0-22V 10A Güç kaynağı.

Başlatan Mr_YAMYAM, 17 Kasım 2013, 22:40:38

memleket

Resim #1:



Burda LOAD anahtarı ŞÖNT direncinden sonraki eksi uca bağlanmış Resim #2:


Burda ise aynı buton şöntten önceki eksi uca bağlanmış. Herhangi bişey değişirmi önce veya sonra bağlanması...

Mr_YAMYAM

#101
Değişmez.
Ben baskı devreyi istek üzerine sonradan çizdiğim için orada hata yapmışım ama önemli değil.
O buton sonuçta tristördeki gerilimi sıfırlayarak reset yapmaktadır.
İLAVE NOT:
Devrende CUT ve LOAD butonları normal işlevini yapıyor mu? Bu butonlar normal işlevini yapmıyorsa koruma devresinin olası hataları olabilir.

memleket

evet butonlar normal çalışıyor. açma ve kapama işlemini ölçü aletinde görebiliyorum...

asma

Alıntı YapBurda ise aynı buton şöntten önceki eksi uca bağlanmış. Herhangi bişey değişirmi önce veya sonra bağlanması...
Butonlar çalışır ama kısa devre koruması çalışmaz.

Mr_YAMYAM

Bu durumda şönt direncine bağlı olan ayarlı direnci en sağa ya da sola ayarlayarak yeniden test etmelisin. Bir yerlerde en ufak kısa devrede korumanın çalışması gereklidir.

[mergedate]1397643979[/mergedate]
Alıntı yapılan: asma - 16 Nisan 2014, 13:25:26Butonlar çalışır ama kısa devre koruması çalışmaz.
Bu durumda benim sonradan çizmiş olduğum baskı devre planında hatalar olmuş demektir.
Ama memleket arkadaşımızın baskı devresinde bir hata görmedim.
Baskı devre çizimini özel istek doğrultusunda acele ile çizdiğim için BEN hata yapmışım :(

memleket

ayarlı direnci en sağa veya sola alınca koruma çalışıyor. rölenin çektiğini görebiliyorum...

Mr_YAMYAM

Tamam. Bu durumda öncelikle devreden yüksek akım çekebilmelisin. Bunun için MJ transistörü ve bağlantılarını kontrol etmelisin.
Sağlıklı bir şekilde 4-5 A çekebildiğin zaman o trimpotu ayarlaman gerekir.
Çıkışa nispeten güçlü bir halojen ampul bağla. 12V 50Watt olanı 4.5 A civarı akım çekecektir. Bu ampül çalışırken trimpotu tam korumaya geçtiği bölgeye getir. Böylece sistemin 5A de korumaya geçmiş şekilde ayarlanmış olacaktır.
NOT: Halojen lambalar ilk devreye bağlandığında flamanı soğuk olduğu için anlık çok fazla akım çekmektedirler. Bu yüzden böyle bir lambayı devreye bağlar bağlamaz korumaya geçerse tereddüt etme.
Bu normal bir durumdur. Gerekirse trimpot biraz daha ayarlanarak anlık koruma akımı 6-7A için ayarlanabilir.


serkan_48

Alıntı yapılan: serkan_48 - 16 Nisan 2014, 00:34:48Birde uyguladığınız devrenin resmini eklermisiniz. aynı bu şekilde üstten ve bir kac açıdan mümkünse


Ben bunu söylerken uygulamasını yaptığınız devrenin resmini söylemiştim. Programın 3d görüntüsü değil. Uygulamanızda bir hata varmı görebilmek için yazmıştım.

memleket

Devredeki elemanları söktüm yeni bir karta basacağım. Dediğiniz gibi şönt direnç yerine 5W 1 ohmluk direnç taktım kısa devre koruma çalışıyor fakat hiçbir şekilde MJ yi çalıştıramadım. sanırım dediğiniz gibi patates baskı. yeniden MJ sipariş vermem gerekecek. Bunu direnç netten almıştım bu defa bluemaviden veya buraya gelen elektronik malzeme satışı yapan bi arkadaştan alırım, sonucu yazarım...


memleket

yeni MJ transistör aldım. devreye taktım.
şöyle bir durum var. aşırı akım koruması çalışıyor fakat bu defada kısa devre koruma çalışmıyor. aşırı akımı istediğim kadar trimpot ile ayarlıyabiliyorum. 4.5 ampere kadar yükledim. öyle aşırı bir ısınma yok. sanırım kullandığım şönt direnci uyduramadım.

Kemal88

#111
Alıntı yapılan: memleket - 23 Nisan 2014, 03:55:04yeni MJ transistör aldım. devreye taktım.
şöyle bir durum var. aşırı akım koruması çalışıyor fakat bu defada kısa devre koruma çalışmıyor. aşırı akımı istediğim kadar trimpot ile ayarlıyabiliyorum. 4.5 ampere kadar yükledim. öyle aşırı bir ısınma yok. sanırım kullandığım şönt direnci uyduramadım.

Valla hocam gecenin bu saatinde elektronikle uğraşıyorsunuz ya valla gerçekten bravo. Ben daha bugün elektronik işinden tamamen vazgeçmiş bulunmaktayım, çünkü hem iş güç hem de baktım kafayı yiyiyorum en iyisi bırakmak. Elektronik bende teoriden öteye gidemez gitmemeli :) Az önce bile matlab hariç elektronik ile ilgili tüm programları kaldırdım pc den.

Bu arada eline emeğine sağlık yamyam hocam.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

memleket


serkan_48

Dostum devrede tek bir kısa devre kontrolü var.


Senin söylediğin gibi aşırı akım için bir kısa devre için ikinci bir kontrol bulunmamakta. Ama bildiğim kadarıyla bu kısa devre koruma sisteminde mesela örnek vereyim. 24 voltta 4 amperde kısa devre korumaya geçmesi için trimpotu ayarladığında bu değer 12 volt yada 9 volt için aynı olmuyor. öyle biliyorum yanlışım varsa düzeltiniz değerli ustalarım.


her şekilde bu devreye bağlı rv trimpotu ile ince ayar yapmalısınız.

memleket

2 tane ayrı ayrı koruma olmadığını biliyorum. sormak istediğim aşırı akımda röle çalışıyor fakat kısa devrede röle çalışmıyor. birde 12V. anfiyi bağladığımda LM317 aşırı ısınıyor. MJ sanki orda süs gibi duruyor ama 24v labmayı bağladığımda 24 volta ayarladığımda 4 A. görebiliyorum LM ısınmıyor. anfi düşük akımlarda  (0,50- 0.60 gibi) LM aşırı ısınıyor.

serkan_48

Valla aklım karıştı ustaların yorumlarınıda merak ediyrum.. :(


Mr_YAMYAM

#116
Alıntı yapılan: memleket - 23 Nisan 2014, 10:47:522 tane ayrı ayrı koruma olmadığını biliyorum. sormak istediğim aşırı akımda röle çalışıyor fakat kısa devrede röle çalışmıyor. birde 12V. anfiyi bağladığımda LM317 aşırı ısınıyor. MJ sanki orda süs gibi duruyor ama 24v labmayı bağladığımda 24 volta ayarladığımda 4 A. görebiliyorum LM ısınmıyor. anfi düşük akımlarda  (0,50- 0.60 gibi) LM aşırı ısınıyor.

Devreden çekilen akımın çıkış gerilimi ile ilgisi yoktur. Çıkış 4V olsa da 5A rahatlıkla çekilebilmelidir.
Bunun sebebi MJ15004 transistörünün BETA'sı ile ilgilidir.
Aynı zamanda, devre üzerinde oluşan RIPPLE'lar MJ'yi direk olarak etkilemektedir.
CALIBRATION & TESTING
1) MJ transistörü sökünüz. devreden yaklaşık 12V çıkış için 1A akım çekiniz. 1Ohm direnç üzerindeki gerilimi ölçünüz. Tam olarak 1V olması gereklidir. Eğer bu gerilim 1V tan az ise 1ohm direncin toleransı düşük demektir.
2) 1 ohm direnç üzerindeki gerilim tam 1V oluyorsa bu sefer RIPPLE ölçümü yapılmalıdır. En ucuz şekli ile şöyle yapılır. Devrede MJ transistörü bağlı iken yine çıkıştan 1A çekilir. 1ohm taş dirence parelel bir AC voltmetre bağlanarak bu direnç üzerindeki AC gerilim ölçülür. Buradaki AC gerilim aynı zamanda şase ile (eksi uç) arasından da ölçümlenmelidir. Her durumda bu bölgede AC 200milivolt civarı veya daha yüksek bir AC gerilim okunuyorsa, devrede aşırı ripple oluşumu var demektir. Bunun engellenmesi için devredeki küçük değerli kondansatörlerin (Polyesterler) değerini büyütmeli veya farklı noktalardan bağlayarak test yapılmalıdır.
Çünkü bu kondansatörlerin gerek LM317 ye olan uzaklığı gerekse MJ15004e olan ilişkileri çok hassastır. Hesap edilemeyen 1cm lik baskı devre uzunluğu bile AC gerilimi tetikleyebilmektedir.
3) Eğer tüm ölçümler doğru ama bir türlü istenilen akım akıtılamıyorsa . kullanılan MJ15004 transistörünün kalitesinden şüphe edilebilir. Çünkü benim testlerimde mexico yapımı olduğu belirtilen onlarca transistörü hurdaya atmıştım ;D
 

memleket

Devredeki kondansatörleri polyester tipi 220nf kullanmıştım testler için hangi değerde kullanabilirim

Mr_YAMYAM

Bu kondansatörleri 1uF'a kadar büyüt. Mümkünse baskı devre bağlantılarını değiştir. Aynı yol üzerinde olmak koşulu ile farklı yerlere yerleştirerek test et.
Çıkışta kullanılan kondansatör 2.2uF veya 4.7uF TANTAL tipli olursa daha iyi olur.

Temel yerleşim planı şema üzerinde HIGH-BLEND GROUNDING olarak anlatılmıştır.
Bu deyim yüksek harmanlanmış şaseleme anlamına gelip, mümkünse tek noktadan şaselemeyi ifade etmektedir. Yani bu elemanların şaseye birleştiği nokta mümkün olduğunca yakın olmalıdır.
Örnek vermiş olduğum baskı devreyi incelersen hepsinin tek bir düzlem üzerinde ( tek kalın yol) bağlı olduğunu göreceksin.

memleket

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 23 Nisan 2014, 15:38:00Bu kondansatörleri 1uF'a kadar büyüt. Mümkünse baskı devre bağlantılarını değiştir. Aynı yol üzerinde olmak koşulu ile farklı yerlere yerleştirerek test et.
Çıkışta kullanılan kondansatör 2.2uF veya 4.7uF TANTAL tipli olursa daha iyi olur.

Temel yerleşim planı şema üzerinde HIGH-BLEND GROUNDING olarak anlatılmıştır.
Bu deyim yüksek harmanlanmış şaseleme anlamına gelip, mümkünse tek noktadan şaselemeyi ifade etmektedir. Yani bu elemanların şaseye birleştiği nokta mümkün olduğunca yakın olmalıdır.
Örnek vermiş olduğum baskı devreyi incelersen hepsinin tek bir düzlem üzerinde ( tek kalın yol) bağlı olduğunu göreceksin.


Gene hep aynı şeyler. Bu defada 3 A akımda hem LM ısınıyor hemde MJ ısınıyor. LM aşırı ısınıyor.  Dediklerinin hepsini yaptım.  Yanlız şöyle bir durumu farkettim. Kullandığım kutu eski PSU metal kasa. Tüm elemanları kartı, trafoyu, MJ yi harici bir soğutucu ile kutunun dışında çalıştırdığımda sistem gayet düzgün çalışıyor ama malzemeleri kutuya yerleştirince herşey değişiyor. hiçbişey normal çalışmıyor. (MJ kutudan izoleli ve 5 tane MJ denedim hepsinde durum aynı) bende şu kanaata vardım ki kullandığım kutu metal kasa olmayacak, ya plastik bir kutu olacak yada ahşaptan kendim yapacam.
YAMYAM ve diğer kardeşimize çok teşekkür ederim. Sağolsun her soruma cevap verdiler.

Mr_YAMYAM

HAAA!!
Söylesene kutuya monte edilince anormalleşiyor diye ;D
Bana kutunun monte edilmiş halinin bir vesikalık resmini gönderebilirsen yine de yardımcı olmaya çalışırım.
Unutmadan söyleyeyim.
Ben aynı devrenin 50A lik tasarımını yıllar önce yapmıştım. Tamamen metal bir kutu içerisinde idi ve arkasında kocaman bir soğutucu vardı. Bu soğutucuda 10 tane MJ15004 bağlı idi.
Bu güç kaynağını o yıllarda telsizcilik için kullanıyordum. Malum telsizlerde kullanılan ve TAKOZ adı verilen ANTEN BOOSTER'ler akım canavarı idi.
Hiçbir şekilde sorun çıkartmadan çalışan bu metal montajlı devrem çok güzel çalışmakta olup, uzun telsiz görüşmelerimde arkadaki soğutucusu, kahve ısıtıcısı olarak yan iş yapmaktaydı ;D

memleket

Birazdan atayım resimlerini. Bende bi zamanlar Halk Bandı telsizlerin hastasıydım. Bende de vardı bir cihaz ve bir tane ve yanında 200W lambalı BOOSTER.  Yıllardır kullanmıyorum. Senin yapmış olduğun baskı devreyi yapacağım inşallah. Biraz yolları kalınlaştırayım ve bağlantı hatası olan yeride düzeltirim (LOAD butonunun bir ucu ŞÖNTTEN önce olacak) veya eklemek düzeltmek istediğim bir yer olabilirmi. Baskı devreyi basmadan önce zahmet olmazsa bi bakabilirmisin.

Mr_YAMYAM

Ecik beklersen ben sana yeni bir baskı devre planı çizerim.
Ancak biraz zaman alabilir.
Ama sen önceden çizersen baskı yapmadan önce bana bir göster ben de düzeltme gerekirse söylerim.

memleket

#123
elim biraz ağırdır. beklerim sorun değil... yanlız bu arada şunuda öğrendim. şönt direnç yerine bildiğimiz kağıt ATAÇI 10 cm uzunlukta kesip yerine taktığımda çok güzel çalışıyor. Acemilik işte bu yüzden bir sürü 0.22R taş direnç yakmıştım :D

Mr_YAMYAM

Ama ben birkaç gün demek istemiştim.
Çünkü şu aralar biraz pire anfilerle uğraşıyorum.
Saat zaten geç olduğu için de şu an pek uğraşamam.

memleket

Tamam ben çizersem sana atarım bi kontrol edersin demi. Yardımların için sağol kardeş...

Mr_YAMYAM

#126
Görülen hatalar üzerine yeni bir PCB çizilmiştir.

Eski mesajımı düzeltemediğim için buraya yüklüyorum.

Yerleşim planından muhtelif görüntüler.



Özellikle Memleket arkadaşımızın işine yarayacağı düşüncesindeyim.

memleket

kutunun sağ köşesindeki alüminyum direnç 0.22 şönt direnç demi?
resimler ve çizim için ellerine sağlık kardeş. şimdi dahada açıklayıcı oldu...

Mr_YAMYAM

Rica ederim abey ne önemi var ;D
Başka yapacak arkadaşlar da var ise diye resimleri de ilave ettim.
Dikkat edilirse devre alüminyum arka panele monte edilmiştir. Dolayısı ile montajda sorunsuzca çalışmaktadır.
Bir şeye dikkat çekeyim.
10.000uF ana kondansatör plaket üzerinde iken kutu kapanmadığı için uygun bir yere taşıdım. Haliyle kablo oldukça fazla kullanıldı. Bu gibi durumlarda LM317 nin girişindeki polyester kondansatörün önemi büyük olmaktadır. Bu kondansatör LM317 ye mümkün olduğunca yakın yapılmalıdır.

Games

Merhaba;

Hocam PCB LM317T bağlantısı normal mi ? Devre şemasında ortadaki uç GND olarak. Ama pcb + olarak gidiyor. Ben mi yanlış düşünüyorum :(
Şönt direncinde 0,47R 25W mi yazıyor ? Şemada 4u7 yazan kondansatör 4.7Tantal olan sanırım doğru mu?

memleket

son eklenen baskı devredeki LM nin bağlantısı doğru. o dediğin PCB deki bağlantı hatalı olmuş.  PCB de 0.22R yazıyor ama arkadaş 0.47 kullanmış. evet 4.7mf tantal

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Games - 25 Nisan 2014, 18:43:35Merhaba;

Hocam PCB LM317T bağlantısı normal mi ? Devre şemasında ortadaki uç GND olarak. Ama pcb + olarak gidiyor. Ben mi yanlış düşünüyorum :(
Şönt direncinde 0,47R 25W mi yazıyor ? Şemada 4u7 yazan kondansatör 4.7Tantal olan sanırım doğru mu?

LM317 nin bacak bağlantıları:
1 V ayar.
2 V output.
3 V in dir.
Şema üzerinde sanırım başka bir regülatörün artıkları kalmış :(
Şönt direncinin değerine bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Kullanılan tristörün tetikleme gerilimi ne kadar az ise o kadar küçük omajda şönt kullanılabilir. Yüksek omajda şönt kullanımı çıkıştaki regülasyona etki edebilmektedir.
Çıkışta kullanılan kondansatör TANTAL cinsinden seçilmiştir.
En ideal sonucu TANTAL kondansatör ile aldım.


Games

Cevaplar için çok teşekkür ederim. MJ'ler yaklasık 5-6 Amperde ısıları baya yüksek olurmu. ?
Resimdeki kutunun bi benzeride bende var. Arkasındaki metal plakaya mj koysam yeterli olurmu ?
Yoksa transtörleri alırken böyle bir soğutucu almakta yarar varmı?


Birde kutuya fan koyacak olursak dışa doğrumu üflemeli içeri doğrumu üflemeli ? Bilgisayarda genelde hep içerden dışarıya veriyor havayı bu mantıklamı yola devam etmeliyim?

Mr_YAMYAM

5-6 Amper için ısı oldukça fazla olacaktır. Ancak bunun koşulları vardır.
Giriş voltajın (trafo voltajı) 15-16V olursa,
Çıkış voltajın sabit 12V olursa.
Resimdeki gibi ufak çaplı soğutma ile halledilir.

Ben bu güç kaynağını yaparken akülerimi şarj edebilmek için yapmıştım. Dolayısı ile 1-2A den fazla akım gereksinim olmuyor. Buna rağmen kısa süreli (dayanıklılık testi) 12 A e kadar akım çekmiştim.
12A de transistörler YANDIMM ANAAMM kurtaran yok mu diye bağırıyordu ama yanmıyordu. Ama transistöre kibrit değdirdiğimde kibrit alev alıyordu ;D
Bu gibi hesaplar tekniğine uygun olarak yapılırsa daha iyi olacaktır. Bu yüzden sizler benim yapmış olduğum soğutma sistemini yapmayınız. En ideali çok büyük bir soğutucu bağlayınız.
Fan kullanılacaksa en ideal yerleşim şekli, soğutucudaki sıcak havayı dışarı atabilecek şekilde tasarlanmalıdır.

memleket

içeriye üfleyen sistem olursa dış ortamdaki tozu toprağı içine çekecektir. uydu cihazının işlemcisi ısısı bana fazla gibi gelmişti. içerisine 50 mm fan taktım. dışa doğu üflüyor ve ısı olayı bitti. uydunun kumandasından fanı açıp kapatabiliyorum...

Games

2x24V Trafo için 2 adet 6A tombul Diyotla doğrultma yapsam yeterli olur mu ?

Birde elimde D83-004 var. Buda uyarmı ? Bu olursa benim için daha iyi.
D83-004 DataSheet için tıklayınız.

Mr_YAMYAM

Tombul diyot ne ki ;D
Diyot her ne olursa olsun çalışır. Yeterki akımı ve gerilimi uygun olsun.
Data bilgilerini vermiş olduğun SHOTKY BARRIER diyot oldukça yüksek akımlı imiş. Ama reverse gerilimi sanırsam 40V.
Biraz riskli görünüyor.
En iyisi sen 6A lik şişman diyotlarını kullan.

memleket

Arkadaşımızın çizmiş olduğu baskı devreyi yaptım. Kutunun içerisine dik yerleştirdim kutuya sığdı. Test resimlerini ve kutu yerleşiminin resimlerini eklemeye çalışırım. LM nin ısınması normalmidir. Devreye bağladığım yük 12V 55W halogen lamba..(oto far lambası)

Games

Bugun bende bitirdim :) 6A tombul diyotlar son ana kadar aklımdaydı almayı unutmusum :( Elimde bulunan diodu denedım herhangi bir sorun cıkmadı.

LM317T aşırı ısınma var. 10-15 dk araba teybi çalıştırdım el deymeyecek kadar ısınıyor.
2 adet 12 55W halogen lamba bağladım yaklaşık 8A akım sıkıntısız cektim ara kıskaclı kablolarım eridi ama :)Resimlerdeki dumanlar o yüzden :))  Trafomu değiştirmeyi düşünürken performansı bana göre yeterli geldi. Trafo almaktan kurtulmuş olduk. Daha önce aldığım plastik kutunun içine ayak koymamıslardı. Aklıma Bilgisayar kasalarındaki plastik parcalar geldi onları monte ettim gayet iyi oldular.
Resimler:














[mergedate]1398708873[/mergedate]
10W 1R direnç yoktu 11 1R taktım bir sıkıntı olurmu ?
[mergedate]1398709280[/mergedate]
LMaşırı ısındıktan sonra kesme yapıyor. Trafo kısa devre gibi ses yapıyor. Biraz bekliyorum soğumasını sonra hersey normale dönüyor. ? Diyodlarım mı yapıyor acaba :(

memleket















[mergedate]1398709742[/mergedate]
LM ısınması sorunu bende de var. sanırım büyük bir soğutucu takmak lazım.
11W takmanda zarar olmaz aksine daha iyi olur. şu anda işteyim, kutuya yerleştirilmiş resimleride gündüz eklerim.

Games

220n leri seramik kullandım. adam 3 tanede polyster hediye etti polyester taksam herhangi bir fark olur mu + - olarak ? 63v dedi gri renkliler

Kemal88

Arkadaslar isinma elbette olacaktir cunku bu lineer power supply, fakat kesme yapiyorsa bi yerde yanlisiniz var demektir. Ayrica komponentler ile sogutucu arasina termal macun koydugunuzu varsayiyorum aksi takdirde sogutucu pek bi ise yaramaz.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Games

Evet kesme sorununu çözdüm. Yarın 6A diyotla. Termal macun alıyım. LM arkadaki soğutuculara doğru taşırım daha iyi olur diye düşüyorum.

Mr_YAMYAM

Arkadaşlar.
LM317 bu devrede aşırı ısınacaktır. Dikkat edilirse kendi projemde ana soğutucu paneline takılmıştır.,
Bu yüzden arkadaşların daha büyük soğutucu kullanmalarını tavsiye ediyorum.
Devrenin akım kapasitesi yüksek olduğundan dolayı, akım geçen tüm kablolar kalın olmalıdır. Kendi projemde 1.5mm elektrolitik saf bakırlı hoparlör kablosu kullandım. Yüksek akım istiyorsanız akım kablolarını en az 3mm2 civarı yapmalısınız.
Her ne kadar son çizilen baskı devrede akım yolları kalın olsa da emniyet açısından bu yolların lehim ile kalınca kaplanması önerilir.
NOT: Dağ başındayım EDGE ile bağlanıyorum forumda sıklıkla bulunamıyorum.

memleket

Hocam LM yi kart üzerinden söküp kablo ile metal kısıma taşısak bir sorun olurmu

stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

memleket

Akım sınırını devre üzerindeki trimpot ile yapmak mümkün

stk4221

üstad şemada voltaj potansını görüyorum akım için potans varmı  iyice nevrim döndü
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

memleket

#148
RV1 (5K) voltaj ayarı için RV2 (2K) yazan trimpot akım ayarı içindir..

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 28 Nisan 2014, 23:17:43Hocam LM yi kart üzerinden söküp kablo ile metal kısıma taşısak bir sorun olurmu
Kablo fazla uzun olmazsa pek sorun olmaz. Ancak bazı zaman osilasyon yapabilmektedir.
Alıntı yapılan: stk4221 - 28 Nisan 2014, 23:21:37bu devreye akım sınırlama ilave etmemiz mümkünmü

Devreye gerçek anlamda akım sınırlayıcı yapmak şu aşamada biraz meşakketli.
Ancak iyi bir kalibrasyon yapılırsa sistem koruma trimpotu dışarı taşınıp belli akımlarda korumaya geçmek mümkün olabilir.
Ya da bu trimpottan birkaç adet kullanılıp her bir trimpotu PRE (önceden) istenilen akım seviyesine ayarlayarak bir komitatör ile seçerek sistem koruma akımını birkaç seviyede yapabiliriz.
Örnek:
1A, 3A,5A, 10A gibi.
Bu örnek 4 ayrı akım koruması olup, 4 adet trimpot ve 4 pozisyonlu komütatör ile rahatlıkla yapılabilir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın