AC DC PWM DOĞRULTUCU YAPIMI (YARDIM) !

Başlatan qnnR, 27 Mart 2014, 22:08:53

qnnR

Dersi geçmem için yapmam gereken bir proje ama herhangi bir bilgim yok.Güç elektroniği dersini yeni görmeye başladım.İnternetten yaptığım araştırmalarda bile doğru düzgün bir sonuca gelemedim.Bu konu hakkında yardım edebilecek varmı ?

chf

#1
Alıntı yapılan: qnnR - 27 Mart 2014, 22:08:53Dersi geçmem için yapmam gereken bir proje ama herhangi bir bilgim yok.Güç elektroniği dersini yeni görmeye başladım.İnternetten yaptığım araştırmalarda bile doğru düzgün bir sonuca gelemedim.Bu konu hakkında yardım edebilecek varmı ?
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4806.0.html
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4734.0.html
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4748.0.html

Normalde bu bilgileri öğretmeninizin öğretmesi gerekiyor....Kelin ilacı olsa başına sürermiş ama neyse :)))))

qnnR

Hocamız saolsun yüzeysel anlatıp geçti.İçerik hakkında pek bilgi alamadık :D

chf

#3
Alıntı yapılan: qnnR - 28 Mart 2014, 10:47:47Hocamız saolsun yüzeysel anlatıp geçti.İçerik hakkında pek bilgi alamadık :D
Kaç yaşındasın bilmiyorum ama... Öğrendiklerin aynı zamanda geleceğini de şekillendirir... İlk önce bunun önemi kavranmalı... :)  Sitenin yöneticilerini de  geçmiyoruz, teşekkür ediyoruz...
Hani yardııııım!!! diye bağırdın ya, umarım yardımımız olmuştur...:))

Kemal88

"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

qnnR

TEK FAZLI SİSTEMLERDE AC DC PWM DOĞRULTUCU DEVRESİ YAPIMI. (Hocanın bize yaptığı açıklama bu  )

chf

#6
Alıntı yapılan: qnnR - 29 Mart 2014, 12:39:14TEK FAZLI SİSTEMLERDE AC DC PWM DOĞRULTUCU DEVRESİ YAPIMI. (Hocanın bize yaptığı açıklama bu  )
Bak bunun üzerinde baya bi uğraş... Açıklamasını da projeye yazarsın...Parçaları da kolay bulunabilir... Olur herhalde bu devre Wolf 88... PWM Frekansı 50kHz.. Ama bak kaynaklar bölümünde site ismini ve bizi de yaz :)))))

Kemal88

evet o da olur fakat hocasi ole bi genel aciklama yapmis ki :) Hocasinin neler anlattigina bakarak hareket etmek daha iyi olabilir.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

chf

Alıntı yapılan: wolf88 - 29 Mart 2014, 14:05:21evet o da olur fakat hocasi ole bi genel aciklama yapmis ki :) Hocasinin neler anlattigina bakarak hareket etmek daha iyi olabilir.

Hocası sanırsam tek fazlı yani ev elektriğiyle çalışan PWM kontrollü bir DC adaptör yapmasını istemiş...

qnnR

Pazartesi günü hocaya danışayım nasıl olacağı hakkında tekrar yazarım.

Kemal88

Hocam ben seni unuttum ya kusura bakma :) Sen hocanın sana söylediklerini buraya koy ben yardım edicem bu sefer :) Sen bana mesaj atmıştın ama forum yenilenince mesajlarda gitti.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

qnnR

Doğrultucunun Çıkış gerilimi 30 Volt olacak.Giriş gerilimide 220 Volt şebeke gerlimi olacak.Çıkış gücü ise 300-200 watt arası bir değer alabilir.Pwmler Entegre olacak şekilde devre yapılacak :D
[mergedate]1397852558[/mergedate]
Ne demek hocam.Bende bir devre yaptım fakat yaptığım devrede pwm yerine regülatör kullanmışım dün olmayacagını öğrendim bende sizle iletişime geçmeyi düşünüyordum siz yazdınız.Saolun

Kemal88

#12
Tamam ben senin icin bi devre dizayn edicem bittiginde buraya koyarim. Sorum olursa yine buradan konusuruz.
[mergedate]1397854461[/mergedate]
Pfc devresi olacakmi ? ayrica tek cikis olacak dimi ? Bu arada dizayni yaparim fakat calisacaginin hicbir zaman %100 garantisi olmaz. devreyi yaptiktan sonra bile ayarlamalar gerekebilecegini unutma.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

qnnR

Bu şekilde bir devre yaptım fakat Kulandığım entegreler yalnış olmuş Hoca pwm olacak dedi Bu entegreler yerine pwm entegre bağlasam çalışırmı ?


[mergedate]1397983032[/mergedate]
.

Kemal88

#14
Devre yanlış fakat hocan PWM olacak diyosa, o entegreler yerine PWM koysan çalışmaz, çünkü onların çalışma mantığı çok farklıdır. Sen devreyi led sürmek için mi yapacaksın ? LED sürmek içinse, çıkış akımının hep sabit olması gerekir yada ayarlı olması lazım. Ne için kullanılacaksa ona göre dizayn etmek lazım fakat benim buraya koyacağım devreler bunlara göre daha karışık olacak onu söyliyim. Nasıl hocalar bunlar anlamak zor valla.


Sana devrede olacakları daha doğrusu karşılacağın zorlukları söyliyim. Öle görünüyor ki sen daha önce trafo sarmamışsın, trafoyu kendin sarman gerekecek aksi takdirde adamlar sana pahalı fiyat çekecekler, bobin telini bile vermek istemiyorlar zaten. SMPS in girişinde EMI filtresinde 3 tane nüve sarman gerekecek, ana trafoyu sarman gerekecek ve dizayna göre gate drive trafosu sarman gerekebilir ama yok ben uğraşamam bilemem dersen, bunları azaltırım. Mesela gate drive trafosunu kaldırırım, EMI dizaynını daha basit olanla değiştiririm, koruma devrelerini kaldırabilirim. Sadece kısa devre koruması kalmış olur. Yani basit bi devre mi olsun yoksa koruma devreleri falan hepsi olsun mu ? Bu arada ben yıllardır SMPS işi ile falan uğraşmıyorum topu topu 4 - 5 tane falan farklı SMPS yapmışlığım var. Fakat yapacağım dizaynların hepsinin hesap kitabı var onları da sana veririm. Burda amacım seni eleştirmek falan değil yanlış anlama, bende öğrenciyken bana kimse yardım etmemişti fakat derslerden bile kalmayı göze alıp projemin ikisini de A getirmeyi başarmıştım. He ne oldu okul uzadı o iki kıytırık ders yüzünden.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

qnnR

Ledleri ben orda bir görsellik katsın diye bağladım.Devreninde herhangi bir amacı yok sadece çalışması yeterli.


Hocaya çalışan bir devre sunmak tek amacım.Trafoları gerekirse satın alırım sorun değil.Ben daha elektronik derslerini yeni görmeye başladım o yüzden pek fazla bilgi birikimim yok o yüzden fazla yorum yapamıyorum.Hesapları verebilirseniz çok iyi olur ordan kendime ne katabilirsem kardır.

Kemal88

Alıntı yapılan: qnnR - 20 Nisan 2014, 22:10:40Ledleri ben orda bir görsellik katsın diye bağladım.Devreninde herhangi bir amacı yok sadece çalışması yeterli.


Hocaya çalışan bir devre sunmak tek amacım.Trafoları gerekirse satın alırım sorun değil.Ben daha elektronik derslerini yeni görmeye başladım o yüzden pek fazla bilgi birikimim yok o yüzden fazla yorum yapamıyorum.Hesapları verebilirseniz çok iyi olur ordan kendime ne katabilirsem kardır.


Anladim, fakat trafolari sardirmaniz cok zor ben cunku o sardirma isini hic yapamadim, hep kendim sardim. EMI filtresini satin da alabilirsin orayi gecebiliriz. Ben sana dizayn edicem fakat calisacaginin %100 garantisini veremem. Hesaplarin hepsini de veririm referanslariyla sorun degil fakat ana trafoyu kendin sarman gerekecek onu soliyim. Ekstradan koruma devreleri falan onlari koymuyorum o zaman.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

asma

@Kemal88 bahsettiğiniz dizaynın gerekli olduğunu düşünmüyorum. ;) Bence farklı seviyelerde sohbet etmeye çalışıyorsunuz.
Sekonder anahtarlamalı bir smps iş görür. Öyle 10amperlik değil, 1amper verse yeter.
Örnek devreyi gördünüz, kaç eleman var , kaç hata var? gerisini siz düşünün.
İstenilen voltaj pek çok pwm entegresi için max. giriş gerilimine yakın olduğu için step down  biraz riskli olur, onun yerine step up kullanılabilir.

En fazla bobin gerekir o da hazır alınabilir. ;)
Bilinen bir pwm entegresini görsellerde aratıp resmini ekledim. Özellikle seçilmiş bir öneri değildir.

@qnnR İsteğiniz hakkında biraz daha bilgi sahibi olup doğru yönlendirme yapmanız sizin yararınızadır.
Sizden istenilen hakkında yüz yüze konuşup yorum yapabileceğiniz birileri olmalı.
Sizin isteğiniz de önemli; devrenin çalışması iş görmesi için mi gerekiyor, not almanız için mi gerekiyor yoksa öğrenmeniz için mi gerekiyor?
Bunlar sizin cevaplayacağınız sorular.

Yanlış anlamazsanız sizin seviyenizi ölçüp değerlendirme gibi bir düşüncem olmasa da basit bir doğrultma devresini yanlış başlayıp bitirdiğinizi görünce, üç farklı renkteki ledi paralel bağladığınızı görünce  anlatılanların havada kaldığını düşünüyorum. Mesela bahsedilen trafoları hazır bulamazsınız, sizin şemanızdaki trafoyla çok farklıdırlar. Görüp inceleme fırsatınız oldumu bilmiyorum ama araştırmanız gerekirdi.

Kolay gelsin.

Kemal88

Elektronik dersini yeni almaya başlayan birine hocaların böle bi proje vermesi çok saçma bence. Direk 220V dan 30V çıkış veren 200 - 300W devre istemiş. Ben arkadaşın bitirme projesi falan sandım fakat elektronik dersini yeni almaya başladım diyince sonradan anladım anlattıklarımın uygun olmadığını. Şimdi arkadaşımız derslerine mi çalışsın yoksa projeyemi baksın yani hocaları anlamak zor. Çünkü devreyi 0 dan anlayarak yapmaya çalışsa derslerini aksatır. En iyisi hocası ile konuşup dediğiniz ve koyduğunuz gibi bir devre ile uğraşması. Yani basit bir buck converter yapıp hocasına sunsa bence şimdilik en iyisi olacak. Fakat 220V şebeke voltajı olursa ve illa hocası 220V AC olacak girişi derse buck, boost yerine trafolu bi SMPS hem devre hem onun için en iyisi olacak.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

seron

Alıntı yapılan: Kemal88 - 21 Nisan 2014, 00:29:32Elektronik dersini yeni almaya başlayan birine hocaların böle bi proje vermesi çok saçma bence. Direk 220V dan 30V çıkış veren 200 - 300W devre istemiş. Ben arkadaşın bitirme projesi falan sandım fakat elektronik dersini yeni almaya başladım diyince sonradan anladım anlattıklarımın uygun olmadığını. Şimdi arkadaşımız derslerine mi çalışsın yoksa projeyemi baksın yani hocaları anlamak zor. Çünkü devreyi 0 dan anlayarak yapmaya çalışsa derslerini aksatır. En iyisi hocası ile konuşup dediğiniz ve koyduğunuz gibi bir devre ile uğraşması. Yani basit bir buck converter yapıp hocasına sunsa bence şimdilik en iyisi olacak. Fakat 220V şebeke voltajı olursa ve illa hocası 220V AC olacak girişi derse buck, boost yerine trafolu bi SMPS hem devre hem onun için en iyisi olacak.
hadi bırakın elektroniğe yeni başlamış olmasını, 200-300W civarı bir güç kaynağı bir bilgisayarın güç kaynağına eşdeğer ve bu devreyi profesyonel birinin bile çizmesi, karta uygulaması test edip bitirmesi uğraştırıcı ve uzun sürer. dediğiniz gibi çocuk derslerle mi uğraşsın, projeyi mi yapsın?!
en iyisi derslerle uğraşsın. hocada bir gariplik var gibime geldi.

qnnR

Hoca Projeyi yapan öğrencileri direk geçirecek diye bilirim fakat yapmazsam böyle  bir hocadan dersi geçmem imkansız gibi bişey olacak.Devreyi direk doğrultucu olarak istese sıkıntı değil regülatör kullanarak onu tasarladım bile fakat işin içine PWM girince işler karıştı.Daha derste PWM e geçmedik bile :D

Kemal88

Hocam sen, hocana sor bakalım basit bir buck converter kabul edicek mi ? Yukarda asma hocanın verdiği gibi. İlla şebeke voltajı olup oradan mı 30V elde edilecek ? Eğer illa şebeke voltajı olacaksa, ferrit trafo olması daha önce dediğim gibi hem senin için hemde devre için daha iyi olur.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

qnnR

Ferrit trafo olurmuş.Buck converteri soramadım siz bildiğiniz gibi yapın hoca ''30 volt olsunda  ne olursa olsun dedi '' :D

Kemal88

#23
Aslinda demek istedigimiz giriste sebeke voltajinin olup olmayacagi cunku sebeke voltajinda calismak tehlikeli bu yuzden trafo ile izolasyon saglanmasi gerekir fakat atiyorum girise sen lab da varsa dc gerilim verip cikistan daha dusuk dc alabilirsin buck ile. bunu sormani istemistim:) fakat sadece buck oldugu zaman ferrit nuveyi trafo olarak degil sok bobini olarak kullanirsin.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

qnnR


Kemal88

Tamam hocam ben sana bi devre yapip koyucam. Ama bu buyuk ihtimal trafonun sarma kolayligi acisindan ve gucten dolayi half bridge devresi olacak. sen son tarihi de yaz odevin onu da bileyim.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

qnnR


Kemal88

Alıntı yapılan: qnnR - 26 Nisan 2014, 16:12:3810 Nisana kadar yapıp teslim etmem gerekiyor.

10 nisan mı 10 mayıs mı ? yoksa öbür sene 10 nisan mı :)
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın