DC Motor Hız ve Yön Kontrol Devresi Arıyorum

Başlatan selman06, 28 Mart 2014, 17:50:36

selman06

Merhaba Arkadaşlar yaklaşık 2 haftadır DC Motor Hız ve Yön Kontrol Devresi Arıyorum sadece bir birinden bağımsız şekilde ayrı devreler buldum bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

furkanbuyuksutcu

iyi günler nasıl birsey arıyorsun anlamadım ama benim bildigim pıc ile l298  motor sürücü entgresi  ile ilgili devreler var ama  bu derelerden fazla akım cekemessin  bilgin olsun ama kesinlikle mostet yada transitör kullanma cok stabil olmuyor

yolgezer

http://www.robotistan.com/L298N-Voltaj-Regulatorlu-Cift-Motor-Surucu-Karti,PR-1329.html
bunun iki kablosunu ters takarak yon verebilirsin belki ama tam bilmiyorum olabilir mi? ya da iki ayri devre yapip bir motora verebilirsin' bazi motorlar cift sargili da olabiliyor.

datax

Ahanda suan tam onla ugrasiyorum 10N.m torkunda dc motorun kartini basip denicez fuar standinda planet disli grubunu cevirecek hoz kontrolu ve yon kontrolu  start stop olcak ,

Furkan KELEŞOĞLU

1-Motor kaç volt ile calışıyor , eylemsizlik momentini yenebilmesi için ne kadar bir akım cekiyor.
2- gerekli motor voltaj ve akım değerleri bulunup/hesaplanıp   sürücü devresini tasarlamaya başlamak lazım.
3-sürücü devresi yön kontrölü yapacağı için  H köprü mantığında bir sürücü devresi tasarlanmalı.
4-Hız kontrolü icin bir mikro işlemci desteği ile PULSE WİTH MODULASYONU (PWM) İLE SÜRÜLÜP tork kaybının önüne gecilip istenilen hız kontrolünüde kolayca yapılabilir.
5-H köprüsü sayesinde yön kontrolünü sadece 2 pin üzerinden halledilebilir. FORWARD and BACKWARD.
6-START VE STOP işi mikro işlemci desteği ve yazılım desteği ile gercekleştirilebilir.

Ancak motorun stop etmesinden kastınız nedir ? FRENLEME diyor iseniz ve planet dişli grubunda full zamanlı yük olacak ise. DC motor frenlemek işe yaramayacaktır. eğer FREN ise kastınız. Frenli DC motorları araştırmanızı öneririm.
veya balata sistemi yapıp DC motorun Endüvisini yani Motor şaft milini aynı eski araçlardaki karadüzenek balatalı fren sistemi gibi bir sitem tasarlanıp bir elektromanyetik alan ile balata sistmei kontrol edilebilir.

DC motoru hassas kullanım içinn istiyor iseniz birde size ENKODER'i öneririm. böylelikle bir step motor mantığında ve DC motora hassaslık katararak işi daha düzgün şekilde yapabilir.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın