BEL-RAD Beleş Radyatör projesi.

Başlatan Mr_YAMYAM, 11 Ekim 2013, 15:15:03

Mr_YAMYAM

Uzun süredir yapmış olduğum araştırmalar sonucunda, adına BEL-RAD demiş olduğum ve bir odayı herhangi bir stok enerji kullanmadan ısıtmayı planladığım bu projede ilk test aşamasını gerçekleştirmiş bulunuyorum.
Elde edilen test sonuçlarına göre;
%40 emilim oranı ve % 70 kayıp faktörleri ile elde edilen ısı derecesi 42-45\'C civarıdır. Bu sıcaklık çoğu ailenin kombilerini min. seviyede kullanmasındaki radyatörün ısı derecesine eşdeğerdir.
Yapılan hesaplara göre, emilim oranını mevcut imkanlara göre %92 lere çıkartmak mümkün olacaktır. Eğer TİTANYUM NİTROKSİT selektif yüzey kaplaması yapabilirsem emilim oranını %99 civarına çıkartabilmem mümkün olacaktır. Kayıp faktörlerini ise %2-4 civarına çekebilmem mümkün görülmektedir. Şartları yerine getirebilmem durumunda 80-90\'C lık ısılara ulaşabilmem mümkün görülmektedir. Bu sıcaklıktaki bir radyatörün ise bir odayı ısıtması gayet olağan bir olaydır.
Bu yüzden;
Konu ile ilgilenen bilgili arkadaşlarla fikir alışverişi yapmak, gerekirse Ankarada olan arkadaşlarla yüzyüze görüşerek projeyi hayata geçirebilmek istiyorum.
Mantıklı ve açıklayıcı olan her türlü ELEŞTİRİ, DESTEK veya yorumlarınızı beklemekteyim.

NOT: Konu genel olarak elektronik ile ilgili olmamakla birlikte forumumuz içerisinde uygun bir yer bulunamadığından bu bölümde açılmıştır. Moderatör arkadaşlar uygun görürse konuyu uygun bir yere taşıyabilirler.


Adnancoskun

Şimdi benim anlamadığım birkaç nokta var,
Stok enerji kullanmayacaksınız,
emilim\'i nereden yapıyorsunuz?
Bu emilim dediğiniz enerji emilimi mi? Eğer öyle ise bu nerjiyi nerden temin ediyorsunuz,
Cahilliğimi mazur görün? projenin tam olarak ne olduğunu anlamadım. :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Mr_YAMYAM

#2
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 11 Ekim 2013, 15:54:52Şimdi benim anlamadığım birkaç nokta var,
Stok enerji kullanmayacaksınız,
emilim\'i nereden yapıyorsunuz?
Bu emilim dediğiniz enerji emilimi mi? Eğer öyle ise bu nerjiyi nerden temin ediyorsunuz,
Cahilliğimi mazur görün? projenin tam olarak ne olduğunu anlamadım. :)
:)
Doğada tek beleş enerji kaynağı güneştir takdir edersiniz.
Stok enerji dediğim şey ise insanlar tarafından depo edilmiş olan, elektrik, doğalgaz, vbg. enerji türleridir. Çünkü bu enerji türleri günümüzde artık pahalı sayılmaktadır.
Proje ise adı üzerinde bir radyatördür. Yani beleş ısınan bir radyatör.
Güneş enerjisi ile elde edilebilen 1300W/h m2 gibi bir değer için ise kullanım alanı bulmak biz kullanıcıların fikirleri doğrultusunda gerçekleşebilecektir.
Artık bu enerjiyi elektrik enerjisine mi çeviririz, yoksa direk ısı mı elde ederiz, bu konu da araştırmacı olan bizlerin bir şekilde uygulama neticesinde varabilecekleri yollardır.


abraham

Hocam bu konu üzerinden çok zaman geçmiş olmasına ramen enerji herzaman güncel bir konudur. Konu ile ilgili birkaç sorum var.
1- kuracağınız sistem küçük fanla çalışan havalandırma sistemi gibi mi olacak. Yani minimum maliyet hedefi var mı? boş kutu kola kutusu kullanmayı mı düşünüyorsunuz.
Sıcak hava dolaştırma ile ilgili video:
http://www.youtube.com/watch?v=TLCw1cIR558#ws

2- bu proje için pröfösyönel malzeme almayı düşünüyor musunuz.Sıcak su devirli sistem tasarımı yapılmasında sakınca var mı ?
Eğer profosyönel birşeyler düşünüyorsanız; aşağıdaki resimdeki gibi bir ürün güneş gören duvarda monte edilerek istediğiniz sonuca ulaşılabilir.

Sıvı ile ısı aktarımı yapılabilecek sistem :
http://www.youtube.com/watch?v=OmT54leKgdk#
Montaj işlemleri çok basit kendiniz yapabilirsiniz. Sadece oluşan ısıyı ev içerisindeki peteklere taşımak için sıvı pompası , taşıyıcı boru ve ısı taşıyıcı sıvı yı eklemeniz gerekecek.

Mr_YAMYAM

#4
@abraham 
İlgilendiğin için teşekkürler ederim.
Proje üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen testlere zaman zaman devam etmekteyim.
Projede, elde edilen ısıyı soğurucu yüzeyden küçük fanlar ile direk oda içerisine atmak esası ile hareket edilmektedir. Bunun için kalın blok alüminyum kasa ve soğutucu kanatları kullanılmıştır. Ancak fan kullanımına bir süre ara verilmiş, şu aralar genel sirkülasyon ile ısı dağıtımı sağlanmaktadır. Bu sebeple kutu şeklinde olan prototipin sadece soğurucu yüzeyi test edilmektedir.

Malum yazın elde edilen enerji ile kışın elde edilebilen farklı olmaktadır. Benim amacım kışın pencere önünde ve içerde olan soğurucu bir yüzeye düşen enerjiyi verimli olarak kullanabilmektir. Eğer bahsetmiş olduğun profesyonel ekipmanlar dışarda kullanılacak olursa ısı iletimi kayıplarından dolayı verim neredeyse sıfıra yakın olmaktadır.
Elde edilen neticelere göre.
Güneşin olmadığı ama kara bulutlar tarafından kapatılmadığı halde bile 30-40'C civarı ısılara ulaşılabilmiştir. Artırılması için ilave eklentiler ilerde yapılacaktır.
Kışın bile olsa eğer güneş yüzünü gösteriyorsa elde edilen sıcaklık 40-50'C ı bile geçmektedir ki çoğu aileler 50'C ı kombi ile elde etmemektedirler. Ben 3 saat için güneşi takip ederek 55-60'C lık ısılara ulaşabildim. Ama güneşin takibi elbette şimdilik zordur.
Soğurucu yüzey temel olarak bakır üzerine titanyum nitroksit selektif yüzey kaplaması olarak düşünülmüş, ama bu kaplamayı yaptırabilmek şimdilik mümkün olmamıştır.
Uygun nitelikte güneş pilleri desteği için araştırmalarım sürmektedir.

abraham

Hocam ben hatayda ikamet etmekteyim . Bizim buralarda güneş enerjili su ısıtma sistemleri mevcut. Kışın dört panellik sistemde 3 saatlik açık havada ( güneş ışığının direk gelmesi durumunda ) yaklaşık 50 litrelik kazan da su sıcacık oluyor. Güneş ışığı direk panele düşmez ise su sınmıyor ancak soğuğu kırılıyor yani hafif ılık oluyor.

Ancak bu panellerde ve sıcak su kazanında ciddi ısı yalıtımı yapılmış. bizdeki panellerde ısı iletimi için içerden izocam üst kapak olarak 10mm lik pencere camı ve ısı emici olarakta siyah plastik kullanılıyor. Şuandaki son teknolojiye göre bayağı ilkel kalıyor.
Isı taşımada ısı yalıtımının nekadar önmeli olduğu özelliklede kışın anlaşılıyor. bu sebeple benim fikrim profosyönel ürünlere yönelmek oluyor.

İkinci videoda ki ısı borularının üzeri güneş enerjisini emecek şekilde kaplanmış ve yalıtımlı yapılmış. Burda (bizim ) kulanılan panellere göre hem daha estetik hem de daha hafif ayrıca montaj kolaylığı mevcut. Ben bu boruları görünce aklıma binanın güney tarafındaki duvara ( güneşi gören ) monte edip ısıyı içeriye yalıtımlı borulardan su geçirerek taşımayı düşündüm. Bu sayede çatı gibi biryerlere bağımlılık kalmıyor. Hafif olmalarıda cabası.
Ürünün tasarımı da duvara döşendiğinde güneşi görebilecek açıya (dikey açı ayarı için ) ayaranmasınnda kolaylık sağlıyor.
Güneye bakan duvarın sabahtan akşama kadar güneşi gördüğünü varsayarsak yatayda açı ayarlaması yapılmasada olabilir.

Düşündüğüme benzer olarak nette bu fotoyu buldum. Umarım yadrımcı olabilmişimdir.

serkan_48

Sayın Mr_YAMYAM ,

Konuyu yeni gördüm. Malum işim ısı üzerine olunca bir iki kelime yazmak istedim. Elbetteki araştırmışsınızdır ancak ben yinede sorayım. Isı normalde 3 şekilde hareket eder. 1 iletim yoluyla 2 taşınım yoluyla 3 radyasyon ışıma yoluyla.

Siz projenizde ısıyı nasıl dışarıdan güneşten alacak olan panelden ısınılmayı düşündüğünüz mahale aktaracaksınız? Önce buna karar verelim daha sonra ısıyı absorbe edip ortamda aktarmayı düşünürüz.

Benimde bu konuda bazı düşüncelerim vardı ancak sadece fikir olarak kaldı eyleme dönüşmedi.

kolay gelsin.

Mr_YAMYAM

@abraham
Hatayda birkaç ay bulunmuştum. oralarda kışın sanırım güneş yoğunluğu daha fazladır. Dolayısı ile resimde göstermiş olduğunuz duvara monte edilmiş sistem oldukça verimli olacaktır. Nihayetinde duvarı birkaç yerden delmek yeterlidir.

Alıntı yapılan: serkan_48 - 13 Kasım 2014, 21:58:53Sayın Mr_YAMYAM ,

Konuyu yeni gördüm. Malum işim ısı üzerine olunca bir iki kelime yazmak istedim. Elbetteki araştırmışsınızdır ancak ben yinede sorayım. Isı normalde 3 şekilde hareket eder. 1 iletim yoluyla 2 taşınım yoluyla 3 radyasyon ışıma yoluyla.

Siz projenizde ısıyı nasıl dışarıdan güneşten alacak olan panelden ısınılmayı düşündüğünüz mahale aktaracaksınız? Önce buna karar verelim daha sonra ısıyı absorbe edip ortamda aktarmayı düşünürüz.

Benimde bu konuda bazı düşüncelerim vardı ancak sadece fikir olarak kaldı eyleme dönüşmedi.

kolay gelsin.

ET  @serkan_48  ;D
Benim projede ısının taşınması yoktur. Bir pencereden giren güneş ışığından elde edilen ısı kayıpsız olarak odaya verilmektedir. Bu sebeple verim çok iyi olmaktadır.

stk4221

Konu yillanmis  ama, ben de antifiriz ile yapilan isitma sistemi geliyor  erken isinip gec sogumasi ozelliginden faydalanip sistem gelistirenler var bilgisi olan varmidir
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: stk4221 - 28 Şubat 2015, 16:54:13Konu yillanmis  ama, ben de antifiriz ile yapilan isitma sistemi geliyor  erken isinip gec sogumasi ozelliginden faydalanip sistem gelistirenler var bilgisi olan varmidir
Bir meteryalin erken ısınması ve geç soğuması şu gerçeği değiştirmez.
Enerji yoktan var edilemez veya yok edilemez.
Buradaki mantık ısının taşınması olayıdır. Elde edilen ısı biryerden biryere transfer edilecek demektir.
Eğer geç soğuyorsa ısıyı da geç transfer ediyor demektir :D

stk4221

   anlayamadım , ısıyı taşıdığımız pvc  boru kaliteli olduk tan sonra  kombiye göre baz alıyorum çıkan sıcak su ile  dönüş yapan su arasında 8 derece ısı farkı gözlemlenmiştir
   benim izah etmek istediğim ise ısıtma sisteminde kullanılan sıvı etil alkol, su, antifriz  yapılan ölçümler sonucu antifrizin daha çok    etkili olduğu görülmüş  antifriz tabanlı bir sisten kurulamaz mı 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: stk4221 - 28 Şubat 2015, 17:50:20anlayamadım , ısıyı taşıdığımız pvc  boru kaliteli olduk tan sonra  kombiye göre baz alıyorum çıkan sıcak su ile  dönüş yapan su arasında 8 derece ısı farkı gözlemlenmiştir
   benim izah etmek istediğim ise ısıtma sisteminde kullanılan sıvı etil alkol, su, antifriz  yapılan ölçümler sonucu antifrizin daha çok    etkili olduğu görülmüş  antifriz tabanlı bir sisten kurulamaz mı
Anlatamadım :D
Bir yerden ısı üretiyorsun. Sonra bu ısıyı taşıyorsun. Taşıdığın yer neresi?
Direk olarak odanın içerisindeki HAVA.
Buradaki anlatılan olay ISIYI taşıyan madde. Yani antifiriz veya bir başka madde.
Sonuçta kombide elde etmiş olduğun ısı taşınarak oda içerisindeki havayı ısıtacaktır. Oda içerisindeki havanın ısınması halinde radyatörlerdeki su daha geç soğutulacağı için boruların içerisindeki suyun ısısı daha uzun süre sabit kalacak ve kombi yanmayacaktır.
Sen diyorsun ki antifiriz çabuk ısınıyor geç soğuyor :D
Geç soğuması demek dışarıya ısıyı vermeyecek anlamındadır :D
Yani odayı ısıtmayacak :D
Fizik kurallarına göre ısı yoktan var edilemeyeceğine göre ve yok edilemeyeceğine göre.
KOMBİDE ÜRETTİĞİN TOPLAM ISI MİKTARI=ODALARIN ORTALAMA ISISI.

seron

ısı transferinin hızlı gerçekleşmesi gerekiyor yani çabuk soğumayan bir dolanım elemanı ısıyı iyi aktaramayacağından odaya da ısı veremez,
denmek isteniyor sanırım.
borunun içine hapsedilmiş ısı enerjisi odaya aktarılamazsa vakit kaybı olacaktır sıvı boşa dolanır.
yağ, suya göre daha çabuk ısınan ve soğuyan birşey sanırım. dolayısıyla yağ kullanmak daha iyi olabilir.

stk4221

nasıl yani 100 derecede ki bir sıvı başka sıvılara göre geç soğuduğu için  peteklerden geçtiği zaman  ısıtmaz mı   
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: stk4221 - 28 Şubat 2015, 19:13:45nasıl yani 100 derecede ki bir sıvı başka sıvılara göre geç soğuduğu için  peteklerden geçtiği zaman  ısıtmaz mı
Peteklerden geçen 100'C taki bir sıvı peteklerde ne kadar enerji kaybetmişse o kadar ısısı düşecektir.
Kaybedilen bu enerji miktarı KCal olarak ne kadarsa oda içerisindeki havayı da o kadar ısıtacak demektir.


seron

şöyle açıklayalım mı?
peteklerden geçen sıvı 100kilo ısıya sahip. petekten geçerken ısısı 50kiloya düşüyorsa diğer 50 kilo odaya yayıldı demektir.

ancak bu sıvı ısıyı bünyesinde sağlam tutan dışarı vermeyen birşeyse odaya ısı vermeyecem arkadaş diye direnirse 50 değil de birim zamanda 20kilo ısı yayar ki oda da zor ısınır. yani borudaki 80kilo ısı için sevinmek, sıvı hala sıcak diye bunu kar saymak doğru değil. mümkün mertebe fazla ısı transferi olmalı.

serkan_48

Tek ve kesin sonuç

Q = m x c x Dt

Bu formülde değerleri yerine koyarsanız alacağınız ısıyı hesaplayabilirsiniz.

Dikkat çekmeyi düşündüğüm nokta buradaki "c" değeridir. Bu değer ısınma ısısı olarak geçiyor. Bu döngüde kullanacağınız maddenin ısınma ısısı ne kadar yüksekse o kadar çok ısı transfer edersiniz. Çünkü çarppımda katsayı yukselirse sonuçta yükselecektir.

Sanılanın aksine sisteme antifiriz konulduğunda suyun c değeri düşer ve ısıtma kapasiteside düşer. Antifirizin kullanım amacı farkldır.

1- Donmayı engellemek
2- Kimyasal yapısı gereği korozyon önleyicidir.

Kolay gelsin.

Metehan ÇELİK

Projenizin mihenk noktası '' Çabuk ısınıp , geç soğuyan materyal'' olmalıdır. Bunun üzerinde yoğunlaşmalısınız.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın