Herhangi bir niceliği ölçebilen devre ? Proje Ödevi

Başlatan Nihan_A, 04 Mayıs 2014, 17:58:13

Nihan_A

Merhaba herkese.
Site ile yeni karşılaştım ve üye oldum gerçekten yararlı buldum.
Proje ödevim için herhangi bir niceliği ölçebilen devre yapmam gerekiyor ne önerebilirsiniz ? :)

Adnancoskun

voltmetre yapabilirsin, daha basit olsun dersen ışık seviyesi ölçebilirsin.... :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Nihan_A

aslında ben daha çok ısı ve nem ölçer yapmak istiyorum ne kadar zor olursa benim için o kadar iyi ama nasıl yapacağımı bilmiyorum :(

Mr_YAMYAM

Bu tür bir ödev olunca, içerikte basite kaçmak olumlu olmayacaktır. Ödevi geçiştirmek amacıyla yapmış gibi gösterecektir. Böyle bir durum da haliyle hem öğrenci gelişimi açısından, hem de öğretmen açısından değerlendirildiğinde pek kazanç sağlamamaktadır.
Ne demek istedim acaba ;D
Basit bir ısı ölçer olsun, bir nem ölçer olsun küçük bir elektronik devre ile halledilip sunulabilir, ancak anlatımı esnasında pek fazla detay olamayacaktır. Haliyle böyle bir tasarımın hiç etkileyici bir yönü olmayacaktır.
Halbuki, basit ama yapımı bilgi gerektiren bazı devreler vardır ki, hem öğretmeni hem de diğer öğrencileri etkileyebilecektir. Bu gibi bir ödevi tamamlamak, ödevi yapan öğrencinin çoğu konularda bilgili olduğunun da göstergesi olacaktır.
Bir örnek vermem gerekirse;
Ses şiddeti ölçü aleti yapımını ele alırsak;
1 Ses şiddetini gerilim olarak ölçenler vardır. AC voltmetreler denilir ve ses frekans tekniğinde sıklıkla kullanılır. Yapımı basit gibi görünse de ciddi kalibrasyon ve detay gerektirmektedir.
2 Ses şiddetini dbA olarak (db AUDIO) ölçen aygıtlar vardır. Literatürde SOUND LEVEL METER olarak adlandırılırlar. Farklı şekilllerde tasarlanabilirler.
a) Analog skalalı (ibreli) tasarımlar. En basit aygıtlardır. Yapımı oldukça ucuz olmaktadır.
b) Bar skalalı tasarımlar. Literatürde VU metre olarak oldukça geniş yelpazede görülmektedir. Teknik olarak incelendiğinde bir çeşit AC voltmetredir. Mikrofon ön kuvvetlendirici ile birlikte kullanıldığında amaca uygun olmaktadır.
c) DIGITAL skalalı tasarımlar. Ölçüm seviyesini yazılar şeklinde gösteren tasarımlardır. Yapımı daha komplike olup haliyle biraz da karmaşıktır. Kalibrasyon için ciddi uğraşı gerekmektedir.

 

Nihan_A

:) evet şuan yazdığınızı iki sefer okudum teşekkürler :) ben elektronikte biraz yeni sayılırım onun için pek fikir yürütemiyorum .
aslında hocamız bizden büyük zor bir şey istemiyor basit olsun ama bir nicelik ölçebilelim yani aslında yaptığımız şeyde bir sonuç elde etmemizi istiyor . şimdi nasıl bir devre yapacagım bilemedi dogrusu ses şiddeti olabilir benim için ama nasıl yapabilirim ?

Mr_YAMYAM

Elektronikte yeni de olsanız bazı şeyleri bilmeniz gereklidir.
Zaten hoca bu yüzden size ÖDEV vermiştir.
Ödevin amacı hem bilgi seviyesini kontrol etmek hem de el beceresini kazanabilmektir.
Doğal olarak öncelikle bir elektronik devreyi yapabilecek bilgi birikimi şarttır. Amaç burada karmaşık devreler yapmak değildir. Basit bir devre de olsa tekniğine uygun olarak yapabilmektir.
İşte bu yüzden size sormam gereken şey şudur.
Basit te olsa bir elektronik devreyi kart olarak tasarlayıp elemanları üzerine yerleştirecek kadar bilginiz var mı?
En basitinden bir elektronik devreyi inceleyerek genel olarak çalışma şeklini anlayabilecek kadar temel bilgi var mı?
Eğer bu sorulara verecek yanıtınız evet ise size ödevinizde yardımcı olabilirim.

Ancak bir hususu dile getirmem lazım.
Yapacağım yardım, asla size, al yap der gibi olmayacaktır. Bu durum, biraz hazır alınan devreler gibi olduğu için şahsen hiç onaylamamaktayım. Zaten hocanız da takdir edecektir ki bir ödev hazır alınmış bir devre ile yapılmış olamaz.
Ancak yapım esnasında sizden görmüş olduğum beceriler doğrultusunda elimden geldiğince sizi yönlendirir, en doğru şekilde yapmanızı sağlamaya çalışırım.
İşte bu yüzden örnek olarak vermiş olduğum desibelmetreyi yapmaya karar verirseniz bölüm bölüm anlatacak, her bölümün ölçüm ve ayarlarını, size önayak olaraktan, yapabilmenizi sağlayacağım.

Nihan_A

işte tam olarak bu :) evet evet yani ne kadar çok konuya hakim olmasam da sorduğunuz soruların cevabını evet olarak yanıtlayacağım .
ya ben konunun mantığını anlamak istiyorum yani sonuçta bu ödev bana kendime bir şeyler katabilmem için veriliyor benim ödevi teslim etmeme bile gerek yok aslında olayın mantığını çözeyim yeter alacağım not beni mantıktan daha fazla sevindirmez . ben kendimi geliştirmek istiyorum gerçekten ve basitten başlamak en iyisi olacak . az çok tecrübemde var diyebilirim .

Mr_YAMYAM

Bu durumda başlayabiliriz.
Bilinir ki bir ödev, bir tez ya da benzeri bir proje hazırlanırken bazı araştırmalar gereklidir. Konunun ehemmiyetine göre bu araştırmalar öylesine derin olabilmektedir ki, benim gibi yamyamlara, tabiri caizse kafayı yedirebilecek türdendir. ;D
Korkmayın yahu sizinkisi bu derece derin olmayacaktır eminim. ::)
İlk araştırma konunuz.
Bir mikrofon pre-amplifikatör devresidir.

Araştırmalara hemen başlayarak bulabildiğiniz devre ve uygulama şemalarını burada paylaşmalısınız.
Ben ve diğer arkadaşlarım da bu şemalar hakkında tartışarak ve yorum yaparak uygun bir seçenek belirleriz.
Tartışma esnasında bir mikrofon pre-amplifikatörünün çalışma prensibini kavrar ve ince detayları da öğrenmiş olursunuz. Böylece ödevin sunumu esnasında size malzeme çıkar (bu duyguyu bilirim ;) :) )
Mik-pre ampliden sonra diğer bölümleri de sırasıyla yapacağız.

Nihan_A

:-) sey ben suan saskinim icimdeki herseyi soylediniz bu kadar yardim alabilecegimi tahmin etmemistim ilgilendiginiz ve vakit ayirdiginiz icin tesekkurler :-) ben hemen arastirmalarima basliyorum o halde notlarimi derleryip hemen buraya atarim :-) cok mutlu oldum suan tekrar tesekkurler bakalim nasil bir ogrenciymisim ;-)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Nihan_A - 04 Mayıs 2014, 23:06:14:-) sey ben suan saskinim icimdeki herseyi soylediniz bu kadar yardim alabilecegimi tahmin etmemistim ilgilendiginiz ve vakit ayirdiginiz icin teşekkürler :-) ben hemen arastirmalarima basliyorum o halde notlarimi derleryip hemen buraya atarim :-) cok mutlu oldum suan tekrar teşekkürler bakalim nasil bir ogrenciymisim ;-)

Bunun bir tek sebebi var ;)

Alıntı yapılan: Nihan_A - 04 Mayıs 2014, 17:58:13Merhaba herkese.
Site ile yeni karşılaştım ve üye oldum gerçekten yararlı buldum.
Proje ödevim için herhangi bir niceliği ölçebilen devre yapmam gerekiyor ne önerebilirsiniz ? :)
Uygun bir başlık altında, imla kurallarına uyularak, net ve sade bir anlatımla yazılmış bu topik bence ilgiyi haketmektedir.
Sözüm meclisten dışarı;
''Yandım anam, imdat, yardım, ölüyom, bittim, gittim kurtaran yok mu?''
gibi ifadeler içeren topiklerle o kadar fazla karşılaşıyoruz ki.!
Dürüstçe belirtmeliyim ki, konu başlığına ilk tıkladığımda hiç ummuyordum, çünkü bahsetmiş olduğum tarzdaki içeriklere çok içerlemekteyim ;D
Ama yazılarınızı okuyunca ilgilenmezsem kendimi YAMYAM saymam demiştim :)
Eminim böylesine iyi bir başlık içeriğine çoğu moderatör arkadaşlar da ilgi göstereceklerdir.


Nihan_A

Teşekkürler . :) Kendimi doğru şekilde ve olması gibi tanıttıysam ne mutlu bana :)
Vermiş olduğunuz konu için ISIS ve ARES şemalarını da paylaşmalı mıyım ?

Mr_YAMYAM

Şimdilik sadece şema paylaşımı yeterlidir.
Şemanın genel karakterini inceleyerek önereceğiz. Siz yapabilirim derseniz başlayacağız.
Elbette bu tür bir ölçü aleti sadece mikrofon pre amplifikatörü içermiyor. Rectifier denilen doğrultucu devre ve skala devreleri de olacak. Eğer skalayı basitçe ibreli olsun derseniz, o zaman tasarımı ona göre düzenleyeceğiz.

Nihan_A

Peki ben yarına kadar buraya atmış olurum elimden geldiğince araştıracağım . Madem başladım böyle bir şeye yapmadan olmaz şimdi yapabileceğime inanıyorum yardımlarınızla . :)

dmgsarac

ısı ölçümü devre herşeyin başlangıcı olabilir sizin için klasiktir klasik ölçmelerin başında gelir....

arkadaşım malzeme alımına en yakın elektronikçiye gitmeden önce;

10K ntc ile ısı ölçümü deyip güzelcene konuları araştır, devre çıkacaktır,

ısı ölçümünde birçok ısı sensörüne göre ölçümler yapılır...

PTC / NTC / PT100 / PT1000 bunlar direnç bazlıdır ve kolaycanada ölçebilirsin terazi misalidir formülleride mevcuttur...

veya LM35 dediğimiz sensörden kullanırsın ki bu en basitidir vcc yi ver gnd yi ver orta ayağından 0-5v analog al en kolayı...

biz elektroniğe önce led on/off yapmakla başladık şimdi tabletle wifi üzerinden haberleşme yapıyoruz :) korkacak çekincek birşeyde yok... google amcamız bizlerin yanında... yeterki doğru kelimelerle ara istediğini...

elektroniğe yeni girenler için bu şekil basit devreyle başlaman daha iyi olacaktır sıkılmanı ve karışıklığı önler... ardından displayli olanına geçersin ki hem analog hemde dijital elektroniğe girmiş olursun ardından hazır sht11 tip sensör alır I2c veya SPI haberleştirme ile bu ve buna benzer sensörleri haberleştirebilir ardından LCD olanlara geçersin...

elektroniğe hoş geldin :)

DMGS

Adnancoskun

Öncelikle hangi okulda olduğunuzu ve elektronikte nerede olduğunuzu bilemediğim için , belki de basit sayılacak öneride bulundum. Ancak  ısı ölçmek de, volt ölçmekte veya ışı ölçmekte sorunsuzca yapabileceğin uygulamalardır.
Yadımı olunması konusunda Türkçenin imla kurallarına uygun yazıp, yazdıklarında samimi olduğunuz sürece istediğiniz yardımı sonuna kadar alırsınız...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Yusuf usta

forumda ısı ve nem ölçer devresi çizimleri, açıklamaları ve resimleri ile paylaştım zamanında, sht11 ile yapılan.
https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=2762.msg10665#msg10665
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Nihan_A

Teşekkürler herkese :) Balgat Anadolu Teknik Lisesi Mekatronik bölümü mezunuyum şuan da ODTÜ Elektrik-Elektronik okuyorum . Basit zor bir yerden kendimi geliştirmeye başlamam gerekiyor . Önerdiğiniz her şeye açığım . Şuan "Ses Şiddeti Ölçümü" ile araştırma yapıyorum sanırım devremde bu şekilde olacak belirtmek istedim.
[mergedate]1399292165[/mergedate]
Derin bir araştırma olmadı ama bir kaç okuduğum yazıya göre mantığını anlayabildim diyebilirim .

Mr_YAMYAM

Bir zamanlar ben de oralardaydım ;D (METU)
Rektörlük binası hala duruyor mu acep?
Az mı otostop yapmıştık arkadaşlarla oralarda ::)

Nihan_A

Durmaz olur mu ya :) Otostop geleneği de hala yoğun bir şekilde devam etmekte :D

Mr_YAMYAM

Yolun kenarındaki MARLEY'lere benden selam iletin.
Kırmızıya yakın bir marley vardı, adı MERYLIN MARLEY'di ;D


Mr_YAMYAM

Kaldırıma döşenmiş taşlara MARLEY denir ;D
Kaldırım taşı değil haa, üzerinde yürüdüğümüz düz taşlar bunlar :D

Nihan_A

Vay canına bunu bilmiyordum gerçekten :D O taşların üzerinde daha farklı yürüyeceğim artık :D Teşekkürler :) mikrofon pre-amplifikatör devreleri tamam gibi artık sonra ki aşama nedir ?

Mr_YAMYAM

Devre şemasını buraya ilişkilendirin.
Teknik detayları da var ise gereklidir.
Aranılan özellikler:
LOW-NOISE, alçak gürültülü olmalıdır.
En az 60db kazanç sağlamalıdır.

Nihan_A


Mr_YAMYAM

Basit bir pre-amplifikatör kafa karıştırıcı derseniz gerçekten kafa karıştırıcı devrelere bulaşmayın ;D
Alın size kafa karıştırmayıcı basit bir mikrofon pre-amplifikatörü.

İyice inceleyin sağını solunu çekiştirin. Bakalım nasıl bir karar vereceksiniz.

Nihan_A


.

[mergedate]1399310559[/mergedate]
Devre okumayı bilmiyorum ama evet zor görünmüyor gerçekten bende bu devreyi bulmuştum

Mr_YAMYAM

Bulmuş olduğunuz devreyi inceledim.
Pek biraz pire bir ampli o ;D
Yani pek te fazlaca kazanç elde edilemeyecek, tek transistörlü bir devre imiş.
Halbuki benim vermiş olduğum LA 3160 entegre ile 60db ye kadar kazanç alınabilmektedir.
Neden bu gereklidir?
Ses sinyalleri havayı titreştiren bir olgudur. Titreşen hava kulak zarımızı da titreştirir. Biz de sinirler vasıtasıyla bu titreşimleri SES olarak algılarız. (DUYARIZ)
İşte burada bilinmesi gereken şey havadaki bu titreşimlerin teknik olarak işlenilmesidir. Havadaki ses sinyalleri o kadar küçük seviyededir ki, (mikro bar'lar seviyesinde) bu titreşimlerin mikrofonlar vasıtasıyla elektrik sinyallerine çevrilmesi de haliyle çok küçük gerilimler elde edilebilmektedir. Çoğunlukla 1 ya da birkaç mili volt seviyesinde gerilim elde edebilmekteyiz. Bu kadar küçük bir gerilimin ölçülmesi biraz zor olduğu için, bizler mikrofonda elde edilen bu gerilimi yükseltmek zorundayız.

Bu işlemi yapan elektronik devrelere mikrofon pre-amplifikatörü (ön yükselteç) denilmektedir.
Haliyle bu devrenin kazancının da bir hayli yüksek olması gereklidir. Örnek olarak mikrofon çıkışımız 3 mili volt ise en az 100 kere yükseltmeliyiz ki 300 mili volt elde edelim. Elde etmiş olduğumuz bu gerilimi belli aralıklarla ve belli değerler ile ölçeklendirirsek ses şiddetini de ölçmüş oluruz.


Daha önce de belirtmiş olduğum gibi bir görevi yerine getirmek pek kolay olmayabilir. Aslında uzman kişilere göre oldukça basit bir uygulamadır. Haliyle henüz yeni öğrenen bir kişiye göre biraz zor gelebilir. Ancak itinalı bir çalışma ile işin üstesinden gelinecektir.

Adnancoskun

#28
biliyorum , desibell ölçmede kararlısınız...
ama ışık ölçmeyi de aklınızın bir kenarında tutun... çünkü basit bir vumetre ve girişe  bir ldr ve pot koy....
ortam ışığına göre yanan led sayısını kalibre et. ortamdaki ışık miktarı arttıkça yanan led sayısı da artacaktır.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron


pwm.c

@Nihan_A
PIC ile tasarımlar yapmak istersen yazılım konusunda yardımcı olabilirim. Analog devrelerin tasarımı ise senin için çok erken. bunların çoğunluğu epey tecrübe gerektirir.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Nihan_A


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın