Sinyal ile hareket eden ledler. GRAFİK EKOLAYZER

Başlatan intension, 11 Aralık 2013, 21:29:39

intension

Arkadaşlar selam.
Eski bir teyp den sökülmüş, ledleri hareket edebilen bir parça var elimde. Bu parça; ortalama 50watt olan 5+1 ses sistemi amfisine entegre edilebilir mi ? üzerinde 4 adet kablo bağlantısı mevcut. (Kırmızı, Siyah, Kahverengi, Sarı).
Subwoofer ve uydu çıkışlarından güç alıp bağlantıyı bu şekilde denedim fakat sadece tek bir led sinyal gücüne göre yayıp sönmekte. Orjinalin de ise soldan sağa doğru sırayla yanarak hareket etmekte. Yardımınızı bekliyorum

asma

Merhaba
Resimdeki VU metre, ses şiddetine göre ledler yanar ancak besleme gerilimini doğru uygulayıp uygun yerden ses sinyali verirsen olur.
Entegrenin (IC7) adını yazarsan yardımcı oluruz.

Besleme gerilimi karttaki makaron içindeki wattlı direnç (R174) ve zener diyotla(D603) regüle edilmiş 100uF/25V kondansatörle (C174) filtre edilmiş.
R174 ün bir ucu kablolardan birine irtibatlıdır, bu uç +V ucudur. Bu +V 12volt veya 24volt besleme geriliminin + ucunu bağlıyacağın yer.
Zener ve kondansatörün dirence bağlı olmayan uçları birleşip bir başka kabloya ulaşır. Orası da GND yani besleme geriliminin - ucudur.
Muhtemelen C172 kondansatörünün bir ucunun bağlı olduğu kablo ise ses girişinin canlı ucudur. Ses girişinin - veya şase ucu dediğimiz ucu ise GND ye bağlı olacak.
Üç kabloyu doğru bağlayınca devre çalışacaktır, geriye kalan tek kablo muhtemelen FM stereo ışığı içindir ve konumuzla alakası yok sanırım.  ;)
Entegrenin adını yazarsan ve kartın alt görüntüsünü eklersen (kablo renklerini de belirtirsin) nereye ne bağlıyacağını tekrar yazabiliriz.
Kolay gelsin.

intension

Entegre üzerindeki Kod numarası : B1423N 5C8
R174 ün bir ucu kablolardan birine irtibatlı. Bu uc, amfinin güç ledine bağlanabilir mi ? 12volt gerilimde.

intension

Bu durumda ;
Sarı uç , Amfi yi besleyen +12v ile-
Siyah uç , Amfi yi besleyen -12v ile-
Kırmızı uç , Amfi nin ses çıkışının eksi kutbu ile-
ve Kahverengi FM Stereo ucunu ise , açık konumdayken sürekli yanması için Amfi de zaten varolan ledi iptal edib FM ledini yakabilir mi ? (-\'mi +\'mı bağlanmalı ?).
Doğru anlamışmıyım sayın hocam  ???

asma

#4
Resim çok güzel olmuş.  ;)
Entegre: http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/sanyo/LB1423N.pdf
Katologtada görüleceği gibi pin9 Vcc (V+) pin5 GND
Kartın 1 Sarı ucu için 12voltun (+) artısı bağlanacak. 2 Siyah GND yani 12voltun - ucu bağlanacak.
4 Kırmızı Sinyal girişi.
Sinyal girişine ses sisteminin hoparlör çıkışı değil, aux , line out yada kulaklık çıkışı bağlanmalı. Hoparlör çıkışını bağlarsan ses kısıkken bile ledlerin hepsi yanar.

Şimdi son mesajını gördüm.
Kırmızıya ses sinyalinin + ucu bağlanacak.
FM ledi farklı, çalıştırdığında kahverengi kabloyu 1k lık dirençle GND ye bağlayıp deneye bilirsin.




intension

Resim özenle Photoshop landı  :P
Ses sisteminin aux , line out yada kulaklık çıkışı yok malesef ama amfinin uydu hoparlarü çıkışı üzerin de kondansatör ile gücü düşürüp bağlamak uygun olurmu ?

asma

Kondansatör zaten devre girişinde var, denemende sinyal yüksek gelirse iki dirençle veya bir pot ile çözülür. Büyük bir sorun değil.  ;)
Line çıkışı ses kaynağında sinyal oldukça belirli ölçüde sabit sinyal verir, anfiçıkışı sesi açıp kıstıkça değişir.
Bu fark VU metreyi Watt metre gibi çalıştırır, o kadar.
Kolay gelsin.


intension

Tekrar merhaba.
Devreyi doğru şekilde bağladım (14v gerilimle çalışıyor, güç led i yanıyor). fakat line çıkışından bağladığımda 3 adet led sabit bir şekilde sürekli yanıyor. VU metre nin söküldüğü teyp e takıldığında ise olması gerektiği gibi hareket  ediyor.

asma

Daha önce line çıkışı yok yazmıştın.
Eğer devrenin beslemesini ayrı yerden line sinyalini ayrı yerden veriyorsan; 2 nolu Siyah kabloya line sinyalinin - ucunu da bağlaman gerekir.
Yani besleme için Sarı ve Siyah şart olduğu gibi ses girişi için de Kırmızı Siyah şart.  ;)

Durum bu şekilde değilse yada çözülmezse C172 de kısa devre arızası olabilir.
Yerine başka kondansatör takabilirsin yada elinde yoksa C171 ile yer değiştirip sonucu yazabilirsin.

Ayrıca hoparlör çıkışından yada bir başka cihazın kulaklık çıkışından da deneyebilirsin.
Bu deneme devrenin giriş hassati hakkında bilgi verir.

Kolay gelsin.

intension

Devrenin beslemesini ve line sinyalini şuan deneme amaçlı olduğundan ayrı yerden veriyorum. 9v adaptör ile doğru biçimde çalışmadı bu nedenle beslemeyi teybin kendisinden , line sinyalini pc line out üzerinden aldım.
Tümden yapmak istediğimi toplandığımda besleme ve line sinyalini aynı yerden vermek mümkün olucak.
Line sinyalinin - ucunu siyah kabloya bağladığımda ledler harekete geçti. Küçük bir bilgi bütünü, başlı başına değiştirebiliyormuş demekki   :-\\ Tekrar teşekkür ederim

asma

Alıntı yapılan: asma - 11 Aralık 2013, 23:10:36Muhtemelen C172 kondansatörünün bir ucunun bağlı olduğu kablo ise ses girişinin canlı ucudur. Ses girişinin - veya şase ucu dediğimiz ucu ise GND ye bağlı olacak.

Bu küçük ayrıntıyı ilk mesajımda tam yerini bilmeden yazmışım, ayrıntılı resimden sonra ses sinyalinin şasesi GND ye bağlanmalı diye tekrar etmemişim.   ???

İşiniz görüldüyse ne mutlu.
Artık siz de benzeri bir uygulamada kartı inceleyip, bilgi topladıktan sonra nasıl çalıştığını ve çalışması için ne gerektiğini göreceksiniz.  8)
İhtiyaç durumunda tarif edip yardım edeceksiniz. Sonuca ulaşınca mutlu olacasınız.

Kolay gelsin.

intension

Karşılaştığım bir sorun oldu. Devre bağlı iken Kırmızı kablo sinyal girişi Line in den bağlandığında aşırı uğultu sesi geliyor. Bu ses Balance i Left yaptığımda oluyor yani stereo nun bağlı olduğu tarafta iken..
Tümü ile şu şekilde bağlı ; Sarı kablo +12v besleme
                                          Siyah, GND
                                          Kırmızı, ses sinyali +
                                          Siyah, ses sinyali - yönüne bağlasamda uğultuyu kesmiyor.
Resimleri ekliyorum, faydası olabilir.


asma

Ton kontrol kartının beslemesiyle VU metrenin beslemesi aynı mı? En önemlisi şaseleri aynı mı?

Resimlerden pek bir şey anlayamadım.
Stereo sistem mi kuruyorsun mono mu?
Sol kanal yerine sağ kanalı denediğinde aynı problem oluyor mu?
Line kablosu blendajlı mı, resimde sanırım 220V kablosunun yanından geçiyor. Bu uğultu trafo vınıltısı gibi 50Hz kaynaklı mı? Ses seviyesi ile kıyaslarsak bu gürültü müzikten yüksek mi, sesi açtığında aynı oranda artıyor mu?

Tahmini çözüm:
Basiti, line sinyali VU metreye ulaşmadan seri bir direnç ekle (10k ohm)
İşe yerarsa iki adet 22k alıp ik ucunu birleştir, orta ucu VU metreye ses girişi olarak bağla. Diğer iki ucu L ve R kanal line çıkışı alacağın noktalara bağla.

Kolay gelsin.

intension

#14
Ton kontrol kartı power ledini besleyen (üst resim sağ taraf) kablo 13v Vu metreyi çalıştırmadı denedim.
Arka kapak üzerinde , trafonun amfiyi besleyen iki adet kırmızı +14v ve GND kablolarından Kırmızı ve Siyah kablo ile besledim Vu metreyi.
Sistem stereo 4+1 Diana. (kutusu farklı).
Sol kanal yerine sağ kanala bağladığımda aynı problem oluyor. Uğultu, sesi açtıkça artıyor hatta sağ yada sol bağlı olduğu tarafdaki uydu hoparlörlerine ses göndermiyor. Trafo vınıltısından çok çok fazla hocam.
Line kablosu blendajlı, Kırmızı,Beyaz ve GND ortak kablo şeklinde. 220V kablosunun uzağında. 220V kablo bağlantıları ve piriz çıkışı trafonun hemen yanında.

Mr_YAMYAM

#15
Alıntı yapılan: intension - 21 Aralık 2013, 16:11:08Ton kontrol kartı power ledini besleyen (üst resim sağ taraf) kablo 13v Vu metreyi çalıştırmadı denedim.
Arka kapak üzerinde , trafonun amfiyi besleyen iki adet kırmızı +14v ve GND kablolarından Kırmızı ve Siyah kablo ile besledim Vu metreyi.
Sistem stereo 4+1 Diana. (kutusu farklı).
Sol kanal yerine sağ kanala bağladığımda aynı problem oluyor. Uğultu, sesi açtıkça artıyor hatta sağ yada sol bağlı olduğu tarafdaki uydu hoparlörlerine ses göndermiyor. Trafo vınıltısından çok çok fazla hocam.
Line kablosu blendajlı, Kırmızı,Beyaz ve GND ortak kablo şeklinde. 220V kablosunun uzağında. 220V kablo bağlantıları ve piriz çıkışı trafonun hemen yanında.
Resimlerden anlaşıldığı kadarıyla tüm bağlantıların yanlış.
Görüldüğü kadarıyla trafo AC çıkışları VU metre devresine gitmektedir. Arada bir regüle devresi konulmamışsa bu tamamen yanlıştır.
Yapılması gerekenler.
1 Sistem 0 (sıfır) ucu tespit edilmelidir. Bu uç genellikle split besleme devrelerinde trafo sekonder uçlarının orta ucudur. Bu uç takip edilirse tüm sistemin ortak şase bağlantılarıdır. (ölçü aletiyle ölçülerek test edilmelidir)
2 Sistemin + (artı) besleme ucu tespit edilmelidir. Transformatörden çıkan uçlar köprü diyota girer. Köprü diyottan çıkış ise ana dekuplaj kondansatörlerine gitmektedir. Bu kondansatörlerden birisi pozitif voltaj için diğeri de negatif voltaj için konulmuştur. Tespit edilmesi gereken voltaj şaseye göre + (artı) uçtur.
3 Artı uç ve şase tespit edildikten sonra Öncelikle sistem şasesi, VU metrenin şasesine (2 no lu uç) irtibatlanır. Daha sonra da artı uç VU metrenin besleme ucuna (1 nolu uç) bağlanır.
Bu hali ile ilk LED (Power LED) direk yanmalıdır. Eğer yanmıyorsa bağlantıda hata vardır.
İlk LED yandığı zaman el ile VU metrenin sinyal ucuna (4 no lu uç) dokunulur. LED\'lerin 1i ya da birkaçı yanmalıdır. Eğer LED\'lerin biri ya da birkaçı el dokunulduğunda yanıyorsa sistem çalışıyor demektir. Bu durumda yapılacak tek şey tek canlı blendajlı bir kablo ile sinyal giriş ucuna bağlanmalıdır.
DİKKAT:
Sinyal hattında kullanılacak blendajlı kablonun şase kısmı sadece anfi konnektör tarafından şaseye bağlanmalıdır. Bu kablonun örgü (blendaj) kısmı VU metreye girişte BOŞ bırakılmalı kesinlikle VU metre devresinde şaseye bağlanmamalıdır.

intension

Hocam işin matematiğini anlamaya çalışıyorum fakat bu derya deniz bir iş. Tekniği tam olarak bilmeden, yol biyerden sonra çıkmaza giriyor. Bu noktada forumlar devreye giriyor. Allahtan bilen ve paylaşan birileri varda bizlerde istifade ediyoruz. Sistemin bazı bağlantılarını değiştirdim. Vu metre beslemesini trafodan kesip , ton kontrol kartına giden blendajlı şase ucuna irtibatladım. +13v ise yine ton kontrol kartına, power led beslemesine giden kablodan + irtibatladım. Ses sinyali ise aynı yerden, ton kontrol kartının blendajlı line in bağlantısı üzerinden irtibatlı. Tümü ile bu şekilde ve parazit oldukça azaldı , balance ayarıda işlevini yapıyor.
Bağlantı kesin olarak doğrumu bilmiyorum fakat dediğiniz üzere sistemin sıfır ucunu tespit etmek için deneme yapıcam.
asma ve  Mr_YAMYAM a teşekkürler

intension

Konuyu tekrar tekrar açıyorum kusura bakmayın.
Son attığım mesajdan sonra vu metrenin kablosunu blendajlı kablo ile değiştirdim. Parazitten eser kalmadı.
Şimdi sormak istediğim ; ses yüksekliğ sürekli olarak aynı seviyede tutulabilirmi ?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: intension - 23 Aralık 2013, 13:34:08Konuyu tekrar tekrar açıyorum kusura bakmayın.
Son attığım mesajdan sonra vu metrenin kablosunu blendajlı kablo ile değiştirdim. Parazitten eser kalmadı.
Şimdi sormak istediğim ; ses yüksekliğ sürekli olarak aynı seviyede tutulabilirmi ?
Anlamsız bir soru.
Ses seviyesi istediğin seviyeye ayarlanabilir. Bu işi ses POT\'u ile zaten yaparsın.
Sormak istediğinin VU metre ile ilgisi nedir.

intension

Konu, başından beri vu metre ile ilgili. 
Soru şuydu ; pc den sesi açtığım da ledlerin tümü yanıyor, kıstığımda hepsi sönüyor.  sürekli olarak sesi orta seviyelerde tutacak ve ledleri sürekli olarak hareket ettirebilecek devre mümkünmüdür? idi soru!!

Adnancoskun

Sorunun cevabı şu olabilir,
1-sesi açtığınızda ledlerin tümünün yanması normal, girşine bir pot bağlayarak istediğiniz seviyede ayarlamanız mümkün,
2- Sesi kıstığınızda ledlerin sönmesi de normaldir, ses sinyali girmediğiniz bir vumetreden nasıl led yanmasını bekliyorsunuz :D
3- eğer siz sesi açsam da , sesi kıssam da ben hep aynı seviyede yanmasını istiyorum diyorsanız, işte o iş biraz zor, sebebi, eğer devreniz bir ampliye bağlansaydı iş kolaydı, çünkü premampli kısmından sinyali alırdınız ve istediğiniz seviyede ayarlardınız, çünkü ses  seviyesi ayarı , preampli ile güç amplisi arasındaki pot ile olur, pota girmeden aldığınız için problem olmayacaktı. Ancak pc için aynışeyi söylemek pek mümkün değil, ancak şu olabilir, pc nin çıkışına bir ampli kullanıyorsanız, ampilye gelmeden pc çıkışındaki jack dan alırsınız, ses ayarını da güç amplifikatöründen yaparsınız, yada pc nin şeması varsa pc içerisindeki preampli kısmını bulup ondan önce bir noktadan sesi alırsınız....
Biraz karışık oldu sanırım. ama cevap da ancak böyle... :D
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

intension

#21
Hocam google lamadığım kelimeniz kalmadı.   
Eğer preampli dediğiniz şey , güç amplisinin ses ayarını yapan devreyse eğer o bende var.
Resimleri ekliyorum..

Vumetre , Kutunun arka üst kısımdaki ton kontrol kartından bağlı. Kendiside kutunun önünde dikine duruyor. Kutu dediğim 5+1 ev sinema ses sistemi amfisi ve subwoofer ı
+13v / şase / blendajlı canlı sinyal kablosu şeklinde 3 adet kablo bağlantısı ile vumetre doğru düzgün çalışıyor fakat ses kısıkken (örn. %10) power ledi hariç hareket eden ledler sönüyor. ses sonuna kadar açıkken sürekli olarak hepsi yanıyor.
Vumetreyi söktüğüm teyipde sürekli hareket halindeydi. Acaba nasıl oluyorda oluyor diye düşünmeden edemedim.
 

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: intension - 23 Aralık 2013, 17:13:31Konu, başından beri vu metre ile ilgili. 
Soru şuydu ; pc den sesi açtığım da ledlerin tümü yanıyor, kıstığımda hepsi sönüyor.  sürekli olarak sesi orta seviyelerde tutacak ve ledleri sürekli olarak hareket ettirebilecek devre mümkünmüdür? idi soru!!
Sesi PC den açtığında LED\'lerin yanması normaldir. Çünkü bu alet bir seviye göstergesidir. Ses seviyesini belli değerlerde gösteren bir alettir. :)
PC\'den yapılan ses kontrolü anfiye farklı seviyelerde girmektedir. VU metre ise doğru olanı yapıp bu seviyeyi göstermektedir. Yani PC den sesi artırmakla anfiye giriş seviyesini artırmış oluyorsun. Düşürmekle ses seviyesini düşürüyorsun. VU metre ise bu seviyeleri sana gösteriyor.
Eğer VU metrenin sabit bir şekilde seviyeyi göstermesini istiyorsanız (Line seviyesi) bunun da sabit olması gereklidir. Yan PC den ayarlamayıp ses sistemindeki volume POT\'u ile ayarlamalısın.

Alıntı yapılan: intension - 23 Aralık 2013, 18:18:18Hocam google lamadığım kelimeniz kalmadı.   
Eğer preampli dediğiniz şey , güç amplisinin ses ayarını yapan devreyse eğer o bende var.
Resimleri ekliyorum..

Vumetre , Kutunun arka üst kısımdaki ton kontrol kartından bağlı. Kendiside kutunun önünde dikine duruyor. Kutu dediğim 5+1 ev sinema ses sistemi amfisi ve subwoofer ı
+13v / şase / blendajlı canlı sinyal kablosu şeklinde 3 adet kablo bağlantısı ile vumetre doğru düzgün çalışıyor fakat ses kısıkken (örn. %10) power ledi hariç hareket eden ledler sönüyor. ses sonuna kadar açıkken sürekli olarak hepsi yanıyor.
Vumetreyi söktüğüm teyipde sürekli hareket halindeydi. Acaba nasıl oluyorda oluyor diye düşünmeden edemedim.
 
Teyp tasarlanırken ses sinyalleri belli yerlerde sabittir. (line seviyesi 0dbm) Teybin ses POT\'u ile ses seviyesini değiştirdiğinde bu seviyeyi değiştirmezsin. Bu seviye genellikle kaynak seslerin (radyo ya da teyp) pre amplifikatör çıkışlarındaki standart seviyedir.
VU metre bu seviyelerin takribi ölçümleri için konulmuştur. Kaset kayıt seviyesi veya okuma seviyesi. Radyo ses çıkış seviyesi gibi. Kullanıcı bu seviyeleri kontrol edebilir v eğer kayıt yapacaksa sinyal seviyesini ayarlayabilir. (Kayıt seviyesi ayarı var ise)

NOT:
Ses seviyesi ayarını PC den değil de anfi üzerinden yapıyorsan, ama yine de gösterge değişiyorsa, bu durumda VU metreye girişi volüme POT\'undan sonra bağlamışsın demektir.
VU metre girişini volume POT\'unun üst ucundan yapacak olursan volume potu ile oynadığında seviye değişmeyecektir.


intension

#23
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Aralık 2013, 19:02:15Sesi PC den açtığında LED\'lerin yanması normaldir. Çünkü bu alet bir seviye göstergesidir. Ses seviyesini belli değerlerde gösteren bir alettir. :)
PC\'den yapılan ses kontrolü anfiye farklı seviyelerde girmektedir. VU metre ise doğru olanı yapıp bu seviyeyi göstermektedir. Yani PC den sesi artırmakla anfiye giriş seviyesini artırmış oluyorsun. Düşürmekle ses seviyesini düşürüyorsun. VU metre ise bu seviyeleri sana gösteriyor.
Eğer VU metrenin sabit bir şekilde seviyeyi göstermesini istiyorsanız (Line seviyesi) bunun da sabit olması gereklidir. Yan PC den ayarlamayıp ses sistemindeki volume POT\'u ile ayarlamalısın.
Teyp tasarlanırken ses sinyalleri belli yerlerde sabittir. (line seviyesi 0dbm) Teybin ses POT\'u ile ses seviyesini değiştirdiğinde bu seviyeyi değiştirmezsin. Bu seviye genellikle kaynak seslerin (radyo ya da teyp) pre amplifikatör çıkışlarındaki standart seviyedir.
VU metre bu seviyelerin takribi ölçümleri için konulmuştur. Kaset kayıt seviyesi veya okuma seviyesi. Radyo ses çıkış seviyesi gibi. Kullanıcı bu seviyeleri kontrol edebilir v eğer kayıt yapacaksa sinyal seviyesini ayarlayabilir. (Kayıt seviyesi ayarı var ise)

NOT:
Ses seviyesi ayarını PC den değil de anfi üzerinden yapıyorsan, ama yine de gösterge değişiyorsa, bu durumda VU metreye girişi volüme POT\'undan sonra bağlamışsın demektir.
VU metre girişini volume POT\'unun üst ucundan yapacak olursan volume potu ile oynadığında seviye değişmeyecektir.

Vumetre , ses şiddetini mi ?  ses frekans değerlerini mi gösterir ? çünkü benim bildiğim örneğin stüdyoda kayıt bilgisi almak için eğer vumetre kullanılıyorsa bu desibel için değil frekans bilgisi edinmek için olmalı. En basiti , winamp ın  küçücük grafik vu metresi bile  alt frekansların , mid lerin , tiz lerin hangisinin daha aktif olduğunu gösterir. Benim yapmak istediğim tıpkı teyp in belirli yerlerde sinyali sabit tuttuğu gibi benimde line in den aldığım sinyali vumetrenin en ideal ayarında sabitleyip vumetreyi çalıştırmaktı. Ben direnç hesaplamasını bilmiyorum fakat örneğin bilgisayar kasasının pwm fanın hızını düşürmek için küçük bi direnç taktığımda fanın artık hız ayarı yapmadığını sürekli sabit hızda çalıştığı farkettim. Direnç hem hızı kesmiş hemde sabitlemişti. Ses şiddetine gelirsek ; ses seviyesi min.de ise ledler tabiki yanmaz ama en azından max ses şiddetini sabitlemek adına , line in ile vumetre arasına pot eklenir ve ayarlanırsa belli bir değer tutturulabilir mi ?   
şöle bişey buldum : http://www.youtube.com/watch?v=FETHCe6ik8Q#t=249

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: intension - 23 Aralık 2013, 20:42:55Vumetre , ses şiddetini mi ?  ses frekans değerlerini mi gösterir ? çünkü benim bildiğim örneğin stüdyoda kayıt bilgisi almak için eğer vumetre kullanılıyorsa bu desibel için değil frekans bilgisi edinmek için olmalı. En basiti , winamp ın  küçücük grafik vu metresi bile  alt frekansların , mid lerin , tiz lerin hangisinin daha aktif olduğunu gösterir. Benim yapmak istediğim tıpkı teyp in belirli yerlerde sinyali sabit tuttuğu gibi benimde line in den aldığım sinyali vumetrenin en ideal ayarında sabitleyip vumetreyi çalıştırmaktı. Ben direnç hesaplamasını bilmiyorum fakat örneğin bilgisayar kasasının pwm fanın hızını düşürmek için küçük bi direnç taktığımda fanın artık hız ayarı yapmadığını sürekli sabit hızda çalıştığı farkettim. Direnç hem hızı kesmiş hemde sabitlemişti. Ses şiddetine gelirsek ; ses seviyesi min.de ise ledler tabiki yanmaz ama en azından max ses şiddetini sabitlemek adına , line in ile vumetre arasına pot eklenir ve ayarlanırsa belli bir değer tutturulabilir mi ?   
Açıklayalım. İngilizce orijinal halleri ile yazalım.
VU meter. Volume Unit meter. Volume ses seviyesi birimi olduğu için ses seviyesinin çokluğu ya da azlığı ile ilgilidir. VU metrelerin tanımı genel bir anlam içermektedir. VU metre kelimesi WATTMETRE ile bağdaştırılsa da aslında her ikisi farklıdır.
VU olayı ses çıkışı olarak toplam ses seviyesine ne kadar erişildiğinin göstergesidir. 0VU birimi genellikle max seviye göstergesi olup ses seviyesinin kazanç olmaksızın max. seviyesini göstermektedir.
PPM. Peak Programm meter. Peak (tepe) değer gösterim metre. Müziğin hareketli dansında (seviye iniş ve çıkışları) realtime olarak incelemek gerekirse milisaniyeler içerisinde belli seviyelere çıkıp inebilmektedir. Müzik türüne bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Bu seviyenin anlık gösterimi VU metrelerin ataletinden dolayı (sapma yavaşlılığı) bazen gösterilememektedir. Bir VU metre üst sevilere fırlarken belli bir yavaşlıkla hareket ettiği için, müzik seviyesi çoktan max seviyeye ulaşmış ve inmiş olacaktır. İşte bu yavaşlığı gideren ve daha geniş bir dinamik alanda gösterme özelliği olan seviye göstergelerine PPM yani Peak Programm Meter denilmektedir.
Senin bahsetmiş olduğun stüdyolardaki seviye göstergeleri genellikle PPM\'lerdir.
PPM deki dünya standartları sapma birimleri;
10ms attack, 10 milisaniye süresinde 1dbm lik gösterebilme hızına sahiptir.
1.5 sn decay 20db ile düşme hızları bulunmaktadır.

Diğer bahsetmiş olduğun, belli frekanslarda seviyelerini gösteren aygıtlar ise SPECTRUM ANALYZER olarak adlandırılmaktadır.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın