inverter kaynak makinası yapalım mı ?

Başlatan whyliving, 11 Temmuz 2014, 21:24:52

whyliving

Arkadaşlar zaman buldukca ugraştıgım bir devre olan inverter kaynak makinasını sizlerle paylaşıp konu hakkında düşüncelerinizi varsa deneyimlerinizi  tartışmak isterim.

 devremize gelince . devremiz  internet kaynaklı buldugum , mümkün oldukca  kurcalayıp inceledigim devrelerden  feyz alarak uc384x serisi  akım kontrollü bir cift anahtarlı ( dual forward switching )  bir smps dir.

 smps  kabaca primerden izledigi akım  ile   igbtlerimizi sürmekte ve  sekonderden dc  100 amper civarı bir yüksek akım kaynagı olarak çalışmaktadır.

 örnek olarak



ben mevcut imkanlar dahilinde  bir kaç modifikasyon yaptım.

 bunları da paylaşacagım. 

iyi forumlar.

AphaniusMento

Arada bir kaynakla işim olur. Metal doğramacı arayıp, iki dızzzzzzzzzzt yapıp 20-30 TL para istemelerine çok fena kıl olurum.

30x40x1 mm. metal profilden iki katlı ranza yapmayı planlamıştım.
Tüm hesaplamaları ve ölçekli çizimleri yapıp, metal doğramacıya gittim.
Profiller benden, kaça yaparsın bunu diye sordum. Yanıt; 500 TL. Sanki sokaktan topluyoruz.

Becerebileceğim bir proje ise kendim yapmayı çok isterim. En fazla bobin kısmını bir bobinciye sardırırım.
AphaniusMento<br />İZMİR 1963

seron

paylaşımınız için teşekkür ederiz.

aphanius,
ucuz minik kaynak makineleri var, evde hobi amaçlı kullanmak için. 500tl isteyen vicdan sorunlu amcalara gitmektense evde kendin yap daha iyi.

Flatron

#3
@ AphaniusMento

Ben biraz farklı bir konuyu izah etmek istiyorum: Aslında hobby olarak seçilen konuda amacında iyi belirlenmesi gerekli aradaki detaylara pek takılmaması gerekiyor.
Demek istediğim ,örneğin mobilya imal etmek istiyorsanız (atıyorum şimdi fiyatları)
Planya ya 5 binlira neden vereyim alırım hurdadan bir motor birde 50 cm lik daire testere hepsi tutsun 300 lira diye düşünmek ve bunun için uğraşmakla pek fazla ilerleme sağlanamıyor.Bu yanılgıya malesef pekçok hobby sahibi düşüyor.

Olması gereken bence şu olmalı:
Örneğin ben bir mobilya imal etmek istiyorum.Bir kere öncelikle o ürünümün sektördeki  bir sorunu çözmesi yada piyasadakilerden hem ucuz hemde dekoratif olması gerekli.
Kişi yeterki nihai ürünü çıkarsın .İsterse düşündüğünden pahalıya çıksın yada biraz amatörce olsun.Ama son ürünü yapmak istediği ürünü çıkarsın.Matkapla ,motorla zımpara makinası yapacağım diye vakit kaybetmesin.

O ürünü çıkardığınızda göreceksiniz hemen olmasa bile bir süre sonra siparişde alabileceksiniz.
Ama öbür türlü siz verimi çok yüksek adaptör kutusuna sığan 3 cm kalınlığındaki çelik profili kaynatan kaynak makinası yapsanız bile bunun takdirini göremezsiniz.Zira zaten kaynak makinası firmaları sizin yeni duyduğunuz teknolojiyle ürettikleri bir sürü ürünleri olduğunu göreceksiniz.

O yüzden bugün belirli bir zaman sonra insan yoğun işlerle uğraşmak yerine çok basit insana huzur veren işlerle hobby amaçlı uğraşmayı -ben şahsen -tercih ediyorum.Zaten vücud ve beyin o tempoyu uzun süre götüremiyor.

Umarım söylediklerimi yanlış anlamazsınız.
Bu arada eğer dekorasyon ile ilginiz varsa elimde bazı bu tarz kaynaklar var .Ayrıca takip ettiğim siteler var .Bunlarıda özelden mesaj atabilirim


 Bu arada "kaynak makinası yapalım" konusunu eğer ilerlerse takipçilerden biriside ben olacağım .Yanlış anlaşılmasın 
Kolay Gelsin
 
 

smps

paylaşımınız için teşekkürler
bu konu benim gibi bir çok arkadaş tarafındandan ilgiyle takip edilecektir eminim

restore

#5
arkadaşlar devreyi  yaptım. ancak yük testlerine başlamadım.

foto...



kendimce ve imkanlar dahilinde bir kaç ekleme - degiştirme yaptım.


ee70 ferrit nüve kullandım. 50x 0.6 mm telden 20 sipir .  sekonder 150 x 0.60 mm telden 6 sipir sardım. gdt  30 tur  0.5lik tel ile 4 adet aynı yönde sarım yaptım.   puls trafonun cıkışına  mosfetli    kıyıcı koydum. devre de  transistörlü yapmış ancak  yükte ve  normalde  frekans tepkisi Ton toff  mosfete göre yavaş kalıyor.   irfd101 kullandım.   igbt ixgh48n60 diyotsuz kullandım.  boşaltma diyotları  hfa degilde dsei12-12    cıkış  redresör diyotları dsei 60-12  2 adet paralel kullandım.    akım trafosu ve gdt yi toroid nüve kullandım ancak biraz sıkıntım var.  girişte emi filtre yok.  cıkışta  l filtre ve snubber yok  fotolarda bellidir.  birde duty için potans koymak istiyorum.  onunla ugraşcam ... saglamlayınca     pcb ye toplayacam . 


üstadlarıma sorularım olacak.

 güç trafosunun   uclarını skoba zarar vermeden nasıl ölçebilirim ?

birde bu diyotlar da  60 amper gecirebildigi yazıyor . ancak nasıl oluyorda o bacaklar o akıma dayanabiliyor ?


Kemal88

Pulse trafosunun cikisindaki bjt yerine mosfet koymayi kastettiniz sanirim. Ordaki devre zaten hizli turn off saglayan devredir onun icin mosfetle degistirmeniz gerekmez. Aksine yuksek frekansta onerilen devrelerdir. Igbt ye paralel baglanan diyotu kastediyorsaniz o enduktif yuklerde onem arz ediyor.  Fakat hizli diyot baglasaniz zarari olmaz. Diyotlar negatif sicaklik sabitine sahip olduklari icin aslinda paralel baglanmasi tavsiye edilmez. 60A dayanan diyotlari kalin sogutucu ile kullanirsaniz sikinti olmaz. Snubber koysaniz daha iyi olur cunku 100A den bahsedildigi icin kaynak esnasinda guc transistorleri ve diyotlarinin limitlerini zorlayacaksiniz diyebilirim. Emi filtre de onemlidir aksi takdirde sebekeye yuksek frekans sinyalleri gondericeksiniz. Eger uzun vadede kullanicam diyorsaniz emi filtresini es gecmeyin. Guc trafosunun cikisini uygun watta voltaj bolucu ile olcebileceginizi dusunuyorum. Sadece olabilecek en yuksek sekonder voltaji ile wattlari hesaplamaniz gerekmekte. Yada gate drive trafosunun sekonderini olcerekte izleyebilirsiniz. Gdt sekonderini hesaba gore yada semadaki degere gore direnc baglayarak olcun aksi takdirde cok yuksek voltaj olusacaktir. Cikistaki L1 sok bobinini koymazsaniz cikis kapasitoru direk olarak sekonder voltajina maruz kalir boylece kapasitoru direk olarak sekonder voltaji ile sarj edip desarj ediceksiniz. L1 olmadigi icin de cikista altta yer alan diyotlarin bi onemi kalmayacaktir. Cunku bu diyotlar sok bobininde turn on sirasinda depolanan enerjinin turn off sirasinda kapasitor uzerinde dolasmasini saglamaktadir. Pcb yaptiginizda yuksek akim gecicek yerleri lehimle kaplamanizi oneririm. Kolay gelsin.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

restore

kemal'im nasılsın ? geldin mi memlekete ? 

 kemalim ben bu gdt cıkışındaki mosfeti  bjt ile de denedim ancak bjt   rise ve fall  time ları yavaş kaldı.   mosfet te 30 ns lere kadar yakaladım.  ir2110 gibi sürücülerden daha iyi oldu.

paralel diyot yerine ise  foto da görebilecegin igblerin önünde  kırmızı  C ile taş direnç ve diyot 3 lüsü  snubber  devresi  . elimde  diyotsuz igbtler vardı onları kullanıverdim.

cıkış diyotlarında ise  peak olarak 200 amper ihtiyacı karşılasın diye  2 adet  paralel    diyot kullandım.  elimde yine 60 amperlik vardı ( hala anlamıyorum o bacakalrdan nasıl 60 amper akıtabiliyor . belki frekansla ilgisi vardır )

snubber sekonder diyotlarının üstüne koymadım  . onu da cıkış bobiniyle beraber yapacagım.

kemalim  bu snubber hesabını kabaca nasıl yapabiliriz ?

gdt cıkışını   mosfetlerden ölçtüm ancak devre calışır iken  primer ucların daki dalga şeklini görmek istiyorum. pratikteki trafo  etki ve tepkilerini takip etmek için .  ama sanırım akım probuna ihtiyacım var.


Kemal88

Iyiyim saol sen nasilsin ? Memlekete geldim ve askere gidicem 14 agustos gibi. Yalniz seni taniyamadim tanismisizdir daha once fakat kusura bakma taniyamadim :) nick farkli geldi :) mosfet daha iyi olduysa iyi fakat ayni devrenin mosfetle yapildigini hic gormedim. Paralel diyot her zaman dedigim gibi sart degil. 60A kaldirmasi duty cycle, frekans ve sinyal sekli ile ilgili. Sekondere paralel snubber koyuldugu zaman, diyotlara snubber eklenmiyor genelde. Fakat bildigim kadari ile diyotlarin ustune konulan snubberlar daha iyi fakat isi kaybi ve maliyet daha fazla olabiliyo. Snubber hesabi var fakat su an sehir disindan uzakta ve pc yanimda olmadigindan formulleri veremiyorum. Akim probuna gerek yok, uygun wattda bulabildigin en ufak direnci olcmek istedigin yere seri baglayarak akim seklinin dalga seklini gorebilirsin. Sonucta direnc resistif oldugu icin akimin sinyal seklini degistirmeden voltaj olarak gozlemleyebilirsin.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

restore


Kemal88

O zaman ferrite toroid kullanmalisin. Voltajlar sorun degilse sarim sayilarini gdt gibi 14:14 alabilirsin. Yuksek dersen sekonderi dusurursun. Akim olceksen akim trafosu gibi kullanmalisin fakat sekonderindeki direnci kesinlikle unutmamalisin. Osiloskoplarda probunda voltaj icin ayari var diye biliyorum.

http://www.eevblog.com/2012/05/18/eevblog-279-how-not-to-blow-up-your-oscilloscope/

Burdaki videonun yarari olabilir.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

restore

kemal kardeş . bugün epey kafa yordum . en son  trafo cızladı  igbt yandı. bıraktım.
 uc3826 lı bi devre yapacagım şimdi .   half bridge  .



trafo böyle olacak.  akım kontrollü bir devre olacak. ir2110 ile sürecegim.   primeri  seri direnç ile takip edecegim.  şönt direnç yapmak için metresi 2.36 ohm  krom tel aldım . ondan paralel keserek bir seri direnç yapayım diyorum 100 amper üstünü ölçmek için .  geri besleme olmayacak sadece akım sınırlamalı olacak.

 önerebilecegin bir şema var mı  uc3826 için . datasheetteki yeter mi ? 

Kemal88

Hataların neden olduğunu araştırmak için kafa yormak daha mantıklı olabilir. Şimdi trafonun cızlaması izolasyonun tam sağlanamamasından dolayı olabilir. Bu da peak voltaj veya akımlarının yüksek olmasından kaynaklanabilir. Aynı şekilde igbt nin yanmasıda yüksek voltaj veya akımdan kaynaklanabilir. Primeri seri dirençle takip etmek akla pek yatkın durmuyor. Bu ilk baştaki devre üzerinden konuşacak olursak sekonderden 100A geçerse, primerden yaklaşık 30A geçicek. Bu 30A i direnç üzerinden geçirmekte 0.1R lik direnç üzerinden bile 90W lık bi güç harcaması demek. whyliving arkadaşımızın verdiği ilk devre sağlam devredir. Çünkü adamın çalışan çok devresi olduğu için o şemalardan gitmemiz daha iyi olabilir. UC3826 için önerebileceğim şema yok fakat önerebileceğim şema olarak dediğim gibi ilk mesajdaki şemayı önerebilirim.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

toyer

Alıntı yapılan: restore - 29 Temmuz 2014, 22:41:03kemal kardeş . bugün epey kafa yordum . en son  trafo cızladı  igbt yandı. bıraktım.
 uc3826 lı bi devre yapacagım şimdi .   half bridge  .





trafo böyle olacak.  akım kontrollü bir devre olacak. ir2110 ile sürecegim.   primeri  seri direnç ile takip edecegim.  şönt direnç yapmak için metresi 2.36 ohm  krom tel aldım . ondan paralel keserek bir seri direnç yapayım diyorum 100 amper üstünü ölçmek için .  geri besleme olmayacak sadece akım sınırlamalı olacak.

 önerebilecegin bir şema var mı  uc3826 için . datasheetteki yeter mi ? 

krom teli temin ettiğiniz yeri paylaşabilirmisiniz?

restore

izmir de gıda çarşısında rezistans cı vardı . oradan aldım ama tam ismini hatırlamıyorum 10 tl gibi bişeydi. 

şönt direnç çiler de var. onlarda hazırı satılıyor 200 amperliği 35 tl civarıydı. 

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Kemal88 - 29 Temmuz 2014, 15:59:57Iyiyim saol sen nasilsin ? Memlekete geldim ve askere gidicem 14 agustos gibi. Yalniz seni taniyamadim tanismisizdir daha once fakat kusura bakma taniyamadim :) nick farkli geldi :) mosfet daha iyi olduysa iyi fakat ayni devrenin mosfetle yapildigini hic gormedim. Paralel diyot her zaman dedigim gibi sart degil. 60A kaldirmasi duty cycle, frekans ve sinyal sekli ile ilgili. Sekondere paralel snubber koyuldugu zaman, diyotlara snubber eklenmiyor genelde. Fakat bildigim kadari ile diyotlarin ustune konulan snubberlar daha iyi fakat isi kaybi ve maliyet daha fazla olabiliyo. Snubber hesabi var fakat su an sehir disindan uzakta ve pc yanimda olmadigindan formulleri veremiyorum. Akim probuna gerek yok, uygun wattda bulabildigin en ufak direnci olcmek istedigin yere seri baglayarak akim seklinin dalga seklini gorebilirsin. Sonucta direnc resistif oldugu icin akimin sinyal seklini degistirmeden voltaj olarak gozlemleyebilirsin.
Alıntı yapılan: restore - 29 Temmuz 2014, 16:32:27baglıcaz da dostum  skobun ground unu nasıl izole etcez :D   








skobu şöyle izole edebilirsiniz, power kablosunun priz doğru olan ucunu , yani fişe taktığın kısmın toprak metalinin üzerine izolebant sarabilirsin, ben hep öyle yapıyorum.

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Kemal88

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 31 Temmuz 2014, 14:42:53

Abi tam anlayamadım ama anladığım kadarı ile osiloskobun power kablosunun toprak kısmını izole ediyorsun. Fakat burda sadece topraklamayı iptal etmiş olmazmısın ? Nötrler yine aynı olduğu için izolasyon nasıl sağlanıyor orasını anlamadım. Eğer biraz daha ayrıntılı anlatırsan izolasyon sorununu kolay yoldan çözmüş oluruz.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Adnancoskun

#17
osiloskop ve diğer sistemlerde power olarak genellikle SMPS veya izole trafolar kullanılır. Bu da demktir ki, sistem izole, burada sıkıntı olan topraktır. Çünkü toprak ile  faz arasında   oldukça yüksek potansiyel fark vardır. ve ayrıca  topraklar arası bir fark oluştuğunda sıkıntı oluşur, (kısadevre vb)
Bu nedenle sen osiloskop'un toprağını iyice izole et veya power girişinde topraksız kordon (kablo ) kullan, hiç tereddüt etme......
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

asma

Kemal88 yazılanları keyifle takip ediyorum, son mesajın garip geldi.
Osilaskop probunda faz veya nötr olur mu ki , toprak bağlantısı kesilince bunu dert edelim? Veya cihazın besleme devresi şebekeden izoleli değil mi? neden böyle olsun?
Nötr ve toprak potansiyelinin eşit olması, biriyle irtibatı kestiğimizde diğeriyle münasebetimize göre önem taşır. Toprak yoksa şebekeyle bağ yok.
Kaynak makinesi şemasında ise toprak olup olması önemli değildir, şebekeyle iç içe olmuş devrenin izole olması çok zordur. ::) (o güçte izoleli DC kaynak veya izolasyon trafosu gerekir)
İki cihazdan biri şebekeden bağımsız olması da ölçüm için yeterli. ;)

Kemal88

Abi hakkaten garip konusmusum :) sacmalamisim. Osilkoskubun izoleli olabilcegini unutmusum. Duzelttiginiz saolun ustadlar.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

bduzkaya

Arkadaşlar, forumda yeniyim. Yaklaşık 10 yıldır elektronikle uğraşıyorum ancak bu proje oldukça profesyonel bir çalışma gerektiriyor. Bazı forumlarda paylaşılan inverter kaynak makinesi hakkında olumsuz yorumlar olsa da benim epey bir ilgimi çekti yapmayı düşünüyorum. Merak ettiğim konu, deneyip iyi sonuç alan arkadaşlar var mı? İletişime geçip yapım sürecinde bilgi alışverişinde bulunmak isterim.


Öğrenci06

Alıntı yapılan: restore - 28 Temmuz 2014, 20:43:16arkadaşlar devreyi  yaptım. ancak yük testlerine başlamadım.

foto...



kendimce ve imkanlar dahilinde bir kaç ekleme - degiştirme yaptım.


ee70 ferrit nüve kullandım. 50x 0.6 mm telden 20 sipir .  sekonder 150 x 0.60 mm telden 6 sipir sardım. gdt  30 tur  0.5lik tel ile 4 adet aynı yönde sarım yaptım.   puls trafonun cıkışına  mosfetli    kıyıcı koydum. devre de  transistörlü yapmış ancak  yükte ve  normalde  frekans tepkisi Ton toff  mosfete göre yavaş kalıyor.   irfd101 kullandım.   igbt ixgh48n60 diyotsuz kullandım.  boşaltma diyotları  hfa degilde dsei12-12    cıkış  redresör diyotları dsei 60-12  2 adet paralel kullandım.    akım trafosu ve gdt yi toroid nüve kullandım ancak biraz sıkıntım var.  girişte emi filtre yok.  cıkışta  l filtre ve snubber yok  fotolarda bellidir.  birde duty için potans koymak istiyorum.  onunla ugraşcam ... saglamlayınca     pcb ye toplayacam . 


üstadlarıma sorularım olacak.

 güç trafosunun   uclarını skoba zarar vermeden nasıl ölçebilirim ?

birde bu diyotlar da  60 amper gecirebildigi yazıyor . ancak nasıl oluyorda o bacaklar o akıma dayanabiliyor ?



Burda ne demek istedin izah edermisin
ee70 ferrit nüve kullandım. 50x 0.6 mm telden 20 sipir .  sekonder 150 x 0.60 mm telden 6 sipir sardım. gdt  30 tur  0.5lik tel ile 4 adet aynı yönde sarım yaptım.
ee70 ferit nüve ne demek 70mm silisli E sacmı7 demek istedin
50=? Neresi oluyor telin mi nüvenin mi
0.6mm telin çapı onu anladım
Ben elektronik bazı terimleri ve devreleri bilmiyorum işte smps ton toff

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın