Ac 220 voltan Dc 220 volt 100 amper akım dervresi

Başlatan betelguz, 16 Ağustos 2014, 16:25:50

betelguz

Arkadaşlar 220 volt ac elektrikten en basit ve uzun ömürlü olacak bir DC 220 volt 100 amper akım verebilen bir devre yapmam gerekiyor. Devre 100 amperde sürekli kullanıma uygun olması gerekli.Nasıl yapabilirim. Fikri olan arkadaşlarda yardım bekliyorum. Benim aklımda yüksek güçlü köprü diyotlarla dc ye çevirip kullanmak var ama bunlar uzun süre dayanabilirmi bir sakınca olurmu.Diyot çıkışlarına ekstra kondansatör kullanılmalımı. bu devre elektroliz işleminde kullanılacak.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

seron

merhaba, inşallah kısa zamanda konunuza yardım edilir.

bir imalathane ya da fabrikada mı kullanacaksınız?
ne ayrıştıracaksınız?
ne kadar maddeyi ne kadar sürede ayrıştıracaksınız?


[mergedate]1408196762[/mergedate]
köprü diyotlar 100A üzeri olmak zorunda ve çıkışa kondansatör konmak zorunda değildir. şehir şebekesi müsade ettiği sürece 100 değil 500A bile çekersiniz.

Adnancoskun

#2
AC 220 volt'u DC ye çevirdiğinizde 306-310 volt  arası dc elde edersiniz. Eğer Net 220 volt değilde 310 volt da olur derseniz, evet uygun akımda diyot kullanıp güzelce de soğutursanız olur, ancak......

100 amper hatırı sayılır bir akım, 220x100=22.000 watt eder.... büyük bir değer,

lafı uzatmadan kısa ve net
SMPS.....

Bu arada Elektroliz işlerinde okadar yüksek gerilim kullanılıyor mu? ben şöyle zannediyordum !! düşük gerilim, yüksek akım.....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serkan_48

redresör devreleri belki scr tristörlerlede olabilir düşüncesindeyim. Bu işlerin yapıldığı sistemleri incelemek lazım. bende düşük voltaj yüksek akım diye biliyorum. Bir hidrojen tesisinde reaktörde 75 volt civarında ama akım çok yüksekti voltaj kullanıyorlardı.

elektroliz yöntemi ile sanırım suyu ayrıştırmaya çalışacaksınız doğrumu ?

betelguz

Evet suyu ayrıştıracağım.Benim yüksek voltaj kullanma sebebim voltajı düşürmekle uğraşmamak ve düşük voltajda yüksek amper elde etmek daha zor olması. Yüksek voltajda düşük akım kullanmak elde etmesi daha kolay olur.220v ac 310v dc oluyorsa bu sorun değil elektroliz düzeneğini ona uygun tasarlayabilirim.İşi biraz daha kolaylaştırayım 310v dc 25 veya 50 amperde olabilir. Hangi tür diyot kullanmalıyım.çok çeşitli diyotlar var.mesela aşağı linkte diod modüller var. 1800v 104 amper yazıyor. Bunlar uzun ömürlü olurmu.Günde 12 saat belki daha uzun süreli çalışması gerekecek.Birde daha düşük voltajlılar var 1200 volt gibi. Ben 220 v da kullanacağım 1800 yada 1200 volt olması bişey farkettirirmi. (ısınma vb gibi)
https://www.devremarketim.com/?product_cat=elektronikler-otomasyon-aktif-komponentler-ayrik-yari-iletkenler-tupler-diyot-modulleri
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

serkan_48

Asıl soru yanlış.. Yada yanlış yerde çözüm arıyoruz..

Sadece diyot ile şebeke voltajını doğrultup bu elde ettiğimiz voltaj ile suyu hidrolize etmeye çalışırsak sonu hüsran olur.

Neden diye sorduğunuzu düşünüyorum. Cevabı ise yukarıda bahsettiğiniz dizayn ettiğiniz elektroliz düzeneğini ona göre dizayn ettiğinizden bahsettiniz. Bu düzeneğin iç direnci nedir? Eğer bu düzeneğin iç direnci düşük olursa takmış olduğunuz diyotlar çok kısa sürede yanacaktır. Sizin bu düzenekte akım kontrol sistemi kurmaz iseniz bu noktayı aşamazsınız. Voltaj ne kadar yüksek olursa elde ettiğiniz ürünün kalitesi o kadar kötü olacaktır. Örnek verirsem eskiden su ısıtıcıları vardı hatırlarsınız belki suyun içinde iki metal plaka ile suyun içinden elektrik akımı geçirerek suyu ısıtırdık. Sizde voltajı yükselterek suyu hidrolize ederken bi yandanda suyu ısıtıyor olacaksınız. Bu sorunu ya birden fazla hidroliz ünitesi yaparak seri bağlayıp birim hücre başına düşen voltajı düşürerek azaltacaksınız yada güç kaynağınızın voltajını düşüreceksiniz. Suyun ısınması hidrolizle ayrışan moleküllerin yanında su buharınıda taşıyarak ürün kalitenizi bozmuş olacaksınız.

Lafı çok uzattım hidroliz ünitenizin iç direncinden bahsetmiştim. Çok özel bir kanunumuz vardır. R=V/I burada voltaj ve akım belli ise direnci bulabilirsiniz. sizin arayışınıza göre voltaj 220 volt akım 100 amper 220/100=2.2 ohm iç direnç olmalı. Bu direnç elektroliz kabınızın içindeki iletkenliği arttıracağınız tuza suyun kalitesine hücre sayısına ve en önemlisi bunlar mükemmel olsada elektroliz sırasında hücrelerin sıcaklığına göre değişir. Bu nedenlerle sizin ya akım kontrollü bir güç kaynağına yada en fazla verip verebileceği güvenli akım noktası istediğiniz akım olan bir güç kaynağına ( yani 100 amperin üzerine çıkmayacak bir güç kaynağı yani yine benim dediğim olay akım kontrolüne geliyor ) gereksiniminiz vardır.

Şahsi fikrim şebeke voltajını sadece diyot kullanarak doğrultup suyu hidrolize etmeye çalışmayın. Kontrolsüz güç güç değildir.

betelguz

Serkan bey elektroliz hücresi uzmanlık alanım diyebilirim.iki plakayı suya batırıp elektroliz yapmayacağım. hücre başı 2,8  volt civarı düşecek şekilde tasarlıyorum.110 plakalı bir hücre olmuş oluyor.Yani belirlediğim değerden fazla akım çekmesi sözkonusu değil. Ayrıca Akımı kontrol etmek için 10bin wattlık scr voltaj regülatör var elimde.Gerçi oda ne kadar dayanıklı bilmiyorum. Deneyip görmek lazım :) linki aşağıda bi bakarsanız sizinde fikrinizi almak isterim. Daha yüksek wattlısını bulamadım. SCR ye göre yaparsam sanırım en sağlıklısı 5000 wattlık 4 ayrı sistem yapmak.

http://www.aliexpress.com/item/AC-220V-10000W-SCR-Digital-Voltage-Regulator-for-Dimming-Light-Speed-Temperature/1905986512.html
[mergedate]1408231414[/mergedate]
Arkadaşlar son kararım 220v ac den dc 25 amper elde etmek.10bin wattlık scr ler ancak dayanır buna. şimdi 25 amper dc akım için hangi tür diyotlardan kullanmamı önerirsiniz.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

seron

bu olur. ama nerede satıldığını bilmiyorum. 250V 50A değerindedir.

http://www.galco.com/buy/Coors-Components-%28Siemens-FMC%29/D621EF

çıkışa filitreleme kodansatörü kullanmayın. akım darbeli olursa daha iyi netice alınır...


serkan_48

Eğer dediğiniz gibi hücre başına düşen voltaj 2.8 volt hesaplar ve ona göre dizayn ederseniz daha fazla akım çekmeyecek ise uygun emniyet elemanlarını kullanarak diyot kullanabilirsiniz. SCR kullanacağınızda bu tristörleri tetiklemeniz gerekecek yoksa çalışmaz. iletime geçmezler. O yüzden normal diyot kullanmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca bulunabileceğim bir iki tavsiyede kullanacağınız diyot çok yüksek voltajlı olmamalı. Neden derseniz voltaj yükseltmek için diyotun içinde seri diyotlar kullanılır. Her seri diyot kendi üzerinde voltaj düşümüne neden olacaktır. Buda atık ısı olayını arttıracak soğutma sorunu oluşturacaktır. Dizaynınız gereği kullanım voltajına en yakın diyot kullanmanızı öneririm mesela 500 volt.

Bu sıfırdan dizayn olacağı için ilk çalıştırma esnasında detaylı ölçümler yapın. Sürekli ac giriş voltajı dc çıkış voltajı hücre başına düşen voltaj ve en önemlilerinden biri devre akımını sürekli takip edin. herhangi birinde limit dışında değer görürseniz sistemi durdurun. Diyotlarınızıda korumak için güç hesabı yapıp üzerinde düşen voltajı hesap edip güzel bir soğutucuya bağlayın.

kolay gelsin.

kaygısız

220 voltta 100 amperi evde alamazsınız. 22 kilovatlık bir güç demektir. Hücre başı 2,8 volt ayarı ile seri hücreler ile evlerde maksimum 40 amper alabilirsiniz (elektrik sayacınızın dayanma süresi kadar). Kondansatör kullanmazsanız şebeke gerilimini % 90 oranında dc gerilime dönüştürürsünüz. Kondansatör kullanırsanız boşta voltajınız yükselir ama yük durumuna göre yine düşer. Kondansatör kullanmadan voltaj yükselmesi olurmu bilmiyorum. Hidrojen üretimi düşünüyorsunuz galiba bu hücrelerin voltaj yükseltme etkisi varmı deneyenler bilir. Kondansatör maksimum değere şarz olduğundan voltajı yükseltiyor. Hücrelerin voltaj yükselmesi yapamayacağını düşünüyorum ama denemediğimden kesin söyleyemiyorum. Akım ayarı içinde devreye ilave hücre koyabilirsiniz voltajı düşüreceğinizden akımıda düşürmüş olursunuz. Birer birer hücreleri devreye alıp çıkarabilirsiniz. Piyasada istediğiniz akımlara göre çeşitli kademede komitatör anahtarlar bulabilirsiniz.

yolgezer

Alıntı yapılan: kaygısız - 26 Eylül 2014, 23:58:26220 voltta 100 amperi evde alamazsınız. 22 kilovatlık bir güç demektir. Hücre başı 2,8 volt ayarı ile seri hücreler ile evlerde maksimum 40 amper alabilirsiniz (elektrik sayacınızın dayanma süresi kadar). Kondansatör kullanmazsanız şebeke gerilimini % 90 oranında dc gerilime dönüştürürsünüz. Kondansatör kullanırsanız boşta voltajınız yükselir ama yük durumuna göre yine düşer. Kondansatör kullanmadan voltaj yükselmesi olurmu bilmiyorum. Hidrojen üretimi düşünüyorsunuz galiba bu hücrelerin voltaj yükseltme etkisi varmı deneyenler bilir. Kondansatör maksimum değere şarz olduğundan voltajı yükseltiyor. Hücrelerin voltaj yükselmesi yapamayacağını düşünüyorum ama denemediğimden kesin söyleyemiyorum. Akım ayarı içinde devreye ilave hücre koyabilirsiniz voltajı düşüreceğinizden akımıda düşürmüş olursunuz. Birer birer hücreleri devreye alıp çıkarabilirsiniz. Piyasada istediğiniz akımlara göre çeşitli kademede komitatör anahtarlar bulabilirsiniz.
en sonunda dogru bir cevap gelmis.
simdj dogrultmac devrerk voltaji dususur, arttirmaz, o artis sanal bir artis. nedeni de kopru diyotlar elektrigi kesik kesik verir. iletisim suresi nedeni ile. takilan kondans da bu kesikligin onune gecer. zaten filtrelemeyi de bu sekilde yapar. ancak kondansator bacaklarindan cikan akim voltmetre tarafindan yanlis okunur. ancak bir yuk altinda dogru voltaj gozukur. misal benim 10.5 volt veren trafom dogrultup filtrelenince 13.2 ye cikiyor. ancak devreyi calistirinca 10.4 10.3 seviyesine indirgeniyor, kondansator konulmazsa bosta da yuk altinda da ayni deger. ama bu sefer gidip gelen akim devrenin kararliligini bozuyor.
220 volttan 100 amper cekemezsiniz, cunku bunun icin sigorta ve tesisatiniz uygun olmali. ayrica da devre ilk anda buyk voltaj verecek. ve bu devreyi filtrelemek icin 1 farada yakin kondans lazim.
25 amper icin ise piyasada kopru diyotlar var. sogutma takilabilen. bir de bence tek bir regulator degil de her ektroliz hatti in ayri regulator kullanmaniz daha iyi olur. ben asiri guc isteyen devrelerde oyle yapiyorum.

adnan

Serkan is adamıyım yazılarını beğendim mutlaka maile at bana kromtepe@gmail.com genç dahi arıyorum

[mergedate]1418693746[/mergedate]
Bana sıkı elektrolizci lazım metal ve mineral sektöründeyız  elektrien hiç anlamam harcadığı paralar şunu öğretti Betül hanim , darbeli olmuyor,yüksek akım yüksek volt ta olmuyor drenc devre neyaparsan yap olmaz.... düşük volt yüksek amper de başarı olasılığını yuksek ....bide sıfır dc ye inen çok önemli bu ayar Darbeli güç kaynağı mesela kaynak makinesi düşük volt yüksek amper ama resort mu ne yokmuş onlardada
[mergedate]1418694689[/mergedate]
Bana sıkı elektrolizci lazım metal ve mineral sektöründeyız  elektrien hiç anlamam harcadığı paralar şunu öğretti Betül hanim , darbeli olmuyor,yüksek akım yüksek volt ta olmuyor drenc devre neyaparsan yap olmaz.... düşük volt yüksek amper de başarı olasılığını yuksek ....bide sıfır dc ye inen çok önemli bu ayar Darbeli güç kaynağı mesela kaynak makinesi düşük volt yüksek amper ama resort mu ne yokmuş onlardada

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın