlanmayacak.
2- anladığım kadarıyla o uçtan transistörü tetiklemek için bir ac sinyal almış 50 hz osilatör kullanmadan bu şebeke sinyalini kullanmış.

Yorumda da yazdığı gibi baskı devre için resimdeki şemayı kullanmanız işinizi çok kolaylaştıracaktır.
kolay gelsin.

elktekniker

Teşekkür ederim serkan.Sanırım bu devre otomatik değil yani full şarja gelince kesime gitmiyor öylemi.

seron

@elktekniker,
kafanın karışması çok normal. açıkçası çok tecrübeli olmamama rağmen bu şekil bir devreyi ilk defa gördüm diyebilirim.

devrenin yapısına baktığımızda evet serkanın dediği gibi tetikleme için ac sinyalden faydalanılmakla beraber, opamp ve buzzer, devrenin otomatik olduğuna dair ipuçları veriyor. otomatik kesmeli değilse bile batarya dolduğunda tampon şarj akımına geçip buzzer ötmeye başlıyordur... o haliyle de işe yarar.

çalıştırabilirsen sonucu bize de bildirebilir misin?

serkan_48

Buzer ters bağlantıda öterek anladığım kadarıyla sistemi korumak için konulmuş.

Devreyi çok incelemedim ancak ilk yorumum keseceği yöndedir. Detaylı inceleyip bakmam lazım vaktim müsait olursa bakar yazarım nette çok uzun sireli duramıyorum işlerim çok yoğun

elktekniker

Evet buzzer akü kutupları ters bağlanmaya karşı ötmesi için tasarlanmış ama otomatik olduğu hakkında şüphelerim devam ediyor.@seron devreyi yaparsam paylaşırım.Malzemeler yarın elimde olur büyük ihtimal haftaya hallederim tabi sorun çıkmazsa.

serkan_48

Devre üzerindeki TL431 ve ona bağlı olan dirençler vasıtası ile ayrıca PR1 potansiyometresi ile akünün şarj olacağı voltaj ayarlanıyor olması lazım voltaj istenen değere ulaştığında T3 transistörü / mosfeti iletimden çıkıyor ve şarj kesiliyor yada şarj akımı düşüyor.

Devre şarj akımını gördüğüm kadarıyla okumuyor devre sadece akü gerilimine bakıyor. Buda sabit voltaj ile şarj olabilecek aküler için uygun olduğunu düşündürdü.

Devreden baktığımda anladığım bu. Bilgim çerçevesinde yorumluyorum. Eğer yanlışım varsa ustalarımız uyararak bizi bilgilendirebilirler.

elktekniker

Arkadaşlar projeyi tamamladım fakat bazı sorunlarım var.Girişe 17.8v ac veriyorum fakat çıkışta yani akü giriş  terminalinde 5.6 v dc civarı bir voltaj var trimpotla oynuyorum 4.8 v a düşüyor.Devrede C2-C3-C4 capasitörler seramik fakat ben polyester kullandım.Birde 3 adet 30k dirençlerin ikişer adet 15k yı seri yaparak taktım.Yaptığım ölçümler akü takılmadan yapıldı.Henüz akü üzerinde deneyemedim.Sorun ne olabilir sizce.

seron


elktekniker

#9
Tamam @seron şimdi yüklüyorum
[mergedate]1409770536[/mergedate]


[mergedate]1409771067[/mergedate]
@seron Buda isis ve ares dosyası sözüm üzere paylaşıyorum.
http://s3.dosya.tc/server27/hgDHA5/akuavt-2715v2.rar.html

seron

devrede bazı elemanları yeri değiştirilmiş gibi gözüküyor: buzzer. ancak o teller buzzer için ise sorun yoktur.

devrenin pdf formuna baktığımda bazı farklılıklar gördüm. ancak yorumlacak seviyede olmamakla birlikte benim seviyemden birinin rahatlıkla görebileceği bazı bağlantı sorunları da yok değil. tam birleşmeyen bakır yollar var. bunları lehimleyin.

bir de 10k pota seri 30K var; 2x15K seri bağladığınız. o direncin düşürülmesi çıkış gerilimini arttırabilecektir. ancak emin olmamız gereken birinci öncelik devrenin doğru kurulup kurulmadığı ve parçaların çalıştığıdır.

bunu aştıktan sonra direnç değeriyle oynayın.

gerilim testi akü bağlanmadan, akım testi akü var iken yapılır. yani yüksüz iken 12V nin üzerinde gerilim vermesi gerekiyor.

ekte gözüme çarpan hataları belirttim...
----------
çok sağol paylaşım için. çalışsın, indirecem.

serkan_48

1-) pcb malesef çok iyi değil eğer tamirlerini yapmadıysan kopuk yada iletim yapmayan hatlar var.
2-) Entegre altında konulması gereken jumperler var. Bu jumperleri yaptınızmı?

Şimdilik gördüğüm sorunlar bunlar.

elktekniker

@seron Teller evet buzzer için boyutu biraz büyük geldi o yüzden boş alana taşıdım.Bakır yolları kısa devre ile kontrol ettim eğer gözden kaçan bir nokta yoksa hepsi sağlam.
@serkan_48 Evet pcb çok iyi çıkmadı yollar çok ince dediğim gibi gözümden kaçan bir yer yoksa yollar sağlam.Entegre altındaki jumperleri yaptım.Benim kafam kapasitörlere takıldı seramik yerine polyester taktım çok fark eder mi?

seron

"Benim kafam kapasitörlere takıldı seramik yerine polyester taktım çok fark eder mi?"

Hayır, sanmam.

devrenin orjinaline sadık kalınarak yaptıysanız, muhakkak gözden kaçan bir ayrıntı olmalı. entegrenizin bozulmayacağını bilsem şu 30K ile bir oynayın diyeceğim ama sebep olurum diye korkuyorum... Yedeği varsa denemeye değer.

elktekniker

@seron ekteki belirttiğin noktalara baktım güç transistöründen gelen hat çok önemli değil ilerde ölçüm yaparım diye fazladan asetadla çizmiştim orası boş duruyor şuan. Ama diğer noktalara tekrar bakarım belki tamir etmemiş olabilirim.Yarın onlarada bakacam.
[mergedate]1409773765[/mergedate]
Yolları tekrar kontrol edecem.Olmazsa dediğin gibi 30k ile oynarım. R5 ten bahsediyorsun değil mi yanlış olmasın devre birebir aynı. yani R5 bende de 30k.

serkan_48

Dirençte sorun yok. Siz yolları kuvvetli bir ışıkta kontrol edin. Birde benim dikkatimi çeken bir nokta var.

Şemada entegrenin 7 nolu bacağı boşta bir yere bağlanmamış ancak sonraki devre resminde 7 nolu bacak 6 nolu bacakla şaselenmiş.

Sadece dikkatimi çekti sizde kontrol edermisiniz. Şema ile uygulama arasında fark var.

elktekniker

@serkan 6 ve 7 nolu bacaklar birlesik zaten uyari vermis birlestirin diye.Dikkatli bakarsan spcb birebir  kodlarina kadar ayni yaptim yani r1 semada neredeyse benimkindede orada.Az once dikkat ettim 1w direnc projede 150 ohm ben ise  150k takmisim.:-) onun yerine nedeolsa yuk yok normal iki direncle 150 ohm elde edip denedim bu defada  cikis 0.4v gosteriyor.Aciklamayi iyice okudum ve devrenin kalibre yapilmasi icin akunun bagli olmasi gerekir diye yaziyor.Aku bagli iken nasil kalibre yaparim onu anlamadim.

serkan_48

Devreye boş bir akü bağlayacaksın. Akü ile devre arasına bir ampermetre bağla. ilk bağladığında PR1 potansiyometresi ile ayar yap amperi gözlemle. bir yandanda akü voltajını kontrol edeceksin. Kullanıma göre akü sürekli şarjda kalacaksa akü voltajı 13.6 volta ulaştığıunda potansiyometre ile ayar yapıp akımı düşürmen gerekiyor. kalibrasyon bu şekilde olacak. Tam dolu anda akım kesilecek. Akü voltajı düştüğünde bu sefer devre yine aktif olacak ve şarja başlayacak. Akü sürekli şarjda durmayacaksa 14.4 volta kadar şarj yapılabilir akü bu voltaja ulaştığında yani dolduğunda sökülüp kullanılacaktır. Sürekli şarjda kalmamalıdır.

Bu arada döküman ingilizce olmadığı için nece olduğuunu anlamadığım için okuyamadım.

Ayrıca şemaya bakıyorum akünün bağlantı noktası P ve N hattından devreye dönüş var. Sanırım akü bağlamadan bu devreden çıkış voltajı alamayabilirsin. Sen deneme için dediğim gibi bir akü bağla ve seri ampermetre ve akü voltajını ölçerek şarj durumunu kontrollü olarak takip et.

kolay gelsin.

elktekniker

Akü ile deneme yaptıktan sonra paylaşacam.Bu arada  @serkan_48 google amca bütün dilleri biliyor. :) Çeviriden anladığım kadarı ile devrede akım sınırlama yok sadece gerilim kontrollü ve akü bağlanma şartı var.

serkan_48

Evet devrede akımı okuyabilecek bi kabiliyeti yok. Sadece gerilimi okuyor ona göre karar veriyor.

Google konusu evet çeviri yaPıyor ancak bazen hiç anlaşılır çeviriler yapmadığı için pek tercih etmiyorum.

Hoşgeldin :)

elktekniker

Eyvallah hoş bulduk. :)
[mergedate]1409860289[/mergedate]
Akü bağladım fakat durum yine aynı buz11 iletime girmiyor.Devreye enerji verince ilk başta anlık olarak sanki devreye giriyor ve aniden kesime giriyor.Bu tr yi iletime sokan hangi eleman veya elemanlardır ?

turhan

#21
Merhabalar foruma yeni katıldım, olursa ufak bir katkıda ben yapayım, bu devreyi yapıp çalıştırdım, belirtmek isterim elektronik konusunda çok fazla hesap kitap teorik bilgilere değinemem aslen makineciyim,
Devreyi 18v/250w trafo ile besledim, bu arada devre yukarıda bahsettiğiniz gibi entegrenin 2 ayağını kısa devre etmeden çalışmıyor bu dökümanında var ben de sonradan farkedip düzelltim. Akü olmadan enerji verildiğinde ledler sabit  yanıyor ve çıkışta 400-500 mA cıvarında voltaj var, akü bağlantısını yapmadan mosfet iletime geçmiyor testleri 12v 60AH akü ile yaptım, akü ters bağlandığında buzzer alarm veriyor bunu test etmek için akü kutuplarını ters bağladım ancak buzzerden tık tık gibi belli belirsiz bir ses geliyor, o şekilde biraz bekletince mosfet patladı değiştirdim.
Akü düzgün bağlandığında mosfet iletime geçiyor ve ledler çok hızlı bir şekilde yanıp sönmeye başlıyor buzzerdan ledlere paralel kısık bir ses duyuluyor titreşim gibi, ilk bağladığımda akü 12v civarı idi ve devreden 5 amper civarı akım çekmekteydi, trimpotla ayar yaptığımda bu akımın değiştiğini gözlemledim ve ara ara ölçümlere devam ettim, 4-5 saat sonunda çelilen akım 1A seviyelerine hadar düştü. Akü doldukça ledler daha sabit yani titreşimsiz yanıyor, 5-6 saatin sonunda akü voltajı set ettiğim 13.8 volt civarına ulaştı ve akım 1A altına kadar düştü ve düşük akımla şarja devam ederken trafo ve mosfetin iyice soğuduğunu fark ettim bu arada ben bazı elemanları farklı kullandım; BC548 YERİNE 547, BAT43 yerine 42 kullandım, sanırım devre düzgün çalışıyor deneyimlerim bu kadar, aslında istediğim 24 voltta aküleri sürekli şarjda tutacak bir devre yapmak idi bu devreyi 24 volta uyarlayabilirmiyiz bilmiyorum, netten bulduğum birkaç devreyi yaptım ancak başarılı olamadım, buradaki 20A olan solar şarj devresinide yaptım 12 voltta çalıştı 24 voltta çıkış alamadım, bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim

https://320volt.com/0a-20a-solar-sarj-regulator-devresi/
BUZ11 devresinden görüntüler:

http://youtu.be/2-4meVfiJIg

stk4221

#22
@turhan bey video daki  devre ile  png olarak paylaştıgınız  devre  aynı güç kaynagı degil heralde  png olan solar panel şarj devresi   heralde
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

turhan

Doğrudur yukarıda linkini verdiğim solar devresidir, konuda bahsettim o yüzden resmini koydum, 320 volt sitesinde bütün dosyalarını paylaştım o devrede çalışıyor pcb çizimi olmadığı için ekledim yapmak isteyenler için tabi hata olabilir kontrol edilmesinde fayda var. Kendisi 12 voltta çalıştı fakat 24V için sonuç alamadım hala bekliyor, tekrar bir elden geçireceğim müsait olduğumda..

stk4221

 elinizde  akü şarj devresinin pcb  şeması var mı?   sizin 320volt sitesinde  paylaştıklarınızı okudum  bana 10A lik solar devre yetiyor  o devre ile ilgili bir çalışmanız oldumu ?
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

turhan

#25
videodaki devrenin pcb şemalarını ekledim indirebilirsiniz, 10A olan solar devrenin çizimlerini yaptım yapmayıda düşünüyorum, asıl bana 24 volt devre lazım çalışırmı bilmiyorum birazda cesaretim kırıldı diğerinde başarısız oldum. Sizin bir fikriniz varmı buz11'li devreyi 24v verecek şekilde düzenleyebilir miyiz? sanırım direç değerleriyle oynamak gerekiyor ben o kadar detaya giremiyorum.
https://mega.co.nz/#!6FsTyCKB!3GDmcSwYXNBX57ewRiqwqQh6no9Ob9NEIIZGC1k__cM

stk4221

bende zamanında  140 w panel aldım  fakak bir türlü verim alamadım çatıda güneşleniyor  kısmetse 10 A  solar şarz  evresini yapıp devreye almam lazım   siz özellikle şarzı 24 volt da  neden yapmak istiyorsunuz  üretilen enerjiyi verimli kullanmak amacı ile mi yoksa alıcınız 24 volt üzerine mi çalışıyor
 bir de  şehir şebekesi ile normal şarz yapan devre  kaynak olarak solar panel üzerinden sarz yapmak  ne kadar verimli olur bilemem   (buz11 li devrenin  ares şemasını  göremedim :-D )
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

turhan

ben farklı bir alanda kullanmak istiyorum belirtmem gerekirdi esasen, 24 voltta çalışan bir sistem var mekanizmayı haraketlendiriyor sık çalışmıyor, normalde şebekeden besleniyor kesinti olduğunda aküler devreye giriyor bu yüzden akülerin şarjda durması; dolduğundada kesmesi veya yüzer şarja devam etmesi gerekiyor, yani dediğinizin tam tersi sehir şebekesi üzerinden solar devresini normal şarj için kullanacaktım :), aküler 160Ah iki adet o yüzden 20A olan devreyi yaptım. Buz11'li devreyi areste dökümanındaki pcb resminin üzerinden geçerek yaptım yani birebir aynısı orjinal şemasıda var eklediklerimin içinde, durumlar böyle..

stk4221

   bende 80 A x 80 A =160 A paralel şarz yapıp kullanımda seri  hael getirebiliriz diyecektim ama  siz  2x 160 A çok büyük bir değer  18 v çıkış olsa panel  800W ' a yakın bir deger olur   ooo very nice  :-D
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

turhan

şimdi buz11 devresi 200Ah limitine kadar aküleri şarj ediyor (10/1 şarj akımına göre), bu devreden 28 volt çıkış alınabilse elimde 30volt 400w trafo var işimi görür sanırım, veya iki adet yapıp her akü için ayrı ayrımı bağlasam, ki aküler seri bağlı olarak sabit kalıyor sistemde bu sorun olurmu bilemiyorum, 2x160A da olsa şarj akımı; aküler seri bağlı olduğu için değişmiyor yani 16A yeterli oluyor bildiğime göre, hayırlısı

stk4221

  bu  devrede kondansatörleri multilayer demişş ben norm  kullandım  sıkıntı olurmu
[mergedate]1431273200[/mergedate]
şeması
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

aegeanxtr

#31
Merhaba arkadaşlar. Buz11 devresini yaptım çalıştı fakat deneme amacıyla kutupları anlık ters değdirip çekince birşey oldu ve şuan çıkışta voltaj yok. Sizce ne arızalanmış olabilir? Bu arada çıkışları akü bağlayıp kontrol ediyorum. Teşekkürler.

Soğutucuyu sökünce gördüm buz11 patlamış. Bu kadar anlık bir sürede patlamaması lazım güvenilir sağlam bir siteden aldım sahte olabilir mi? Ayrıca buz11a kullandım sıkıntı olur mu?

Papamidnite

Merhabalar forum sakinleri. Ben de 12v kuru akuleri sarj etmek icin arayistayim. Skyrc imax adlı bir balans sarj yapan, ayrıca cok sayida ve cesitte pili sarj eden bir cihaz var. Original SKYRC IMAX B6 MINI Balance RC Charger/Discharger For RC Helicopter Re-peak NIMH/NICD Aircraft Power Adpater(optional)
 http://s.aliexpress.com/Afu6ZVZZ
(from AliExpress Android)


Sizce bu cihaz 12v aküyü de sarj eder mi? Kuru akulerin mantığı hangi pil türüne benzer? Veyahutta tamamen farklı bi yapısı mı var? Ben araştırmaya devam ediyorum.

Bu arada bir sey daha aliexpreste aku sarj devresi buldum. Baya ucuz da. Ne kadar işe yarar bilemem tabi.

Hot Selling XH-M601 Battery Charging Control Board 12V Intelligent Charger Power Control Panel Automatic Charging Power
 http://s.aliexpress.com/zmiMJRrI
(from AliExpress Android)

seron

kuru aküler ile kuru piller birbirine karıştırılmamalıdır.
Her pil ve akü türünün kendine has şarj ve deşarj eğrileri vardır.
Pil doldurmak için o pile en uygun şarj cihazı; akü doldurmak için ise o aküye en uygun şarj cihazı kullanılması daha uygun olur.
Burada akü ve pillerin sığalarının bilinmesi gerekir. Ayrıca akü ve pil etiketleri de okunmalıdır. Burada gerekli değerler genellikle verilir.
İşin teknik kurallarında bir bataryanın (akü ya da pil) şarj akımı üzerinde yazan sığa değerinin onda biridir diye bilinir. Mesela bir akü üzerinde 12V-60Ah yazıyorsa, 17-18Volt 6Amper ile şarj edilirse bu şarj akımına "normal şarj akımı" adı verilir. Şayet verilecek akım, bataryayı hızlı doldurmak amacı ile normal şarj akımından daha yüksek bir değer seçilmişse bu defa bu şarj akımına "hızlı şarj akımı", bu olaya da "hızlı şarj-quick charging" denir.
Şarj işlemi, batarya dolduktan bir süre sonra durdurulmalıdır. Değilse batarya ya da pil, aşırı şarj - over charge durumuna girerek zarar görür; hatta batarya içinde gaz sıkışması oluşarak patlayabilir. Lityum iyon pillerde şarj pil dolduktan bir süre sonra değil, derhal kesilir ve asla tampon şarj işlemi uygulanmaz.

Linklerde bahsettiğiniz ürünler hakkında bilgim yok. Ancak alınıp denenerek sonuca ulaşılabilir. Şarj işlemini takip etmeniz (öçlü aletleri bağlayarak başında beklemeniz) şartıyla standart bir trafo ve doğrultucu devreyle de aküler şarj yapılabilir. Burada anlamanız gereken şey, bataryanın etiketinde belirtilmiş en yüksek şarj akımını aşmamanız ve şarj sonunda akımı kesmeniz, ayrıca kullanım esnasında derin deşarja- deep discharge neden olmamanızdır.

Kolay gelsin.

Papamidnite

Alıntı yapılan: seron - 22 Kasım 2017, 20:48:26kuru aküler ile kuru piller birbirine karıştırılmamalıdır.
Her pil ve akü türünün kendine has şarj ve deşarj eğrileri vardır.
Pil doldurmak için o pile en uygun şarj cihazı; akü doldurmak için ise o aküye en uygun şarj cihazı kullanılması daha uygun olur.
Burada akü ve pillerin sığalarının bilinmesi gerekir. Ayrıca akü ve pil etiketleri de okunmalıdır. Burada gerekli değerler genellikle verilir.
İşin teknik kurallarında bir bataryanın (akü ya da pil) şarj akımı üzerinde yazan sığa değerinin onda biridir diye bilinir. Mesela bir akü üzerinde 12V-60Ah yazıyorsa, 17-18Volt 6Amper ile şarj edilirse bu şarj akımına "normal şarj akımı" adı verilir. Şayet verilecek akım, bataryayı hızlı doldurmak amacı ile normal şarj akımından daha yüksek bir değer seçilmişse bu defa bu şarj akımına "hızlı şarj akımı", bu olaya da "hızlı şarj-quick charging" denir.
Şarj işlemi, batarya dolduktan bir süre sonra durdurulmalıdır. Değilse batarya ya da pil, aşırı şarj - over charge durumuna girerek zarar görür; hatta batarya içinde gaz sıkışması oluşarak patlayabilir. Lityum iyon pillerde şarj pil dolduktan bir süre sonra değil, derhal kesilir ve asla tampon şarj işlemi uygulanmaz.

Linklerde bahsettiğiniz ürünler hakkında bilgim yok. Ancak alınıp denenerek sonuca ulaşılabilir. Şarj işlemini takip etmeniz (öçlü aletleri bağlayarak başında beklemeniz) şartıyla standart bir trafo ve doğrultucu devreyle de aküler şarj yapılabilir. Burada anlamanız gereken şey, bataryanın etiketinde belirtilmiş en yüksek şarj akımını aşmamanız ve şarj sonunda akımı kesmeniz, ayrıca kullanım esnasında derin deşarja- deep discharge neden olmamanızdır.

Kolay gelsin.


Teşekkür ederim seron hocam. Devreyi alıp deneyeceğim gelince.

mustafayilmaz

Elektronikte en sevmediğim konu bu sarj devreleri, uğraştığına değmez.

Kuru akü için bu tip araç regülatörü yeterli olur sanırım :

https://www.parlakoto.com/tr/elo-051001-regulator-a-tipi-12v-buyuk-eski-tip.html


Ayrıca Turnigy markasını da araştırabilirsin..

Papamidnite

Alıntı yapılan: mustafayilmaz - 23 Kasım 2017, 01:01:07Elektronikte en sevmediğim konu bu sarj devreleri, uğraştığına değmez.

Kuru akü için bu tip araç regülatörü yeterli olur sanırım :

https://www.parlakoto.com/tr/elo-051001-regulator-a-tipi-12v-buyuk-eski-tip.html


Ayrıca Turnigy markasını da araştırabilirsin..


Turnigy e bakmistim biraz pahali gelmişti sanki. Bu arada aliexpresste saticinin birisi imax b6 lar icin sarj ediyor kuru aküyü  demiş. Almayi ve denemeyi düşünüyorum açıkçası. Türkiye de cok pahali bu cihazlar.

ibbayram

Alıntı yapılan: elktekniker - 29 Ağustos 2014, 13:34:34Arkadaşlar buradaki devreyi yapmaya karar verdim fakat bası sorularım olacak.
1-Şemadaki gnd uçları nereye bağlanacak
2-Tarafonun çıkışı yani ac çıkış neden s ucuna bağlanmış.Dirançlerin bir ucuna ac bir ucuna dc mi veriliyor neden?
Kafamdaki karışıklığı çözerseniz sevinirim.
Bu da linki  https://320volt.com/10ah-200ah-aku-sarj-devresi-buz11-cd4013/
link ölmüş
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın