Power supply ayarlanabilir

Başlatan serkan_48, 19 Aralık 2013, 22:51:19

serkan_48

Değerli arkadaşlar merhabalar,

Uzun bi araştırmadan sonra aşağıdaki devrelerden birini yapmayı planlıyorum. Transistörlü devreler smps modifikasyonlarını düşündüm ama en sonunda yapabilirsem aşağıdaki devrelerden birini hazırlayıp amatör çalışmalarımda birini kullanmak istiyorum.

Yine aklıma takılan soru şu bunlarda kullanılan bobinleri nasıl ve neyin üzerine saracağım. karkas yada nüve neye benziyor çap ve spir ne olacak anlayamadım. devrelerdeki bobinlerde birinde 20x10x7 5 turn diyor. bu dairesel nüvemidir 5 tur çap ne olabilir. ? diğerinde 20x10x7.5  50-60 0.8 yazıyor. 20 - 10 - 7.5 halka nüveye 0.8 lik telden 50 yada 60 turmu sarılacak? Pc power supplysindeki nüve bobinleri tekrar sararak filan kullanabilirmiyim?  Anlayamadım. yorumlarınızı alabilirmiyim?




asma

Merhaba
Keşke kaynağı hakkında ip ucu verseydiniz, okuyamazsak google ile çevirir yorumlamaya çalışırdık.
Uzun araştırma sonrası aynı ustanın iki çizimini seçmeniz ilginç olmuş.  ;)
-2576 yı besleyen 7809u 50Vdc ile beslemek pek akıllıca değil. Sorun yaşayabilirsin.
-494 lü devrenin çıkış voltajını kontrol eden geribesleme devresi yanlış çizilmiş. Potansiyometre öyle çalışmaz.

ATX güç kaynaklarının içinde çıkışa seri bağlı troid nüveye sarılı bobinler tam bu işe göre.  ;)
Uygun ebatta nüveyi kullanıp verilen ölçüde sararsan olur. Ayrıca tel çapını doğru seçmen şartıyla sarımı (spir sayısını) arttırıp azaltarak doğru indüktansa ulaşırsan nüvenin iç çapı dış çapı yada et kalınlığı önemli olmaz. (nüve tipi ve sarım şekli aynı ise)

Kolay gelsin.


serkan_48

http://mazeto.net/index.php/topic,2848.0.html?PHPSESSID=01fpuk12ve2kl4bofu0qi156c6

kaynak burası.. bobinlerde birinde 50-60 spir diğerinde 5 spir olarak anlıyorum devre çok benzer ama anlayamadım. 5 spir çok az geldi lm2576 v.b. devrelerde 150 mh 300 mh kullanılıyor ölçüme göre bir bobin kullanayım yoksa spire göremi karar veremedim.

birde bu bobinlerden geçecek akımı ne belirliyor. tel çapımı oluşacak indüktans mı bobin satılırken henri değerinin yanında amperide yazıyor bunu ne belirliyor atıyorum 150 mh 1 amper var 150 mh 3 amper var. burdaki devrede 5 amper geçecek nasıl geçecek piyasadan alacağım bobinler bu işe uygun değil o zaman mecbur ellle sarmam lazım

serkan_48

Peki bu devredeki US + ve US - uçları ne işe yarıyor. kullanım amacı nedir?

asma

Lineer yapıda yani ısınan ama sağlam yapıda  :) güç kaynakları için bu devre eski ve en beğendiklerimdendir.
Sanırım her sorununu çözeriz, tek sıkıntı ben bu devreye heveslenmiş ve bir türlü başlıyamamıştım.  ??? (yıl 1991)
Soruna gelince sens uçları pek çok ticari üründe de bulunuyor, bunlar ya polaritesine göre çıkış terminaline bağlanıyor yada amacına uygun olarak yüke en yakın noktaya ayrı bir hat çekilip bağlanıyor.
Yük kaynaktan uzaksa çektiği akım ve bağlantıyı sağlayan kablo kesitine göre bir kayıp oluşur. Bu kayıp yolda kaybolduğu için kaynak haberdar olmaz. İnce kesitli kablolara çekilen sens hattı kaynağın kontrol noktasını yüke taşıdığı (yaklaştırdığı) için yoldaki kaybı telafi eder.

Yani bu özelliği ister kullanırsın ister kullanmazsın.  :)

Devredeki değeri belirtilmemiş iki direnç R4 ve R16 akım ve gerilim üst değerlerini belirlemek için.
Bu sayede elindeki trafo 24V 6A veya 36V 4A ise hesaplayıp devreyi çalıştırabilirsin.  ;) Esnek bir yapıya sahip.

Kolay gelsin.


serkan_48

evet devre çok eski. elektor dergisinde 1982 de yayınlanmış. ( ben 2 yaşındayken :) )

elektor precisions power supply adıyla nette rahatlıkla bulunuyor. o kadar devre araştırdım gezdim dolaştım ama sanırım bu devrede karar kılacağım. bol ısınan bi devre olacak ama en azından sağlam bi devre olacak.  birde RIM elektronik dergisinde yayınlanan devre var onu inceliyorum.

Elimde 2 x 24 volt 110 watt bi trafo var. en güçlü trafom bu bundan güçlü ve yüksek voltajlı trafom yok. elimdeki ile yetineceğim. ama bunlarda en az 30 volt giriş olmalı tam voltaj alabileyim.

açıklamanız için teşekkür ederim.

asma

Elindeki trafoyu 24Vac olarak kullanırsan yaklaşık 25Vdc ve 3A elde edersin.
Ama devrenin güzel yanı 48Vac ile 50Vdc ve 1,5A olarak ta dizayn edilebilir.
Sana ikinci bir trafo (veya aynı trafoda bağımsız sargı) gerekecek. 2X12Vac 0,4A için.
Bu trafonun beslemesiyle çalışan küçük bir röleli devreyle giriş gerilimini 24/48 olarak değiştirebilirsin. 0...25V arası düşük voltaj 25...50V arası yüksek voltaj.  ;) Bu ısıyı azaltıp trafoyu verimli kullanma imkanı sağlar.

Voltaj kontrolü ic2 tarafından sağlanıyor en basit çıkış ayar formülü için 723 ün referans gerilimi ve kullanacağımız potu bilmek gerekiyor.
LM723 ün voltajını ölçmekte fayda var. 7,15V kabul edelim.
Pot belirtildiği gibi 50k olsun.
Çıkış gerilimi 50V olması için pottan geçen akımla R4//R5 çiftinden geçen akım aynı olmalı. Ortak bağlantı noktası ise kontrol kartının sıfırı kabuledersek. I=1mA e göre R4//R5=7,15V/1mA olur. Bu da 10k dirence 27k gibi bir direncin paralel bağlanmasıyla olur.
Hesap bu kadar basit.
30V max. gerilim için paralel direnç takmaya gerek yok.  ;)

Max. akım limiti daha sade. ic3 bu işi yapıyor, 1k potun iki ucunda oluşacak gerilimi R21 e bölersek max. akım değerini buluruz. Şemada R15 e paralel direnç takmazsak yaklaşık 2A değeri çıkıyor. R16 yı da 15k seçersek 3,8A gibi bir değer çıkıyor.  ;)

Yine heveslenmeye başladım.  8) Sen yap çalışırsa ben de yapayım.  :P
Ufak oynamalar gerekebilir devrede mesla R11 470/1W yerine en az 1k takmak gerekebilir, R9 un ise değeri düşürülmesi gerekebilir.
Sabah ilk iş elimdeki trafoları gözden geçireyim. Aslında tek trafo olsa iyi olurdu da kim sardıracak kim saracak.  :-\2X18Vac bir troid bulsam yardımcı sargıları ürerine sararım aslında.

Kolay gelsin.

serkan_48

#7
Değerli arkadaşlar sayın ustam ASMA ,

hala araştırmaya devam ediyorum. Eğer edinebilirsem 200-300 watt bir trafo edineceğim yada saracağım imkan bulursam. Devre konusunuda araştırıyorum.

Bu arada hy3005 model 30 volt 5 amperlik piyasada satılan ayarlı kısa decre korumalı power supply lerin şemasını edindim. Hem sizlerle paylaşayım dedim hemde görüşlerinize başvurmak istedim.

Şemayı yazımın en sonunda vereceğim. bu devrede trafo birden fazla kademeli sarılmış. opamplar sayesinde çıkış voltajı değiştirilmek için pot açıldığında mesela voltaj 12 voltun üzerine çıkarılmak istenildiğinde opamplar kademe değiştirerek trafoyu daha verimli ve transistörlerden atık ısıyı azaltıyor. Bu çok güzel bi özellik olmuş. opamplarla yapılması kademe değişikliğini otomatik yapması gayet kolaylık sağlamış.

Aklıma bir iki soru takıldı bu devre ile ilgili

1- örnek verirsek trafo kademe arttırdığında regüle devresinin giriş voltajı artıcak bu o anki çıkış voltajını neden arttırmıyor. mesela çıkış voltajı kademe arttırmadan önce 13.8 o anda trafo röleler vasıtası ile kademe değiştirdiğinde malum giriş voltajı artıyor. Regüle devresinin çıkışı bundan neden etkilenmiyor. ? Çıkıştan geri bir geri besleme devresi göremiyorum yada varda benmi görmüyorum? LM741 entegresnin N1 olanı çıkış voltajını ayarlıyor. Ama 3 nolu uca sabit 12 volttan potansiyometre ile referans alıyor ..

2- bu trafo özel bir trafo böyle bir standartta trafo piyasadan temin edebilirmiyiz? buralarda ( Antalya ) elektronikçilere ve elektronik parça satan firmalara sordum bulunmaz sardırman lazım dediler. ?  0-7.5 volt 18.5 volt 22 volt 0 - 16.5 volt simetrik 9 volt ve simetrik 12 volt.

Trafo bulamazsam bu devreyi sadeleştirip kademe kısmını iptal edip kullanmak saçmalıkmı olur. Elektro dergisinin precisions power supply yimi yapayım ?

Birde farklı bir soru ;

Bir arkadaşım eski bir kart verdi. üzerindeki entegre LM723 dü sanırım. voltaj akım ayarlı bir power supply. dizaynında 1 adet 2N3055 kullanılmış. Ben buna paralel 2. 3055 bağladım ama 3 amper alamadım. Sorum şuki bu devrede 3055 i süren bir transistör var. 2 adet 2N3055 ile 3 yada 5 amper alamazmıyım? 3055 leri süren darlington oluşturan transistör var. Bu transistör acaba 2 transistörü sürecek kadar güçlü değilmi?

Kartın uygun bir zamanda resmini çekip koyarım transistöründe adını yazarım.

Birde bu devre simetrikmidir? şemayı yükleyince dikkat ettimde çıkış uçlarının ortasında toprak işareti var. o nedir? diğer simetrik çıkışların toprak uçları var. ama sargının toprağı yok.?

Yorumlarınızı bekliyorum. Kolay gelsin iyi çalışmalar.

asma

Merhaba serkan_48
HY3005 i inceledikçe hata buluyorum.  ;D Rus sitelerinde fazla gezme aradığın herşey ve daha fazlası için 320V yeterli.  8)
Ben de nerede arayacağını yazının sonunda vereyim heyecan olsun.

Elindeki trafoyu küçük bir röleli devreyle giriş voltajını kadmeli yapıp kullanabileceğini yazarken bu ısı kaybını azaltmaktan bahsediyordum. Elektor dan alıntı devre de bu iş için uygun.

Cevaplarla devam edelim:
1)Giriş voltajındaki değişimden (ve daha pekçok nedenden) etkilenmemesi için N1 mevcut. Orada 2 nolu uç op-amp beslemesinin şasesi olduğu gibi çıkış voltaşının (+) ucudur. Çıkışın (-) ucu ise potansiyometrelerle (ve trimpotla) +12V ile beslenen tl431 in sağladığı referans gerilimine ulaşır. Senin şemada 68k pot yanlış bağlı altındaki 1k gibi bağlanıp N1 in 3nolu pinine üst ucundan (1k trimpota bağlı olduğu yerden ) bağlanmalıydı.
Neyse op-amp iki girişini eşitlemek için çaba sarfetmeli biri ona göre şase ise diğeri de sıfır olmalı.
Bunu sağlaması için Çıkış gerilimi/U1 potu+U2 potu = Vref / 1ktrimpot  Bu hespla 68k nın çok büyük bir değer olduğu çıkıyor.  :) Sanırım o da yanlış.
Sorudan uzaklaştık, elektor şemasında neyse burada da o var, çıkış voltajı geribeslemeyle N1 tarafından kontrol ediliyor.
2)Elbette böyle bir trafo aramak boşuna olur sardırmak gerekir. Simetrik voltajlar için ayrı trafo ve kademeli voltajlar için ayrı trafo kullanılabilir. Kademelerin farklı oması bizleri bağlamaz devreyi değiştirip kendi trafomuzun voltajına göre çalıştırırız.
Kademsiz yapmanın bize zararı gereksiz ısı kaybı olur, iki veya üç kademe faydalı olacağı için vaz geçmek yerine ileride eklenebilecek şekilde düşünülüp ertelebilir.
Trafonun 2x9Vac uçları dijital ölçü aletleri için simetrik 5V sağlıyor. Devrenin çalışmasıyla alaksı yok.  ;)
Trafonun 0-16,5Vac uçları hiç gösterilmemiş, fan beslemesi olabilir. Yine devreyle alakası yok.  ;)
Trafo gittikçe basitleşiyor.  ::) 0-9-12-18-24 değerleri piyasada bulunur. 0-7,5-18,5-22 şartmıdır.  ;)
Ne yapacağına karar verince trafo işine girersin acele etme.
Ben kısa zamanda başlıyamam ama elektorun meşhur güç kaynağını ufakta olsa (20V 2A gibi) yapmak istiyorum.

Kaynak:
https://320volt.com/laboratuvar-dc-guc-kaynagi-semalari/

Arkadaşının verdiği kartın şeması olsa net konuşabilirdik. Resmi olsa biraz daha sallamasyon olur. Şimdi akım ayarı zaten 3ampere izin vermiyor yada trafon 3ampere izin vermiyor diye atarım, tutarmı bilmem.  :-\\
Tek 3055 ile 3A mümkün.  ;)  Isınır yanar ama 5A bile verir.  :D

Son olarak devre simetrik değil. Şebeke girişinde toprak sembolü var, güç kaynağı çıkışında toprak sembolü var, başka yerde yok. Diyor ki topraklı piriz ve fiş kullanıyorsan toprak hattını kutu gövdesine verebilirsin,aynı mekanda başka güç kaynağı ile çalışırken toprak bağlantısı olan burn jak bağlantısını tercihine göre çıkış terminallerinden birine bağlarsın yada bağlamazsın. (o diyor ben demiyorum)
Şase sembolü diye bahsettiğim yerleri de toprak diyerek birbirine bağlarsan iş karmaşık bir hal alır. Sakın bir şemada farklı şase sembollerini aynı görmeyin. Aynı semboller birbirine bağlanır, ayrı semboller ayrı olmaları gerektiği için ayrı sembolle çizilmiştir. Simetrik besleme oluştururken kullanılan orta uçlu sargıların orta ucu şase kabul edilir. Bu yalnızca devrenin mantığını anlamaya yarar. İstersen güç kaynağının (-) çıkış ucunu şase kabul edip bir daha çalışmasını anlatalım.  :P

Kolay gelsin.
Bu arada hazır pcb buldum, orjinal elektorda yayınlanandan  ::)


serkan_48

Değerli yorum ve bilgilerin için teşekkür ederim.

Bu şemayı zaten yukarıda verdiğin 320 voltun https://320volt.com/laboratuvar-dc-guc-kaynagi-semalari/ sayfasından edindim.

Bu şemada hata olduğunu düşündüğüm için  zaten aklım karıştı. Çözememiştim. Sayenizde noktayı koydum.

Artık sağda solda aramıcam 2 devre üzerinde son noktayı koyucam. biri bu elektorun devresi. Birde rim elektroniğin devresi var. ikiside eski devre ama anladığım kadarıyla en sağlam devreler.

Trafo olarak güçlü bir trafo edinip ona göre hareket edicem. inşallah zaman zaman burdan tecrübelerimi paylaşmaya devam ederim. benden sonra gelenlerede örnek olur. 

kaptan10

#10
buyrun elektorun pcb yerleşim herşey var bu devrenin çok sağlam olduğunu rast geldiğim bazı forumlarda hatırı sayılır ustalar söylüyorlar

kolay gelsin

integer

Alıntı yapılan: serkan_48 - 19 Aralık 2013, 22:51:19Değerli arkadaşlar merhabalar,

Uzun bi araştırmadan sonra aşağıdaki devrelerden birini yapmayı planlıyorum. Transistörlü devreler smps modifikasyonlarını düşündüm ama en sonunda yapabilirsem aşağıdaki devrelerden birini hazırlayıp amatör çalışmalarımda birini kullanmak istiyorum.

Yine aklıma takılan soru şu bunlarda kullanılan bobinleri nasıl ve neyin üzerine saracağım. karkas yada nüve neye benziyor çap ve spir ne olacak anlayamadım. devrelerdeki bobinlerde birinde 20x10x7 5 turn diyor. bu dairesel nüvemidir 5 tur çap ne olabilir. ? diğerinde 20x10x7.5  50-60 0.8 yazıyor. 20 - 10 - 7.5 halka nüveye 0.8 lik telden 50 yada 60 turmu sarılacak? Pc power supplysindeki nüve bobinleri tekrar sararak filan kullanabilirmiyim?  Anlayamadım. yorumlarınızı alabilirmiyim?






Merhaba devreyi yaptım ancak çalıştıramadım.zaten akü şarj devresi sanırım.

serkan_48

Dostum hangisini yaptın?

tl494 entegreli olanımı diğer lm serisi olanımı? tl494 olanda biraz ince hesaplar var. referans voltajı filan?

kolay gelsin.

integer

#13
tl494 olanı yaptım başta çalıştı pot ile voltaj ayarlanıyordu ancak sonra kendi kendine bozuldu. Sabit 33 volt veriyordu. Bende dağıttım zaten bobini filan uğraşması zor. açık devredeki ketche nüveyi bulamadım. Pc powerinden çıkan nüveye sardım. Bununla uğraşana kadar alttaki elektorunkini yapın derim ancak devreyi yaparken dikkat edin. Regülasyon kısmı beslemesindeki köprü diyot standart köprü diyotlardan farklı. bacak bağlantıları farklı.

asma

Alıntı yapılan: integer - 31 Aralık 2013, 22:54:20Bununla uğraşana kadar alttaki elektorunkini yapın derim ancak devreyi yaparken dikkat edin. Regülasyon kısmı beslemesindeki köprü diyot standart köprü diyotlardan farklı. bacak bağlantıları farklı.
Üzerinde adı yazıyor bildiğimiz köprü diyot.  :o  Ne farkı var ki? Baskı devresine de tam oturuyor.
-ac+ac şeklinde sıralı, diğerindeki gibi - ac ac + değil. 
Bunu mu anlatmak istemiştin.

Kolay gelsin.
 

cevat1

#15
Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Aralık 2013, 22:10:55Peki bu devredeki US + ve US - uçları ne işe yarıyor. kullanım amacı nedir?

US + ve US - bağlantı uçlarının görevi;

 Güç kaynağının üzerindeki voltajı, bağlantı kablosunun ucundaki voltaja eşitlemek,

Şöyle ki; 1 mt uzunluğundaki bağlantı kablosunun direnç değeri 1 Ohm \'sa kablodan 1A akım çekiliyorsa, kablo ucundaki voltaj değerinde 1 voltluk düşüş meydana gelecektir. Güç kaynağından 15v olarak ayarladığınız voltaj, ölçüm kablosunun bağlantı ucunda 14v. değer olacaktır.

Aslında çok da gerekli olan bir özellik değil, Lazım olan voltajı, ölçüm kablosunu ucundan ayarlarsanız, bu özelliğe gerek kalmaz...

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

cevat1

Alıntı yapılan: asma - 01 Ocak 2014, 03:10:43Üzerinde adı yazıyor bildiğimiz köprü diyot.  :o  Ne farkı var ki? Baskı devresine de tam oturuyor.
-ac+ac şeklinde sıralı, diğerindeki gibi - ac ac + değil. 
Bunu mu anlatmak istemiştin.

Kolay gelsin.
BU devreleri yapıpta çalıştıramayan arkadaşların, Elektor \'un devresinin hatalı olduğunu ve çalışmadığını söylüyorlar.
Asında devre üzerinde iki tane köprü kullanılıyor. Bir tanesi güç katındaki standard köprü, diğeri regüle katındaki B40C1000 standard dışı köprü diyot, devreyi hazırlayan arkadaşların köprülerin bacak bağlantılarının arasındaki farkı, fark edemediklerinden, devre üzerindeki regüle katını çalıştıramıyorlar, dolayısıyla devre hatalı diyorlar...


Tarak tip Köprü diyotların bacak bağlantıları ( + AC AC - ) şeklindedir. Elektorun regüle katında kullandığı köprü diyotun bağlantısı
 AC + AC - dir.
Burada belirtilen köprü diyotun yerine herhangi bir köprü diyot takarsanız regüle katı kesinlikle çalışmayacaktır.

Bacak bağlantılarına dikkat ederek ya damla tip köprü kullanın veya 1 N 400X serisinden diyotlarla köprü bağlantısını kendiniz oluşturun.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

serkan_48

Arkadaşlar merhabalar..

Ekte elimde bulunan 0-24 volt ayarlı 3 amper verebilen bir devre var. Ayar kısmı doğru ayar yapabiliyorum ama akım çekemiyorum. 2 amper üzerine çıktığımda kısa devre korumaya geçiyor. Normalde 1 adet 2N3055 bağlantısı var devrede. Ben 2 tanesini paralel bağladım. çıkışına 0.15 ohm 5 watt direnç takarak bağladım. Ama güç çekemedim. 2N3055 lerin önünde darlington oluşturacak şekilde 2SC2078 transistörü var. Transistör RF devrelerinde kullanılan bir transistör. baktım 27 mhz power amplifier transistör diyor. bu transistörle 2N3055 leri sürmem mantıklımı gücü bundan dolayımı alamıyorum acaba.

Elimdeki devrenin resimleri ekte.

serkan_48

Birde elimdeki trafo 220 - 2x24 volt 110 watt trafo.

2x olan çıkışı paralel bağlayıp köprü diyota girdim. Bunu hatırlamıyorum ama bi yerde görmüş yada duymuştum.

Sorum 2 çıkışlı bir trafoyu bu şelikde bağlayıp kullanabilirmiyim. yoksa hatamı yapıyorum.

bağlantı şekli aşağıdaki gibidir.


asma

#19
Alıntı yapılan: serkan_48 - 01 Ocak 2014, 23:39:59Ekte elimde bulunan 0-24 volt ayarlı 3 amper verebilen bir devre var. Ayar kısmı doğru ayar yapabiliyorum ama akım çekemiyorum. 2 amper üzerine çıktığımda kısa devre korumaya geçiyor.

Devre 2A den sonra kısa devre korumasına geçiyorsa kaç tane 3055 kullandığının ne önemi var?
Resimde bir tane taş direnç gözüküyor 1ohm/5W bu dirence paralel direnç ekleyip veya değiştirip deneme yapmalısınız.
Değer yarıya inerse akım iki katına çıkmalı.

Trafo konusunda 2x24v sarımın tamamen aynı olması gerekiyor, arada küçük voltaj farkı boşta ısınmaya sebep olur.
Bir diğer yol ise iki adet köprü diyot ile iki DC kaynağı paralel bağlamak.
En basiti ise orta uçlu trafoyu iki diyotla tamdalga doğrultmaçla DC ye çevirmektir.

Ayarlı güçkaynağı girişinde iki kademeli voltaj sağlamak için bir yöntem de orta uçlu trafo kullanmaktır.
Trafo uçları AC 0 AC olsun, köprü diyot uçları + AC AC - olsun , DC çıkışın +V ve GND olsun.
Bir adet (spdt) sw ile NC NO ve COM uçları olsun. (röle kontağı olabilir)
Trafonun AC uçlarını köprü diyotun AC uçlarına bağlayın.
Köprünün + ucu +V olacak.
Anahtarın NC ucu trafonun 0 ucuna , NO ucuna köprünün - ucu ve COM ucuna GND bağlıyorsunuz.
+V ile GND arasına uygun kondansatör ekleyince bitiyor.  :)

Son olarak elektor devresindeki köprü diyot için isim ve yerleşme planı verilmiş. Görsellerdeki aramada ilk olarak yukarıdaki resim çıkıyor. Standart değil demek bence yanlış. Alıştığımızdan farklı demek yeterli.  ;)

Kolay gelsin.
Şu siteyi görünce linki eklemek istedim:
http://rodentcafer.tripod.com/devre6.htm

Adnancoskun

trafodan köprü doğrultma ile tam güç alabilmek için yaptığın bağlantı doğru, zaten onda bir aksilik olsaydı trafon çok kısa süre içerisinde çok fazla ısınırdı ve çıkışından da gerilim alamazdın.... Yukarıda bahsedildiği gibi trafonun sarımlarında bir fark varsa , bu bağlantı sıonucunda trafo boşta çalıştırılır ve ısınıp ısınmadığına bakılır, eğer ısınıyorsa demek olur ki trafonun sarımlarında bir fark var... boşta beklettiniz ama ısınmadıysa gönül rahatlığı ile kullanabiliriniz.
Fazla akım çekme kısmına gelince devrede mutlaka küçük omajlı ama yüksek wattlı bir direnç vardır, çekilecek akım sınırını o belirliyordur, o direncin değerini ohm olarak küçültün, gücü de eskisine göre daha fazla olmalı. En basit yöntem ise o dirence aynı değerde başka bir direnci paralel bağlayarak çekebileceğin akımı iki katına çıkarabilirsin ( tabii ki güç transistörlerin yeteri kadar güçlü ise ve iyi soğutuyorsanız)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serkan_48

Evet..

Akım kontrolü yöntemlerini biliyordum ama bu taş direnç ile akım okuma yönteminde genelde uygulama power supply nin çıkışına konulup üzerinde düşen voltajı algılayarak transistör tetikleyip devreyi korumaya alıyordu. Benim aklımı karıştıranda bu oldu.

Burda kullanılan devrede taş direnç köprü oluşturulan diyotların çıkışındaydı. devrenin çıkışında değil. Bu şekilde yüküm + devrenin çektiği akımı ölçerek korumaya alıyor. Gerçi devre burda ne çekecek o kadar yüksek bi akım değil ama ben düşünemedim işte.

1 ohm 5 watt direnci 0.47 ohm 5 watt ile değiştirdim. 12 volt 50 watt lambayı bağladım. 3.5 amper vererek lambayı yakabildim. 12 voltta 42 watt güç çekebildim. sonra genel kontrolleri yaptım tabi ilk baktığım transistörlerin ısısı oldu. baya bi ısı atıyordu. sonra devre üzerinde kontrolleri yaptım 0.47 ohm 5 watt direnç te çok ısındı. Ama bu şekli ile bir çok işimi görecek bir durumda.

Kullanılmış bir 12 volt 400 watt bir trafo edindim (etiket üzerinde yazan değerler ). Bir havuz aydınlatma trafosu. söküp çok uçlu olarak sarmayı düşünüyorum 24 yada 30 voltluk olarak. Vakit buldukça uğraşacağım.

Tek tek tüm yardımlarınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.

serkan_48

#22
Tekrar merhabalar...

Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama yeni konu açmak istemedim. Güç kaynağı yapımında yol alıyorum. elimde mevcut olan trafo hem güçsüz hemde voltaj değeri çok uygun değildi. Şimdi ise elimde 2 x 11.0 - 13.0 volt 600 watt bir trafo geçti. ( bu değerler etiket değerleri ) Aslında bir havuz aydınlatma trafosu. kanımca yaptığım hesaplarda trafo 600 watt güç veremez iç nüve ölçüleri 5.0 cm x 4.5 cm Güç hesabı ise 5.0 x 4.5 = 22.5 mm2 22.5 x 22.5 = 506.25 watt güç alabilirim diye düşünüyorum.

Şimdi bu trafo 2 çıkışı var. bu iki çıkıştan toplam maksimum 500 watt güç alabilirim. tek çıkıştan ise 250 watt diyebilirim doğrumudur? Bu hesaba göre her 13 volt çıkışından 19 amper çekebilirim 250 / 13 = 19.230 amp. Yanılıyormuyum?

şimdi yapmak istediğim ise bu trafonun çıkışını regüle devremin girişine bağlayacağım. Araya röle koymak istiyorum yada nasıl sağlıklı çalıştırabilirim onu sormak istiyorum. Güç kaynağını düşük voltajlarda kullanacağımda siz ustalarımın önerdiği gibi tek sargısını bağlayarak 0-12 volt olarak kullanmak istiyorum. ihtiyacım olan voltaj 12 voltun üzerinde olduğunda ise trafonun çıkış voltajını birbirine seri olacak şekilde gruplayıp güç kaynağını 0 - 24 volt çalışacak şekilde ayarlamak istiyorum. Bu konumda seçici anahtar yada röle kullanacağım ancak bu anahtar yada rölenin kontakları kaç amperlik olursa uygun olur. Trafonun gücünü ortalama hesap ettiğimde 19 amper çıkıyor. bu kapasiteye sahip röle yada anahtar ne kullanmamı önerirsiniz?

Bir diğer soru ise şu an trafom eğer sistemi tamamlayabilirsem yeterli güçte. Peki güç transistörü olarak 4 adet elimde zamanında almış olduğum 2N3055 leri kullanmayı düşünüyorum. Gayet büyük birde soğutucum mevcut. Bir led projektöründen sökmüştüm. üzerine 2N3055 leri monte edebileceğim delikler açtım. Sorum 4 adet transistörle regile edebileceğim maksimum akım ne kadardır. Yani bu devrede 4 transistör kullanırsam maksimum kaç amper çekebilirim?

Birde 2 adet dvm vardı elimde bu projemde onlarıda kullanmak istiyorum yalnız biri ile voltaj okuturken diğeri ile akımı okutmak istiyorum. Bu konumda sorum şu olacak. diyelimki devrem ile 10 amper elde edebileceksem 10 amperi gösterebilecek bir ampermetre yapmalıyım. burada kullanacağım şönt direnci nasıl yapabilirim? tecrübe eden arkadaşımız umarım vardır beni yönlendirir.

Şimdiden yorumlarınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

Aşağıda kullanacağım trafo , soğutucu kutu ve devre ile ilgili resimler mevcut.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın