Hoparlore Gelen Akim/Voltaj degeri ile 220v calisan lambayi yakmak

Başlatan thethief1, 01 Şubat 2014, 12:07:54

thethief1

Sevgili Dostlar,

Sahsi bir ihtiyactan dogan proje olarak;

İki katli evimin ust katinda kapi zilini duyamamaktan kaynaklanan bir calisma icerisindeyim.

Alt kattaki Audio marka diafon sistemindeki hoparlore paralel bagladigim kabloyu evin telefon hatti tesisatindan yuruterek ust kattaki odaya ulastirmayi basardim.

Kucuk bir hoparlor de bagladim. Su anda zile basildigi anda hem normal asagidaki zil hem de odaya cektigim kablo ucunfaki kucuk hoparlorden ses gayet yuksek bir sekilde duyulmakta.

Ancak bu oda bir muzik studyosu  olarak kullanildigi icin sesli uyari yerine gorsel bir uyari kullanmaliyim.

Sorum su; bu gelen kucuk elektrik degerini 220V ile calisan ve uzerinde on/off switch i bulunan bir lambaya nasil baglayabilirim?

Akim/Volt degerini olcmedim ama voltmetrem var zile basinca gelen degeri olcup onu da yazabilirim.

Simdiden tesekkur ederim.

stk4221

dostum basit olarak istenirse zilden gelen degeri oku ona göre bir role temin et bu role ile 220v \'u kumanda et . bu sekilde ister siren ister projektör bagla   ;)
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

serkan_48

zilden gelen ses sinyali ile röle çektirmek malesef direkt bağlama ile mümkün değil.

Burada ses sinyalini algılayacak bir devre yada zil sistemini değiştirmeniz gerekiyor.

thethief1

Ben de röle kullanmayi dusundum ancak hic bir fikrim yok bu konuda.

Bu arada Role baglanamaz demissiniz, nedenini aciklayabilir misiniz?

Zil sistemini malesef ki degistirme sansim yok.

Tek ihtiyacim gelen akim ile tetiklenen bir role ile lambanin switchine hukmedebilmek?

Bu arada lambanin switch i manuel on/off oldugu icin akim geldigi anda role anahtari acarsa saha sonra istedigim bir sure kafar yanip tekrar off konuma gecmesi icin; \"Zaman rolesi\" kullanmak durumundayim sanirim? arastirmalarimdan boyle bir sonuc cikardim ama dogru mudur emin olamadim.

Dogru mudur?

Mr_YAMYAM

Zil tesisatlarındaki gerilim AC 9-12V tur. Akım olarak ise düşüktür.
Tek yapılması gereken şey,
Hoparlöre bağlanarak diğer odaya çekilmiş olan iki adet telin, zil tarafındaki (hoparlöre bağlanan) uçlarını, her zilde bulunan bir doğrultmaç yani diyodun çıkışından alarak, veyahut bir köprü diyot ilevesi ile doğrultarak, diğer odaya 9-12V civarı DC gerilim gönderebiiriz.
Elde edilen bu gerilimle,
Bir küçük elektronik devre çalıştırılabilir.
Bir küçük RÖLE işletilebilir.
Bir ya da birkaç led aktif hale getirilebilir.
Bu sayede zil butonuna basıldığında zile gönderilen 12V gerilim odaya da gönderilmiş olacaktır.
Biz elde edilen bu 12V DC gerilimi istediğimiz şekilde kullanabiliriz.

Yusuf usta

bir optokuplör kullanarak minicik bir devre ile bu işi çözersiniz. eğer elektronik olarak oluşturmak istersen bu devreyi yapılacak şey 4 ayaklı bir optokuplörün led girişine artı eksi gözetmeden zil hoparlörü kablolarını bağlayın.  çıkışına ise bir adet bc548 ile sürülmüş röle takın. röle üzerinden ampül yakabilirsiniz. transistör röleyi şöyle sürecek:

emiter şasede, kollektör  rölenin bir ucunda, rölenin diğer ucu beslemenin artısında. (besleme kaç voltsa röle de o volt kullanılır, 24volta kadar röle bağlanabilir). rölenin ters indükleme koruması olan 1n4007 diyotu paralel olarak röleye bağlamayı da ihmal etmeyin.

transistörün boşta kalan beyz ucu optokuplörün foto alıcı tarafındaki ayağın birine takılır. diğer ucu da besleme artısına verilir. buradan zil gelince düşecek olan omajın, transistörü sürmesi ve boştayken röle çekmelerine engel olmak için tr beyzinden şaseye de bir 22k direnç pull down için atmakla işi bitirirsiniz.

ben opto kuplörden ne anlarım aga, şöle basit malzemeler öner derseniz, bir ledi hoparlöre paralel bağlayın, zil çalınca yansın yeter. bir ldr ile bu ledi karşılıklı bantlayın, dışarıdan ışık alamasın. al sana optokuplör...
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

thethief1

Sayın Yusuf Usta ve Mr_Yamyam,

Detayli aciklama ve anlatimlariniz icin cok tesekkur ederim. Ancak elektronik devre konusunda hobi baslangic seviyesinin bile altinda bir bilgi duzeyine sahibim. Bu nedenle anlattiginiz devreleri kendim olusturmaya yetkin olmadigimi dusunuyorum.

Ozelden irtibata gecerek, devreyi olusturmak icin profesyonel manada (ucrete mukabil) desteginizi almak isterim.

220 v a dogrudan fis ile takilarak calisan bir lamba calistirilmasi soz konusu.

Ek olarak devrede, zaman rolesi kullanilarak sirenin, hoparlordeki zil melodisinin calma suresinden daha fazla donmesini de istemekteyim.

Ornegin; zil melodisi 5 saniye caliyorsa ben, sistem tetiklendigi andan itibaren 15 saniye boyunca bu sirenin calismaya devam etmesini planlamaktayim.

İlginiz ve zamaniniz icin cok tesekkur ederim.

Mr_YAMYAM

Bu tür işler için ücret talep etmemekteyim.
Amacım bilgi paylaşımı olup bir arkadaşımıza yardımcı olabilmektir. Ama aynı şehirde isek bir çayınızı içmek karşılığında yardımcı olabilirim.
Devrede, zaman uzatma kullanımı, harici bir elektronik devre gerektirmektedir. Bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Ancak benim bahsetmiş olduğum yöntem ile sen bile rahatlıkla yapabilirsin. İhtiyacın olan iki eleman vardır.
1 adet köprü diyot.
1 adet uygun voltajda röle.
YAPILACAKLAR.
Daha önce zilin hoparlörüne bağlamış olduğun kablo uçlarını ayırıp, zilin giriş voltaj uçlarına (zil düğmesinden gelen uçlar) bağlayacaksın. Bu sayede zile basıldığında 12V civarı bir AC voltajı müzik odana taşımış olacaksın. Bu odada bulunan hoparlörü söküp tellerin uçlarına köprü diyotun AC yazan uçlarını bağlayacaksın. Böylece DC voltaj elde etmiş olacaksın. Elde etmiş olduğun bu voltajı rölenin bobin uçlarına bağlayacaksın. Böylece zil butonuna basıldığında röle elektrik alacak ve kontakları çekilecektir.
Böylece röleyi anahtar olarak kullanmış olacaksın. Bu anahtar ile 220V ile çalışan bir ampülü rahatlıkla çalıştırabileceksin.

Daha basit bir yöntem de önerebilirim.
Röle ve köprü diyot yerine, 12V ile çalışan şerit LED lerden 1 metreden fazla olmamak koşulu ile temin edebilirsin. Bu şerit LED\'i odadaki hoparlörün yerine bağlarsan zil butonuna basıldığında titrek bir şekilde yanacaktır.

thethief1

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 04 Şubat 2014, 03:48:36...

İhtiyacın olan iki eleman vardır.
1 adet köprü diyot.
1 adet uygun voltajda röle.

YAPILACAKLAR.
Daha önce zilin hoparlörüne bağlamış olduğun kablo uçlarını ayırıp, zilin giriş voltaj uçlarına (zil düğmesinden gelen uçlar) bağlayacaksın. Bu sayede zile basıldığında 12V civarı bir AC voltajı müzik odana taşımış olacaksın. Bu odada bulunan hoparlörü söküp tellerin uçlarına köprü diyotun AC yazan uçlarını bağlayacaksın. Böylece DC voltaj elde etmiş olacaksın. Elde etmiş olduğun bu voltajı rölenin bobin uçlarına bağlayacaksın. Böylece zil butonuna basıldığında röle elektrik alacak ve kontakları çekilecektir.
Böylece röleyi anahtar olarak kullanmış olacaksın. Bu anahtar ile 220V ile çalışan bir ampülü rahatlıkla çalıştırabileceksin.




Sayın MR_YAMYAM, ilginiz için çok teşekkürler.


İstanbul\'da yaşıyorum. Bir  Temin etmem gereken malzemeleri bir elektrik/elektronikçi de sanırım kolaylıkla bulabilirim. Olmazsa Karaköy\'e de gidip alma şansım var.


\"Uygun değerde bir Röle\" demişsiniz. Sanırım, bunu bir voltmetre ile ölçerek size bildirmem gerekiyor.

Ekte evdeki mutlimetrenin fotoğrafını gönderiyorum, hangi moda alarak size okuduğum değerleri iletmem gerekiyor acaba?

Bir de değer ölçümü için zile basıldıktan sonra (yani her iki kattaki hoparlörde ses varken) ölçümü yapmalıyım, doğru mudur?

Bahsi geçen siren (sadece döner lamba, ses çıkarmıyor sadece görsel uyarı)

Ve yine ekte, müzik odasına çekilen paralel kablol ile çalışan harici hoparlör, şu anda evin ziline basıldığında aktif olarak çalışmakta.



Teşekkürlerimle.

thethief1

Evin Diafon sistemi. Audio. En altta zar zor görünen iki siyah kablo hoparlöre gitmekte, ben de bunlardan paralel yürüyerek üst kata taşıdım. Tek yaptığım bu.


Mr_YAMYAM

Olay biraz karıştı :)
Ama imkansız değil.
Zil dediğiniz şey aslında bir İNTERCOM olunca haliyle işler değişti.
Ama en azından bahsetmiş olduğum köprü diyot ve röle bu cihazın içerisinde bulunmaktadır.


Şimdi yapman gerekenler şunlardır.
Ölçü aletini DC 20V kademesine alarak interkom cihazı içerisindeki köprü diyot çıkışlarını tespit etmeniz gereklidir. Bu çıkışlarda aşağıdan zile basıldığında DC 12V civarı bir voltaj okuman lazımdır. Bu voltajı okuduğunuz uçlara, odaya giden uçları irtibatlayacaksın.
Daha sonra cihaz içerisinde bulunan turuncu renkli kutucuğun, (RÖLE budur) aynısından bir adet satın alacaksın.
Eğer aşağıdan birisi zile bastığında, kutunun içerisindeki bu sarı alet (RÖLE) çıt diye ses çıkartıp çekiyorsa, o zaman işin çok kolay. Sadece rölenin iki ucunu kablolara bağlayacaksın.
Eğer zile basıldığında bu röle çekmiyorsa 12V ucunu tespit edip odana taşımalısın. Odana resimdeki rölenin aynısından bir tane daha bağlayacaksın ve aşağıdan butona basıldığında bu rölenin çıt diye çektiğini gözleyeceksin.
Buraya kadar işlemleri tamam edebilirsen geriye sadece 220V lambayı röleye bağlamak kalıyor. Bu iş için de ayrıca devam ederiz.
 

thethief1

Yanlış anlaşmamak için konuyu tekrar toparlamak gerekirse;


Ben intercom cihazı içinde bulunan ve resimde görülen hoparlör ün bağlantı noktlarından + ve - uç gibi düşünmek suretiyle, ikinci bir hoparlöre paralel olarak bağladım.

Bu noktaya kadar, evin ziline basıldığında cihazdan küçük bir çıt sesi geliyor ve hem intercom üzerindeki mevcut hoparlörü hem de ek olarak bağladığım diğer hoparlörden zil melodisinin sesini alabiliyorum.

Bu durumda; İkinci olarak taktığım hoparlör e gelen kablonun uçlarına resimdeki röle den bağladığımda istediğim amacı ulaşmış oluyor muyum? Çünkü neticede zile basıldığında 2. hoparlörümden de zil melodisini duyabiliyorum. Yani o kablonun uçlarına da aşağıdaki kata ne gidiyorsa aynısı gitmiş oluyor.


Edit: Bir de zaman rölesi kullanmak uygun olmaz mı, lambanın yanma süresini uzatmak için?

Zil melodisi 5 saniye sürüyor gibi düşündüğümüzde;
Örneğin zile basıldığı andan itibaren yani, bağlayacağım röle ilk akım ile tetiklendikden 15 saniye sonra tekrar off konumuna dönse? Böyle bir devre elemanı var mıdır tabii emin değilim, ben soruyorum ama :)

Mr_YAMYAM

Öncelikle ikinci hoparlörü unutmalısın. Çünkü kendi sisteminde sesi odana taşımışsın. Şimdi yapmak istediğimiz olay ise 12V luk voltajı odana taşıyacağız.
Bu 12V lu voltaj ile bir röleyi çektirerek 220V luk lambayı yakacağız.

Zamanı uzatma olayı biraz karışıktır. Çünkü sadece bir zaman rölesi kullanarak yapılamaz. Zaman rölesi, üzerinde gerilim olduğu halde çalışmaya devam eder. Halbuki zile basan vatandaş sadece birkaç saniye butona basacaktır. Butonu bıraktığı anda odana giden 12V gerilim de yok olacaktır. Bu yüzden zaman gecikmeli olarak kullanmak istiyorsan odana mütekamil bir elektronik devre kurmalısın. Bu devreyi de bilgi birikimin doğrultusunda sen yapamazsın. Ama illa böyle olsun istiyorsan bir elektronikçiye bu işi yaptırabilirsin.

Eğer aşağıdan butona basıldığında cihazdan bir ÇIT sesi geliyorsa, demekki röle ile buton irtibatlı demektir. Bu durumda yapman gereken tek şey, bu rölenin (sarı kutucuk) alttaki iki ucuna, odana giden telleri bağlaman olacaktır. Odandaki tellerin uçlarına da bir röle bağladığında, birisi aşağıdan butona bastığında odandaki röle de çekecek demektir.
Odandaki röleyi aktif edebildiğin zaman 220V luk bir lambayı kontrol etmek gayet kolay olacaktır.

thethief1

Tamamdir anlasildi :)

Umarim intercom uzerindeki role ye kablo cekerken butun apartmanin zil sistrmini cokertmem. yanlis bir hamle durumunda kalici bir hasar seklinde bir sey okumustum zira.

Alacagim role tipi/modeli ne olmali bu arada?

Mr_YAMYAM

12V luk 3-5A kontak akımı olan herhangi bir röle işini rahatlıkla görecektir.
Eğer mümkün ise interkom cihazının içerisinde bulunan rölenin üzerindeki tüm numaraları yazarak aynı röleden temin edebilirsin.

stk4221

merhabalar üstat gerekli tüm bilgileri vermiş ama ben kumanda devresi üzerinde durmak istiyorum zil çaldıgı andan itibaren zil üzerinden sürdügün 12v role ve   roleye baglı 220 v bobinli kontaktörü sürebilir. ve buna baglı bir zaman saati ile istenilen süre icersinde siren kullanılabilir. aklına yatarsa deveresi çizebilirim
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

thethief1

Arkadaslar, bu projeyi Arduino ile gerceklestirmek sizce nasil olur, mantikli midir fikirlerinizi merak ederim.

Tesekkurlerimle.

Yusuf usta

yakında bu proje için bir PC kullanmandan korkuyoruz :)

neyse bu latifeydi elbette tahmin edeceğiniz üzere...

elektronik bilgim alt seviyede yapamam diyen birisi işi \"bu projeyi Arduino ile gerceklestirmek sizce nasil olur\" diye soracak hale getirdiyse çok hızlısın :)

arkadaşın dediği gibi hiç uğraşma bir röle al, zile bsılınca elektrik gelen noktayı ölç bul bağla. röleden yukarı iki anahtar kablosu yolla üzerinde voltaj vs olmasın, sadece anahtar. bu anahtarı yukarıda istediğin ampül-ışık-siren vs için açma kapamada kullan. gecikme için, gecikmeli kapanan ışık devreleri var oto kapıları vs için nette bolca mevcut. yap bir tane kullan.

alttan gelen anahtar uçlarını da bu yaptığın devreye kullanırsın. karışık birşeye gerek yok bir röle ve iki kablo işlem bitti...

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

thethief1

Degerli arkadaslar,

Roleyi edindim. Diafondaki mevcut roleden paralel yurumek icin devreden ayirmam gerekecek gibi gorunuyor. Ancak diafonun baglanti semasi ve klemens bilgilerini gosteren bir kilavuza ulastim.



Acaba bu bahsi gecen 1-10\'a kadar olan klemenslerden herhangi ikisinden cikis alarak harici baglayacagim roleyi tetikleyebilir miyim?


Diafonun ici de bu sekilde:


thethief1

Konuyu şu şekilde kısmi olarak çözdüm. Öncelikle değerli vaktiniz ve desteğiniz için teşekkür ederim.

1. Bir tane merdiven otomatiği aldım üzerinde zaman ayar potansı mevcut bu nedenle süre ayarlamasını rahatlıkla yapabiliyorum.


2. Buna gelen 220V\'luk gerilimi, 12V ile çalışan bir röle ile kontrol ederek merdiven otomatiğini tetikleyebiliyorum. İlk tetiklemeden itibaren istediğim süre zarfında bağlı olan döner lamba çalışmaya devam ediyor.

3. Diafondaki klemensleri bütün kombinasyonlarda denedim. Ve ilginç bir şeyle karşılaştım 1 ve 6. klemenslerde normal halde yani diafon sistemi aktif değilken yaklaşık 19 ila 20V civarı bir gerilim var. Diafon sisteminde aşağıda belirttiğim aktiflik durumları sözkonusu olduğunda buradaki akım 0\'a düşüyor. Ben de NC/NO mantığından kendime uygun olan bacaklarını kullandığım röle ile merdiven otomatiğini tetikliyorum.






Buraya kadar bir sorun yok.

4. Ne zaman ki diafon sistemi (Resimdeki Diafon devresindeki Sarı Röle) tetikleniyor, ki bu 3 koşulda gerçekleşiyor:

4.1. Kendi dairemin zili çaldığında - [Benim asıl ihtiyacım olan koşul*]
4.2. Kendi dairemden diafonu aktif ettiğimde yani konuşma butonuna bastığımda
4.3. Apartmanda herhangi biri diafonu kullandığında (ki bu durum zaten diafonda meşgul anlamına gelen kırmızı led in yanması ile gözlenebiliyor)

Çok aktif bir apartmanda yaşamıyorum, diafondaki röle çok nadiren 4.2 ve 4.3 durumlarında aktif oluyor.

Fakat ben sadece 4.1 koşulunda röleyi tetiklemek istiyorum.

Diafondaki küçük 4ohm 2W lık hoparlör ise malumunuz sadece benim istediğim 4.1 koşulunda melodi çalıyor. Bu kısımdan yürüyerek sadece 4.1 koşulundan tetiklemem için önerilerinizi merak ederim.

Saygılarımla.


seron

konu baya eskimiş ama şu da olabilir: bu bir vox yani sesle röle açtırma devresi.
tam sizi anlatıyor: mikrofon girişinden gelen sesle röleyi belli süreliğine açıp kapatıyor.
bence sizin için en mantıklısı bu ama kurmak lazım...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın