IR alıcı-Verici (Bariyer) ve Sayıcı

Başlatan Yusuf usta, 06 Şubat 2014, 11:04:47

Yusuf usta

Bu başlıkta Karşılıklı yerleştirildiğinde, aradan geçen cisimleri algılayan ve arada engel varsa röleyi bırakan bir alıcı-verici devresi yapacağız. Bir sonraki iletide de buna ek olarak tasarlanmış sayıcı devresi dosyaları bulunuyor.


sayıcı ile bitiştirilen devrede trafoyu iptal edip devrenin alanını küçülttük. röle çıkışına da bir sayıcı koyup 0-99 arası ileri veya geri sayma işlemi gerçekleştirdik. bu sayıcı devresini 16F628 ile yaptık ve kodlarını da ek dosyada size sunuyoruz.

aynı zamanda vericiye buton koyarsak, butona basılı tuttuğumuz sürece çalışan ve butonu bıraktığımızda çalışmayı durduran bir devre olarak da kullanılabilir.

ek dosyada ayrıntılı açıklama dökümanı, ares baskı devre çizimi, datasheet vs bulunmaktadır.




Alıcı devresinde ise Vout ucundan verici diyottan ışık gelince bir gerilim akar. Bu gerilimi bir transistör sürmekte kullanırsak olur. Fakat bu tek transistör bizim için yeterli değildir. Çünkü bir röleyi kontrol etmek için daha fazla akım gerekir. BC 547 npn transistör ilavesi ile şemada görüldüğü gibi röleyi sürüyoruz. Peki röle ayağındaki diyot ne işe yarıyor? Rölenin bildiğimiz gibi üzerine verilen akım kesildiğinde içindeki bobinde oluşan indüksiyon nedeni ile yüksek bir ters akım oluşur. Bu ters akım ise geriye giderek transistörümüze zarar verebilir. Doğal olarak bu bağladığımız diyot ters akımı üzerinde kısa devre ederek yok edecek ve devreyi koruyacaktır.






Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

ApoAtes

Elinize, emeğinize sağlık Yusuf usta\'m. Aradığım bir devre idi :)




Yusuf usta

#2
eyvallah kardeş.

Alıcı devredeki trafoyu iptal edip, devreyi pille besleyebilirsiniz. alıcı ve verici 9 volt pille çalışabiliyor.

Şimdi bu mesajın ekindeki dosyalara bakarsanız, bu alıcı vericinin daha basitleştirilmiş ve alanı küçültülmüş olarak yapılanını göreceksiniz. buna ek olarak 0-99 ileri geri sayıcı devresi de yazılım ve pcb çizimleri ile bu dosyaların içinde.

bir engel algılandıkça mesela bir kapıdan geçenleri ya da örneğin otoparka giren araçları ileri ya da geri sayabilirsiniz. her çıkan araba bir artırıp, her içeri giren araba da bir eksiltecek şekil yaparak, o an içeride kaç araba var onu da sayabilirsiniz.



Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

metsemm

#3
Hocam öncelikle merhaba ben bu devreyi kullanacağım ama sayıcı ile ır alıcı vericiyi nasıl birbirine bağlayacağım onu anlayamadım yardımcı olursanız çok sevinirim  :)
Edit: Hocam birde dosya içerisinde bulunan world belgeleri açılamıyor onları gönderebilir misiniz ?

Yusuf usta

Alıntı yapılan: metsemm - 28 Kasım 2015, 01:44:22Hocam öncelikle merhaba ben bu devreyi kullanacağım ama sayıcı ile ır alıcı vericiyi nasıl birbirine bağlayacağım onu anlayamadım yardımcı olursanız çok sevinirim  :)
Edit: Hocam birde dosya içerisinde bulunan world belgeleri açılamıyor onları gönderebilir misiniz ?

word dosyaları indirip açtım sorun göremedim. bilgisayarınızdaki office programını kontrol edin  ya da yoksa kurun.

sayıcı devresindeki sayma butonunu alıcı devresindeki röle ayağına bağlıyorsunuz. buton yerine röle basıyor bu kadar basit.
yine de takıldığınız yer olursa yazın lütfen.
kolay gelsin.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

metsemm

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 29 Kasım 2015, 01:42:20word dosyaları indirip açtım sorun göremedim. bilgisayarınızdaki office programını kontrol edin  ya da yoksa kurun.

sayıcı devresindeki sayma butonunu alıcı devresindeki röle ayağına bağlıyorsunuz. buton yerine röle basıyor bu kadar basit.
yine de takıldığınız yer olursa yazın lütfen.
kolay gelsin.

Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim hocam. Takıldığım yer umarım olmaz hocam ama olursa sorarım. Her şey için teşekkürler hocam.  :)

Yusuf usta

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

metsemm

Hocam kusura bakmayın yine rahatsız ediyorum ama klasörde sadece hex dosyası var benim kodlara ihtiyacım var ve sayıcı 10 olduğunda kırmızı 9 ve altı olduğunda ise yeşil renkte yanması gereken 2 ledim var bunları nasıl yapabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim  :)

Yusuf usta

#8
Alıntı yapılan: metsemm - 10 Aralık 2015, 21:54:46Hocam kusura bakmayın yine rahatsız ediyorum ama klasörde sadece hex dosyası var benim kodlara ihtiyacım var ve sayıcı 10 olduğunda kırmızı 9 ve altı olduğunda ise yeşil renkte yanması gereken 2 ledim var bunları nasıl yapabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim  :)

değerli kardeşim,
ayrı renkte ledler için yazılıma müdahale etmelisin. yazılım konusunda sana yardımcı olamam. biraz uğraş çaba göster, yapamazsan elde ettiğin kodları burada paylaşıp nerede hata yaptığını sor. yazılım bilgisi olan bir arkadaş sana yardımcı olsun. ama hiçbir şey yapmaz da tüm yükü birine yüklemek istersen, yoğunluktan sıyrılıp buna vakit ayırmak zor gelebilir insanlara.

kodlar dosya içinde var. jalv2_kod klasöründeler. bu konu içerisinde indirilebilir dosyaların hepsine bakmamışsın. dosya linkini sana tekrar atıyorum, lütfen dikkatli bak.


https://elektronikprojeler.com/index.php?action=dlattach;topic=4712.0;attach=3310

ip ucu:
yazılımda  yapabileceğin en basit değişiklik şudur:

rakamları
00
01
02
şeklinde değil de, başta sıfır olmadan 1, 2, 3, vb şekilde ekrana ver. 10 rakamı ve sonrasında mecburen onlar basamağını kullanacaksın orası ayrı.

eğer bunu başarabilirsen, onlar basamağınının katot'unu süren bc transistör ile aynı zamanda kırmızı bir led sürersin. böylece onlar basamağında görünecek ilk sayı 1 olacağından, 10 ve yukarısı bir rakamda kırmızı led yanacaktır. birler basamağından da bir yeşil led sürmelisin. onlar basamağındaki kırmızı yanınca yeşil renkli led sönmesi için şunu uygula:


bir adet bc 237, 238 gibi npn transistör daha ilave edip, birler basamağındaki transistöre gelen direnç gibi yine mikro denetleyicinin aynı portundan dirençle bu ilave ettiğin transistörü tetikle. emiter ekside kollektör yeşil ledin eksisisinde, ve ledin diğer ayağı +5v olacak şekilde bağla. burada sanki birler basamağı katotunu sürer gibi paralel bir transistör bağlayıp, bu transistörle ledimizi sürdük.

aynı işlemi onlar basamağı için de tekrarla ve bu kez kırmızı ledini bağla.
onlar basamağındaki kırmızı led yandığında diğer ledin sönmesi için yapman gereken, onlar basamağındaki kırmızı ledi yakan transistörün kollektörünü, yani kırmızı ledin eksi ucunu al getir, araya 1n4148 koyarak birler basamağındaki yeşil ledi yakan transistörün direkt olarak beyzine bağla. eksi frekansı versin ve transistör yalıtımda kalsın böylece. bu noktadaki tetikleme frekanslı olduğu için bu noktaya 1mF kondansatör koy ki, ara puls düşmelerinde yeşil ledin de yanmasın. boşluklarda kondansatörden tetiklensin.

benim için bu anlatım biraz karışık oldu diyorsan, yazılıma yapacağın müdahaleyi direkt ledleri sürecek şekilde yapman gerekiyor.

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

metsemm

#9
Öncelikle çok teşekkür ederim. Kusura bakmayın sizi de böyle rahatsız edip duruyorum ama Ir alıcı verici devresini birbirine nasıl bağlayacağımı ve bir tane areste ismi yazmayan alıcı devresinde 5 bacaklı bir eleman, değeri yazmayan bir kondansatör ve boşta bir uç var(röle ve klemensin alt tarafında bulunuyor) onları söyleyebilir misiniz ? Aşırı soru sorduğumun farkındayım kusura bakmayın.
Çok teşekkür ederim sabırla yanıt verdiğiniz için yazılımı açtım inceledim ve yazılımı değiştirmeye karar verdim. Her şey için teşekkür ederim hocam.

Yusuf usta

ares çizimin ekran görüntüsünü koyup işaretle paint ile üzerinde öyle sor sorunu. çünkü yazdıklarına göre biraz fazlaca acemisin. işaretleyerek konuya devam edelim.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

metsemm

#11
Alıntı yapılan: Yusuf usta - 11 Aralık 2015, 20:34:55ares çizimin ekran görüntüsünü koyup işaretle paint ile üzerinde öyle sor sorunu. çünkü yazdıklarına göre biraz fazlaca acemisin. işaretleyerek konuya devam edelim.
http://hizliresim.com/p8a3Gz  Hocam sanırım 5 bacaklı eleman dediğim trafo oluyor ben 9V Dc direk bağlamak istiyorum eksi ve artıları nasıl birleştireceğim ? 2.olarak bu iki devreyi birbirine nasıl bağlayacağım ?

Yusuf usta

#12
size dün link attım ve o linkte ares çizimde bu resimdeki görüntü var.

 bu görüntüsünü aktardığınız da varsa, bunu boş verin. bunu ben 220 ile çalışacak şekil tasarlamıştım. attığım linkteki devreyi yapın siz. devreler aynı zaten. sadece trafo yok bunda. ben artı voltajı elle yazdım resim üzerinde.
kolay gelsin.

birbirine bağlantı nasıl diye sorulmuştu ve cevaplamıştım diye hatırlıyorum ama yine söyleyeyim. röle kontağını buton uçlarına bağlıyorsun hepsi bu.
not: tüm devrelerin artı ve eksi uçları paralel olarak tek bir 9v pil ile beslenebilir. uzağa koyup kablo çekeceksen sayıcıyı ayrı bir pille de besleyebilirsin, hepsi bir de olur, ayrı da olur, kafana göre yap yani.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

metsemm

Hocam alıcı ile vericinin birbirine bağlantısını kastetmiştim. Sayıcı programı uyar değil mi hocam ben hocalarımdan yardım alarak led işlemlerini pic'e yaptırmayı başardım.  Birde bu devrede bulunan displayler ortak anod mu katod mudur ? Ve varsa ares dosyalarını upload edebilir misiniz ?

Yusuf usta

#14
Alıntı yapılan: metsemm - 16 Aralık 2015, 02:19:42Hocam alıcı ile vericinin birbirine bağlantısını kastetmiştim. Sayıcı programı uyar değil mi hocam ben hocalarımdan yardım alarak led işlemlerini pic'e yaptırmayı başardım.  Birde bu devrede bulunan displayler ortak anod mu katod mudur ? Ve varsa ares dosyalarını upload edebilir misiniz ?
@metsemm
alıcı ve vericinin bağlantısından kastın ne? neyini bağlamayı düşünüyorsun?
displaylerin ortak uçlarına eksi geldiğine göre? elbette katot...
ve ben ares dosyasıyükledim zaten. gizli kamera şakası yaptığını düşünüyorum şu an. kamera neredeyse el sallayalım :)

https://elektronikprojeler.com/index.php?action=dlattach;topic=4712.0;attach=3310

https://elektronikprojeler.com/index.php?action=dlattach;topic=4712.0;attach=3302
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

metsemm

Hocam sizin yüklediğiniz dosyalar 220V besleme ile olduğu için söyledim bunu size ama devreye uyarlamayı şimdi düşündüm trafoyu silip +ve- girişlerini o şekilde bağlayacağım.

Yusuf usta

#16
değerli kardeşim, ekran resmini bile aldım indirip ares dosyamın, hani trafo? şu linklerdeki dosyaları tam bir indirip baksan da ne kendin uğraşsan ne bizi yorsan?



Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

metsemm


Yusuf usta

Alıntı yapılan: metsemm - 18 Aralık 2015, 00:08:18Bende hala 220V besleme çıkıyor hocam
https://elektronikprojeler.com/index.php?action=dlattach;topic=4712.0;attach=3310

https://elektronikprojeler.com/index.php?action=dlattach;topic=4712.0;attach=3302
Attığınız bu iki linki de indirdim ve girmediğim dosya kalmadı.

kardeş,
son kez yazıyorum,
ne bizi uğraştır ne kendin uğraş. kafadan sallayıp emin konuşacağına keşke her dosyayı açıp baksaydın. bariyer sayıcı.rar dosyasında say.lyt dosyası var. ve ben ekran görüntüsünü alıp sana buradan aktardım. halen bana yok diyorsun. ayıp oluyor bu kadarı. üşenme, bak. kendi işin için seni ikna etmeye çalışmak benim buyaptığım. ve yoruyorsun şu anda beni.

gözden kaçırmışsın, yanılmışsın bu kadar basit. emin konuşma. insan hata yapar, gözünden kaçar. ama ısrarla baktım deme. bu kez bak ve gör. lütfen ama.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

yolcu27

Çizim sahibi yusuf usta. İlk yazıdaki alıcı devre ile trafonun iptal edildiği devre arasında farklılıklar mevcut. Mesela 4.7k yerine 5 .6 k kullanılmış . transistörler değiştirilmiş. Transistor sorun değil ama dirençlerin hangi değerleri kullanırsak daha kararlı olacaktır. Role çıkışına bir buzzer koyarak alarm yapmayı planlıyorum da.
Elimde şuan TK 19 alıcı göz var olur mu.
555 ile yaptığım bir verici var butonlu. Bunu kullanabilir miyim.
Birde elimde 6.2v zener yok şuan bunun yerine geçici olarak bir çözüm var mıdır . yoksa gidip eksik parçaları alacağım. Paylaşım için tesekkur ederim bu arada

yolcu27

Elimde 6.2v zener olmadığı için 5v role koydum zeneri koymadim ve 5.5v ile denedim alıcıyı. Kullandığım tk19 IR sensor . şimdilik bir tepki alamadım ama vericisi için 4093 yok şuan elimde TV kumandası ve 555 ile yaptığım verici ile denedim tik yok. Kendi vericisi ile deneyip sorun yasarsam buradan sorarım.

5v besleme yaptığım için zeneri kullanmadim dirençlerin değerlerini değiştirmedim. Bundan dolayı tepki vermemiş olabilir mi acaba aslında devrenin malzemeleri yokken yapmayı sevmiyorum illaki sıkıntı çıkıyor ama ne yapayım dayanamadım . olmazsa baştan aşağıya yeni plaket ve birebir malzemeleri alıp yaparım

Yusuf usta

Alıntı yapılan: yolcu27 - 08 Mart 2016, 12:36:22Çizim sahibi yusuf usta. İlk yazıdaki alıcı devre ile trafonun iptal edildiği devre arasında farklılıklar mevcut. Mesela 4.7k yerine 5 .6 k kullanılmış . transistörler değiştirilmiş. Transistor sorun değil ama dirençlerin hangi değerleri kullanırsak daha kararlı olacaktır. Role çıkışına bir buzzer koyarak alarm yapmayı planlıyorum da.
Elimde şuan TK 19 alıcı göz var olur mu.
555 ile yaptığım bir verici var butonlu. Bunu kullanabilir miyim.
Birde elimde 6.2v zener yok şuan bunun yerine geçici olarak bir çözüm var mıdır . yoksa gidip eksik parçaları alacağım. Paylaşım için teşekkür ederim bu arada
dirençler hangileri diye şu an bakamıyorum fakat devre az çok aklımda. her iki değerden hangisi varsa kullanabilirsin fark etmez. o kadar hassas değil bu devre. her ikisinde de sorun çıkmaz ve çalışır.

tk 19 kullanmalısın zaten. 38KHZ desteklemesi gerekiyor. 555 ile yaptığın verici kaç KHz çıkarıyor bilemiyorum. Fakat büyük ihtimalle o da uyar. her hangi bir tv, uydu cihazı, dvd vs kumandası ile bu devreyi test edebilirsin.

zener sabit bir voltaj sağlamak için orada kullanılmış. hiç kullanmazsan da devre çalışır. ama kullanman gerekir. zamanım olsa nedenlerini de yazarım fakat zamanım şu an kısıtlı.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

yolcu27

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 08 Mart 2016, 21:58:38dirençler hangileri diye şu an bakamıyorum fakat devre az çok aklımda. her iki değerden hangisi varsa kullanabilirsin fark etmez. o kadar hassas değil bu devre. her ikisinde de sorun çıkmaz ve çalışır.

tk 19 kullanmalısın zaten. 38KHZ desteklemesi gerekiyor. 555 ile yaptığın verici kaç KHz çıkarıyor bilemiyorum. Fakat büyük ihtimalle o da uyar. her hangi bir tv, uydu cihazı, dvd vs kumandası ile bu devreyi test edebilirsin.

zener sabit bir voltaj sağlamak için orada kullanılmış. hiç kullanmazsan da devre çalışır. ama kullanman gerekir. zamanım olsa nedenlerini de yazarım fakat zamanım şu an kısıtlı.


Hocam zener kullaayinca 6v ile mi besleyeyim yoksa yine 12v ile mi beslemeliyim
 Ben zenerin regule için konulduğu nü düşünerek 5.5v ile deneme yaptım da başarılı olamad açıkçası. Verici olarak TV kumandası deneyeyim. Dediğim gibi elimde malzemesi yok şuan. Eldeki malzemeler ile yaptım fazla inceleme vaktim olmadı. 


Bir sorum olacak bu tk19 i başka bir devrede denerken ters bglamis olabilirim zarar gormus olabilir mi

Yusuf usta

Alıntı yapılan: yolcu27 - 08 Mart 2016, 22:37:09Hocam zener kullaayinca 6v ile mi besleyeyim yoksa yine 12v ile mi beslemeliyim
 Ben zenerin regule için konulduğu nü düşünerek 5.5v ile deneme yaptım da başarılı olamad açıkçası. Verici olarak TV kumandası deneyeyim. Dediğim gibi elimde malzemesi yok şuan. Eldeki malzemeler ile yaptım fazla inceleme vaktim olmadı. 


Bir sorum olacak bu tk19 i başka bir devrede denerken ters bglamis olabilirim zarar gormus olabilir mi

zener elbette ki voltajı sabit tutmak ve sınırlamak amacıyla konulmuş. Fakat bir dirençle akım gücüne müdahale edildikten sonra zener konulmuş. dolayısıyla voltajı düşürmen, hele de 5.5V yapman yanlış. devreye yine 9 ya da 12 volt vermelisin. arada direnç var. zeneri koymayacaksan ve 5.5V vereceksen aradaki direnci çıkarmalısın. röleni de dolayısı ile 5 volt yapmalısın. en başta röle çekmez zaten.

tk19 ters voltaj ile bozulur mu, bozulur... test etmek için voltaj verip, bir tv kumandasını ona doğru tutup bas tuşuna.  data ayağı ile artı ucu arasında değişme oluyorsa sağlamdır.

tk 19 ile başka hiçbir eleman kullanmadan led lamba yaktığımı hatırlıyorum ben. ama test amaçlı, bir değişim görmek anlamında.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

yolcu27

Denedim 12v vererek. Tk10 da yaklaşık 6v bulunuyor. Çıkışı ile artısini ölçümde normalde sıfır. Kumanda ile tuşa basınca 0.6v civarı gosteriyor. Bu cok az geldi bana bir yanlış var sanırım akşam yeniden kontrol edeceğim

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın