Mono Potans Yerine Stereo Potans ?

Başlatan gevv, 25 Ağustos 2014, 20:01:03

gevv

Merhaba,

Standart potansları bilirsiniz  mono olanları önlem alınmazsa pcb üzerinde çok oynak oluyor çünkü gövdeyi  pcb üzerinde tutacak bir kısım yok  gerçi kutu montajı  sonrasında pek sorun olmuyor ama benim hiç hoşuma gitmeyen bir durum   bu sebeple  elimden geldiğince pcb tasarımında pot mono olsada  stereo kullanıyorum.

mesela   50k  mono pot yerine  100k stereo kullanıyorum  paralel bağlantı yapıyorum    ama  bu içime sinmedi  işin içinde ses olunca  diğer seçenekler dahamı verimli olur diye düşünüyorum

devrede 50k pot kullanıldığını varsayarsak sizce aşağıdakilerden hangisi daha iyi olur


1:  paralel bağlantı  örneğin; 50k mono yerine 100k stereo potu paralel bağlayarak kullanmak

2:  50k stereo potun tek kanalını  kullanmak  diğer kanalı boş bırakmak

3:  50k stereo potun tek kanalını kullanıp diğer kanalı komple şase yapmak


Mr_YAMYAM

Parelel bağlantıda kontak toleransı etken olacaktır.
Çok hassas bir uygulma değilse parelel bağlantı kullanılabilir. Ancak;
Her iki potansın tam sıfır noktası temasında ( iyice kısılmış hali )  farklı direnç yaratıyorsa gürültüye sebebiyet verebilir.

seron

birinci seçenek daha iyi bir çözüm gibi geldi ancak, iki hareketli kontağın da aynı konumdayken aynı direnç değerlerini sağlayacaklarına garanti yok. mr_yamyam'ın da dediği gibi farklı direnç durumlarından dolayı sıkıntı olabilir. bunun önüne geçebilmek için ayrıca pota seri direnç uygulamak gerekebilir.

Adnancoskun

#3
illaki stereo kullanacaksanız ben 3 derim.

1. şekilde potların paralel bağlanmasında potlardan birinde oluşabilecek tozlanma vs, değerin sağlıklı olmamasına sebep olur...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

pwm.c

arkadaşım, gövdesi plakete lehimlenebilinen potansyometreler var istersen onlardan kullan.
örnek olarak:



ayrıca, mono potansyometleri plaket üzerinde çok kullandım. hasar görmesi için epey bir hırpalanması gerekiyor. o nedenle stereo kullanmak hem gereksiz, hem fazla alan kaplar, hemde tekrar sökmesi zorlaşıyor.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

seron

ayrıca potansiyometreler zamanla aşınınca sapıtıyor. iletimi ani kesip açabiliyor. buna mani olmak için yağ kullanmanın faydasını görmüşümdür.

çok defa bozuk zannedilerek çöpe atılmak üzere olan kulaklıkları döndürdüm böyle. keza masaüstü hoparlörümün sesi pota dokununca gidip geliyordu. içine sıvı yağ akıtınca düzeldi ve 2-3 yıldır hala kullanıyorum. yağ, iletken değildir ancak iletimde stabilizasyon sağlıyor nedense...

endorfin

Alıntı yapılan: seron - 26 Ağustos 2014, 14:44:56ayrıca potansiyometreler zamanla aşınınca sapıtıyor. iletimi ani kesip açabiliyor. buna mani olmak için yağ kullanmanın faydasını görmüşümdür.

çok defa bozuk zannedilerek çöpe atılmak üzere olan kulaklıkları döndürdüm böyle. keza masaüstü hoparlörümün sesi pota dokununca gidip geliyordu. içine sıvı yağ akıtınca düzeldi ve 2-3 yıldır hala kullanıyorum. yağ, iletken değildir ancak iletimde stabilizasyon sağlıyor nedense...
Su yag meselesini bi ben de deniyeyim bakalim :D

gevv

cevaplar için teşekkürler

birinciyi eledim  @Mr_YAMYAM  hocam açıklayınca yaşadığım bir sorunu daha net anladım 

@Adnancoskun  hocam benimde gönlümde 3 var :)  hani şaseleme yapılınca  iyi olur diyorum  en azından stereo pot kullanmanın bir artısı daha olur ama emin değilim uzun sürede yada devreye göre sorun çıkarmı bunu kestiremiyorum gerçi ses kontrol devreleri ama emin olmadan kullanmak istemediğim bir yöntem   



@pwm.c  hocam  aslında  standart potlar yerine  direkt ikinci resimde ki ufak kalite potları kullanacağım ama  devamı olmuyor, çeşit  olmuyor, veya aşırı bayat oluyor :)


@seron  atölyede  her zaman yağlı  ve yağsız kontak sprey bulundurmanı öneririm  yağlı olanı her türlü pot, mekanik vb.  yağsız olanıda arıza bulma (entegre üzerine sıkıp şok soğutma ), temizlik vb. 

Adnancoskun

uzun sürede ve devreye göre hiç bir sıkıntı çıkarmaz. Çünkü elektronik olarak hiç bir bağlantı ifade etmez. Size sağlayacağı yarar ise sadece pot'un mukavemet kazanması ve soğuk lehim ihtimalini ortadan kaldırmasıdır...
Bu arad tabi ki maliyet açısından bir yük getirecektir, Ancak yapacağınız devrede veya cihazda potun mukavemetinin az olmasının çıkaracağı sıkıntılarla karşılaştırmak gerek....Mukavemtsiz olunca size arıza olarak geri dönerse bu büyük bir külfet getirecektir,
Yalnız ben genellikle potu vidalayabileceğim bir aparat yapıyorum. Aparat dedimse öyle asrın icadı değil, sadece kalınca bir ataç'ı  ters U gibi büküp plakete lehimliyorum :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serkan_48

Yağ konusuna bir yorumda benden olsun

Potansiyometreleri yağladığınızda eğer bulunduğu ortamda toz var ise tozu istine çekmekte mıknatıs görevi görecek ilk andaki düzelme sonunda daha kötü sesler çıkartmaya başlayabilir.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gevv - 26 Ağustos 2014, 18:53:34@Adnancoskun  hocam benimde gönlümde 3 var :)  hani şaseleme yapılınca  iyi olur diyorum  en azından stereo pot kullanmanın bir artısı daha olur ama emin değilim uzun sürede yada devreye göre sorun çıkarmı bunu kestiremiyorum gerçi ses kontrol devreleri ama emin olmadan kullanmak istemediğim bir yöntem 
Benim düşüncem ise ;
Madem ki dayanıklık sorunundan dolayı böyle bir uygulamaya gidiliyor,
O halde;
Pot'un ilk GANG'ı devreye bağlanır. İlk GANG'ta olası bir arıza ihtimali olursa ikinci GANG baskı devrede önceden hazırlanmış JUMPER'ler ile irtibatlanarak önceki GANG devre dışı bırakılır.
Böylece yedekli bir sistem oluşturulmuş olur ;)
POT'un ikinci GANG'ının şaseye irtibatlanması bize herhangi bir avantaj sağlamayacağı gibi dezavantajı da olmayacaktır. Muhtemelen POT'un dış muhafazası metaldir. Metal şaseye irtibatlı olacağı için iç kısımdaki bir şaseleme bence gerekli değildir.

seron

Alıntı yapılan: gevv - 26 Ağustos 2014, 18:53:34cevaplar için teşekkürler

@seron  atölyede  her zaman yağlı  ve yağsız kontak sprey bulundurmanı öneririm  yağlı olanı her türlü pot, mekanik vb.  yağsız olanıda arıza bulma (entegre üzerine sıkıp şok soğutma ), temizlik vb. 

hocam ben bildiğin singer dikiş makinesi yağı veya silikon gres de denilen yeşil renkli gres yağından kullanıyorum ;D
her iki yağ ile de gerek pot yağlama gerekse mekanik sıkıntıları çözüyorum. sprey halinde satılanları her gidişimde almayı unutuyorum...

serkan güzel bir konuya değindi. ama benim yağlama yaptığım yerler tozsuz ve kapalı alanlar...

yolgezer

ben artık eski tip sürgülü potansa geçtim  ve senin dediğin gibi sağlam oturma sorunundan tut, cazırdama sorununa hiçbir sorunum kalmadı:) yuvarlak potanslarda sorun çıktığında düzelmeleri çok zor söküp takması da bana zor geliyor:) aklında bulundurmanı tavsiye ederim.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın