ŞABLON SERİGRAFİ HAKKINDA BİLGİ LAZIM (POZİTİF 20 VE SOLDER MASK )

Başlatan furkanbuyuksutcu, 02 Haziran 2014, 00:56:44

furkanbuyuksutcu

Arkadaşlar kolay gelsin merak etiğim bir konu .  Serigrafi yöntemiyle baskı devreyi bilen var mı daha sonrada üzerine kaplanan  solder mask (FLM) bilgisi olan var mı ? Şimdiden teşekkür ederim .

AphaniusMento

10 yıl kadar serigrafi yapmıştım.  Aktarmaya çalışayım.

Esnemeyecek kalınlıkta, tercihen sert ahşaptan bir çerçeve üzerine sık, sık atılan tel zımbayla gerilen ipek ile ilk adımı oluşur. Germe işleminde dikkat edilmesi gerek husus, zımbaların sık ve eşit aralıklarda olması ayrıca ipeğin potluklar yapmadan def kadar gergin olmasını sağlamaktır.

İpek gerçek ipek olmayıp, sentetik bir kumaştır ve basılacak işin ince detaylar içermesi, yüksek numaralı kullanılmasını gerektirir. Bu sentetik materyalin atkı ve çözgüleri çok, çok düzgün çizgiler meydana getirir.
Numara ipeğin atkı ve çözgülerinin sıklığını ifade eder. Örneğin 300 numara bir ipekle ofset tramını pozlayıp, CMYK fotoğraf baskı yapmanız mümkündür. Bu aşamaya gelmek elbette zamanla ve tecrübeyle olacak bir durumdur.

Kuruduğunda ışığa duyarlı LAK denilen çift komponentten hazırlanan bir solüsyon, hassasiyete göre değişebilen oranlarda ipeğin boyutuna göre gereken miktarda hazırlanır. Cetvel ya da ragle gibi bir malzeme ile ipeğin yüzeyine mümkün olduğunca homojen ve ince bir şekilde sürülür.

Loş bir ortamda tercihen sıca hava ile kurutulur ve pozlama için hazır hale gelir. Pozlaması yapılacak her ne ise emülsyonun üstte olması gerek. Altta olduğu koşulda film kalınlığından dolayı kenarlardan sızan ışık, ince hatların uçmasına, net çıkmamasına neden olur.

Film ve ışığa duyarlı hale gelmiş olan kalıp güçlü flouresan ışıklardan oluşmuş ışıklı masa üzerinde bir araya getirilir ve film ile kalıbın iyi çakışması için üzerine önce siyah bir karton ve cam ile iyice teması sağlanır.

Hazırlanan lakın duyarlılığına bağlı olarak gereken süre pozlama yapılır. Tire filmde siyah ışık geçirmeyen bölümler pozlanmayacağı için tazyikli su ile yıkandığında ipek yüzeyinden kolayca uzaklaşır. Bol su ile akması gereken lak temizlenir ve kurutma makinesi ile kurutulur.

Özellikle kağıt baskıda gerekli olan vakumlu masa üzerinde menteşelenmiş iki metal tutucu arasına kalıp vidalanır. Üzerine baskı yapılacak olan materyal, kalıp altına hizalama için bir şablon hazırlanarak yerleştirilir. Kullanılacak boya, seri kurumalı selülozik bazlı boya olup, iyi havalandırılan mekanlarda kullanılmalıdır. Boyanın koyuluğu ya da inceliği ipeğin numarasına göre değişecektir. İpek büyük numaralı ( çok küçük gözenekli ) ise ince boya, gözenekler büyük ise taşmalara neden olmayacak kalınlıkta kullanılmalıdır.

Baskı sırasında oldukça seri davranmak gerekir. Az bir oyalanmada boya seri kuruyan bir boya olduğu için ipek üzerinde özellikle ince çizgili alanlarda kuruyup, kalıbı tıkayacaktır. Dolayısıyla tıkanan yerler boyayı alttaki materyal üzerine transferini engellemiş olacaktır.

Kısaca pek kolay bir iş olmadığını söyleyebilirim. Bir iki baskı devre hazırlamak için hiç pratik olmayan bir teknik. Ancak çok sayıda baskı devre hazırlanacak ise en ideal yöntem. Teknolojik gelişmeler ile birlikte daha pratik bir yöntem çıktıysa bilemiyorum. Dilediğiniz büyüklükte ipek hazırlayarak, istenilen devre kartından bir ragle çekişte çoklu basım yapabilmek mümkündür. 10-15 dakika içinde iyi sertleşen boya asit ve benzeri aşındırıcılardan kesinlikle etkilenmez. Ancak kaliteli bir selülozik tiner ile çok kolay temizlenir.

İş bitimi ipek kalıp, kendi büyüklüğüne uygun bir kabın içine yatırılır ve üzerine klorak dökülerek yaklaşık 45 dakika bekletilir. Kuruyuyarak ışığın da etkisiyle kemikleşen lak, ancak klorak yardımı ile yumuşatılabilir ve mavi ispirto ile pamuk kullanılarak ipek üzerinden iyice temizlenir. Bol ışık altında ipek gözenekleri incelenmeli ve kalıbın tamamen laktan temizlendiğinden emin olunmalıdır. Aksi taktirde temizlenmeyen lak zamanla iyice kemikleşmiş olur ve bunu klorak, ispirto ve selülozik tiner kullanarak açmak güçleşir.

Video araması yapcak olursanız, aktarmaya çalıştıklarım daha iyi anlaşıcağını sanırıyorum.
Elektronikte acemi çaylak olduğum için solder mask hakkında birşey iletemeyeceğim.
AphaniusMento<br />İZMİR 1963

smps

Bildiğim kadarıyla  solder mask ta aynı yöntemle yapılıyor sadece plaket asite atıldıktan sonra bu sefer lehim padleri açıkta kalacak şekilde bakırlı tarafına yapılan baskıdır



smps

önem li değil sorunun çözüldüyse sorun çözüldü butonuna basabilirmisin ;D
benden hızlı çıktın ;D

furkanbuyuksutcu

Alıntı yapılan: smps - 07 Haziran 2014, 01:17:07önem li değil sorunun çözüldüyse sorun çözüldü butonuna basabilirmisin ;D
benden hızlı çıktın ;D

kusura bakma anlamdım ne demek istedigini

smps

sorunun çözüldüyse konunu sorun çözüldü olarak işaretlemen gerektiğini yazıyordum kı sen zaten  ben yorumu gondermeden yapmışsın bu yuzden benden hızlısın dedim :D


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın