0-22V 10A Güç kaynağı.

Başlatan Mr_YAMYAM, 17 Kasım 2013, 22:40:38

Mr_YAMYAM

Elimde bulunan eski akülerimin şarj sorunu için bir güç kaynağına ihtiyaç duymuştum.
Hali hazırda böyle bir güç kaynağım olmadığı için elimde bulunan bazı eski parçaları değerlendirmek istedim.
Şemasını ve yapım aşamasında bazı görüntüleri sunacağım bu devre ile oldukça yüksek akımlarda çıkış alabilmeniz mümkündür. Tüm gerekenler çıkış akımının her 5A lik kısmı için bir adet MJ15004 transistörü ilave etmenizdir.
Bu transistörler normal kullanımda (devamlı) 5A akım değerine ulaşabilmektedir. Kullanacağınız her bir transistör için 5A lik daha fazla çıkış akımı alabileceğiniz anlamı taşımaktadır. Ben tek bir transistör ile uygun koşullarda ve kısa süreli olmak kaydıyla 12A lik akım kapasitesine ulaşmış bulunuyorum.
Devre aşırı akım korumasına sahip olup bir tristör ve röle ile çalışmaktadır. Dileyen arkadaşlar farklı bir akım koruması ile destekleyebilirler.

DEVRE ŞEMASI:


MALZEME LİSTESİ:

Bir avuç malzemeleri tek tek saymaktansa hepsini bir foto ile göstermeyi uygun gördüm. Burada görülen bazı malzemeler kutulama ile ilgili olduğu için kullanıcılara göre değişiklik gösterebilmektedir.
NOT: Malzemelerin sağında görülen içecek proje ile ilgili değildir.
Bu içecek bizler gibi elektronikçilerin ihtiyaç duyduğu yakıt türlerindendir :)

KARTIN GENEL TASARIMI:



BİTEN TASARIMIN TEST GÖRÜNTÜLERİ:


Haliyle bir eser meydana getirdikten sonra kendi markamızı sunmak kadar keyif verici bir şey olamaz. :D

Devreyi yapacak arkadaşlara her türlü destek verilecektir.


serkan_48

#1
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.. yüksek akım alabilmek için güzel bir proje...

Ben de şu günlerde deney ve testlerimde kullanmak için ayarlı bir güç kaynağı yapmak peşindeyim. Sorunum hassas bir devre yapmakta.elimdeki devre hassas olmadığı için sürmek için uğraştığım lazer ledleri sürekli yakıyorum. Bundan dolayı önce elimdeki power supply i düzgün bir devre ile değiştirmek istiyorum. Önce akımı kısıp sürmek istediğim voltaja çıkıp akımı arttırarak ledi sürmem lazım. Hassas olmayınca ledler malesef çok kısa sürede hasarlanıyor.

Devreniz gayet güzel olmuş. kendi yaptığın devreyi kullanmak ayrı bi haz veriyor.

kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.

Elektrik2012

Hocam elinize sağlık Çok güzel olmuş Hayırlı projelere diyelim Bu arada içecek dedigimiz gibi elektronikcilerin olmazsa olamzı kahve ve çay ;)
Büyük adım atmaktan korkmayın uçurumu küçük  sıçramalarla geçemezsiniz

pwm.c

Devreyi blog sayfasında görünce buradan yazayım dedim.
Güç transistörleri paralel bağlanırken emiterlerine düşük omajlı ve wattlı dirençler eklenmelidir, aksi halde yüksek akımlarda çalışırken bozulma riski artar, çünkü paralel bağlantıda güç dağılımı dengesi sürekli değişebiliyor.
Benzer devreleri incelerseniz örnek bağlantıları görebilirsiniz.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: pwm.c - 22 Kasım 2013, 16:57:07Devreyi blog sayfasında görünce buradan yazayım dedim.
Güç transistörleri paralel bağlanırken emiterlerine düşük omajlı ve wattlı dirençler eklenmelidir, aksi halde yüksek akımlarda çalışırken bozulma riski artar, çünkü paralel bağlantıda güç dağılımı dengesi sürekli değişebiliyor.
Benzer devreleri incelerseniz örnek bağlantıları görebilirsiniz.

Gayet doğru diyorsunuz.
Ben devreyi tasarlarken 5A lik akım gereksinimi için tasarlamış olduğum için, ayrıca transistörlerin saturasyon gerilimine rahat ulaşabildiğim için bu dirençlere ihtiyaç duymadım.
Çok yüksek akım gereksinimlerinde ve transistörlerin MATCH sorunlarında bu dirençleri ilave etmek kesinlikle gerekmektedir.

Mr_YAMYAM

Gelen özel istekler doğrultusunda devrenin PCB şemasını sunuyorum.



Konu içerisinde bulunan PCB çok eski yıllarda yapılmış olduğu için herhangi bir döküman bulunmamaktadır. Günümüz modern çizim programı ile yeniden düzeltilerek yapılmıştır.

ApoAtes

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 06 Aralık 2013, 16:16:17Gelen özel istekler doğrultusunda devrenin PCB şemasını sunuyorum.



Konu içerisinde bulunan PCB çok eski yıllarda yapılmış olduğu için herhangi bir döküman bulunmamaktadır. Günümüz modern çizim programı ile yeniden düzeltilerek yapılmıştır.
Teşekkürler çizmişsiniz fakat bunu direk Ares\'de kayıt ettiğiniz .LYT uzantılı bir şekilde PCB\'yi konu ek\'ine ekleyebilirmisiniz ? bu şekilde PCB çıkartmamız mümkün değil JPG üzerinden :/ ve eleman değerleri üzerlerinde yazmıyor bunları nasıl öğrenebiliriz  ???



Mr_YAMYAM

#7
LYT dosyasını ne yazık ki yükleyemedim. Sıkıştırma istenmektedir.
Bende ise sıkıştırma programı bulunmuyor ne yazık ki.
Eleman değerleri zaten vermiş olduğum şemada bulunmaktadır. Devreyi takip edersen göreceksin.
Zaten o kadar kalabalık ve ahım şahım elemanlar bulunmamaktadır.
Birkaç adet polyester kondansatör ve birkaç adet te direnç bulunmaktadır.

pwm.c

windows dosyaları zip yapabiliyor. herhangibi program kullanmana gerek yok. \"sıkıştırılmış klasör\"e göndermen yeterli.

baskıdevrede ise akım yollarını ince çizmişin. bu halde 10A bindirmek riskli oluyor.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Mr_YAMYAM

Ne yazık ki beceremiyorum.
Bu da benim cahallığım idare edin.


Bahsetmiş olduğunuz gibi yollar biraz daha kalın olabilirdi. Israrlı isteklere hemen yanıt verebilmek için aceleden biraz ince çizmişim.
Yapmak isteyen arkadaşlar biraz daha kalın yapabilirler elbette.

cevat1

7 Zip yazılımı açık kaynak kodlu ve  ÜCRETSİZ dir. Bence ücretli yazılımlardan daha fazla  sıkıştırma sağlamaktadır ve yıllardır da kullanırım. Sıkıştırmak istediğiniz dosyayı sağ fare tuşu ile anında, istediğiniz dosya türüne sıkıştırır. Üstelik TÜRKÇE seçeneğiyle,



Ayrıntılı bilgi ve yazılımı indirmek için...: http://www.7-zip.org/

aslanım23

Hayırlı günler. Ben bu konular da biraz acemiyim. Böyle bir güç kaynağı benim işime çok yarayacaktır. Rica etsem bu güç kaynağının isis ve ares devre cizimlerini  ve malzeme listesini atabilirmisiniz. Yardımlarınız için teşekkürler.

stk4221

selamın aleyküm
 arkadaşlar yeniden konu açmak yerine bu konu üzerinden devam etmek istedim. banada  labaratuar tipi  güç kaynagı lazım aklımda bir tasarı oluşturdum  volt metreli ve amper metreli,  iki pot olucak  10 A güç verebilmesi lazım 
    bu şemanın aresini çıkardım transistörleride degiştim ama akımını ayarlayabilirmiyiz  imkanımız var mı    lazım.http://resim.donanimhaber.com/upfiles/1138563/9BA5C84727A34336B831A00A5B8CD416.jpg
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

sefayanik

Abi ben bu devreyi yapacam bana yardımcı olabilecek kimse var mı acaba proje odevim olacak acil olarak cevap verirseniz sevinirim.   mail: sefayanik@outlook.com

Mr_YAMYAM

Bir arkadaşımız devre maliyeti hakkında bilgi istemiş.
Bu devrenin en pahalı elemanı RÖLE ve MJE15004 transistörüdür. Sanırım günümüzde 3-5 TL gibi ücretle satılmaktadır. Röleyi ise biraz kaliteli cinsinden tercih ettim. Haliyle 10TL ücret verdim.
Diğer devre elemanları genellikle çok ucuz olup, şehirlere göre çok fazla değişiklik göstermemektedir.
Yani bu tasarım, baskı devre kartı, MJ15004 transistör ve transformatör haricinde en fazla 20-30 TL ye maledilebilecek bir devredir.
Kutulama işlemi özel olup her kişi kendi estetik anlayışları doğrultusunda kutu tercih edebilirler.

sefayanik

Teşekkürler herşeyi dahıl tahmini ne kadar tutar abi peki ?

Mr_YAMYAM

Benim kullandığım trafo ve kutu biraz pahalı tuttu.
Transformatörüm 250W özel yapım. Orijinal. 100$ a almıştım.
Kutu ve kutu üzeri malzemeler için (Ölçü aleti, düğme, soğutucu vs) ortalama 50TL harcadım.
Transistörleri yıllar önce kimseler bilmezken tanesini 8$ dan almıştım. Şimdilerde 5TL civarıdır.
Tristör ve LM317T zaten 1 er TL
Dirençleri ve ufak kondansatörleri adamdan saymıyorum.
Haa unutmadan. Kullanmış olduğum 10.000uF lık kondansatör de ecik pahalıdır. Çünkü bendeki LOW-ESR tip. Ama sizler daha uygun ücretle temin edebilirsiniz.

sefayanik

abi maillini veremez misin ordan konuşalım ben senin basını cok yerim valla yardımcı olursan tabi :)

Mr_YAMYAM

Mail adresim pek uygun değil.
Buradan her zaman yardımcı olurum.

sefayanik



sefayanik

Abi yardımcı ol dedik ya ilk defa yapıcam böyle bir devre ve nasıl ilerlediğini neler yaptıgını nasıl yaptıgı yazsan beni sevindirsen be abi Allah rızası için..

Mr_YAMYAM

Bazı arkadaşları anlamıyorum.
Başlık yazısına bakıp direk mesaj mı yazıyorlar acaba?
Bir uygulama tekniğine uygun şekilde şeması verilmiştir. Bu şema üzerinde elektronik devre elemanları tek tek yazılmıştır.

Hiç birşey bilmeyen birileri de olsa en azından numaralara bakarak devre elemanlarını anlayabilir.
Q1-Q2 = MJ15004
U1 = LM317T
R1= 220 ohm
C3 = 4.7uF TANTAL
C4 = 220nF gibi.
Yani şemayı inceleyip te bu şekilde değerleri sıralamak çok mu zor admin arkadaşlar.

sefayanik

abi ben programı isista kurmaya calışıyorum olmuyor bende biliyorum resme bakım malzemeleri cıkartmayı paylaşımın aldına her türlü yardımı yaparım deme bari o zaman

Mr_YAMYAM

Elbette olmaz.
Yüzmeyi öğrenmeden okyanus geçmeye kalkışılırsa daha başlamadan bir yerlerde insan boğulur. :D
Daha kağıt üzerinde çizim yapmayı öğrenmeden, teknolojinin getirdiklerini kendimize mal edip, \'\'armut piş ağzıma düş\'\' dersek asla olmayacaktır. Birilerinin armudu pişirmesi gerekmez mi. ;D
Acaba ödevini isis üzerinde yapıp öğretmene sunmayı mı planlıyorsun yoksa devreyi plaket üzerine yapıp, gerekirse kutulayıp, çalışır vaziyette geçerli not almayı mı düşünüyorsun? :o
Eğer öğretmenin isis üzerinde yapılan bir çizime geçerli not vererek sizleri geçiriyorsa sizler için bir sözüm yok. Çünkü böyle bir öğretmen de hasbel kader öğretmen olmuş birisidir. >:(
Ama şu bilinmelidir.
Okul hayatı bitirildikten sonra almış olduğunuz eğitim doğrultusunda haliyle bir işe girmeye çalışacaksınız. haydi es kaza sınavlarda başarı gösterip işe girdiniz. (olmaz ya neyse) İş yerinde üretim amaçlı sana şema verilerek bu devreyi test et diyeceklerdir. O zaman da ISIS gibi bir programa mı güveneceksin yoksa kendi tecrübelerin ve bilgilerin doğrultusunda devreyi kurup gerçek olarak mı test edeceksin. ;)

Eğer konu içerisinde her türlü destek vereceğimi söylemiş isem yine de sözümün arkasındayımdır. Ama bu sözüm, \'\'ARMUT PİŞ AĞZIMA DÜŞ\'\' diyenler için geçerli değildir. Bu gibi kişiler için önerim, gerekli ücreti hazırlayıp, bu tür işi bir işyerinde yaptırmalarıdır.
Ama kendi bilgisi doğrultusunda emek harcayıp devreyi yapanlar, bir sorunla karşılaşırsa bana açıkça yazabilirler. Ben de o kişinin kullanmış olduğu malzemelerden tut ta, çizmiş olduğu plakete varıncaya kadar, hatta montaj şekline varıncaya kadar incelememi yaparım. Görmüş olduğum hataları o kişiye yazarım. Ya da izlemesi gereken yolları, gerekirse tek tek anlatırım.
Böylece hem o kişi bilgilenmiş ve tecrübe sahibi olmuş olur, hem de forumumuzu okuyan her türlü misafir ya da ilgili üyeler bilgilenmiş olurlar.

sefayanik

#25
Benim yaptıgım armut piş agzıma düş değil illa bir yerden bulacam ama hocam bunu begendi. Isısda cizim yapmamda devrenin calısıp calışmadıgını kontrol etmek ben bu güç kaynagını ısısda cizip deneyeceğim sonra baskı devresini cıkartacam ve devreyi yapacam elektronikden anladığım kadar he bide bölümdeki herkez pazasını verip baskasını yaptırıyor yada sıfır alıyor dersten geçmek için. Bende ilerde bana lazım olabilecek bilgi edinirim belki kendim yapayım dedim parasıyla alakası yok yani. Sizden yardım istiyorum. Dalga geçiyorsunuz. He parayla yapıyorum kardeşim şu kadar şu kadar de bilelim yani abi..

Mr_YAMYAM

Bu gibi forumlar dalga geçilecek forumlardan değildir. Bilgi paylaşımı üzerine kurulmuştur.
Ben de 15-20 sene önce tasarlayıp yapmış olduğum bir devreyi, belki birileri faydalanır ümidiyle foruma koymuştum. Beğenilmiş olmalı ki moderatör arkadaşlar bu çalışmayı blog sayfasına koymuşlardır.
ISIS\'te çalışıp çalışmadığını denemek istiyorum diyorsun ama forumdan hiç yetkili birisine sordun mu, \'\'BEN BU DEVREYİ ÖDEV OLARAK YAPACAĞIM ACABA ÇALIŞIRMI?\'\' diye.
Gerçek anlamda elektronik bilgisi olan bir kişi bile diyecektir ki bu devre çalışır. Çünkü LM317T zaten tek başına bir voltaj regülatörüdür. Sadece akımı artırmak için parelel transistör uygulaması yapılmıştır. Bu parelel transistör uygulamasında yanlış olan bir taraf olsaydı eminim ki moderatör arkadaşlar devreyi blog sayfasına koymazlar, açmış olduğum konu içerisinde eleştrilerini açıkça yazarlardı.
Yardım istiyorum diyorsun ama istediğin tek yardım şu.
ABİ ELEMAN DEĞERLERİNİ VE LİSTESİNİ YAZARMISIN?
Ben de diyorum ki zaten devre üzerinde tüm eleman değerleri tek tek yazılmıştır. Vermiş olduğum resmin bir çıktısını alıp ta verilen değerleri daire içerisine alıp sıralamak çok mu zor.

asma

Alıntı yapılan: sefayanik - 25 Şubat 2014, 20:21:22Benim yaptıgım armut piş agzıma düş değil illa bir yerden bulacam ama hocam bunu begendi. Isısda cizim yapmamda devrenin calısıp calışmadıgını kontrol etmek ben bu güç kaynagını ısısda cizip deneyeceğim sonra baskı devresini cıkartacam ve devreyi yapacam elektronikden anladığım kadar he bide bölümdeki herkez pazasını verip baskasını yaptırıyor yada sıfır alıyor dersten geçmek için. Bende ilerde bana lazım olabilecek bilgi edinirim belki kendim yapayım dedim parasıyla alakası yok yani. Sizden yardım istiyorum. Dalga geçiyorsunuz. He parayla yapıyorum kardeşim şu kadar şu kadar de bilelim yani abi..

Sen yazdıklarını bir daha okusana arkadaş.
Neye başladın nerede takıldın? İki mesajında kaç para diyorsun, iki mesajında sohbet adresi istiyorsun, sonra Allah rızası olmadı posta koyuyorsun.

Projeyi incelersin, kararını verirsin, başlarsın, bir sorunla karşılaşırsan düşünüp çözüm bulamazsan danışırsın.
Sen bunun neresindesin?
Dalga geçen kim?


stk4221

 benim amper ve voltaj ayarlı bir devreye ihtiyacım var 10 A gücünde   40 v yarıdmcı olursanız sevinirim
 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

sefayanik

#29
Abi ben elektrik ögrencisiyim elektronikten pek anladıgım söyleyemem ama meraklıyım. bir iki devre yapmışlığımda var ama basit bu devreye göre. Malzeme listesi istemem ısısda malzemelerin bazılarını bulamadığımdan abi o yüzden o kadarda kolaya kacmam. Kimseye posta koydugum yok o kadar da saygısız değilim ama ben mesajlara cevap alamadım basta o yüzden sert konuşmuş olabilirim kusura bakmayın..

Mr_YAMYAM

#30
Alıntı yapılan: stk4221 - 25 Şubat 2014, 23:15:03benim amper ve voltaj ayarlı bir devreye ihtiyacım var 10 A gücünde   40 v yarıdmcı olursanız sevinirim
 
10A ve 40V a kadar ayarlı bir devre yapmak sanıldığı kadar kolay değildir. Düşük voltajlarda kullanılan transistörlerin POWER DISSIPATION değerlerinin çok iyi olması gereklidir.
Benim devrede kullanmış olduğum MJ15004 transistörleri dissipation değerleri oldukça iyidir. Takribi 250W civarıdır. Bu demektir ki 40V luk yüksek gerilim tasarımı için MJ15004 lerden EN AZ 4 adet kullanmalısın. Bu da toplamda sana 1000W lık bir güç harcaması tolere edecektir. Yanlız LM317T max 37V olduğu için bu entegreyi kullanamayacaksın. Bunun yerine daha yüksek voltaj ile çalışabilen LM317 HVK tipini kullanabilirsin.



Ancak akım kalibrasyonu için şu an aklımda herhangi bir şema ya da uygulama mevcut değildir.

Kemal88

Alıntı yapılan: stk4221 - 25 Şubat 2014, 23:15:03benim amper ve voltaj ayarlı bir devreye ihtiyacım var 10 A gücünde   40 v yarıdmcı olursanız sevinirim

400W ayarlanabilir half bridge devresi olur aslında sana. Fakat gücün 250W ın altında olsaydı gerilim ayarlı quasi resonant devresi yapımında yardımcı olabilirdim.

Dediğim gibi güç biraz büyük olduğu için iş biraz değişiyor.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

stk4221

üstat 40 v şart degil benim ihtiyacım ekstra led uygulamalarında olucak 30v yeterli imkan oldukca voltajı arttırmak istedim. senin elinde denenmiş onay verdigin  şema varsa ugraşırım aresini çıkartırım .   
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Mr_YAMYAM

LM317 ve LM317 HV uygulamalarını yıllardır yapıp kullanmaktayım.
Voltaj aralığın fazla değilse yani voltajı 12 lere 15 lere kadar düşürmeyeceksen LM317 HV yi öneririm. LM317T lerden farklı olarak LM317HV serisi sadece üst voltajlarda (57V a kadar) sağlıklı kullanım alanı sağlamaktadır. Eğer giriş voltajın ile çıkış voltajının farkı 10V tan daha düşük ise LM 317HV serisini benim bu devrede çok rahatlıkla kullanabilirsin.
Kabaca söylemek gerekirse giriş gerilimin 40V ise, çıkışı 30V a kadar hiç sorunsuzca düşürüp devreden max performansı alabilirsin.

stk4221

üstat bana lazım olan 0,1mla ile 10 A arası 1v 40v arası olursa çak iyi olur elektronik\'e tam hakim degilim istiyorum ki oynama aralıgım tam olsun. led işi ile ugraşacagım için  ml amperlerin bile önemi var
 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

F.A.

Merhaba benim sorum daha farklı.Acaba devredeki kondansatör hesabını nasıl yapıyorsunuz ? 10000uf neden ? 2200uf işinizi görmezmiydi ? DC devrelerde kondansatör hesabını yapamıyorum.Yardımcı olursanız çok memnun olacağım..

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: F.A. - 05 Mart 2014, 00:13:51Merhaba benim sorum daha farklı.Acaba devredeki kondansatör hesabını nasıl yapıyorsunuz ? 10000uf neden ? 2200uf işinizi görmezmiydi ? DC devrelerde kondansatör hesabını yapamıyorum.Yardımcı olursanız çok memnun olacağım..
Kondansatör hesabı genellikle amper başına 1000 uF olarak alınmaktadır. Ben kabaca 1200uF alıyorum. 5A lik akım gereksinimi olduğuna göre 5x1200uf = 6000 uF eder. Eh biraz fazla büyük olması hiç te sakıncalı değildir.
Audio devrelerinde durum farklıdır. Kondansatörün ESR değeri ve haliyle kapasitesi de önem taşımaktadır.

F.A.

Kondansatör fazla olması ve paralel bağlanması ripıl seviyeleri için sanırım.Ayrıca sistemi yorumlarsak çalışma prensibi nasıldır hocam ?

Mr_YAMYAM

#38
Çalışma prensibi basittir.
LM317 bilindiği üzere 1-1.5A akım kapasiteli standart bir voltaj regülatörüdür. Devreden akım çekildikçe 1 ohmluk direnç üzerinde bir gerilim düşümü olacaktır. Bu gerilim düşümü direk transistörlerin Vbe voltajını karşılayacaktır. Tasarımda 1A de MJ15004 transistörleri tam sürülecek şekilde ayarlanmıştır. Çünkü elde edilen gerilim yaklaşık 1V tur.
Tasarımın en can alıcı noktası kullanılan güç transistörlerinin akım kazancıdır. MJ15004 akım kazancı oldukça iyi olan bir transistördür. Eğer buraya başka bir transistör bağlamış olsaydık,
(örneğin TIP2955 gibi) transistörün akım kazancı yeterli gelmeyeceğinden dolayı BE voltajını ne kadar artırırsak artıralım transistörden yeterli akımı çekemeyecektik.

F.A.

Konuyla pek alakası yok fakat çok merak ediyorum.1A\'de 1000uF hesap nasıl çıkıyor?nasıl hesaplıyorsunuz akıma göre kapasiteyitam anlatabilirseniz çok makbule geçer.Ayrıca voltajı 13.6V stabil tutup 10A çıkış nasıl elde edebiliriz ?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: F.A. - 07 Mart 2014, 00:26:49Konuyla pek alakası yok fakat çok merak ediyorum.1A\'de 1000uF hesap nasıl çıkıyor?nasıl hesaplıyorsunuz akıma göre kapasiteyitam anlatabilirseniz çok makbule geçer.Ayrıca voltajı 13.6V stabil tutup 10A çıkış nasıl elde edebiliriz ?
Bir kondansatörün depolayabileceği enerji miktarı vardır. Çekilen akıma göre kondansatördeki elektriğin boşalma süresi olacaktır. Teknik anlatımlara girersem şu an çok zaman lazım. Bu konuda biraz kaynak araştırabilirsin.
Çıkış akımını 13.6V ta ve 10 A de stabil tutmak bu devrede çok kolaydır.
Giriş gerilimini (Trafo AC gerilim 16-17V) sabit ayarlayabilirseniz. Devre aynen uygulanmak suretiyle 10A continius (devamlı) akım verme kapasitesine sahiptir.

xman

slm 4tane tıp 142 ye lm317yi bağladım 2200mf 35 volt kondansatör  önündede 1k 10watt direnç mevcut tıp 142nin bitanesi diğerlerinden fazla ısınıyor bunun nedeni nedir

xman


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: xman - 07 Mart 2014, 09:16:57selam 4tane tıp 142 ye lm317yi bağladım 2200mf 35 volt kondansatör  önündede 1k 10watt direnç mevcut tıp 142nin bitanesi diğerlerinden fazla ısınıyor bunun nedeni nedir

Bağlantı hatası vardır.

F.A.

Hocam dc devrede kondansatör hesabı nasıl yapılır bekliyorum.Ben wiki\'den bile araştırmama rağmen sağlam sonuç bulamadım.Birde sizin ağzınızdan dinlemek istiyorum.

Kolay gelsin..

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: F.A. - 07 Mart 2014, 16:28:25Hocam dc devrede kondansatör hesabı nasıl yapılır bekliyorum.Ben wiki\'den bile araştırmama rağmen sağlam sonuç bulamadım.Birde sizin ağzınızdan dinlemek istiyorum.

Kolay gelsin..
Emredersiniz.

F.A.

Benim ki emir değil rica idi.3 posttur rica ettim tekrar ediyorum?

DC devrede kapasitör hesabı nasıl yapılıyor anlatabilirmisiniz?

Teşekkürler..

Mr_YAMYAM

Orada DC gerilim yoktur.
NABAZANLI adı verilen ve dalgalı gerilim vardır. Şebeke frekansına göre saniyede 100 kere iner ve çıkar. Demekki 1/100 saniyelik bir zaman periyodunda kondansatörün mümkün olduğunca dolu olması gereklidir.
1 JOULE akım toplayabilen bir kondansatör 1 FARAD olduğuna göre 1000 de bir oranında yük ile bağdaştırabilmelisin.
Ayrıca bu tür devrelerdeki kondansatör hesabı relatiftir. Yani minumum konfigürasyon için göreceli bir kavramdır. Benim minumum 1000uF dediğim ölçüye sen 3000uF bağlarsan sorun olmayacaktır. Ancak 1000uF lık değerin altına indiğin zaman kondansatör yüklenmeye ve ısınmaya başlayacaktır. Özellikle düşük giriş geriliminde ciddi ripple lar olacaktır.
Bunu test edebilirsin.
Devreyi yaparsın. 15V giriş gerilimi uygularsın. Çıkış gerilimin 12V olmalıdır.
Devreye önce 1000uF bağlarsın ve uzun süre 1A akım çekersin.
Kondansatörü 470uF veya 330uF gibi değerlere düşürdüğünde bir süre sonra aynı koşullarda kondansatör ısınmaya başlayacaktır.
Bu anlatımlar, sadece kondansatörün değeri ile ilgili de değildir. Kondansatörlerde var olan, VAR (Volt Amper Reaktif) değeri de çok ciddi etkendir. Ancak bu değerin uygulaması elektrik devrelerinde önemli olduğu için elektronik devrelerde bu değer önemsenmemektedir.
Aynı zamanda kondansatörün eşdeğer seri direnci de kapasiteye direk etki etmektedir.
Keza bir AC testi ile de sonuç alabilirsin.
1000uF lık bir kondansatöre seri ve değiştirilebilir omik bir yük bağla. Nominal frekansta (50 Hz ve 100Hz) uygun bir gerilim ver. Kondansatör üzerinden 1 A çekebileceğin şekilde ayarla.
1A den daha fazla akımlarda kondansatörün ısındığını göreceksin.

Flatron

Aşağıdaki videoda LM317 li  güç kaynağının imalatını adım adım anlatıyor.Videonun 2.bölümündede osilaskop sinyalleri ile cihazın imalatını anlatıyor
(ilk videoyu 1.dakikadan başlatabilirsiniz)
http://www.youtube.com/watch?v=2EFnqZUxFZ4

http://www.youtube.com/watch?v=hUGzeeTaJCs

Burada sorulan pekçok sorulara bu video cevap veriyor
 

F.A.

Video için teşekkürler.Çok rahat anladım artık.Peki trafo maliyet açısından pahalı bir ürün.Biz bunu tristör veya pwm ile yapmak istesek nasıl bir yol izlemeliyiz ?

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın