Format Sonrasında Gerekli Olacaklar arşivi

Başlatan seron, 22 Temmuz 2014, 16:56:27

seron

Arkadaşlar,

Bu metni sizlere bilgisayarınızı format atmanız esnasında ve sonrasında lazım olabilecek program ve eklentilerinize kolay ulaşabileceğiniz bir medya oluşturmanıza yardımcı olmak için yazdım.

Vereceğim tavsiye aslında basit bir klasörleme sistemidir.

Eğer harddiskiniz bölüntülü ise, dvd ya da flaş kullanmadan da o bölüntüye hazırlayabilir, oradan da kullanabilirsiniz; ama malum, bazı antivirüsler ve virüsler arşivinize zarar verebileceğinden, DVD olarak hazırlamanızı tavsiye ediyorum.

Gerek format attığınızda ve gerek sonrasında iki de bir cd, dvd, flaş bellek çıkar-tak işinden biraz olsun kurtulacak, tek dvd ya da flaş bellek ile işlerinizi unutmadan ve düzgün bir sırada yürütebileceksiniz.


Başlayalım:

Bir klasör açıyoruz ve içine şu adlarda klasörler oluşturuyoruz:
Drivers. (eğer flaş belleğe oluşturacaksanız içine driver'larınızı kopyalayarak daha sonra tek konumdan rahatça ulaşabilmeniz için)

RAR. (içine winrar, winzip, ya da 7Z gibi programları koyunuz. İlk lazım olacak program bunlardır. Driverlerin çoğu bile sıkıştırılmış olarak gelir.)

Antivirüs. Kullanmak istediğiniz antivirüsü koyun. Birden fazla da ekleyebilirsiniz. Ancak birden fazla kurmayın.

İnternet: xp kullanıyorsanız int.exp-8 koyun. Chrome, firefox ya da hangisini kullanacaksanız plaş player kurucularıyla beraber ekleyin.

Yükseltme-Güncelleme. Bu klasöre xp kullanıyorsanız servicepack-2 ve 3 yamasını koyun. Ayrıca aktivasyon sorunu yaşarsanız aktivatör programı da ekleyin. Windows meya player'i unutmayın.

Jawa. Bu eklenti son zamanlarda risklidir. Güvenli olduğunu bildiğiniz sürümü koyun.

Ofis. Kullanmakta olduğunuz Office programını ürün anahtarıyla beraber koyun. Şayet Open Office ya da Libre office kullanıyorsanız onu da koyabilirsiniz.

Reader. Adobe pdf okuyucunun uygun sürümünü koyun. Başka program kullanıyorsanız onu koyun.

Flaşplayer. Uygun sürümünü koyun.


Kodek. İçine MPC player, VLC player ya da hangisini isterseniz onun uygun sürümünü koyun. Ayrıca test etmek için ".mpeg4" , ".mov" , ".flv" , ".wmv", ".avi" uzantılı kısa video klipler ekleyelim. Programınızın simgesini almışlar mı? Çalışıyorlar mı? Simge almamışlarsa özelliklerden programınızı seçin. Elimizdeki örnek bir kısa videoyu uygun bir converter programı ile bu uzantılara dönüştürebiliriz.

Ses. Winamp kullanıcısıysanız, eski bir sürümünü, değilse istediğiniz bir yürütücüyü klasöre koyun. Test amacıyla birkaç türden uzantıya sahip örnek ses dosyası koyun. Programınızın simgesini almışlar mı? Çalışıyorlar mı? Simge almamışlarsa özelliklerden programınızı seçin.

DVD yazdırma.  Uygun, istediğiniz programı koyun.

Netframework. Bu eklenti aynen flaşplayer ve jawa gibi internetten yüklenir. Ancak setup dosyalarını klasör içine koyarsanız yüklemeyi unutmamış olursunuz.

Dönüştürücü: video/medya dönüştürücü programı koyun. Format factory'i tavsiye ederim. Ücretsizdir.
...

Diğer. Bu klasöre de yukarıdaki kategorilerden hiç birine girmeyen, yedeklerinizi programlarınızı koyun.


Her şey bitip istediğiniz programları ekledikten itibaren, defalarca kontrol etmelisiniz. Çünkü şayet bu klasörleri flaşa kopyalamayacaksanız, dvd'ye yazdırdıktan sonra "aman şunu unuttum" diye pişman olmayın.

Bu DVD ya da flaş yedeğini oluşturmanızın faydası gördüğünüz kadar basit, ve zannettiğiniz kadar önemsiz değildir. Bu dvd'ye atacağınız programların çoğunu orada burada aramayacağınız gibi, internetten indirmek kotalı kullanıcılar için hayli sorundur. Şahsen kendim için hazırladığım DVD, 4GBnin biraz üzerindedir ki, şayet sınırlı internet kullanıyor olsaydım faturam katlamalı gelecekti. Bir de aklıma gelip, tek tek indirip, deneyip arşivlediğim zamanı bir düşünün...

Ayrıca kafanız karışmadan ve neyi unuttuğunuzu düşünmeden hızlı bir şekilde işinizi bitirecek, ileride lazım olup kurmak istediğinizde programlarınız elinizin altında duracaktır.

DVD'nizi bitirdikten sonra yazdırıp, üzerine "Format Sonrası" yazınız.

İşte bitti.

Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, faydalı olmasını temenni ederim.

(isteyen olursa PTT adresine gönderebilirim.)



Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın