güneş paneli yönlendirici ve dc-dc kaynaklı regülatör.

Başlatan basriacar, 29 Ocak 2009, 22:49:29

basriacar




Merhaba Arkadaşlar öncelikle söyleyeyim bu konuda acemi değilim ama bir o kadarda iyi değilim.Yani proğramcı olabilecek kadar da iyi değilim.Bu aralar güneş enejisi projeme kendimi iyice kaptırdım gibi geliyor bana..Ama inanın Antalya gibi bir güneş şehrinde oturuyorsanız kaptırmamakta elde değil.Projemi bir hayli ilerlettim ve güneşin 360 derede taranmasını olanaklı kılıp ayrıca yapmış olduğum solar regüle devresi ile 6 voltluk panel voltajını da yükselterek 12 voltluk aküleri bile şarj edebilir konuma getirdim.
Bunlar çekip upload etmiş olduğum video linkleri

http://www.dailymotion.com/video/x7xe33_sun-tracker_tech
http://www.dailymotion.com/video/x7xeuk_sun-tracker1_tech



http://www.flickr.com/photos/11024350@N06/3241804083/sizes/o/

Bu da Solar tracker\'ın şeması.şemayı yeniden düzenledim.Neden derseniz,LM324 entegresinin üzerinde ayrıca 2 adet daha karşılaştırıcı opamp olduğu için bunuda diğer yönleri kontrol etmek için şemaya ekleme yapmış oldum.Devre ayarları sağlıklı bir şekilde yapıldıktan sonra şu anda oldukça kararlı çalışıyor ve kullanıyorum.şemayı daha iyi inceleyebilmek için resmin ya da linkin üzerine tıklayın.




http://www.flickr.com/photos/11024350@N06/3234440149/sizes/o/
şmdi gelelim diğer devreye,Bu devre güneş panelleri dolar bazında ve oldukça pahalı olan ürünler olduğundan ellerinde 6 volt civarında paneli bulunan , ekonomik bir şeyler yapmak istiyorum ya da yerim dar diyenler için biçilmiş bir devre.
Devre üç kısımdan oluşuyor.birinci kısım voltaj yükseltici görevi yapan (dc-dc) anahtarlamalı güç kaynağından ibarettir.şemayı internette bulup,yapmış olduğum çalışmalarla onu amacıma uygun daha bir kullanılabilir hale getirdim.TR1 trafosunu bozuk bilgisayar güç kaynaklarından elde edebilirsiniz.Plaket üzerindeki sarı renkli en büyük trafodur.Sonra bu trafoyu söküp,sargıları primer ve sekonder tarafıda eşit olmak üzere her iki tarafa da 0.40 mm çaplı bakır tel ile 28 tur sarıp montajı tamamlıyoruz.Hızlı diod ise güç kaynağı plaketinin üzerinde mevcut ,bulabilirsiniz.Mosfetlerin konumu önemli değil.BUZ 11 veya BUZ 90 kullanabilirsiniz.Yalnız soğutucu kullanmayı ihmal etmeyin.
İkinci kısım ise LM317 entegresi ile birinci kısımda elde edilen akımı regüle ederek çıkışında gerekli olan olan şarj akımını elde etmeye ve aynı zamanda da akünün dolması halinde şarjın durdurulmasına yarıyor..Entegrenin bacağındaki R4 ve R3dirençlerinin değerlerini değiştirerek değişik voltajlardaki aküleri,lion pilleri vs şarj yapabilir veya komitatör kullanmak sureti ile değişik şarj çıkışları için extra bir uygulama ekleyebilirsiniz.Burada LM317’ ye de soğutucu takmayı ihmal etmeyin.
Üçüncü kısım ise LM358 entegresi ile oluşturulan şarj konumunu gösteren bir konparator devresidir.işlemci çıkışına extra bir anahtarlamalı bir mantık devresi ekleyerek ikinci bir akününde ,dolan aküye takiben şarj edilmesini sağlayabilir,LM358’in içindeki kullanılmayan boştaki komparator işlemciyi kulanarak ikinci akününde şarj işlemini görsel takip edebilirsiniz.İkinci ve üçüncü kısımlar orijinal 6 ve 12 voltluk batarya şarj cihazının devresi olup LM317 üzerinden maksimum 1 Amper çekilebilmektedir.Daha fazla istenilidiği durumlarda 3 Amper verebilen LM338 kullanılabilir..
Bu devre ile 12 volt akülerde dahil olmak üzere cep telefonu,6 volt akü,rc için lityum pilleri vs şarj yapabilir ve gerektiğinde aydınlanma maksadı ile kampta,denizde veya karavande bile kullanabilirsiniz.şema üzerindeki LM317 entegresi şarj akımını sağladığı gibi aynı zamanda da şarjın dolduğunda otomatik kesilmesini sağlıyarak akünün daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.Tabi şu anda çalışmalarım halen devam etmekte olup,bir araya getirip tasarlamış olduğum devreyi dahada geliştirmek üzere pek çok özellikler eklemeyi düşünüyorum.
ACARKAPTAN

gevv

Paylaşımınız için teşekkürler bu konu ile uğraşan bir çok kişiye örnek olacak bir proje

bahtiyar

veni...vidi...vici..bici...

roleci

İlk şemada kullanılan BD140 Transistörleri PNP olduğu halde şemada NPN olarak çizilmiş.

basriacar

#4
Haklısınız,proteus proğramını yeni kurdum ve proğrama olan acemiliğimden olsa gerek diyorum.BD 140 doğrudur. Orayı pnp olarak düzeltebilirsiniz.Bazı yerlerde simgeleri kopyala yapıştır yaparken dikkat etmemişim.Teşekkür ediyorum.Bu arada tasarruflu lambaları 3.7 volt ile 12 volt arasında çaıştıran bir devreyi denedim.2 Amperlik 7.2 volltluk bataryalarla 11 watlık lambayı yaklaşık 2 saat çalıştırdım.İnşallah kısa zamanda tüm trafo sarımları ile birlikte sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.Kolay gelsin diyorum.(şema üzerinde düzeltmeyi yaptım)
ACARKAPTAN

tekosis

merhaba arkadaşlar. bu proje ile ilgili olarak birşey dikkatimi çekti. panelin ürettiği elektrik sanırım cihazın konumlandırılmasında kullanılan motora harcanıyor. şöyleki cihaz sürekli olarak konum kontrolü yaparak motora elektrik gönderiyor. bunun yerine cihaza yine op-amp lı yada başka bir zamanlama devresi konulsa ve konumlama cihazı(devresi) her 5 dakikada bir olmak üzere 10 saniyeliğine devreye alınsa ve bu süre sonunda(sanırım konumlama için fazlası ile yeterli bir süre 10 sn) yine enerjisi kesilse elektrik tasarrufu sağlanmazmı? umarım anlatabilmişimdir. iyi çalışmalar.

basriacar

Düşünceniz tasarruf açısından güzel.Pekala yapılabilir.Prototif üzerindeki motor zaten oldukça küçük bir motor olup,dişliler vasıtası ile moment kazandırılmıştır,panel büyüdükçe de motorun kapasitesi ve dolayısı ile harcanan güçte büyüyecektir.Dolayısı ile düşünceniz bana mantıklı geldi.Orjinaline de, sanrım motora giden güç akü hattından geliyor olması gerekiyor,.Resimdeki panelin şu andaki gücü;6 volt,200 miliamperdir.dolayısı ile panelin gücü de 1.2 watt filan ediyor.Bu da 4amper,6 voltluk bir aküyü rahat sekiz saatte şarj eder anlamına geliyor.Eğer,panele yeni güneş hücreleri ekleyerek akım kapasitesini 500 mA\'e çıkartırsak hem motorun  hemde akülerin şarjını çok rahat karşılayabiliriz diye düşünüyorum.Tabi bu varsayımlar direkt panelle yapılan şarj için geçerli.Regülatör devresi girişindeki dc-dc konverter ile voltajı ve akımı zaten yükseltiyor ve bulutlu havada bile şarj için yeterli akımı alabiliyoruz.bu arada bu konu üzerine yoğunlaşan Arkadaşlarımızında değerli tecrübelerinden faydalanmak isteriz.
ACARKAPTAN

roleci

Yalnız şunu hiç bir zaman aklımızdan çıkarmayalım.
P=UxI güç formülünde ;
P=6x0,2 =1,2W değişmez.
Yani demek istediğim ; aynı anda hem gerilimi hem akımı artıramazsınız.
Gerilimi artırırsanız aynı gücü sağlamak için akım düşecektir.
Örneğin 6V - 0,2A kapasiteli panelden gelen voltajı 12V\'a yükseltirseniz , çekebileceğiniz akım 0,2A\'den 0,1A\'e düşer.
 

roleci

Ayrıca Transistörler yerine Mosfet kullanılırsa daha iyi olur sanıyorum.
(Opamp çıkışlarına da uygun değerli direnç koymayı da unutmamak lazım).

basriacar

Kesinlikle katılıyorum,formüldende anlaşılabileceği gibi bu iki değer birbirleri ile ters orantılı olup,akımı da arttırmak için panelin gücünüde arttırmak gerekiyor.Yanılmıyorsam girişe uygulanan voltajı yüksek tutup,çıkışındaki voltajı istediğin değere indirirken sistem otomatikman ters orantılı bir davranış sergileyecektir.Ama burada ,konverterdeki amacımız gerilimi katlayarak 12 volt,7 Amperlik cell bir aküyü doldurabilecek 14 voltluk bir şarj akımı almaktı.Yapmış olduğum pilot çalışmamda da tahmin ediyorum trafonun ebatından olsa gerek,(inanın ben bile şaşırdım,çıkışındaki 10 Amperlik analog göstergeyi sonuna kadar vurduğundan yeniden kalibre etmek zorunda kaldım) güçlü bir akımla akümü doldurabiliyorum.Bu arada çalışmalarıma devam ediyorum. gelişmeleri de inşallah,sizlere aktarmaya devam edeceğim.
ACARKAPTAN

roleci

Alıntı yapılan: basriacar - 01 Şubat 2009, 19:55:16Kesinlikle katılıyorum,formüldende anlaşılabileceği gibi bu iki değer birbirleri ile ters orantılı olup,akımı da arttırmak için panelin gücünüde arttırmak gerekiyor.Yanılmıyorsam girişe uygulanan voltajı yüksek tutup,çıkışındaki voltajı istediğin değere indirirken sistem otomatikman ters orantılı bir davranış sergileyecektir.Ama burada ,konverterdeki amacımız gerilimi katlayarak 12 volt,7 Amperlik cell bir aküyü doldurabilecek 14 voltluk bir şarj akımı almaktı.Yapmış olduğum pilot çalışmamda da tahmin ediyorum trafonun ebatından olsa gerek,(inanın ben bile şaşırdım,çıkışındaki 10 Amperlik analog göstergeyi sonuna kadar vurduğundan yeniden kalibre etmek zorunda kaldım) güçlü bir akımla akümü doldurabiliyorum.Bu arada çalışmalarıma devam ediyorum. gelişmeleri de inşallah,sizlere aktarmaya devam edeceğim.
Bu açıklamalarınızda , yukarıda belirttiğimiz formüllere uymayan birçok nokta var.Elde ettiğiniz 14V , bir de 10A\'lik skalası olan bir Ampermetreyi zorlaması gibi.
P=UxI --> P=14x10 --> P=140W çıkar.Ki bu doğru olamaz.
Öyle sanıyorum ki mA skalasına sahip bir ölçü aletine şönt bağlayarak 10A ölçüyorsunuz.
Bu ölçü aletine paralel bağladığınız şöntün değeri çok önemli.Bunun yerine 14V\'luk devreden geçen akımı orjinal Dijital AVOmetre ile ölçün.
...
...
şarj edilebilir olan piller ve Aküler Amper/Saat kapasitelerinin en fazla %20\'si ile en az da %5\'i ile şarj edilirler.
Buna göre ;
12V-7Amper/Saat (A/h)\'lik bir Akü ;
Hızlı şarj Akımı=(7x20)/100 --> =1,4A (%20) ile ,
Normal şarj Akımı=(7x10)/100 --> =0,7A (%10) ile ,
Yavaş şarj Akımı=(7x5)/100 --> =0,35A (%5) ile şarj edilir.
Bu hesaba göre \"Yavaş şarj Akımı\" olan 0,35A ile aküyü şarj etmek istesek ;
Güneş panelinin gücü=14x0,35 --> =4,9W olması gerekir (Eldeki 1,2W).
Buna mukabil elde edilen mevcut 14V\'luk gerilimdeki şarj akımını hesap edersek ;
Güneş Panelinin Gücü (P)=Yükseltilen Gerilim (U) x Akım (I)
1,2=14xI \'dan I=1,2/14 --> I=0,085A\'dir.
Bulunan bu akımın yüzde kaçlık bir şarj Akımına karşılık geldiğini bulalım.
(7 x iks)/100=0,085 --> 7 x iks=8,5 --> iks=1,2 yani Akü A/h kapasitesinin %1,2\'si ile şarj edilmiş oluyor.
Bu akım değeri de kayıplara harcanacak , Akü şarj olmayacaktır.



basriacar

Gerçekten,doğru söylüyorsunuz.Demekki beni yanıltan da analog Ampermetre oluyormuş.İlk işim dijital aletle ölçümünü yapacağım.Bu arada formüllerle olayı çok güzel aydınlatmışsınız.Yüreğinize sağlık diyorum.
ACARKAPTAN

roleci

Ben bir Elektrik Dağıtım şirketinde 20 yıldır Teknisyen olarak çalışıyorum.
Ve şöyle bir öngörüm var.
Önümüzdeki 20 yıl içerisinde öyle sanıyorum ki Elektrik Dağıtım .. diye birşey kalmayacak.
şu anda apartman çatılarında su ısıtma amaçlı kullanılan paneller gibi bunlara ek olarak Elektrik üreten Güneş Panelleri çatılarda yerlerini alacaklar.
Sokaklarda direkler , teller , trafolar , bunları ve diğer teçhizatı barındıran binalar olmayacak.
...
şu anda bir dairede bunların ve diğer ekipmanların kullanılması için 10bin$-20bin$ gibi bir maliyeti varmış.
Gelecek senelerde teknolojinin gelişmesi ile beraber bu maliyetler çok aşağı inecek ve verimleri de artacaktır (m^2 başına güç üretimi).
Enerji Bakanı da bir kaç ay önce 500 küsur KW\'a kadar (herhalde bir siteyi beslemek amaçlı) bunlarla elektrik üretmenin yasal olduğunu , fazlasının da üretim amaçlı olduğunu söyledi.
...
şu anda bir evin acil ihtiyaçları için benim 1KW gibi bir öngörüm var.Bunda Buzdolabı , Ev içi Ampuller , TV , Receiver ve küçük alıcılar var (şu anlık).
...
Bu nedenle düşük çaplı konunun ucundan tutmak lazım.Belki ilk etapta dairemizin veya oturduğumuz yerin aydınlatmasından başlamak lazım.
(Aydınlatma da önümüzdeki zamanlarda düşük akım çeken LED\'lerle yapılacak).


Flatron

Merhaba
\"şarj edilebilir olan piller ve Aküler Amper/Saat kapasitelerinin en fazla %20\'si ile en az da %5\'i ile şarj edilirler.\" demişsiniz ancak DIGITAL POVER marka 2700 mAh (1,2 V AA Ni Mh) olan bir pilin üzerinde:
Standard Charge :15 hrs at 270 mA
Fast Charge       :  5 hrs at 810 mA
yazıyor(yani standart şarj 270 mA ile 15 saat,Hızlı şarj 810 mA ile 5 saat)
270 mA ve 810 mA değerleri ise 2700 mAh lik pil değerinin % 10 ile % 30 u oluyor ve sizin yukarıdaki cümlenize tezat oluyor.Acaba bu yeni piller için geçerli değilmi yada benim bilmediğim başka bir sebepmi var.
Saygılar



basriacar

Doğru söylüyorsunuz,geleceğin akıllı avlerinde tamamiyle güneş enerjisi hakim olacak.İnanın ben bile evin çoğu yerine bozulan tasarruflu lambaları sökerek 220 AC ile çalışabilecek şekilde dizayn etmiş olduğum ledler grubundan oluşturduğum lambaları kullanıyorum ve çok da memnunum.Kısacası hem az çekiyor hemde ışığı bize yetiyor.çok gerekli olduğu zamanlar diğer lambaları kullanıyorum.Bu arada bendeki 250 wattlık 220 volta çeviren bir inverteri buzdaolabında kullanabilirmiyim diye araştırıyorum.geçende bir buzdolapçıya gittim ve bazı sorular sordum.Bende eski tip tek kapılı bir buzdolabı vardı.Motorunu da yeni değiştirmiştim.saatte 73 calori harcıyormuş.1 watt yaklaşık 861 calori olduğuna göre konuya bayağı ümitli bakmaya başladım.şu panellerimi inşallah bir tamamladığımda düşüncelerimi de gerçekleştirmiş olacağım.Bu arada tasarruflu lambayı 7.2 voltla çalıştırdığım bir proje vardı.onuda Pimaş bir borunun içine monte ederek aynı zamanda şebekedende şarj olup akülerinin dolumu bittikden sonra da otomatik olarak şarjını kesecek şekilde montajını tamamladım ve dış kısmını da aliminyum folyo ile süsleyerek hoş bir görüntü vermesini sağladım.şu haliyle içindeki 7.2 volt,2 Amperlik radyo kontrolunda kullanmış olduğum nikel kadminyum bataryalarla tam 2 saat boyunca odayı orjinal halindeki gibi aydınlatabiliyor.

ACARKAPTAN

roleci

Alıntı yapılan: Flatron - 03 Şubat 2009, 10:56:28Merhaba
\"şarj edilebilir olan piller ve Aküler Amper/Saat kapasitelerinin en fazla %20\'si ile en az da %5\'i ile şarj edilirler.\" demişsiniz ancak DIGITAL POVER marka 2700 mAh (1,2 V AA Ni Mh) olan bir pilin üzerinde:
Standard Charge :15 hrs at 270 mA
Fast Charge       :  5 hrs at 810 mA
yazıyor(yani standart şarj 270 mA ile 15 saat,Hızlı şarj 810 mA ile 5 saat)
270 mA ve 810 mA değerleri ise 2700 mAh lik pil değerinin % 10 ile % 30 u oluyor ve sizin yukarıdaki cümlenize tezat oluyor.Acaba bu yeni piller için geçerli değilmi yada benim bilmediğim başka bir sebepmi var.
Saygılar




Teorik olarak da Akü veya pili A/h kapasitesinin Akımı ile de 1 saat içinde şarj edebiliriz.
Mesela 7A/h\'lik aküyü 1 saat boyunca 7A vererek de şarj edebiliriz.
Ama ne olur ...?!


Flatron

Aslında,uygun şartlar altında bişey olmaz ,hatta bu süre bazı şarz olabilen piller için \"Hızlı şarj\" modunda yarım  saat de dahi şarj olabilir.Eğer bu konulara ait araştırma yaparsanız, sizde beni doğrulayan örnekleri görebilirsiniz.


roleci

Alıntı yapılan: roleci - 03 Şubat 2009, 12:09:34
Alıntı yapılan: Flatron - 03 Şubat 2009, 10:56:28Merhaba
\"şarj edilebilir olan piller ve Aküler Amper/Saat kapasitelerinin en fazla %20\'si ile en az da %5\'i ile şarj edilirler.\" demişsiniz ancak DIGITAL POVER marka 2700 mAh (1,2 V AA Ni Mh) olan bir pilin üzerinde:
Standard Charge :15 hrs at 270 mA
Fast Charge       :  5 hrs at 810 mA
yazıyor(yani standart şarj 270 mA ile 15 saat,Hızlı şarj 810 mA ile 5 saat)
270 mA ve 810 mA değerleri ise 2700 mAh lik pil değerinin % 10 ile % 30 u oluyor ve sizin yukarıdaki cümlenize tezat oluyor.Acaba bu yeni piller için geçerli değilmi yada benim bilmediğim başka bir sebepmi var.
Saygılar




Teorik olarak da Akü veya pili A/h kapasitesinin Akımı ile de 1 saat içinde şarj edebiliriz.
Mesela 7A/h\'lik aküyü 1 saat boyunca 7A vererek de şarj edebiliriz.
Ama ne olur ...?!



Ömrünü yer.

roleci

Alıntı yapılan: Flatron - 03 Şubat 2009, 17:55:22Aslında,uygun şartlar altında bişey olmaz ,hatta bu süre bazı şarz olabilen piller için \"Hızlı şarj\" modunda yarım  saat de dahi şarj olabilir.Eğer bu konulara ait araştırma yaparsanız, sizde beni doğrulayan örnekleri görebilirsiniz.



Uygun şartlar nelerdir mesela..
...
...
...
Haberlerde dinliyoruz.\"Cep telefonu vatandaşın elinde -kulağında patladı\" diye.
Bunun sebebi nedir acaba..
Piyasada milyonculardan satın alınan \"Akım Koruması ve gerilim stabilitesi olmayan\" şarj Cihazlarıdır.
Gerilim stabil olmayınca \"bir kaç 100mV\'luk artış dahi\" batarya tarafından yüksek akım çekilmesine sebep oluyor.Batarya ısınıp patlıyor.
Burada Akım korumasının ve akımın batarya üzerinde ne gibi etkileri olduğunu bize gösteriyor.
Yukarıdaki mesajımda \"Teorik olarak\" ibaresi kullandım.
Elinizdeki pile Dijital Ampermetre üzerinden 2700mA çekmesini sağlayacak bir gerilim uygulayın.5dk içerisinde pilden sesler geldiğini duyacaksınız.Elinizi değdiğinizde de aşırı ısındığını hissedeceksiniz. Bu şekilde şarja devam ederseniz de artık patlama kaçınılmazdır.

basriacar

Evet,Arkadaşlar,pilin ömrünü yer,normal şartlarda daha uzun sürede kullanacağın bir bataryayı daha kısa sürede kullanırsınız.Ya da olayı şöyle açayım;Elektroliz olayını aşağı yukarı hepimiz biliyoruzdur.Kimyasal bir akışkan ya da bir jell içersinde iki elektroda akım verdiğimizde elektrodlar arasında bir elektron akışı başlar.Örneğin asitli bir aküyü ele aldığımızda kutupların birisinde kurşun diğerinde ise kursun oksit bir plaka mevcuttur.Dolayısı ile bu hareket esnasında oksit plaka diğer plakaya taşınmya başlar ve taşınma da bitince  akü şarjını tamamlamış demektir.şimdi gelelim pillere,hızli şarj esnasında verilen güçlü akım bu kontak noktalarında elektriğin akışını azaltan kristalleşmelere neden olacak ve kimyasal bir deformasyon yaratarak,bu sürecin sonunda pilleri kullanılamaz duruma getirecektir.
Özellikle günümüzde yeni teknolojinin getirdiği bir çok ürün piyasaya çıkmış olup bunları sağlıklı kullanabilmek içinde özelliklerini iyice araştırmak gerekir.Ama öncelikle hangi teknoloji olursa olsun pilleriniz bitince hemen şarja takmayın veya şarjdan çıkardınızda hemen kullanmayın.Bırakın bir müddet dinlensin.Neden derseniz,pilleri kullanımda veya şarjda olduğu sürece belli bir ısınma olayına maruz kalıyor.Sıcak bir pili de şarja taktığınızda kontak noktalarında aşırı akıma maruz kalmış gibi etki gösteriyor ve pilin ömründen yiyebiliyorsunuz.Soğumasını bekleyin.
Ayrıca,Nikel kadminyum piller,belli bir voltaj limitine inmeden sakın şarja koymayın.Bu pillerde Hafıza yapma özelliği olduğundan sorunlar yaşayabilirsiniz.Lityum iyon pillere gelince Nikel kadminyum gibi hafıza yapma derdi yok ama bu pillerde üzerinde belirtilen voltajın altına inmeyin,şayet böyle bir hataya düşerseniz o pili bir daha kazanma şansınız yok.Bir de bu piller jell tipi olduğundan aşırı şarjda kaldığında ısı etkisi ile içindeki jellin kuruması sonucu maalesef pilleri atmak zorunda kalıyorsunuz.
şimdi gelelim en tehikeli pile;lityum polimer piller.Ya da teknoloji harikası bu piller teknolojisi farklı olduğundan küçük bir boyutta güçlü akım verebilen bir pil.Küçük ve hafif oluşu nedeniyle de çoğu yerde kullanım alanı bulmaktadır.Örneğin cep telefonlarımızdaki piller....
Buraya kadar herşey çok güzel ama içindeki elektroliz olarak görev yapan yanıcı bir gaz nedeniyle  aşırı bir akıma maruz kaldığında,ya da şarj olması esnasında dolduğunda otomatik olarak şarj kesilmez veya şarjdan alıınmazsa önce ısınarak şişiyor ve ardından bir bomba gibi patlayarak bulunduğu yerin yanmasına ve yaralanmalara ,ölümlere neden olabiliyor.
ACARKAPTAN

Flatron

Roleci
Aşağıdaki linke bakın bakalım nasıl şarz oluyormuş.Ha bu arada o site çinlilerin bir sitesi değil ingilteredeki meşhur bir firmanın sitesi
http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=105064&ForceUpdate=Y


Flatron

Roleci
Son mesajınızda bir bakıma arkadaşlara bir tartışmanın nasıl yapılması gerektiğini de göstermiş oldunuz bundan dolayı sizitebrik ediyorum.
Aslında önemli olan bildiğimizi \"Ben böyle biliyorum acaba böyle  değilmi\" diye sormak yada izah etmek önemli, yoksa hata yapmak herkez başına gelebilir.Ancak bu o hata yapan kişiye olan saygımızı \"onun hataya karşı tutumuna göre\" yoketmez.Tahtada bir integrali çözen bir profesör bir üst satırda bir hata yapsa ama 20 sn sonra \"hıı şurda hata yapmışız orayı düzeltelim\" dese öğrenciler buna gülmezler.Ama o hataya rağmen sonucu doğru buluyorsa anfideki sivri öğrencilerden 2-3 tanesi \"Hocam yalnız yukarıdaki satırdan o sonuca nasıl geldiniz\" diye soracak ve en azından 2-3 öğrenci o hoca için \"Bu nasıl prof olmuş \" diyecektir.

Bu arada pillerin şarz süresinde  sorun olan %10 değildi ama neyse olsun  ;D
Selamlar

roleci


Flatron

Hızlı şarj sırasında şarj edilen pilin voltajı ,ısısı termistörden gelen değerlere göre kontrol edilir ve gereken durumlarda fan ile soğutulur pilin ısınmasının önüne geçilir.

Boşalmış olan bir NİCd yada Mh pil mAH değerinin -ki bu C değeri diye geçer- (akım kapasitesi olarak bilinmektedir )onda biri kadar bir akımla ortalama 14 saatde doldurulur. Ancak pilden alınan feedback lerle bu süre çok daha kısa sürede şarj edilebilir bu süre içerisinde, pil 1C değeri kadar (yani örneğin 1200 mAh lik bir pil ise o değerde akım çekilir)
Aşağıda -yada yukarıda-eklenmiş bir resim var (Forumlarda çok yazı yazmışlığım yoktur bilmiyorum)
Resimde Panasonic firmasının NiCd Pilleri Elkitabı dır.O sayfada aşağıda ki mavi çerçevede en sağdaki ve onun hemen solundaki tabloda  0,5 to 1 C mA yazmaktadır mavi çerçevenin en solunda \"Charge Current \"(yani şarj akımı) yazmaktadır.Bunun anlamı pilin C değeri neyse o değerin yarısı yada tam o değerle 1 yada 2 saat de şarz olur demektir.Bu akımlara ait sürelerde bu mavi çerçevenin üstündeki kırmızı çerçevede \"Charge Time\"(şarz süresi ) olarak gösterilmektedir.
Özet:
NiCd ve Mh piller mAh değerinin 1/10 u kadar bir akımla yani % 10 u  ile şarj olabilirler bu akım eğer şarj işlemini kontrol eden marifetli bir devreniz var ise % 100 değerine kadar çıkabilir.

[/URL][/img]



roleci

Bu konuda öncelikle Akülerle ilgilenelim.Akülere ait neler varsa onları araştıralım.(C5 konusu önemli).
Piller konusunu başka bir başlıkta yazalım isterseniz.
...
Önce anahtar kelimeleri google\'a (veya neyi kullanıyorsak) girip dünyada bu iş nasıl yapılıyor onu araştırmak , bilgi ve dokümanları toplamak lazım.
Daha sonra bir değerlendirme yapalım.
Gün geçtikçe yeni eklemek istediğimiz link olursa , ilk mesajımızı editleyerek bu yeni linki eklersek , bunlar topluca bir yerde olur.Daha sonra da yetkilimiz bunları 1 başlık altında kolayca toplayabilir.

-----

http://www.solarelectricsupply.com/
http://www.lvtsun.com/p3_1.html
http://www.energy4green.com/?hop=bicchione (İlk Youtube videosunu izleyiniz).
http://www.secbattery.com/sec_industrial_battery_company/1,1,312.html (Bataryalar)
http://www.b5-solar.de/site_45__1.html?gclid=CJPs5-epw5gCFQ0vQgodD3oz4Q (Ana sayfaya da bkz).
http://www.solarnavigator.net/solar_panels.htm
http://www.solarpowerindustries.com/solar-power-technologies.html (bkz.Ana Sayfa).
http://www.solarhome.org/solarinverters.html
http://www.answers.com/topic/solar-cell
http://www2.electronicproducts.com/Power_electronics_for_solar_power_inverter_systems-article-fapoInf-mar2008-html.aspx


----
http://solardat.uoregon.edu/download/Lessons/PVLessonPlan2SolarElectricArrays.pdf  dosyasının sonunda verilen linklerden işe yarar olanları , bunlardan birisi :
Ana sayfası dahil hiç bir noktasının kaçırılmaması gereken bir link ;
http://photovoltaics.sandia.gov/docs/Design_and_Installation_of_PV_Systems.htm
Aynı dosyadaki diğer yararlı uygulama örneği Linki ;
http://www.ascensiontech.com/RTD/ashlandrtd.html
----
Bir sitenin Arama Motorundan \"Solar\" kelimesini yazınca karşımıza çıkan Uygulama Dosyaları (pdf) ;
http://www.waset.org/usci.html?cx=005989214268728334098%3Aw90ui-0_fr0&cof=FORID%3A11&ie=UTF-8&q=solar#1235
----

Güzel bilgi ve şemaların yer aldığı Türkçe bir kaynak (Hayret!).
http://www.elektropazar.com/inverterler.htm Bunun içerisinde yer alan \"Güneş İzleyici Mekanik TASARIMI ve Devrelerin\" yer aldığı bir link ;
http://www.redrok.com/actuator.htm
Ayrıca atıfta bulunulan bir link ;
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=5&soru_id=2223 Bu linkte aşağılarda yer alan bir site adresi ;
http://energy.sourceguides.com/businesses/byP/solar/pvCmfg/pvCmfg.shtml

----
Turkish Solar Energy Organizations ; http://www.solarbuzz.com/CompanyListings/Turkey.htm
Dünyada  \"           \"                  \"              ; http://www.solarbuzz.com/Solarindex/BatteryManufacturers.htm
----


Malzeme Satış ;
http://www.4lots.com/solarpanelsover100watts.aspx



Not: Helal olsun bu gavurlara.Bu noktada gevv\'e Türkçe paylaşımlarından dolayı sonsuz teşekkürler.
Edit:Yeni link ekleme ,

basriacar

Regülatörümü tamamladım..bu arada Regülatöre  kullanışlı olması açısından pek çok özellik ekledim.
1-Kapalı ve yağmurlu havalarda Bataryaları şarj yapabilmek için extra 220 v bağlantılı içten aparat.
2-Yedek 2 adet akü devreye girebildiği gibi gerekirse ana bir giriştende şarj bitimi başka bir akü ilede paralel bağlantı sağlandığı gibi  başka bir cihaz içinde çıkış beslemesi alınabiliyor.(Tabi, Analog olarak)
3-Extra rüzgar generatörü için bir adet AC girişi.
4-Üzerinde 12 konumlu bir komitatör olup gerekirse panelden direkt olarak çıkış almasını sağlayan panele paralel bağlantılı olan çıkıştan bir cep telefonu şarj yapılabiliyor.
5-2 nolu komitatör kademesinde giren panel voltajı ikiye katlandığı için,12 voltluk akülerle de hem şarj hemde üretilen elektrik ile 12 voltluk bir sistem kurma imkanı var.
6-Ayrıca iki adet DC giriş portu.(herhengibir DC kaynak ile de dışardan besleme imkanı) vs....
7-şarj sistemi Aküler dolduuğunda otomatik olarak kesip,boşalmasına müteakip otomatik şarjı başlatıyor.İstenirse değişik voltajlar içinde şarj çıkışı ekleme imkanı var.
Bu arada Elimde 12voltu 220 volta çeviren bir inverterim var ama ben Aydınlatma konusunda daha farklı bir uygulama yaptım.220 volt ile çalışan 11 wattlık tasarruflu lambaları alıp içini açıp daha önceden yapmış olduğum 6 volt ile çalışan devreleri yerleştirerek (220 volttaki performansından hiç farkı yok) Aydınlatma yoluna gittim.Her bir tasarruflu lamba saatte 1 Amper civarında güç çekiyor.ki,8 Amperlik 6 volt batarya ile sekiz saat civarında bedava bir aydınlatma sağlıyorum.




ACARKAPTAN

Elektrik220

S.a arkadaşlar elinde DC motor bağlantı şeması olan varsa bana msn den gönderebilirmi???
young_captain

özkanözkaya

Alıntı yapılan: Elektrik220 - 29 Mart 2009, 18:20:29S.a arkadaşlar elinde DC motor bağlantı şeması olan varsa bana msn den gönderebilirmi???

Arkadaşım millieğitimin megep sitesi var oradan elektrik ve elektronik bölümüne gir step motorlar hakkında genel bir bilgi veriliyor.

stk4221

beyler pil akü derken aklıma bir soru geldi sorayım dedim  bendeki 800mA pil rc oyuncaga taktıgım zaman  15 dk sonra baya ısınıyo acaba araç fazla amper çektiginden kaynaklanabilirmi benim düşüncem bu

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Kemal88

Evet olabilir fazla akım çektiğinden ve pilin iç direncinden dolayı ısınıyodur. Aynı pillerden paralel bağlamak çözüm olabilir sanırım.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

stk4221

evet ölcüm yaptım 1,200 mil amper gibi birşey çekiyor bu çinliler yokmu herşeyden çalıyor ya  esktra pil alıcam 40 tl araç 60 tl
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

emre299

Alıntı yapılan: basriacar - 29 Ocak 2009, 22:49:29




merhaba hocam, mekanık kısımlarının daha detaylı bırkac resmını paylasabılır mısınız? (2 eksenlı yapmayı dusunuyorum da tam kuramadım kafamda)

actros_5457

Bu sistem kararlı çalışan bi devreye sahip, ancak kör noktaları var.
Örneğin akşam güneşinde yönü o şekilde kalacağından sabah güneşine dönmesi için kararsızlık oluşacak ve dönmeyi başarsa dahi uzun bi süre sabah güneşini alamayacktır.
Mantık devreleri veya yazılım devreleri ile kararlı hale getirilmelidir.
 İyi çalışmalar

özkanözkaya

#35
Güzel bir devre yapan , deneyen arkadaşa teşekkür ediyorum küçük sistemler için birebir.Ama büyük sistemlerde şöyle bir problem oluyor arkadaşlar.Sistemi yaparken panelllerin arkası çok rüzgar aldığından ac motora dinamik frenleme yapılması gerekiyor ( Bu sargılarına dc akım uygulanmalı ) Ya da redüktörlü motor kullanmak gerekiyor.Bunun sonucu oıarak fazla enerji tüketimi açığa çıkıyor üretilen enerjinin bir kısmını buna harcamak zorunda kalıyoruz.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın