Böyle polis çakarı olur mu?

Başlatan seron, 12 Ağustos 2014, 15:07:05

seron

arkadaşlar internetten araştırmama rağmen hep pic lisi var. analog olanı ise bildiğin flip flop. yani istediğim gibi birşey bulamadığımdan, ben de kendim tasarlıyayım dedim. aşağıdaki devreler polis flaşörü gibi çalışır mı? yani böyle yapsak olur mu?



veli dayı

kardeş üstteki devren gayet zekice fakat alttaki devren çalışmaz.farklı bir teknikle pic kullanmadan yapmak istiyorsan 1 adet 555 ve 1 adet 4017 ile bu işi çok rahat yaparsın

seron

abi alttaki devreden umudum yok zaten ama yukarıdaki olur derseniz yapacağım.

entegre vs kullanmak istemiyorum. son derece basit çalışacağım.

teşekkür ederim...

serkan_48

yukarı devrede zamanlama problemi yaşayabilirsin.

Bu tip osilatörlerde r/c zamanlayıcısı kullanılmakta. senin röleyi çektirdiğin ramanlayıcı ile lambaları açıp kapatan zamanlayıcı aynı kaynakta olmadığı için bazen flash zamanları tutmayabilir 2 kırmızı çakıp 1 mavi çakabilir. çok hassas ayar yapmak lazım ama ayar kaymayacak diyede bir yargı yok sıcaklıkla bile değişebilir bu zamanlama ayarları

seron

serkan bu durumun farkındayım. çünkü röle enerjilendiğinde aynı zamanda devrenin birini de süreceğinden dengesizlik olacak. bunun için röleli flipflop'u bazı elemanlarının değerleri açısından esimetrik tasarlamam gerekiyor. böylece dediğin sorunu aşabilirim. ışıkların yanma sönme adetlerini de ayarlarım sorun olmaz.

eğer birinci devre çalışacaksa ki bana çalışır gibi geliyor, power ledlerle ve en azından 10 adet ledle yaptığımı varsayarsam ona göre de hesap yapmak gerekiyor. transistörleri büyük kullanmam gerekebilir...

burada tek sorun power ledlerin pahalı oluşu...

şayet yapmak isteyen olursa tamamlayıp sonucu bildirmeye çalışacağım. herkes için yeni bir fikir olur öylece: devre çok basit...

serkan_48

Bu devreyi proteusta çizip deneyebilirsin ..

ayrıca neden mikroişlemci yada entegre kullanmak istemiyorsun onlarla çok sağlıklı olucaktır.

yukarıdaki devrede direnç ve kondansatörlerle senkron ayarını tuttursanda bu durum çok uzun süreli olmayacaktır. kısa bir süre sonra şaşacaktır..

Yamyam abi gelsene şu serona bir iki laf söyle

seron

yapacağım devre karmaşıklaştıkça benim için sıkıntılı oluyor. bazı sorunların giderilmesinde mümkün mertebe basit yollar izlenmelidir diye düşünüyorum. biraz da nostaljik şeylere ilgim büyük. eski moda işlerle uğraşmayı seviyorum. elektroniğim de biraz geri olduğundan basit devrelerle hem yapıyorum hem de öğreniyorum.

şayet akıllı devrelere geçersem öyle kıytırık şeyler yapmam direkt bilgisayar, akıllı telefon yaparım adamım. ;D ;D

yok sırayla led yakma yok motor hız kontrolü... PIC + program gibi bir nimetle böyle şeyler yapılır mı? ;D entegre ve işlemcilerin daha sağlıklı ve modern çözümler olduğunu az çok biliyorum ama polis flaşörü için bence 3 tane flip flop ile bir röle yeterli. ;)

haa daha profesyonel çözümler için örneğin ev otomasyonu, tarımsal veya endüstriyel üretim için uğraşmak, sadece zevkli değil ekmek getirici olur. vatanımıza milletimize faydalı olur. aylar önce şişe doldurma makinesi vardı örneğin. o haliyle işe yaramasa da bu güzel bir örnek.

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

asma

Üstteki devrede röle kullanman bence hata (yeri yani bağlantısı da kötü) alttaki devrede bir şeyler eksik, çalışması için ilaveler gerekli.
Ben biraz değiştirdim. Birlikte inceleyelim:

Bir de bu yaptıklarımız, önerilen 4017 ve pic kullanılan devrelerle bu işi yaptığında analog devre kullanmış olmazsın. ;)
Üç tane FF kullanıp dijital devre tasarlamışsın. ::)
FF yüklerini emiter yerine kollektöre taşımak daha doğru olur.
Bu yükler şerit led, power led gibi güçlü değil bir opto kuplörün ledi gibi tek led olmalı.
Gerçek yük devreden değil kaynaktan akım çekmeli.
Devreyi test edebilir, geliştirebilir, yapmaktan vaz geçebilirsiniz. :) Yukarıda bahsedilen zamanlama hatalarına açıktır.
4017 basit ve güvenilirdir. 
www.youtube.com/embed/JZpAXUdd2d4

Kolay gelsin.

seron

arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum. en güzel açıklama asma'dan gelmiş. ledleri transistörün akım kazancı yüksek olan kısmına taşımak gerekiyor.

malzemeci evime uzak olacağnan ben  flip flop kullanacağım. elimde 548 vb bol. bu sıcakta çarşıya gidip gelmek 2 saati geçer. ben sabırsız biriyim. bu arada dijital devre kurduğumun hiç farkında değildim: flip floplar bilgisayarlarda bellek devresi olarak da kullanılıyor değil mi?

ilaveten @asma düzelttiğin devre çalışır mı? çalışacak ise onu deneyeyim.

olc technics

Transistörler iyidir hoştur ama, düzgün çalışması için uğraşırken insanın göbeği çatlar. Bende birkaç arkadaş gibi 555 ve 4017 diyorum.

[IMG]http://i57.tinypic.com/2z55ctu.jpg[/img]

Devrenin çalışma mantığı daha rahat anlaşılsın diye led sürücü devresini çizmedim. Artık çekilecek güce bakılarak  BC337, BD135, BD243 vb kullanılabilir. Mosfet transistörler daha rahat sürülebilmesi bakımından tavsiye edilebilir.

Mr_YAMYAM

Olc teknik arkadaşın önerdiği devreyi beğendim.
Üzerinde her türlü mıncıklama yapılabilir. ;)

seron

neticede şunu gördük:

polis flaşörü devresi;
-flip floplar ile,
-555+4017 ile
-işlemcili
olarak yapılabilir. bunu anlamış olduk. teşekkür ederim.


serkan_48

555+4017 ile olur
işlemci ile olur

flip flop ile yaparsan görecez olduğunu hadi seron sen yaparsın bekliyoruz flip flop ile çalışan çakar devresi.. 

seron

uğraşıyorum iki - üç parça eksik. nasip olursa yarın tamamlayıp çalıştıracam. iki tane kıçıkırık direnç için çarşıya gitmek nasıl soruna gidiyor insanın var ya... :)

serkan_48

Yaratıcı ol dostum bir direnç yoksa iki direnç kullan 3 direnç kullan seri kullan paralel kullan.. her türlü gideri var.

Mr_YAMYAM

Tatilde yine Antalyaya gidersek sana direnç getiririz adamım.
Söyle kaç kiloluk istiyorsun ;)

serkan_48

Abi ben kafanın içindekilerden istiyorum gelirseniz haberimiz olsun memnun olurum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: serkan_48 - 15 Ağustos 2014, 20:07:42Abi ben kafanın içindekilerden istiyorum gelirseniz haberimiz olsun memnun olurum.
Kafamın içerisinde 40 tilki dolaşıyor :D

seron

Alıntı yapılan: serkan_48 - 15 Ağustos 2014, 19:13:09Yaratıcı ol dostum bir direnç yoksa iki direnç kullan 3 direnç kullan seri kullan paralel kullan.. her türlü gideri var.
olmuyor dostum malzemem iyicene bitmiş. liste kabarık...
47k,1uf, 4,7uf 22uf, pot...
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 15 Ağustos 2014, 20:40:14Kafamın içerisinde 40 tilki dolaşıyor :D

40t ... pardon 40K lazım bana ;D
[mergedate]1408125989[/mergedate]
yapmaya başladım. inşallah olur...

asma

Elinde breadbord yok mu?
Çok rahat deneme yaparsın bu şekilde hem de hızlı olur. ;)
Çakar ledleri güçlü kullanacaksan mosfet kullansan iyi olur.
Dizaynı değiştirip ff lerden birini çıkardım, iki tane iki girişli and kapısı ekledim, iki de mosfetle bu iş tamam.

FF lerden biri 0,5Hz diğeri 2Hz olacak gibi değer seçmelisin. (ayarlı yaparsın)
Diyotlar 1N4148 veya 1N4001 veya elinde ne varsa. ;)
Gate ve ff lerin kollektör dirençleri 4k7 ila 10k arası olabilir, IRFZ44 kullanabilirsin.
Elinde mosfet yoksa kazancı yüksek bjt ile tek led deniyebilirsin.

Kolay gelsin.

seron

teşekkür ederim. bir konu açtım, bakın çeşit çeşit yaratıcı sonuçlar geldi. internette araştırırsanız hiç kimse bu yollardan çözüm aramamıştır. bir anlamda yepyeni bir yol bulmuş olduk. ;D

dün akşam röleli olan devrenin yüzde 50sini tamamladım ve o haliyle çalıştırıp bir denedim. gayet tatmin edici sonuçlara ulaştım. FF lerden bir tanesinin malzeme eksiği var idi ve röleye tek FF bağladım. çalışmasına çalışıyor ama tek FF olunca röleli olan ana FF sapıtıyor. zaten bunu daha önce belirtmiştik. röle yüksüz iken ana FF yi besleyen V+A değeri ile röleye yük bindiğinde + diğer FF yi beslediğinde ki durum değiştiğinden arada dengesizlik olacak, bu sorun ana FF nin asimetrik tasarlanmasıyla çözülebilecektir...

neyse çok sağolun ben bir "kıçıkırık" 1uF yüzünden şu an sökmediğim tasarruflu lamba ve eski cihaz bırakmadım. bir o eksik şu anda... o da ledlerin hızlı kıp kıp yapması için. olmazsa direnç değerlerini değiştireceğim. bittiğinde tüm eleman değerleri ve resimlerle birlikte paylaşacağım.

sağolun tekrar...

seron

arkadaşlar,
ilk verdiğim röleli devreyi kurdum ve çalıştırdım. sorun yok gibi. ancak bir iki ince ayar istiyor; aşırı ısınan dirençler var. yarın inşallah onları da hallettim mi sizinle fotolu-devreli şekilde paylaşacağım.

şimdi sıra @asma nın verdiği devreye geldi ama eleman değerlerini deneme-yanılmayoluyla bulmak masraflı ve meşakkatli olabilir. bu nedenle bildiğim yoldan başlayıp daha sonra değer değişimi yoluna gideceğim.

şimdi
Alıntı yapılan: asma - 13 Ağustos 2014, 12:02:30(...)
Ben biraz değiştirdim. Birlikte inceleyelim:

(...)

bilginiz olsun röleli olan çok fazla uğraştırmadan çalışıyor, tek sorunu ledlerin sönerken yavaş sönmeleri yani sönümlenerek sönüyorlar yavaş yavaş... bu nedenle hızlı çalıştıklarından 'çok çok mükemmel' bir sonuç elde edilmiyor. idare ediyor.

asma

Seron o şemada sorun yaşarsın :)
Son şemayı tercih etmelisin.
Deneme yanılma yaparsın elbet ama astabile multivibratörün çıkışında elde ettiğin sinyalin pozitif ve negatif alternasını ayrı hesaplayacağın  gibi (t1 ve t2) eşit seçip toplam periyot hesabı mümkün (T)
Frekansı bu şekilde hesaplarsın.
İstediğinibilmen gerekir: "1 sn de kırmızı 3 defa 2. Saniyede mavi yine 3 defa yansın" dersen 0,5Hz ve 3Hz değerinde iki astable gerekir.

Kolay gelsin.

serkan_48

Ben hala ilk devrenin doğru senkronda çalışabileceğini düşünmüyorum. Çalışmasına çalışır ama hangi renk kaç defa çakacak bunu net kestiremezsin.

seron

#25
arkadaşlar devreyi tamamladım ama bu gün de görüntü koyamadım; iş başvurusundan geliyorum kusura bakmayın.

endişelerinizde haklısınız ancak takdir edersiniz ki uygulama yapmadan bazı gerçekleri göremeyebiliyoruz. lambaların senkronizasyonundan ve çalışma prensibinden bahsetmişsiniz. şöyle açıklayayım:
burada önemli bir durum var,

kırmızı ve mavi ledlerin kaçar defa yanıp söndüğü önemli değil(aradaki fark 3'ü geçmemek şartıyla/yukarıdaki gifi örnek olsun diye yapmıştım polislerinki belki de 5 defa yanıp sönüyor).
bunu devreyi çalıştırdığımda farkettim. ledlerin kaçar defa yanıp söndüğünü gözünüzle takip etmek zor olacağından biri 3 kere diğeri 4 kere mi yanıyor, fark edemiyorsunuz ve benim gözüme göre aynen devriye gezen polis arabalarındaki gibi geliyor. zaten polis arabalarındaki lambaların kaçar defa yandığını kimse saymıyor :) dolayısıyla video olarak yükleyebilirsem göreceksiniz zaten güzel çalışıyor.

devrenin asimetrik tasarlanması gerektiğinden bahsetmiştim. o konuda da biraz yanılmışım. röleli devrede yalnız bir parçanın farklı olması dışında kondansatör vs değerleri aynı. devre gayet düzgün ve eşite yakın(farkedilemeyecek kadar az farkla) tik-tak yapıyor ve hızlı çalışan FFleri sırayla besliyor. bu sırayla çalışan FF ler de ledleri 4-5 er defa kıpkıpkıp-kıpkıpkıp :) yapıyor. eğer çok titiz değilseniz ve saymaya uğraşmıyorsanız sorun olmuyor. nasip olursa yarın görselleri ekleyeyim. hep beraber görelim.

son devreyi yapamam gibi. niye? fet nedir hangi bacağı nasıl bağlanır bilmiyorum da ondan ;D :(


[mergedate]1408564050[/mergedate]
şimdi böyle dedim de söylediklerinizi kulak ardı yapıyorum sanmayın o dediklerinizi de yapmaya çalışacağım. şimdi benim derdim yukarıdaki tezi kanıtlamak...
[mergedate]1408564264[/mergedate]
@asma şimdi son devrene tekrar baktım da şu fet kullanılan devrede ışık gücü açısından seri-paralel karışık bağlı led kullansak olmamı? devreye ağır mı gelir hafif mi gelir... ???
[mergedate]1408564539[/mergedate]
arkadaşlar size yaptığım devrenin görsellerini paylaşıyorum dileyen yapabilir.


devre biraz dağınık kusura bakmayın imkanlarım bu kadardı. röleyi kontrol eden FF yi hazır almıştım. üzerinde küçük değişiklikler yaparak stabil çalışır hale getirdim.

ledleri süren FFleri ise 1khz bip sesi üretmek için yapmıştım. bu devre için 104 leri iptal edip iki adet 10uf  bağladım. birim zamanda ortalama 3-4 kez çakıyor.


[mergedate]1408622794[/mergedate]
devremiz bu:


videoyu da eklemeye çalışacağım. ekli üç adet rar dosyasını bilgisayarınıza indirin ve üçünü de seçip masaüstüne açın. ortaya tek bir video dosyası çıkacak. bu videoda devrenin stabil ve düzgün çalıştığını göreceksiniz. lambaların yanmasındaki aksak görüntüler frame atlama durumundandır.

youtubeye yüklemek istemediğimden part part bölerek sitemize yüklüyorum...
[mergedate]1408623211[/mergedate]
part1
[mergedate]1408623263[/mergedate]
part2
[mergedate]1408623314[/mergedate]
part3

NOT: asma'nın uyarısını dikkate alarak rölenin yeri değiştirildi.

seron

#26
Hort! :)

O yıllarda işin tamamen acemisiydim. Ayrıca youtube hesabım yoktu. Yükleme sınırı nedeniyle partlara bölerek eklediğim videoyu kimse anlamamış, indirememiş. İndirme sayısından belli. Başka bir başlıkta benzer bir konu tartışılınca arşivimden videoyu buldum ve youtube hesabıma yükledim. Böyle çalışıyor... Videoyu göremiyorsanız haber verin herkes izleyemez modda yükledim.

https://www.youtube.com/watch?v=vnsHsYM1ahE

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın