Bir önce ki konumun x2 si :) Fazla Söze gerek Yok Stk 4050x2-4044x2

Başlatan istanbullu, 06 Kasım 2013, 10:51:23


WILD_TURK


istanbullu

Bir önce ki  konumda besleme katını göstermiştim. Hala onu kullanıyorum  :) Güzel de performans alıyorum ben kaldıracağından emin değildim işin açıkçası  :) bir değişiklik olsun istedim fazla mal göz çıkarmaz  ;)

Mr_YAMYAM

Bu tür güzel şeyler yapan tüm arkadaşlara desteği borç bilirim.
Soğutucular ve yerleşimleri konusunda göze batan ve hoş görünmeyen tasarımın için biraz daha profesyonelce düşünebilirsin.


Resimlerdeki de benim tasarlamış olduğum bir Hi-Fi amplifikatör ve soğutma sistemini göstermektedir.
Artık işe yaramaz diye bir kenara atılmış olan P4 işlemci soğutucuları bu iş için oldukça ideal görünüyor.
Üstelik oldukça ucuza temin edilebiliyor.

istanbullu

Düşünceniz için teşekkür ederim :) ama bir şeyi unuttunuz sanırım soğutucu kısmında ek olarak 2 adet p4 işlemcisi zaten var ama bu zamana kadar 2 tane stk 4050 2 tanede 4044 aşırı ısınmadan dolayı yanınca biraz daha bu konuda hassas davranmak zorunda kaldım :) görsel olarak aşırı göze hitap etmesi mi yoksa iyi performans almak mı derseniz ben göze hitap etmeyi biraz da olsa kaldırıp rafa koymayı tercih ederim  :)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: istanbullu - 08 Kasım 2013, 09:44:55Düşünceniz için teşekkür ederim :) ama bir şeyi unuttunuz sanırım soğutucu kısmında ek olarak 2 adet p4 işlemcisi zaten var ama bu zamana kadar 2 tane stk 4050 2 tanede 4044 aşırı ısınmadan dolayı yanınca biraz daha bu konuda hassas davranmak zorunda kaldım :) görsel olarak aşırı göze hitap etmesi mi yoksa iyi performans almak mı derseniz ben göze hitap etmeyi biraz da olsa kaldırıp rafa koymayı tercih ederim  :)
Aslında bahsetmiş olduğum şey sadece estetik sorunu değildir.
FAN\'ı ve toplam soğutma yüzeyini unutuyorsun.
Bir P4 işlemci (PRESSCOD) soğtucu sistemi takribi 120W TDP işlemciler için tasarlanmışlardır.
Bu tip kalın HYBRID amplifikatörlerde ise kanal başına alınabilecek ortalama güç 50 şer watt civarıdır. Yani sen ampliyi sonuna kadar açarak kullansan bile oluşan ısıyı bu soğutucularla dışarı rahatlıkla atabilirsin.
Keza bunun testi benim sistemde daha önce test edilmiştir.
STK 465 kalın film amplifikatörü recommended değerlerde 2X30W olarak bildirilmiş olsa da, sistemimde kullandığım yapılandırma ile 2X40W lık güç elde etmiştim. Haliyle bu değer çok daha fazla ısınma demektir. Bu değerde bir güç ile 6m2 lik bir odada 110-115dba lık bir ses şiddetine ulaşmıştım. Şu aralar 35m2 lik salonda kullanmaktayım.

Normal kullanımda oldukça yavaş dönen fan, eğer sistem ısısı 60\'C ı geçerse termik tarafından tetiklenerek fan hızını artırmaktadır. Acaba 60\'C ı geçebilirmiyim diyerek yapmış olduğum testte, oldukça yoğun bir müzik ile sistemi sonuna kadar açıp fanın hızlı çalışmasını beklemiştim.
Yaklaşık 1 saat sonra, fanın hızlı çalıştığını görebilmiştim.
Normal seviyede kullanımda, bu ampliyi yaptığımdan beri asla fanın hızlı devire geçtiğini zaten görmedim.
Bu bahsettiğim şey elbette bir öneridir. Başka kullanıcılar bu konu ile ilgilenip bu yazılanlara bakarsa elbette bir fikir sahibi olacaklardır.
Aşağıdaki linkte bu amplifikatörü, bir arkadaşım için hazırlamış olduğum testlerden birisinde çalışırken görebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=BSj9Kj6EoqQ


istanbullu

Bu konu hakkında bu kadar ilgilendiğiniz için teşekkür ederim :) recommended değerlerde STK 4050 200W STK4044 100W olarak belirlenmiştir. Devrede 2 şer tane bunlardan olduğu için yani 2x200w 2x100w toplamda 600W olmaktadır. Buna istinaden bu kadar fazla soğutucu kullanmak zorunda kaldım. Sizin demek istediğiniz bu kadar soğutucu kullanmanın anlamı yok yanlış anlamıyorsam normal değerlerde soğutucu ve fan ama fan distorsiyonu  yükselttiği için kullanmak istemedim. Yine de ilginiz için teşekkür ederim. :)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: istanbullu - 08 Kasım 2013, 18:47:30Bu konu hakkında bu kadar ilgilendiğiniz için teşekkür ederim :) recommended değerlerde STK 4050 200W STK4044 100W olarak belirlenmiştir. Devrede 2 şer tane bunlardan olduğu için yani 2x200w 2x100w toplamda 600W olmaktadır. Buna istinaden bu kadar fazla soğutucu kullanmak zorunda kaldım. Sizin demek istediğiniz bu kadar soğutucu kullanmanın anlamı yok yanlış anlamıyorsam normal değerlerde soğutucu ve fan ama fan distorsiyonu  yükselttiği için kullanmak istemedim. Yine de ilginiz için teşekkür ederim. :)
Bak dostum :)
Benim amplifikatörüm STK465 2X40W güç verecek şekilde konfigüre edildi. Bu da demektir ki entegre üzerinde toplamda 80W lık bir güç söz konusudur. Hemfikirmiyiz? :D
Senin kullanmakta olduğun tek kanal çıkış verebilen STK türü olup birisi 100W diğeri ise 200W gücündedir. Bu da aşikar.
120W TDP (Top Digital Processing) güç harcaması olan bir işlemci genellikle bu güç civarında çalışmaktadır. Çünkü işlemcilerde (Eski P4 lerde) işlem gücü çoğunlukla üst seviyede olmak zorunda olduğu için bu işlemciler daima 60-65\'C civarında ısınırlardı. Dolayısı ile bu tip standart soğutucular bile 120W lık daimi harcanan gücün ısısını yeterince dışarı atabilmekteydi.
Sen amplifikatörlerini açılıştan kapatıncaya kadar asla 100W ve üzeri değerin üzerine çıkartamazsın. Yani mutlaka bir yerlerde amplifikatörünü nominal seviyede kullanmak zorundasın.
Bu da güç formülü üzerine yapacağımız kaba bir hesapla;
100 dbA ses şiddeti için gereken güç gereksinimi, kullandığın hoparlörlere bağlı olmak kaydıyla 1W 85db SPL 1m özelliğinde standart hoparlör kullandığını varsayarsak.
85 dba=1W
88 dba=2W
91 dbA=4W
94 dbA=8W
97 dbA=16W
100 dbA= 32W olacaktır.
Kabaca hesaplanan bu formül ifade etmektedir ki 100 dbA lık bir ses şiddeti elde etmek için kanal başı 32W lık Po (Power Output) değeri sana hayli hayli yetecektir. Üstelik ne kadar genç arkadaşımız da olsa 100 dbA lık ses şiddetine uzun süre tahammül edemezler. Çünkü bu ses şiddeti oldukça yüksek bir değerdir.
Demekki ampli gücün ne olursa olsun duyduğun ses şiddeti başta hoparlör olmak üzere bazı etkenlere bağlı olmaktadır.
Bu durumda 100 lerce Wattlık amplilerin aslında ne ifade ettiğini burada önemsemeyip, senin amplifikatörünü ne kadar sağlıklı tasarladığın ve DIŞARI ATILAN ısının kaç \'CW olması gerektiğidir.
Yani ben inanıyorum ki fanı ile birlikte kullanılan bu soğutucular sendeki amplilerin her bir ünitesine bağlanırsa (toplamda 4 adet soğutucu ve fan) rahatlıkla yeterli gelecektir.
Burada bir hatırlatma yapayım.
FAN\'lar ses sistemlerinde DISTORSION yaratmazlar. Yanlış kullanımdan kaynaklanan bazı fanlar besleme devresinde PARAZİTİK etkiler yapabilmektedir. Bu etkiler, özellikle PRE devrelere (ton kontrol veya pre ampli) girişim yaparak yükseltilmesi sonucunda oluşan GÜRÜLTÜ etkileridir.
Böyle bir sorun küçük bir FAN KONTROL devresi ile rahatlıkla halledilebilmektedir.

Belki okuyup ilgilenen başka arkadaşlar olur diye fazla gevezelik etmiş olabilirim kusuruma bakmayın.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın