basit tampon şarj için küçük fikir

Başlatan seron, 22 Nisan 2014, 20:54:11

seron

merhaba.


arkadaşlar, biliyorum foruma çok faydam olamıyor ama ne yaparsın, ufak tefek işlerle uğraşarak birşeyler yapmaya gayret ediyorum. matematik yateneğimin olmayışı nedeniyle elektronikte çok fazla ilerleyemedim ancak, yine de bu bilime hep merak duydum ve çabaladım.


aşağıda internetten bulduğum bir ayarlı basit güç kaynağının tarafımdan modifiye edilmiş biçimini görüyorsunuz. maksadım nikel bazlı şarjlı pilleri tampon-normal şarj etmek. devre ağır olacağından trafoyu iptal ederek seri kondansatör ve gerilim bölücü bağladım.
devre otomatik kesicili vs olmamalı sadece basit güç kaynağı formatında olmalı ve çıkışa 2V/10-100mA güç vermeli(boştayken)
sizden ricam;
devre hesaplamalarına ve yapısına bakınız ve yardım ediniz.
"bu devreyi kullanacağına..." diyerek link veya başka devre önermeyiniz. bu devre üzerinde çalışmak istiyorum.
çıkış gerilimi, R2 nin; R1 ve R2 toplamına oranının; giriş gerilimi ile çarpımıdır.yani
V2=(R2/(R1+R2)).V1 olacağından Rx'i 13K, Ry yi 1,2K seçtim. bu durumda lm317 yi 20V civarında dc ile besliyorum.
neyse... bir bakarsanız sevinirim bakmazsanız canınız sağolsun:)

serkan_48

#1
devre nerede dicektim yanıtlayınca göründü? ilginç sonradan editledin değilmi? :D

seron

Currently uploading files, please wait till they are finished or cancel them in order to submit the form.
bu uyarıyı alıyorum zip yada png olarak yüklenmiyor...
[mergedate]1398190304[/mergedate]
iyi o zaman... kesikli çizginin sol tarafını ben kurdum ve sağına seri direnç-anahtar bağlayarak aklımca tampon-normal fonksiyonu ekledim.
arkadaşlar eleştirilere saygım sonsuz ama ataba'dan şarj cihazı aldım. içini söktüğümde sadece yarım dalga redresör ve akım uygunlaştırma için seri bağlanmış dirençle karşılaştım. dışarıdan profesyonel gözüküyor ama içini 5yaşındaki çocuk bile tasarlar. üstelik elemanlar smd... ne kadar dayanıklı olacaksa artık... o yüzden benim devrem ondan bin kat daha iyidir. tek sorun devremin 100mA vermesinin pek mümkün olamayacağı:)

Mr_YAMYAM

LM317 nin çıkışındaki dirence seri bir direnç daha bağla.
Normal şarj konumunda bu direnç kontaklar ile kısadevre olsun.
Bu kontaklar açılınca seri direnç devreye girer. Sonradan bağlı olan direnç daha yüksek olduğu için şarj akımı, belirtilen şarj akımına düşecektir.

Kemal88

#4
Dostum bizde mühendislik okuduk birsürü şey gördük fakat ben kendi adıma konuşacak olursam, benden bi b.k olmaz diyebilirim =) Kimse anasının karnından elektronik öğrenmiş olarak çıkmadı. Sen azimliysen, sürekli elektronik üzerine okuyup, araştırdığın zaman kendini geliştirirsin. Bende sürekli kitaplar okuyorum güç elektroniği ile ilgili fakat bir türlü geliştiremiyorum kendimi. Limitim buraya kadar sanırım.

Şimdi senin devrene gelirsek, sen sanırım akımı sabitleyen bir devre istiyorsun. Yani dediğin gibi 100mA falan vericek max. Fakat boştayken nasıl vericek onu anlamadım. Eğer akım sınırlayıcı ise dediğin potansiyometreye paralel bi BJT transistör bağlanıp base ile emitter arasına direnç atılır. Böylece akım sınırlanmış olur. Akım sınırını o dirençler belirler. Bende akü şarjı için kullandığım devre var fakat devre önermeyin diyince korkumdan koymadım:)
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

serkan_48

#5
LM 317 ile ilgili şunu söyleyeyim. Aşağıdaki şekilde bir bağlantı kurup seri 2 direnç ile şarjı yaparsan ve yukarıda bahsettiğin mantıkla önde normal şarj sonra anahtar ile tampon şarj olayını ayarlayabilirsin. seri dirençlerin hesabı ( yani pil üzerinden geçecek akım hesabı ) verdiğim aşağıdaki resimde Io ile hesaplayabilrisin. çift kademeli bir akım sınırlama devresi yapacaksın o kadar.


Birde lm317 yi 20 voltla beslediğini yazmışsın. bence bu şekilde çok yüksek voltaj uygulama. her yerde söylüyoruz. Besleme voltajı olarak çıkış voltajından ne kadar uzaklaşırsan atık ısı o kadar artar.

kolay gelsin. Anlamadım dersen dahada açıklarım.



seron

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Nisan 2014, 00:32:59LM 317 ile ilgili şunu söyleyeyim. Aşağıdaki şekilde bir bağlantı kurup seri 2 direnç ile şarjı yaparsan ve yukarıda bahsettiğin mantıkla önde normal şarj sonra anahtar ile tampon şarj olayını ayarlayabilirsin. seri dirençlerin hesabı ( yani pil üzerinden geçecek akım hesabı ) verdiğim aşağıdaki resimde Io ile hesaplayabilrisin. çift kademeli bir akım sınırlama devresi yapacaksın o kadar.




Birde lm317 yi 20 voltla beslediğini yazmışsın. bence bu şekilde çok yüksek voltaj uygulama. her yerde söylüyoruz. Besleme voltajı olarak çıkış voltajından ne kadar uzaklaşırsan atık ısı o kadar artar.

kolay gelsin. Anlamadım dersen dahada açıklarım.




sağolun anladım. ısı olayını bilmiyordum. lm317 nin max 30V ile beslenebileceğini okumuştum ve ben de üst limite o kadar yaklaşmayayım dedim. 20V vermnemin diğer nedeni de gerilim bölücü devresi zaten zayıf akım desteği veriyor. daha çnce yaptığım deneylerde 3-5mA görmüştüm. dolayısıyla gerilimi çok düşşürürsem zaten akım zayıf, gücü daha da düşürmeyeyim dedim.

arkadaşlar özetle; yaptığım devrenin ticari bir amacı olmayıp boşta bekleyen şarjlı pillerimin kendiliğinden bitmesini engellemek, zaman zaman da normal şarjda manüel şarjını sağlamak için, ara sıra kullanacağım örnek bir devre yapıp, biraz da pratiğimi geliştirmek istiyorum. o yüzden elimdeki malzemeyi zayi etmeden önce size danışayım dedim. bu devre olur mu? olursa neresini nasıl değiştireyim? mesela gerilim bölücü devresi giriş gerilimi 230V kabul edilirse doğru mu yada lm317 bu işkenceye ne kadar dayanır:) anahtara paralel tampon şarj direnci kaç ohm olsun ki pile aşağı yukarı 10mA versin? vs vs... trafosuz adaptör devresinin yani seri kondansatörle yapılan bu devrenin sağlıklı olmadığının farkındayım, ama bunu değiştirmeyelim.

serkan_48

Dostum bak sana şöyle tarif etmeye çalışayım. LM317 ile pillerini sabit akım mantığı ile şarj edebilir ve sonrasında lm317 ye bağlı direncin değerini bir anahtarla değiştirerek tampon şarj konumuna alarak pillerini sürekli dolu tutabilirsin. Direnç hesabını yapacaktım şöyle bir şema buldum. Sanırım bu işini görecektir.



Bu şemaya bağlı kalarak nicad pillerini R5 konumunda 41 ma ile şarj edebilirsin. Bu direnci değiştirerek 60 ma yada daha yüksek akımlara çıkabilirsin. Ne zaman pillerin şarj oldu doldu o zaman direnç konumunu değiştirerek akımı sınırlayıp tampon şarja geçebilirsin.

lm317 yi besleyeceğin kısmıda tavsiye etmesemde yukarıdaki bahsettiğin seri direnç kondansatör devresi ile yapabilirsin. yani iki devreyi birleştireceksin. Kolay gelsin.

seron

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Nisan 2014, 18:12:29Dostum bak sana şöyle tarif etmeye çalışayım. LM317 ile pillerini sabit akım mantığı ile şarj edebilir ve sonrasında lm317 ye bağlı direncin değerini bir anahtarla değiştirerek tampon şarj konumuna alarak pillerini sürekli dolu tutabilirsin. Direnç hesabını yapacaktım şöyle bir şema buldum. Sanırım bu işini görecektir.


Bu şemaya bağlı kalarak nicad pillerini R5 konumunda 41 ma ile şarj edebilirsin. Bu direnci değiştirerek 60 ma yada daha yüksek akımlara çıkabilirsin. Ne zaman pillerin şarj oldu doldu o zaman direnç konumunu değiştirerek akımı sınırlayıp tampon şarja geçebilirsin.

lm317 yi besleyeceğin kısmıda tavsiye etmesemde yukarıdaki bahsettiğin seri direnç kondansatör devresi ile yapabilirsin. yani iki devreyi birleştireceksin. Kolay gelsin.

AHA! devre süper ve çok basit!!! sağol. giriş sağ tarafta mı ve trafosuz adaptör uyar mı ya da boş ver bilgisayarın usb sine bağlasak olma mı?

serkan_48

Şemada giriş voltajı için 6 volt ve üzeri diyor. 5 volt ile denemek lazım olmadı kasa içinden 12 volttan alırsın hattı kasaya güzel bi soket yaparsın notebook değilse tabi

seron

notebook değil. üstelik komponentlerin hepsi mevcut. şimdi eve gidip bir delikli pertinaksta bir deneneyeyim. tabi değeri verilmemiş dirençleri deneme yanılma yoluyla bulacağız artık. ilgilenen herkese teşekkür ederim.güya farklı resim önermeyiniz demiştik ayıp oldu.
konu çözülmüştür...

serkan_48

direnç için formül var formülle hesaplayıp istediğin akım için direnci hesaplayabilirsin. I out = V ref / R x    bu formilde V ref = 1.25 volt sabittir istediğin akım için formüle yerleştir hesabını yap yada ölçü aletin varsa birde 200 ohm pot yada trimpot ( çok turlu olması daha uygundur ) pile seri ampermetreni bağlayıp istediğin akımı ayarlayabilirsin. şip şak

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın