Acer Pico Projector ile güç ünitesi kullanmak ?

Başlatan P_A_L_A, 20 Kasım 2013, 15:16:13

P_A_L_A

Öncelikle elektronik konusunda çok önceleri yapmış olduğum tda 2003 lü amfiler dışında pek bir bilgim olmadığını belirtmek isterim...

Bu projeye neden ihtiyaç duyuyorum:
Elimde bir adet Acer Pico Projector var.


Cihaz 3.7V lik batarya ya da 5v lik DC giriş ile çalışıyor.Ben bu cihazı derslerde sınıf ortamında kullanıyorum.Yalnız şöyle bir sorunu var .Dahili hoparlörü çok küçük olduğu için sınıf ortamında yetersiz oluyor.Bu nedenle de pc hoparlörü kullanıyorum ya da piyasada ses bombası adı verilen küçük hoparlörlerle kullanıyorum.Ayrıca batarya ile 30 dak. falan gidiyor. Batarya bitince de DC adaptörü kullanıyorum.Ancak bu durumlar cihazın mobil olma özelliğini ortadan kaldırıyor.Bu nedenle böyle bir projeye ihtiyaç duyuyorum.







Projemde bu cihaza bir stand yapmak istiyorum.Tabi bu standın içinde cihazı çalıştıracak olan 5V lik bir güç ünitesi (akü vs.)olmasını düşünüyorum.Güç ünitesini şarj etmek için cihazın kendi adaptörünü kullanabilirim. Ayrıca yine bu güç ünitesiyle çalışan 2X3W lik hoparlörler için ses ayarlı bir amfi devresi de eklemeyi düşünüyorum.Acaba çok şey mi istiyorum diye düşünmeden de alıkoyamıyorum kendimi ama öğrencilerim için kullanabileceğim tamamen mobil bir cihazım olsa çok iyi olurdu.

5V lik bir güç ünitesiyle hem projektörü hem de amfiyi çalıştırabilir miyim? Eğer cevap evet ise nasıl bir yol izlemeliyim? Bu konularda siz ustalarımdan öneri ve yardım bekliyorum.
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Mr_YAMYAM

5V luk gerilime bağlı kalman bazı dezavantajlar oluşturacaktır.
Bence 12V civarı giriş gerilimi kullan ve 5V regüle ile projektörün beslemesini sağla.
Bu sayede amplifikatör için de fazla seçeneğin olacaktır.

P_A_L_A

Öyleyse standın içinde 12V lik akü kullanılacak.Dolayısıyla 12V ye kadar çalışabilen bir amfi devresi ayrıca 12V yi 5V ye dönüştürecek bir regulatör devresi bulmam lazım ... Umarım doğru anlamışımdır..

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: P_A_L_A - 20 Kasım 2013, 15:32:20Öyleyse standın içinde 12V lik akü kullanılacak.Dolayısıyla 12V ye kadar çalışabilen bir amfi devresi ayrıca 12V yi 5V ye dönüştürecek bir regulatör devresi bulmam lazım ... Umarım doğru anlamışımdır..
Aynen doğrudur.
Burada esas olan cihazın taşınabilirliği ise bazı unsurları ele almalıyız.
1 Depolanabilecek güç. En ideal 12V 5-6A küçük akülerden bir adet yeterli beslemeyi sağlayacaktır.
2 Ses devresi için bu akünün beslemesi seçenekleri artıracaktır.
3 Akü çıkışı 7805 serisi bir entegre ile sorunsuzca 5V a adapte edilip projektörün beslemesi sağlanabilir.
4 Küçük bir şarj devresi ile akünün şarj sorunu halledilebilir. Böylece cihazın taşınabilirliği sağlanabilir.
5 Cihazın uygun bir kutu içerisine yerleştirilmesi halinde tüm bu devreler kutu içerisine yerleştirilebilir. Böylece indoor kullanımları için iç kısımda uygun besleme sistemi hazır olmuş olur.

P_A_L_A

İlgilendiğiniz için tşk ederim.Aynen dediğiniz yolu takip edecem:)
Aslında 5V de istekli olmamın nedeni güç konusunda bilgisayarın usb sinin de kullanılabilir olması ama sizin göstermiş olduğunuz yol tabi ki bir ustanın tavsiyesi olduğu için doğru yoldur..

Mr_YAMYAM

Aslında sistemi komple 5V ile beslemende bir sorun yoktur. Sadece 5V luk uygun enerji depolama birimi bulamazsın. Bulsan bile düşük kapasiteli olacağı için cihazı fazla kullanamazsın.
Ayrıca 5V ile çalışıp uygun güçte çıkış verebilecek bir anfi devresi o kadar da basit olmayacaktır.
Anlaşıldığı üzere projektörün 5V besleme ile oldukça yüksek akım gereksinimi bulunmaktadır. 6V luk akülerden de kullanabilirsin elbette. Ama 1V luk fazlan da olsa bu değerin projektörde ne tür bir sonuç vereceğini pek kestiremeyiz. Bunu senin test etmen gerekmektedir.
Bilgisayarın USB biriminden alabileceğin max. akım belli seviyededir. Eğer bir USB ile projektör çalışabiliyorsa o zaman pek sorun olmayacaktır.
Ama bu besleme gerilimi projektörü sadece şarj etmek için kullanılıyorsa o zaman işler değişecektir.

P_A_L_A

Aslında cihaz 5V-1.5A ile DC gücte şarj oluyor. Cihazı çalıştıran batarya ise 3.7V-1.4 A lık bir batarya.Ayrıca şimdi denedim de usb ye bağladığımda şarj yapıyor.

P_A_L_A

Uygun başlıklı USB şarj kablosu ile de denedim çalıştırdı.Anlayacağınız USB deki 5V projeksiyonu çalıştırmaya yetiyor.

Mr_YAMYAM

Bu durumda iyi bir 5V gerilim kaynağı ve 5-6V ile çalışan uygun bir ampli işinizi görebilir.
Böyle bir seçenek durumunda ise ampliyi beslemek için yine bir bataryaya ihtiyaç duymanız.
Eğer taşınabilir olması çok önemli değilse veya uygun ebatta 6V 4-5A bir akü temin edebilirseniz sorun büyük ölçüde çözülebilir.
Haliyle 5V ile çalışan uygun güçte bir ampli gereklidir.
5V civarı besleme ile bir amplide fazla bir güç elde etmeniz pek olası değildir. Takribi 0.5-1W civarı bir çıkış gücü elde edebilirsiniz. Ne kadar yeterli olur bilemem.

endorfin

Merhaba.. :) 5V icin uygun anfi olarak TDA2822 ve ya LM386 tercih edebilirsiniz ama ben tda2822 tavsiye ederim kopru olarak kaliteli bir ses ala bilirsin ((1-1.5W)civari)....
   Iyi calismalar... ;)
 Ekber/Azerbaycan.. :) :)

P_A_L_A

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim...şimdi aşama aşama başlayalım öyleyse ..
ilk olarak 5V lik bataryaya karar verdik sanırsam...Bunu şarj etmek için cihazın kendi 5V-2A lık şarj cihazını kullanmam uygun olur galiba...eğer öyleyse bu bataryayı şarj ederken şarj durumunu gösteren devre ile başlayalım..önerileriniz nelerdir?
bütün aşamalara karar verdikten sonra malzeme listesini çıkartıp internetten sipariş verecem.maalesef bulunduğum bölgede malzeme temini mümkün değil.o nedenle yapmışken tek seferde sipariş vereyim.

Mr_YAMYAM

#11
5V u kullanmaya karar verdiysen bazı şeyleri ele almamız gerekecek.
Cihazın mevcut şarj adaptörü ile herhangi bir bataryayı şarj edemezsin. Akım limitörü kullanmak zorundasın. Yani bir çeşit şarj devresi.
Kullanmak istediğin batarya ya da akünün şarj gerilimi senin mevcut şarj adaptörünle uyumsuz olabilir.

Yukardaki şema prensip olarak yapmak zorunda olduğun komple bir cihazın basit anlatımıdır.
Genel besleme gerilimi 5V ta olsa 12V ta olsa bazı hesaplamaları yapmak zorundasın.
Haliyle uygun devreleri yapmak zorundasın.
Genel piyasa koşulları ele alındığında, yukarda belirtmiş olduğum gibi 12V luk sistem kullanman yararına olacaktır. Çünkü 12Vluk gerilimi rahatlıkla 5V seviyesine indirebilirsin.
Ama illa bu kadar teferruata gerek yok dersen, sadece basit bir ampli katı ve besleme ünitesi mevcut sistemini tamamlayacaktır.

P_A_L_A

peki bu besleme ünitesini nasıl ayarlayacaz...yani ac güçteyken hem aküden hem de ac güçten almasın gerilimi..ya da alırsa bir sorun çıkar mı..

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: P_A_L_A - 21 Kasım 2013, 20:24:22peki bu besleme ünitesini nasıl ayarlayacaz...yani ac güçteyken hem aküden hem de ac güçten almasın gerilimi..ya da alırsa bir sorun çıkar mı..
Bunun belli başlı teknikleri vardır.
AC güçteyken hem akü hem de redresör devrede olabilir.
KOŞULLARI:
DC kaynak hem aküyü şarj edecek hem de diğer üniteleri besleyecek şekilde tasarlanır. Böylece şebeke kullanımında akü şarj edilmiş olacaktır. Sistemin oturaklı olması için AKÜ dolduktan sonra şarj kesici ile tamamlanır.
Elektrik kesilirse sistem aküden beslenmeye devam edecektir.
Bu tür tasarımlarda güç ünitesinin toplamdaki akımı hesaplanarak yapılır. Genel olarak senin sistem için ben 4A lik güç devresi öngörüyorum
Eğer sistemin AKÜ ya da şebekeden beslemesini bağımsız yaparsan sistem daha basit olacaktır.
Şebeke devreye girdiğinde bir röle vasıtasıyla ya da bir anahtarla akü devreden ayrılır ve sadece sistemi besler.
Böyle bir sistem için ise takribi 3A lik güç kaynağı hesaplamaktayım.
En önemli unsur ise kullanılacak AKÜ tipidir.
Kapasite açısından kurşun asit aküler kullanılabilir. Ancak oldukça ağır olacaktır.
Ni-Mh batarya bloklarının kullanımı ağırlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. Ancak fazla akım kapasitesi olmaz.

P_A_L_A

aslında dediğiniz gibi basit bir ayırıcı ile akü-dc akım ayrımını yaparak problemi daha kolay çözebilirim..bunun için aklımda üç modu olan bir anahtar geçiyor..
mesela
1. mod :AC güçte çalışma
2. mod :akünün gücüyle çalışma
3. mod :cihaz ve amfinin çalışmaması ancak akünün şarj olması

böylece hem hazırlanması basit hem de cihaz için güvenli bir sistemim olur diye düşünüyorum :)

Mr_YAMYAM

iki anahtar işi halleder.
1 Şebeke AKÜ seçer.
2 AKÜ şarj eder. Şarjı keser.
Hepsi bu
1 nolu anahtar yerine trafoya direk bir röle koyarsan şebeke gelince otomatik şebekeye geçer.
Böylece sadece bir anahtarla işi halledersin.

P_A_L_A

#16


Bahsettiğiniz röle;AC güç geldiği anda, 1.ve 4. noktaları birleştirip 3.ve 4. noktaları ayıracak yani...doğru mu anladım hocam..

Mr_YAMYAM

AC-DC dönüştürücünün çıkışına röle bobinini direk bağlarsın.
Röle kontakları bir anahtardır. Çektiği anda aküyü devreden çıkartıp AC-DC güç kaynağından anfiyi besler. Anfi beslemesine parelel 5V dc dönüştürücü bağlıdır.
Sistemi akü durumuna geçirdiğinde (şebeke yokken) sadece akü anfiyi ve 5V beslemeyi sağlar.
Küçük bir şarj devresi daha yaparsın. İster manual olarak şarj edersin istersen otomatik kesicili şarj yaparsın. Şarj devresi 12V kaynaktan bağımsız olmalıdır ki kontrol edebilesin. Çünkü şarj devresinin gerilimi daha yüksek olmalıdır.

P_A_L_A

merhaba sayın Mr_YAMYAM. yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
projede bir kaç değişiklik yapmak zorunda kaldım.Bu akü işini çıkardım projeden. elimde 3 adet blaupunkt marka 10\'ar w lık hoparlörler var. boyutları biraz küçük ama verdiği ses kalitesi benim için yeterli. bunları besleyecek 3 adet tda 2003 lü amfi devresi yapacam ama iki kanal girişini verimli bir şekilde 3 kanala çıkartıp kanallardan birinden bass ses almak istiyorum. bunu nasıl yapabilirim.

şöyle bir devre karşıma çıktı .bu devrenin giriş katı işimi görür mü sizce.



bu arada devreyi beslemek için 12v çıkışlı creative ses sisteminin adaptörünü kullanacam.

aslında neredeyse hiç bilgim yok ama bu iş benim için iyice hobi haline gelecek gibi görünüyor...galiba bundan sonra bağımlılık da yapar :)

Mr_YAMYAM

Devre çok kaliteli olmasa da iş görür.
Ben olsam bass devresi yapmam, onun yerine iyi kalite çift kanal (stereo) amplifikatör yapardım. Hoparlörün diğeri varsın elinde yedek kalsın.
Önereceğim entegre TA7227 entegresidir.
18V a kadar çalışabilen bu entegre ile 5.5W lık RMS çıkış gücü alabilmektesin. Gürültü ve bozulma değeri oldukça iyi olan bu entegre bir zamanların kaliteli stereo kaset-radyo bileşenlerinde oldukça sıklıkla kullanılmıştır.

P_A_L_A

tamam usta sizsiniz...


bahsettiğiniz entegreyle kurulacak devre bu galiba
eğer buysa iki tda 2003 ten daha basit yani

Mr_YAMYAM

Sanırım o.
Yanlız çıkışlarda kullanılan 470uF lık kondansatörleri 1000uF yaparsan güçbandın bass seslerde daha iyi olacaktır.

P_A_L_A

tamamdır üstad..birazdan malzeme listesini çıkartıp sipariş verecem..Ya Allah
:)

P_A_L_A

üstad bir şey daha sormak isityorum...devrede ki dirençler 100R mi oluyor..sadece 100 yazılmış da 100K mı 100R mi anlamadım

Mr_YAMYAM

#24
Alıntı yapılan: P_A_L_A - 10 Aralık 2013, 21:32:40üstad bir şey daha sormak isityorum...devrede ki dirençler 100R mi oluyor..sadece 100 yazılmış da 100K mı 100R mi anlamadım
Direnç değerleri aksi belirtilmedikçe ohm olarak bildirilir.
Zaten direnç değeri ohm olduğu için genellikle yazılması etik kabul edilmez.
Bunun dışında;
10... 10 ohm demektir.
10R ... 10 ohm demektir.
10K... 10 Kilo ohm demektir.
10M.. 10Mega ohm demektir.
Bazen ondalıklı değerler de ayrılabilir şöyle ki.
1K2.. 1.2 Kilo ohm demektir.
1M5... 1.5Mega ohm demektir.
Gibi...
ÖNEMLİ NOT:
Bazı direnç değerlerinde alışık olmadığımız bir ibare olabilir.
Şöyle ki;
1K0 olarak verilmiş direncin değeri normalde 1Kilo ohm olsa da sondaki sıfırın da aslında daima sıfır (0) olması gerektiğidir. Yani bu direncin solunda mutlaka bir sıfır olacak demektir. Bu da sıfırdan sonra yazılacak değerin devrede önemsenemeyeceğini ifade eder.
1K05 ... 1kio ohmdan sonra bir sıfır konulduğunda sıfırdan sonraki rakam yüzler basamağını ifade edeceğinden bu direncin tolerans değeri yüzde ler seviyesinde olmalıdır. Eğer 1K00 gibi bir ibare görüyorsak bu direncin tolerans değeri binler mertebesinde olmalıdır.
Bende böyle bir direnç vardı.
Şunun bir fotosunu koyayım da havam olsun ;D



P_A_L_A

üstad bütün malzemeleri sipariş verdim ancak LM7805 entegresini bulamıyorum..olanlar da yalnız onu satamayız diyorlar.. bu entegreyi temin edebileceğim bi site var mı bildiğiniz..

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: P_A_L_A - 11 Aralık 2013, 16:53:26üstad bütün malzemeleri sipariş verdim ancak LM7805 entegresini bulamıyorum..olanlar da yalnız onu satamayız diyorlar.. bu entegreyi temin edebileceğim bi site var mı bildiğiniz..
LM7805 i bizim bakkalda 50 kuruşa almayanı dövüyorlar ;D
Yanlız bu entegreye nerede ihtiyaç duyduğunu çıkartamadım.

P_A_L_A

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Kasım 2013, 15:40:21Aynen doğrudur.
Burada esas olan cihazın taşınabilirliği ise bazı unsurları ele almalıyız.
1 Depolanabilecek güç. En ideal 12V 5-6A küçük akülerden bir adet yeterli beslemeyi sağlayacaktır.
2 Ses devresi için bu akünün beslemesi seçenekleri artıracaktır.
3 Akü çıkışı 7805 serisi bir entegre ile sorunsuzca 5V a adapte edilip projektörün beslemesi sağlanabilir.
4 Küçük bir şarj devresi ile akünün şarj sorunu halledilebilir. Böylece cihazın taşınabilirliği sağlanabilir.
5 Cihazın uygun bir kutu içerisine yerleştirilmesi halinde tüm bu devreler kutu içerisine yerleştirilebilir. Böylece indoor kullanımları için iç kısımda uygun besleme sistemi hazır olmuş olur.

burda sizin öneriniz doğrultusunda kullacaktım

Mr_YAMYAM

Haa eski meseleler.
Anladım.
LM7805 i dert etme. Ben bu tür malzeme ihtiyacımı direk Konya sokaktan sağladığım için siteleri bilmiyorum. Ama bu eleman oldukça popüler olan ve hala kullanımda olan bir üründür.
Dediğim gibi her yerde bulunması mümkündür.

P_A_L_A

evet bir site var ancak mesela 50tl altı şatış yapmıyoruz diyorlar..şimdi 50krş luk malzeme için ıvır zıvır şeyler almayayım diyorum ama kanıma giriyorlar yeni projeler için :)

Mr_YAMYAM

Projedeki diğer malzemeleri (akü,trafo vbg.) hepsini toplarsan zaten belli bir ücreti olacaktır. Tabii ki sipariş vermediysen.

P_A_L_A

#32
maalesef bütün ekipmanları tek yerde bulamadığım için büyük çoğunluğunun siparişini verdim..geriye dirençlerle LM kaldı..o da 3-5 kuruş yapıyor..

bu arada aküyü projeden çıkardım.verimli olmayacak gibi geldi bana vazgeçtim..

P_A_L_A



P_A_L_A

üstad proje şuan için şu aşamada..:)


Yalnız çekindiğim bişey var.. yaptığım ölçümlerde trafonun çıkışında AC 12V - 5A var. bu değerler özellikle 7805 in olduğu devreye zarar verir mi?
eğer öyle bişey olursa gitti projeksiyon :)

Mr_YAMYAM

O trafodan 5A değil, 0.5A bile alabileceğinden şüpheliyim.
Fotoğraf beni aldatıyor olabilir ama o trafo 4-5VA den daha fazla görünmüyor.
1A projektör için öngörsek,
1A de 2X2W amplikatör için gerekse,
En az 40VA trafo kullanmalısın.

P_A_L_A


P_A_L_A

regülatör devresini tamamladım..resimlerdeki gibi ölçümlerimde bir yanlış yoksa 5VDC 1.4A elde ettim..ölçümlerde yanlış mı yapıyorum acaba...


Mr_YAMYAM

Çıkışı direk ampermetreye bağlayarak mı 1.4A elde ediyorsunuz bilemiyorum.
Devrede herhangi bir yük ve voltmetre göremedim de:S

P_A_L_A

heee anladım :)
bu kadar acemi olacağımı tahmin etmemiştiniz değil mi...kusura bakmayın.. bizim ki puzzle yapmak gibi birşey... ama doğru yoldayım bence ... çünkü birazdan ustam bana ampermetrenin devreye nasıl bağlanacığını öğretecek...:)
bu arada 5 V u elde edince çok sevindim yaw :)

P_A_L_A

ya bir dakika..ampermetre devreye seri bağlanır... ama devrede bir direncin olması lazım değil mi...yani diğer devreleri tamamlayıp bağlayacam ve sonra ampermetreyi seri bağlayacam...

Mr_YAMYAM

NASIL ÖLÇÜLÜR?
Devreye bir yük direnci, mesela 5V ta 1A çeken bir lamba bağlanır. Tek bir lamba ile bu kadar akım alamazsak parelel olarak bir lamba daha ekleriz.
Bu hali ile ampermetre devreye seri bağlanarak geçen akım tam olarak doğrulanır ve not edilir.

İkinci bir ölçü aletimiz varsa gerilim ölçecek şekilde ayarlanarak yük direnci üzerindeki voltaj ölçülür. İkinci aletimiz yoksa ölçü aletimiz devreden ayrılıp voltmetre olarak kullanılır.
Bu ölçülen voltaj 5V civarı ve en fazla 0.5V luk bir hata payı ile ölçülüyorsa herşey normaldir.
Eğer ölçülen voltaj daha aşağılara düşüyorsa akım kaynağımız (trafo) yeterli gelmemektedir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın