Doğrultmaç Devreleri ile ilgili bir soru

Başlatan ghost1112, 08 Şubat 2010, 16:39:24

ghost1112

Merhaba elektroniğe yeni başladım doğrultmaç devreleri ile ilgili küçük bir soru sormak istiyorum.Resimdeki alternatör 12 V 50 Hz lik bir frekansa sahip, devreki resimdeki ana koldan yani diyottan sonra geçen ve kondansatörün üzerinden geçen akım ile  diyot akımı  nasıl bulabiliriz ayrıca diyotun direnci ile üzerine düşen voltaj ne kadardır, formül ile detaylı bir şekilde anlatabilirmisiniz.

ghost1112

#1
Resmi ekleyememiştim resim burda

asma

Merhaba arkadaşım.
Öncelikle yeni başlayan biri için çok kazık bir soru sormuşsun  ;D belirtmeden geçemiyeceğim.
Şekildeki ampermetrelerin bağlantı şekli ile bu soru çok ayrıntılı anlatılmalı. Ben anlatmakta zorlanırım. Birde rakamlar ve senin verdiklerinle tutarsızlık var. Kullandığın program nasıl işliyor emin değilim. Ancak krişhof kanunlarına uymuyor, 12V/50Hz uyguladıysan girişten çıkış voltajı dönüşüm formülüne uymuyor.  ???

Diyot üzerinde düşen voltaj 0,6-0,7V kabul ederiz bu voltaj 1Volta kadar çıkabilir. Geçen akım (iç dirençten dolayı) voltaj düşümünü arttırır, ısı (yarı iletkenin özelliğinden) iletim voltajını azaltır. Köprü diyotta her alternansta iki diyot seri olarak doğru polarmada olacağı için kayıp voltaj iki katı olur.
Kondansatör olmadan dalgalı DC sinyal şeklini incelersen frekansının artık 100Hz olduğunu görürsün. Kondansatör olduğunda (şekildeki devrede) sinyal şekli düz çizgiye (yani tam DC ye) benzer. Yük direnci küçülüp akım arttıkça testere dişine benzer şekil belirginleşir ve giderek kondansatör olmadanki görünüme benzer.
Bu şekil devre tasarımında ve ampermetrelerin bağlı olduğu kollardaki akımın değişmesi hakkında bilgi verir ve önemlidir.
Bu konuyu anlatan ses frekans tekniği ders kitaplarını bulmanızı tavsiye ederim.
Ampermetrelere isim verelim: 0,31A gösteren A1 ,  0,20A olan A2 ve diğeri A3 olsun.
A1  ve A3 te akım yönü hep aynıyken A2 de şarj ve deşarj olayından ters yönlü akımlar oluşur. Testere dişi şeklin dik yükselen bir ve düşük eğimli çıkış ve inişleri olur. A1 den yalnızca dik yükselen rampada akım geçer. A3 ten sürekli olarak ancak artan ve azalan şiddette akım geçer. A2 en karışık olanıdır grafikle göstermek şart ama şu anda çizemem  :-[  Yükselen kenarda şarj yönünda + yölü olarak diyottan gelen akımla şarj olur, inen kenarda yükü beslerken deşarj olur ve - yönde akım geçer. Bu sinyalin dalgaşekli yine testere dişi dediğimiz sinyale bağlıdır. Zaman periyodunda yükselen düşenin dörttebiri ise toplam zamanın 5 te 1 inde şarj olur 5 te 4 ünde deşaşarj olur. Kısa şarj süresinden dalayı dalga şekli iğne palsi gibi olur. Yükten geçen effektif akımın 5 katı bir değerde akım geçmek isteyeceğini de bilmemiz gerekiyor. (A1 akımı yükselen kenarda Ic +Ir olarak kondansatör şarj akımı ve yük akımının toplamı kadardır.

Çok uzadı yazdıklarımı pencerede göremiyorum  :) hata yapmak yada kafa karıştırmak istemem bu kadar yeter gerisi gelecek sorulara göre bildiğim ve dilim döndüğü kadar başka zaman devam eder.
Kolay gelsin.

Flatron

Merhaba
Gerçekten çok zor sorular sormuşsunuz.
Benim bildiklerim ise :doğru yönde diyotlardan 0,5 volt ile 0,7 volt arasında gerilim düşmesi olur burada köprü diyot
kullanıldığından ,her bir alternansta 2 tane diyot  iletimde olduğundan diyotlardan 1,4 v gerilim düşmesi olur.
(0,7x2=1,4 ).İdeal diyot larda iletim yönünde 0 (sıfır) ohm tıkama yönünde ise sonsuz direnç göstermesi beklenir.

Diyot dan geçen akımı bulmak gibi bir şey biraz hatalı bir cümle olur.Çünkü diyotların üzerinden geçebilen  akım  sınırı(genellikle)büyüklükleriyle doğru orantılılır,bu akımın değişmeside doğal olarak \"yük\" ile alakalıdır.
Bu konuları en iyi anlatan elektronikte RC devreleri ve \"Bridge Rectifiers\" konularıdır.
Ayrıca bu bağlantıda bu konulara ait güzel bir sayfa var :
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kondansat%C3%B6r
Bu sayfada \"DC analizin matematiksel anlamı\" sizin sorduğunuz diğer soruyada cevap veriyor.

Birdaha böyle Kolay!! sorular sormayın :)

Kolay Gelsin

ghost1112

Teşekkür ederim cevaplarınız için gayem bu işi tam anlamı ile öğrenmek,konu ile alakalı bilgi buluyorum ancak karşıma fonksiyonlar,  türev, integral, karmaşık sayılar çıkıyor en iyisi bunları bir an önce öğrenmek lazım, kullandığım programda proteus 7.2

MiTSUBİşİ

proteusta ampermetreleri seri bağlarsan Genelde Hata verir..
başlangıçta kapasitor boş olduğu için sonsuz akım çeker..gene hata verebilir..önüne önemsiz bir direnç bağlamanda fayda var..kapasitör dolduktan sonra, harcanan akım kadar değer ölçmen gerekiyor.
diyot üzerindeki voltaj ğreticisinin yayınladığı (datasheet) grafikten öğrenilebilinir.
örneğin, 1ma de 0.30v, 1000ma\'da 0.65v gibi..

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın