şebekede pik problemi

Başlatan seron, 04 Nisan 2014, 16:23:36

seron

merhaba arkadaşlar,

evimde eski model AEG buzdolabı çalışıyor. devreye girerken ve kapanırken 5+1\'imden veya masaüstü hoparlörümden veyahut diğer ses aygıtlarımdan \"çaaaat\" diye ses geliyor. buzdolabının takılı olduğu prize faz-nötr arasına kondansatör bağlasam olur mu? buzdolabının arkasını çevirip baktım; komprasöre gelen klemens kutusunun plastik muhafazasını çıkaramadım.

ne yapayım? 680nF400V kutupsuz olur mu mesela? sanırım kompresorun kondansatörü yok...

seron

şöyle bir devre düşündüm.

m: buzdolabının motoru.
anahtar ise otomatik olarak açıp kapatan devre ya da ısıl anahtar.

olur mu bir bakabilirmisiniz?

t.t

pc power supply lerin çoğunda 220v girişte filtre devresi oluyor bobinli kondansatörlü bobini baya profesyönel pc cilerden çıkma powerlardan alabilirsin hazırlarıda var 20-30 tl civarı karaköyde 5 tl ye çıkma sormuştum 10 amperlik

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 04 Nisan 2014, 20:28:03şöyle bir devre düşündüm.

m: buzdolabının motoru.
anahtar ise otomatik olarak açıp kapatan devre ya da ısıl anahtar.

olur mu bir bakabilirmisiniz?
Girişe parelel kondansatörü motora direk parelel yapınız. Bu kondansatörün değeri motor gücü ile doğru orantılı olup takribi 3uF kadar bir değere sahip olmalıdır. Ayrıca kondansatörün verilmiş olan 400V gerilimi DC gerilim ise, 220V AC şebekede dialektik dayanmayacaktır. 650V DC den daha yüksek DC gerilimli kondansatörler veya 250V AC gerilimli kondansatör kullanılmalıdır.
Anahtara parelel bağlı olan kondansatörün ise geriliminin çok daha yüksek olması gerekmektedir. Çünkü anahtarın açılıp kapanma esnasında buradaki gerilim daha yüksek seviyelerde olmaktadır. Benim tavsiyem 1500V ve yukarısı DC gerilimli kondansatör kullanılmalıdır.
100nF değeri ilk bakışta biraz az gibi görünmektedir. Ancak yeterli olmazsa parelel bir kondansatör daha bağlanabilir veya daha yüksek değerli kondansatörler kullanılabilir.

seron

yardımınıza teşekkürler.

tarifiniz doğrultusunda şöyle düzelttim. termostada(ya da adı herneyse) paralel kondansatörü fazla büyültemiyorum çünkü kapasite değeri arttıkça motor durmuşken hala bobinlerinden akım geçeceğini, anahtar stop konumuna geçerken motorun yavaşlayarak duracağını ve bunun da motora zarar verebileceğini düşünüyorum. ama gerilkimini 1000V yaptım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 05 Nisan 2014, 14:40:58yardımınıza teşekkürler.

tarifiniz doğrultusunda şöyle düzelttim. termostada(ya da adı herneyse) paralel kondansatörü fazla büyültemiyorum çünkü kapasite değeri arttıkça motor durmuşken hala bobinlerinden akım geçeceğini, anahtar stop konumuna geçerken motorun yavaşlayarak duracağını ve bunun da motora zarar verebileceğini düşünüyorum. ama gerilkimini 1000V yaptım.
Termostata parelel bağlı kondansatör zaten fazla büyük olmayacaktır. Sadece 100nF az gibi geldi bana. Çünkü termostat açılıp kapanma esnasında oluşan ters EMK oldukça yüksek olacağı için bunun bastırılması gereklidir.
Burada esas olan motora parelel bağlı kondansatördür. Motorun gücü doğrultusunda seçilmelidir. Bunu ölçü aleti ile ölçebilirsin.
Öncelikle devreye seri bir AC ampermetre bağla. Motor çalışırken çekilen akımı ölç. Sonra bahsetmiş olduğum kondansatörü ilave et ve yeniden ölç. Çekilen akımın düştüğünü görmelisin. Kondansatör değerini artır ve yeniden akımı ölç.En az akım çektiğin kondansatör doğru değerdeki olacaktır.
Benim tahminim buzdolabı motorları takribi 80-100W civarında olduğu için kabaca 3uF lık bir kompanzasyon değeri hesapladım.
Ayrıca buraya bağlanacak kondansatörler elektrik devrelerinde kullanılan tiplerden olmalıdır.
Aha da bu gibilerden olmalıdır.

Bak senin için kendi kompansatörümü söktüm ;D

seron

ah abicim emeklerin için sağol ama kayıt olduğumdan beri şu resimlerini bir türlü göremiyorum.

neyse ben meseleyi anladım. sağol.

220nF 1000V (veya seri bağlanmış iki adet 100nF1000V=100nF2000V)
+
3,3uF1000V

tamam.


Mr_YAMYAM

Resimleri göremiyorsan;
Bilgisayarındaki eklentileri yüklemelisin.

serkan_48


seron

tamam sorun halloldu görüyorum.

teşekkür ederim. kopresörün klemens kapağını açamıyorum. tepem atarsa bir elektrikçi çağırır yine de yaparım. benim bilgisayar zarar görecek korkuyorum. her çalışıp sustuğunda ses aygıtlarından gürültü geliyor. olmazsa elektrik düğmelerine de yaparım. bune be çaaaat çuuut çıtırt!  ;D

bitince sonucu yazayım da öğrenmiş oluruz...

stk4221

konunun üzerinden biraz geçmiş ama bilgi bilgidir. senin sisteme ilave edecegin kondansatörler bir hesap dahilinde yapılmassa kapasitif akıma kaçar bu seferde fazla fatura ödersin.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

bilgi için teşekkür ederim. mr_yamyam ın tavsiyesine uygun olarak yapıldığında sorun olmayacaktır. çünkü bu tavsiyeye uygun olarak kurulan devrede bozdolabı çalışmazken akım sadece 100 yada 220nF kondansatör ve motor-kondansatör paralelinden geçeceğinden çok büyük bir güç harcaması olmayacaktır.
şayet büyük kondansatörü şebekeye devamlı bağlarsam o zaman faturayı şişirir. zaten @mr_yamyam da motora seri ampermetre bağlayarak akımın minimum çekildiği yerde kondansatör değerini büyültmeyi sonlandırmam gerektiğini tavsiye etmişti.

devreyi kurup denedim. ancak tamamen olmasa da kısmen pik azaldı ve faturamda bir değişme yok. üstelik kutupsuz kondansatörlerle kurduğum trafosuz adaptörlü (kimisinde220, kimisinde330nF kapasitör var) ışıldak devrelerim 24saat prizde ve sorun yok.

yardımlarınıza teşekkürler...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın