0-22V 10A Güç kaynağı.

Başlatan Mr_YAMYAM, 17 Kasım 2013, 22:40:38

Flatron

#50
Alıntı yapılan: F.A. - 08 Mart 2014, 14:08:48Video için teşekkürler.Çok rahat anladım artık.Peki trafo maliyet açısından pahalı bir ürün.Biz bunu tristör veya pwm ile yapmak istesek nasıl bir yol izlemeliyiz ?

Eğer yüksek matematik bilginiz ve iyi ingilizceniz varsa ortalama hergün 2-3 saatinizi ayırarak, kitaplar okuyup ,videolar seyredip, application notlarını okuyarak ortalalam 1  yılda birşeyler yapılabilir.Yoksa zaman ve para kaybına sebep olur.Ama bu süre içerisinde \"Herşey o kadar basit değil\" e bizzat şahit olursunuz.
Geçenlerde Cornell üniversitesinde elektronik okuyan ve okula girmeden öncede şemalardan SMPS devreleri yapan hindistanlı bir gencin yazdıkları aklıma geldi.Genç şunu diyordu\"Hala öğreniyorum\"


F.A.

Flatron aslında temel seviyede değilim.Dijital sistemim iyidir fakat analog elektroniğim kötüdür.Amacım dijital elektronik ile baya bir  yakın ilgilendikten sonra birazda analog öğrenmek sonrasında güç elektroniği için hazır hale gelmekti.Bu nedenle böyle bir tasarımda dijital değilde daha çok analog tasarımda zorlanıyorum.Madem ki1 sene olacak ve sonunda öğreneceğiz o zaman hemen başlayayım vakit kaybı olmasın..

Bana tavsiye kitap önerirmisiniz ? Sıkıntım analog devre analizi yapamıyorum.Analog öğrenmek ve sonrasında güç elektroniğine geçmek istiyorum.

Flatron

Ben kalp kırmak amacıyla söylemedim.Öyle anlaşıldıysa kusura bakmayın.

Ancak sorduğunuz sorular elektroniğin son 20-25 yıldaki gelişmeleri hakkında.Özelikle genç arkadaşlar bu tarz \"kapsamlı sorular \" soruyorlar.Forumda SMPS lerle ilgili yeni br konu başladı
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4806.msg21715/topicseen.html#msg21715

Burayı takip edebilirsiniz.Burada referans alınan kitapları temin edebilirsiniz. PWM ve MOSFET ler bir süre sonra anlatılacaktır
Ayrıca illa bir yılda öğrenilecek diye birşey yok eğer düzenli ve azimli çalışılırsa dahada kısa sürebilir.Kaldıki temel bilgilere sahipmişsiniz.

Kolay Gelsin

asma

Alıntı yapılan: F.A. - 08 Mart 2014, 14:08:48Video için teşekkürler.Çok rahat anladım artık.Peki trafo maliyet açısından pahalı bir ürün.Biz bunu tristör veya pwm ile yapmak istesek nasıl bir yol izlemeliyiz ?
Aslında pahalı değiller.  ;) Kullanılan bakır ve demiri hesaplayıp bir o kadarda işçilik eklediğinizde fiyatı çıkar.
Transformatörler ağır hantal ve eski teknolojiyle üretildikleri için basit hesap ve iyi elbecerisiyle evde yapılabilecek ucuz ve verimli bir elemandır.
Tercih edimelerinin bir sebebi ucuzluğu bir diğeri yüksek verimi ve güvenilirliğiyken kimi zaman en önemli özelliği izolasyon yapmasıdır.
Bu özellikler şebeke frekansında çalışan sac trafolar içindi.  ;) Bir de besleme trafosu olarak ses frekans sınırlarının üzerinde çalışan ferit nüveli trafolar vardır, özel düzenekle çalışırlar. Çok daha hafif bazen daha yüksek verimle çalışırlar, yine malzemeleri temin edilebilir ve evde sarılabilirler.  (önemli bir ayrıntı hazır sarım bulmak çok zordur)
Ortak özelliği izolasyondur. Bir de bu trafo ile kullanılan dereler regülasyon da sağladıklarından sac trafo ve regüle devrelerinin maliyetiyle çoğu zaman kafakafaya yada ucuza gelir.

Kullandığımız elektronik devreler düşük voltajlı DC kaynak ister, şebekemiz yüksek ve AC dir.
Bu durumda voltajı düşürmek , doğrultmak, filtrelemek ve regüle etmek gerekir.
Bu iş izolasyon olmadan tristör ile yapılırsa kullandığımız elektronik devrenin tüm giriş çıkışları bizim için tehlike oluşturur. Verim daha yüksek olmaz, maliyet yüksek olabilir, hacim olarak yakın , sac trafodan hafif , ferit trafolu devreden ağır olur. (mesela 12V 3A DC kaynak gerekiyorsa)

Sorun şebeke ve topraktan izole bir kaynak kullanma gerekliliğindedir.

Kolay gelsin.

F.A.

Sayın @Flatron,

Kesinlikle yanlış anlama yoktur.Sadece çok acele ve aşırı istekliyimdir.Zaten işten geldikten sonra veya iş yerinde boş olduğumda tek yaptığım şey elektronik makaleler okumak (Analog ve güç elektroniği).Dijital elektronikte ise ihtiyaca göre proje tasarlamak oluyor küçük çapta o kadar.Yani bende ki sıkıntıyı size anlatmıştım.Şuan için smps devreleri bana bir basamak yüksek geliyor.Amacım tüm elektronik elemanların çalışma prensibini tümüyle bilmektir.Yani dijitalde bir tristör,mosfet,tristör gibi elemanları anahtarlama olarak kullanmak çok basitken,analogda bunları yükselteç olarak kullanmak biraz sıkıntılı oluyor.İş biraz daha komplike hale geliyor proje ilerledikçe..

Yani istediğim şey Analog elektronikte tüm elemanlara hakim olmak,en önemlisi devre yorumlayabilmek.

Ayrıca ingilizcem yoktur hocam.Video\'da kondansatör hesabı için C=5xIo/Vpxf deniliyor.Burada 5 nereden geliyor ? frekans neden 1/100hz alınıyor 50hz için ? Ayrıca  ripple gelirim nasıl hesaplıyor anlamış değilim ?

@Sayın asma,

Evet.O olay başıma gelmişti.Bende ki sadece giriş kısmnına kondansatör koyup akımı iyice kısmıştım.sonrasında zener ile sabitlemiştim fakat izolasyon olmadığından elektrik çarpmıştı beni.Ama artık UPS sistemlerinde trafo kullanılmıyor.PWM ile verimlilik çok fazla arttırılıyor.Bu nedenle sistemin izolasyonu sağlandığı taktirde çok güzel sonuçlar alınabiliyor.Trafolu sistemleri artık kimse kullanmıyor (UPS için)..

Flatron

Ok o zaman :)

Elektronikte,fizikte bazı değerlerin sadece bir formülü yok.Birbirlerine dönüşümünde başka formüller ile de ifade edilebilirler veya türetilebilir.
(Örneğin: W=V*I dır Voltu I*R diye yazarsanız (I*I)*R de Watt formülüdür.O yüzden o videodaki kapasite formülünü pek araştırmadım ancak bununla ilgili başka bir formülde var.Lineneer power suppl da  çıkış voltajı yüksek ve akımda yüksek isteniyorsa oradaki kondansatör değerinin oldukça yüksek olması gereklidir.

Ripple değerinin az olması DC nin kaliteli olması anlamına gelir.Bu ise beslediği devrenin daha stabil ,sessiz çalışması gibi yararlı faydaları olur.
50 hz i neden 100 hz aldı konusunda se peak to peak (Tepeden tepeye ) değerinden dolayı

Kolay Gelsin

asma

Artık UPS lerde sac trafo kullanılmıyor, ferit trafo kullanılıyor. Amaç izolasyon değildir.  ;) Şebekeden elde ettiğin enerjiyi akü ile sağladığında izolasyon gereği yoktur.
Bu cihazların kontrol kartları için de smps trafosu kullanılır, akü şarjı için de smps trafosu kullanılır. Bu beslemelerde izolasyon sağlanmalıdır.
Üretici ister AR-GE yapar ister kopyalama metodu kullanır.  :) Ferit trafo fabrikasyon imal edilirse elbette daha ucuz olur ve sac trafonun pek avantajı kalmaz.
Ben özellikle temin edilebilirlik ve elde (yada evde) yapılabilirliğinden bahsetmiştim.

100Hz olayı şebeke frekansının iki katıdır çünkü iki alternansta aynı yöne çevrilip kullanılır.
Saniyede 50 defa pozitif , 50 defa negatif alternansı olan sinyalin negatifinide pozitif tarafına çekerseniz saniyede 100 pozitif eğri elde edersiniz. Artık frekans 100Hz olmuştur. AC değildir, tam olarak DC de değildir.  :)
Bu dalgalı dc yada nabazanlı dc gerilim kapasitör kullanılarak voltajın Vmax. değerinde tutulmaya çalışılır.
Kapasitör şarj ve deşarj zamanları grafiklerde farklı eğrilerle  gösterilir. Eğrinin bitişi sonsuza gider şeklinde gösterilirken belirli oranlara bölünerek iş yapacak değerler için zaman sabiti oluşturulmuş. Yazamadığım tao değeri için 5T zamanında şarj tamamlanır(yeteri kadar) 5T zamanında deşarj olur (yeteri kadar) demişler. (ben onların yalancısıyım)
Köprü çıkışındaki kondansatörün değeri ve çekilecek akım (yani paralel bağlı direnç) bu tao değerini değiştirir. Periyot arası süre diyelimki 1T oluyorsa gerilim Vmax. ın %88 ine kadar iner şeklinde sonuca ulaşmak mümkün. Bu bize dalgacık gerilimini verir. Yani çıkış gerilimi 100 ile 88 arasında salınırken bu frekansın 100Hz olduğunu da biliyoruz. 100-88=12 Vpp değeri %12 ise Vmax. %6 olur. (efektifinide siz hesaplayın)
Formülde C ve R değeri yanyana olduğundan Yük direncinin değeri arttkça yada kapasitörün sıhası arttkça T değeri uzar. Dalgalılık oranı yada dalgacık gerilimi düşer.
Peki akıma göre kapasite seçilirse yanlışmı yaparız. Evet yük direncine göre seçmeliydik. (Doğrusal denklemde ne fark ederki)
Peki gerilime göre değişen bir şey olmaz mı? Olur tabi ama kullandığımız gerilim aralığı kısıtlı, akıma göre hesaplarsak yüzde sapsa bile dalgacık gerilimi yakın seviyede kalacaktır.
Yani ne kadar iyi filtre etmek istiyorsan o kadar yüksek kapasite kullanacaksın. 1mA için 1uF yerine 1,5uF veya ara değerler kullanmak gibi.
Dikkat edilecek bir konu ise kondansatörün şarj ve deşarjına izin vermektir. Şarj süresi çok kısa olursa kullanılan yük akımının çok kısa sürede yüksek değerde şarj ile tamamlanması gerekir.
Bir köprü diyot ve kondansatör çıkışından 500mA sabit akım çekerken diyotlarınız anlık akım değerleriyle bozulabilir. Bu yüzden kapasite arttırımında aşırıya kaçmamak gerekir.  ;)

Kolay gelsin.

memleket

ön panelde voltmetrenin solundaki volt-amper seçici anahtarı devrede nereye bağlanacak...

Mr_YAMYAM

#58
Alıntı yapılan: memleket - 01 Nisan 2014, 22:40:43ön panelde voltmetrenin solundaki volt-amper seçici anahtarı devrede nereye bağlanacak...
V/A göstergesi için switche iki adet trimpot bağlanmaktadır. Bu trimpotlar ölçü aletinin hassasiyetine göre belirlenmektedir. Benim ölçü aleti 1mA full skala olduğu için yaklaşık 500Kohm volt ölçümü için, 5Kohm da A ölçümü için koymuştum.
Volt ölçümü için trimpotun ucu direk güçkaynağının voltaj çıkışına yani + uca bağlanmalıdır.
Amper ölçümü için devrede bulunan şönt direncinin üzerinde düşen gerilim ölçülmektedir. Bunun için de 5K ohmluk trimpot şönt direncinin çıkış tarafına irtibatlanır.
Ölçü aletinin eksi ucu ise ana kondansatörün (10.000uF) eksi ucuna bağlanacaktır.

Kalibrasyon için siviç V durumundayken çıkışa bağlanacak hassas voltmetrenin gösterdiği değer, skalada gösterinceye kadar trimpot ile ayar yapılır.
Aynı şekilde amper ölçümü için devreye seri ampermetre bağlanır. Bir lamba bağlanarak mümkün olduğunca yüksek akım çekilir. (Full skala) Çekilen bu akım dış ölçü aletinde kaç ise aynı değeri okuyuncaya kadar 5K trimpot ile ayarlanır.

memleket

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 02 Nisan 2014, 00:57:35V/A göstergesi için switche iki adet trimpot bağlanmaktadır. Bu trimpotlar ölçü aletinin hassasiyetine göre belirlenmektedir. Benim ölçü aleti 1mA full skala olduğu için yaklaşık 500Kohm volt ölçümü için, 5Kohm da A ölçümü için koymuştum.
Volt ölçümü için trimpotun ucu direk güçkaynağının voltaj çıkışına yani + uca bağlanmalıdır.
Amper ölçümü için devrede bulunan şönt direncinin üzerinde düşen gerilim ölçülmektedir. Bunun için de 5K ohmluk trimpot şönt direncinin çıkış tarafına irtibatlanır.
Ölçü aletinin eksi ucu ise ana kondansatörün (10.000uF) eksi ucuna bağlanacaktır.

Kalibrasyon için siviç V durumundayken çıkışa bağlanacak hassas voltmetrenin gösterdiği değer, skalada gösterinceye kadar trimpot ile ayar yapılır.
Aynı şekilde amper ölçümü için devreye seri ampermetre bağlanır. Bir lamba bağlanarak mümkün olduğunca yüksek akım çekilir. (Full skala) Çekilen bu akım dış ölçü aletinde kaç ise aynı değeri okuyuncaya kadar 5K trimpot ile ayarlanır.

kutuda bu voltmetreyi kullanırsam gene aynı şekilde seçici anahtar kullanıp Volt ve Akım değerlerini görebilirmiyim..
http://mcdn01.gittigidiyor.net/10915/tn50/109150744_tn50_0.jpg?_=1395865572

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 02 Nisan 2014, 16:32:41kutuda bu voltmetreyi kullanırsam gene aynı şekilde seçici anahtar kullanıp Volt ve Akım değerlerini görebilirmiyim..
http://mcdn01.gittigidiyor.net/10915/tn50/109150744_tn50_0.jpg?_=1395865572
Hayır göremezsin.
O alet ile sadece voltaj görebilirsin.
Amper skalası için milivolt seviyesinde ölçüm yapan digital aletler gereklidir.

memleket


Mr_YAMYAM


memleket

çok soruyorum ama, PROTECTION swichlerinin 2 side basınca ON bırakınca OFF olan tipten mi?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 02 Nisan 2014, 23:34:13çok soruyorum ama, PROTECTION swichlerinin 2 side basınca ON bırakınca OFF olan tipten mi?
Cıks değil. ;D
LOAD siviçi ters butondur. Yani basıldığında devreyi açan siviç.
CUT siviçi normal butondur. Basıldığında devreyi tamamlayan.

memleket

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 03 Nisan 2014, 00:12:07Cıks değil. ;D
LOAD siviçi ters butondur. Yani basıldığında devreyi açan siviç.
CUT siviçi normal butondur. Basıldığında devreyi tamamlayan.

bluemavi ve direnc nette CUT sivici var ama LOAD sivicini bulamadım. sanırım LOAD sivicini anahtarlı tip kullansamda olur...


Mr_YAMYAM

O trafo yaramaz.
Gerçek anlamda 5A alabilmek için 150VA transformatör kullanmalısın.
İyi bir trafo da haliyle biraz pahalıdır.

memleket

bana 4 amper civarı bir güç kaynağıda yeter dersem bu trafo işimi görmezmi veya bu trafo gerçekte 100w mıdır.  fiyatı bana çok ucuz geldi...

Mr_YAMYAM

Göründüğü kadarıyla trafo deforme olmuş gibi.
Üstelik nüve kesiti tahminen bakıldığında 100W lık bir trafo gibi değil.
Bence hiç bulaşma.
Kargosu şusu busu daha pahalıya gelir.
Al piyasadan yeni bir trafo.

memleket

bu devrede digital voltmetre kullanacağım için şönt dirence ve RV2 ye gerek yok sanırım...

serkan_48

Alıntı yapılan: memleket - 06 Nisan 2014, 02:39:51bu devrede digital voltmetre kullanacağım için şönt dirence ve RV2 ye gerek yok sanırım...

Şönt direnci ve rv2 akımı panelmetrede göstermek için değil cihazın kısa devre koruması için vardır. Kullanmaz iseniz devreyi modifiye etmeniz kısa devre koruma kısmını kaldırmanız gerekir ancak bunu tavsiye etmem. kazara voltaj çıkış uçlarını kısa devre ederseniz vay halinize..

asma

Alıntı yapılan: memleket - 06 Nisan 2014, 02:39:51bu devrede digital voltmetre kullanacağım için şönt dirence ve RV2 ye gerek yok sanırım...
Devreye ilave edeceğiniz voltmetre yada ampermetre aksesuardır, RV2 ve şönt direnç ise devrenin parçasıdır.
Onlar olmadan devre çalışmaz.

Devreyi kurup çalıştırdığınızda çıkış voltajını izlemek için istediğiniz çeşit uygun voltmetreyi çıkışa paralel bağlamanız yeterli.
Daha sonra ampermetre bağlamak isterseniz çıkışa seri olarak bağlayabilirsiniz.

Şönt direnç dediğimiz akım sezici elemandır, aşırı akımda koruma devresini tetikler. Bu direnç üzerinden çıkış akımı geçtiği için üzerinde oluşan gerilim çıkış akımıyla doğru orantılıdır. Yani sonradan ilave edeceğiniz ampermetrede de aynı iş için bir eleman olacaktır. Bizler bu durumda ampermetremizi 0,22 ohm direçle ölçüm yapacak hale getiririz.
Çünkü analog / sakalalı / döner çerçeveli ölçü aletleri amper metre olarak kabul edilir, dijital ölçü aletleri voltmetre olarak kabul edilir.
Analog voltmetre; gösterdiği voltajda gerçekte üzerinden geçen akımı gösteriyordur.
Dijital ohm metre; sabit akım kaynağına bağlı Rx direncinin gerilimini gösteriyordur.
İki örnekte ohm kanunuyla doğrulanır.  ;) Aynı matematikte dört işlem yoktur yalnız toplama vardır demek gibi.  :)

Kolay gelsin.

memleket

eski avometre içindeki akım ölçmek için içerisinde bulunan şönt direnci kullansam olurmu...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 06 Nisan 2014, 21:10:35eski avometre içindeki akım ölçmek için içerisinde bulunan şönt direnci kullansam olurmu...
Gayet güzel olur.
Ancak o şönt direncinin değeri direk olarak skala ölçüm hassasiyeti ile ilgilidir.
Dolayısı ile tahmini olarak 1 mA full skala ölçen bir analog alet ya da yaklaşık 200mV full skala ölçen digital bir voltmetreye ihtiyacın olacaktır.

memleket

ben bu devreye ilave olarak giriş tarafına 7805 koyup +5V. almak istiyorum, fakat giriş tarafındaki voltaj 7805 in aşırı ısınmasına neden olur mu. datasheet de maksimum giriş voltajı 25 V olduğu yazıyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 10 Nisan 2014, 23:16:16ben bu devreye ilave olarak giriş tarafına 7805 koyup +5V. almak istiyorum, fakat giriş tarafındaki voltaj 7805 in aşırı ısınmasına neden olur mu. datasheet de maksimum giriş voltajı 25 V olduğu yazıyor.
24V giriş için 7805 en küçük akım çekilse bile aşırı derecede ısınır.
Bu yüzden trafoyu çift sargılı yapmalısın.
22V ana güç devresi için, 7-8V civarı da 7805 için olmalıdır.


memleket

#77
24V dan sonra şöyle bir devre ilave etsem ve sonrasına 7805 bağlasam olurmu acaba


Mr_YAMYAM

Çok yüksek güçlü zener ve direnç kullanırsan olabilir.
Beslemek istediğin devreye göre.

memleket

#79
beslemek istediğim devre breadboard üzerinde PIC denemeleri yapmak için sadece. yüksek güçlü bir devrede kullanmıyacam... veya şöylede olabilir. 7805 in voltağını ayarlı çıkış voltajı tarafına bağlayıp sadece breadboard üzerinde denemeler yaparken çıkış tarafını 12-13 V aşmayacak şekilde ayarlı bırakıp 7805 ısınmamasını önleyebilirim belki...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 11 Nisan 2014, 01:09:20beslemek istediğim devre breadboard üzerinde PIC denemeleri yapmak için sadece. yüksek güçlü bir devrede kullanmıyacam... veya şöylede olabilir. 7805 in voltağını ayarlı çıkış voltajı tarafına bağlayıp sadece breadboard üzerinde denemeler yaparken çıkış tarafını 12-13 V aşmayacak şekilde ayarlı bırakıp 7805 ısınmamasını önleyebilirim belki...
Daha kötü.
Digital devreler ya da benzer devreler daha hassas voltaj ripple isteyebilir. İki güç devresi ile denemeler yaparken bu yöntem sorunlara neden olabilecektir.
Bence sorunlarla uğraşmak istemiyorsan 5V için harici 10VA lik bir trafo al. 7.5V olması iyi olacaktır. Bu trafonun çıkışını doğrultup 7805 ile sağlamca regüle edersen hiç bir sorun olmaz.

memleket

#81
hem 5V hemde 0-22V aynı anda kullanmıyacağım için sadece 5V çıkışını kullanmak istediğim zaman 7805 in beslemesini 0-22V tarafından örneğin 7-9V sabitlesem  5V alsam gene bu durumda sorun olurmu...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 11 Nisan 2014, 14:55:08hem 5V hemde 0-22V aynı anda kullanmıyacağım için sadece 5V çıkışını kullanmak istediğim zaman 7805 in beslemesini 0-22V tarafından örneğin 7-9V sabitlesem  5V alsam gene bu durumda sorun olurmu...
Burada ki sorun sadece 7805 in ısınma sorunu değildir. Sorun bir gerilim ile çalışırken oluşan parazitlerin diğer devreleri etkileme sorunudur.
12V ile çalışan bir ampli yaparken aynı zamanda digital bir devre denemesi yaptığını düşünelim. Hem digital voltajdaki parazitler hem de analog devrelerdeki 12V bölgesinde oluşan parazitlerin birbirlerini etkilemesi kaçınılmaz olmaktadır.
Bu yüzden birbirlerinden izole edilmiş güç devreleri kullanılması daha sağlıklı olacaktır.
Üstelik bu işlem için gereken masraf sadece trafo olup 10VA lik bir trafo sadece 15-20TL dir.

memleket

15-20 lira sorun değil sadece anlamak istediğim şuydu. aşağıdaki devrede arkadaşın yapmış olduğu güç kaynağında tek trafo çıkışından 7812 ve 7805 kullanarak değişik voltajlar elde etmiş.  sizin belirtmiş olduğunuz  gerekçe burdada aynı olmuyor mu...


Mr_YAMYAM

Aynı olmaz.
Bu devrede en fazla akım 1A civarı öngörülmüştür. (LM317 çıkışı)
Benim devrede ise ortalama 4-5A akım çekilebilecektir. 4A lik yük devrede daha fazla ripple oluşmasına delalet eder. Birbirilerinden izole edilmemiş devrelerde ise bu ripple\'lar olmadık arazlara sebebiyet verirler.
Ayrıca o devre incelendiğinde görülecektir ki 7805 çıkışından 1A geçirilemez. Sebebi de 7812 lerin de zaten 1A civarı çalışmalarıdır. Toplamdaki power dissipation değeri yine yüksek olacağı için yine ısı kaçınılmaz olacaktır.

memleket

Devreyi yaptım çalıştırdım fakat yüke bağladığımda 12VDC de (oto teybi) teybi açıyorum 3-5 saniye sonra voltaj 7-8 volta düşüyor ve LM317 aşırı ısınıyor. MJ15004 devrede olduğu halde hiç tepki vermiyor yani gerekli akımı MJ den alamıyorum. uçlarını tekrar tekrar kontrol ettim ve ohmmetre ile ölçümde sağlam gösteriyor.
sormak istediğim ölçümde sağlam görünsede bozuk olabilirmi acaba. sanırım bu problemden dolayı kısa devre koruması ve aşırı akım koruması çalışmıyor.

Mr_YAMYAM

Muhtemelen MJE 15004 bozuktur veya yanlış bağlanmış olabilir.
Bazı MJ15004 üretimlerinde PATETES BASKI denilen sahtecilik te olabilmektedir.
Transistörün sağlamlığı için en kesin ölçüm BETA (kazanç) testi yapılmalıdır.
MJ15004 e bağlı 1 ohm direncin de doğru değerde olması gereklidir.

memleket

kısa devre koruması ve aşırı akım korumasının çalışmaması MJ nin bozuk olma ihtimalinden kaynaklanıyor olabilirmi.

serkan_48

şönt direnci olarak ne kullandınız ? Kaç amper için hesapladınız ayrıca trafonuz kaç volt kaç amperlik?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 15 Nisan 2014, 22:41:54 kısa devre koruması ve aşırı akım korumasının çalışmaması MJ nin bozuk olma ihtimalinden kaynaklanıyor olabilirmi.
Tristörün tetiklenmesi için drain ucuna belli voltaj gelmelidir. Bu voltaj ise çekilen akım oranında ŞÖNT direnci üzerinden sağlanmaktadır.
Eğer yeterli akım çekemiyorsan haliyle tristörü tetikleyebilecek kadar voltaj oluşmuyor demektir.
Bu durumda öncelikle MJ15004 transistöründen ve devrenin doğru yapılmasından şüphe etmelisin.
Ancak, devrede olan trimpot, oldukça geniş bir alanda ayar imkanı sunmaktadır. Yani 1A de bile sistem korumaya geçebilmelidir. Bu değer trimpot ile ayarlanabilmektedir.

ÖNEMLİDİR:
MJ transitör ve entegrenin montaj kusurları ciddi osilasyona sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple baskı devre yerleşim planı ve kullanılan malzemelerin doğruluğu oldukça önemlidir.
Bu konudan emin olamıyorsan yapmış olduğun devrenin detaylı bir resmini koyarsan olası hataları buradan görebiliriz belki.

memleket

Alıntı yapılan: serkan_48 - 15 Nisan 2014, 22:44:39şönt direnci olarak ne kullandınız ? Kaç amper için hesapladınız ayrıca trafonuz kaç volt kaç amperlik?


Şönt direnci olarak eksi avometreden söktüğüm direnci kullandım.
Trafom 100 VA.


Trimpot 2k bulamamıştım onun  yerine 2.5K kullandım. sorun olmaz sanırım.  Şu anda okuduğum voltaj değeri 1.2 ile 28 V arasında ayar yapabiliyorum. bu voltajda LM317 kontrol ettiği voltaj olsa gerek. bu haliyle bile kısa devre veya aşırı akımdada tristör tetiklenmesi lazım değilmi. Lm317 den çekilen akım, tristörü tetiklemeye yetmiyormu.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 15 Nisan 2014, 23:32:11Şönt direnci olarak eksi avometreden söktüğüm direnci kullandım.
Trafom 100 VA.


Trimpot 2k bulamamıştım onun  yerine 2.5K kullandım. sorun olmaz sanırım.  Şu anda okuduğum voltaj değeri 1.2 ile 28 V arasında ayar yapabiliyorum. bu voltajda LM317 kontrol ettiği voltaj olsa gerek. bu haliyle bile kısa devre veya aşırı akımdada tristör tetiklenmesi lazım değilmi. Lm317 den çekilen akım, tristörü tetiklemeye yetmiyormu.
Eğer eski AVO metreden sökerek kullanmış olduğun ŞÖNT daha az bir omik dirence sahipse yeterli akımı çekemediğin için 1A de tristörü tetikleyemezsin.
Geçici olarak o şöntü sök ve yerine 1 ohm 5W civarı bir şönt bağla. En küçük bir kısa devrede koruma çalışması gerekir.

memleket

#92

devre bu...

serkan_48

#93
Birde uyguladığınız devrenin resmini eklermisiniz. aynı bu şekilde üstten ve bir kac açıdan mümkünse

memleket

Resim #1:
Resim #2:
[mergedate]1397598541[/mergedate]
işteyim şu an sabah evden makina ile çeker yüklerim

Mr_YAMYAM

#95
Devrede küçük ama osilasyona sebebiyet verebilecek bir nokta gördüm.

Resimde görülen C3 kondansatörü geri besleme oluşturacak şekilde görünüyor.
Bu kondansatör yerinden sökülerek kırmızı renk ile işaretlemiş olduğum yerlerden takılmalıdır.
Aynı yere bir kondansatör daha ilave ettim. Bu kondansatör özellikle baskı devre çiziminde uzun olan yolların toleransı içindir.
Bu kondansatörler mümkünse daha büyük değerlerde olsun. 1 uF polyeter veya 2.2 uF tantal cinsi seçilirse daha iyi olacaktır.

Ayrıca MJ transistörün bağlantı klemensine olan uzaklığı önem taşımaktadır. Soğutucuya kadar olan uzaklık çok fazla olmasın.

memleket

MJ transistörün bağlantı klemensine olan uzaklığı yaklaşık 5-6 cm ve kalın çoklu telden yaptım. bu dedikleriniz MJ nin normal olarak çalışmasını engellermi...

Mr_YAMYAM

5-6cm lik uzaklık çok değil.
Normal koşullarda osilasyona sebebiyet vermez.
Bu durumda MJ transistörünü ölçmelisin. Ama ohm olarak ölçmek olmaz. Ölçü aletini diyot kademesinde ölçüm yapmalısın mümkünse transistörün HFE testini ölçmelisin.
Transistörü doğru bağladığını farzediyorum ;)

memleket

Valla zahmet veriyorum sizede. yazarken bile çekinerek yazıyorum. sürekli soruyorum,

Mr_YAMYAM

Hiç sorun değil arkadaşım. Çekinmeden sorabilirsin.
Ama, yandım, ölüyom, imdaat, yardım edin, gibi sorular sorma yeter ;D

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın