Akülü ve uzaktan kumandalı araba yapımı

Başlatan Volkanates, 02 Ekim 2013, 00:20:39

Volkanates

Merhaba arkadaşlar,
2 m uzunluğunda 1 m genişliğinde, Maximum 10 km/h hız yapacak , 80 - 90 kg toplam ağırlık taşıyacak, uzaktan kumandalı (ileri - geri - sağa - sola ve 3 adet ışık açıp kapama fonksiyonlu), min. 4 saat çalışacak bir araç yapmak ya da yaptırmak istiyorum. Konuyla ilgili yardımcı olacak arkadaşların önerilerilerini bekliyorum. Yapacak olan arkadaş İzmir sınırları içinde olması tercihimdir. Şimdiden teşekkür ederim.

Yusuf usta

Yapmak istiyorsanız, önce aracın mekaniğini oluşturun, devre kısmı kolay.

Söz konusu yüke dayanıklı şase ve kaportayı sanayide yaptırın. Bir adet Redüktörlü motor alın. motorun kaç kg yük çekebileceğini satıcı bilir.  Motorun çalışma voltajı 12 veya 24V olabilir. motorun tekerleklerle ilişiklendirilmesini sanayide kolayca yaptırabilirsiniz. sağa ve sola dönmeler için ön tekerlekler arası rot ve rotil kolları yapılacak. bu kollaryayla tam ortalanıp gerektiğinde balans ayarı yapılmak üzere manuel olacak. tekerlekleri sağa ya da sola yine bir redüktörlü motor çevirecek. fakat bu motorun devir tur sayısı en düşük olanını seçin ve güç olarak daha düşüğünü seçin. taşıma ile ilgili bir yük binmeyeceği için çok güç istemez bu motor direksiyon motoru olacak.

Otomotiv sektöründeki herkes bunları bilir.  Akü ve devreler için şu yolu izleyin:

-  Piyasada 8 butonlu alıcı verici devreleri satılıyor. bunlar başka kumandadan etkilenmeyen profesyonel devreler. bu 8 kanalın ikisini ileri ve geri olarak, ikisini sağ ve sol dönüş olarak, ikisini far veya sinyal aç-kapa olarak, kalan ikisini de korna, vs seçimlerde kullanabilirsiniz.

Bir fikir vereyim dedim...
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

stk4221

tarafımca test edilmiştir. onaylanmıştır 14,4v şarjlı matkap motoruyla  %0 meyilde 100 kg taşır % 60 meyilde 50 kg rahat taşır yürüme hızından biraz hızlı  [ön görülen dişli sistemi çercevesinde] 12 v aküyle denenmiştir

yani 24v akü 18v 2 vitesli saglam bir motorla çok rahat verim alınabilir
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Volkanates

Yardımlarınız için çok teşekkürler. Ancak benim biraz daha detaya ihtiyacım olacak. Mesela, istediğin motor şu güçte ve rpm de şu amperde olmalı, şu sürücüyü kullanmalısın, şu volt ve amperdeki akü ile bu ağırlık, hız ve motorla ancak şu kadar gidebilirsin fakat senin istediğin gibi olabilmesi için şunları kullanmalısın, uzaktan kumanda devresi de böyle olmalı çünkü ön tarafta tekerlekler için şu güçte bir motor ve arkada da böyle bir motor var , onun için de böyle bir sinyal gönderilmeli vs.. ve onları da şuralardan şu fiyatlara bulabilirsin gibi. Eğer bu konularda da yardımcı olursanız çok sevinirim.

stk4221

valla gardaş okadar detaylı bilgi bulabilirsen beni de bilgilendir bende bilgi yoksullugundan geliştiremedim projemi  ;)
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Yusuf usta

İnternet üzerinde, redüktörlü motor satan bir yer bulup aramanız ve benim bu işimi görecek motorunuz kaç para demeniz yeterli. İnternet varsa geri kalan ayrıntı size kalır. Çok basit çünkü. her motor satıcısı satabilmek için, size gereken değerleri ve motorun fiyatını söyleyecektir.

motor işini hallettikten sonra da sürücü alacağın yere motorun güç ve voltajını söylersin, o da sana şu devre işini görür fiyatı da budur der...

aradığın şeyler, piyasada rekabete açık ve çok sürümü olan şeyler değil. aşağı yukarı aynı fiyatlara bulursun. ama internetten İstanbul için karaköy adresli, ankara için ulus, konya sokak adresli bir satıcı haliyle fiyatları daha düşük verebilir. İzmir\'de kim var bilmiyorum. İzmir\'in elektronik piyasasını o kadar yakından tanımıyorum.

Uzaktan kumanda devrelerinde röle olduğu için tek dikkat edeceğin şey röle amperi, o da en basit röle bile 10 Amper kaldıryor, yine de aldığın kumanda devresinin rölesini değişmen gerekebilir, o da ucuz ve basit işlem.

Matkap motoru ile bu iş olmaz. helede yüzde 60 meyilde 50 kg ciddi bir rakam, bu ne güvenli olur ne de makul...

Redüktörlü motoru tekerleğe direkt monte edecekseniz düşük rpm bulun, 2 veya 3 rpm iyidir. Rpm düştükçe aynı motorun çekiş gücü kat kat artar.  tekerlek çevresi 60 cm olsa, 2 metre ile 50 metre gidebilecek aralıklarda motor var. Unutmaman gereken, rpm düşük bir motorun çekiş gücü aynı boydaki yüksek rpm motordan fazladır. ebat büyümesin fiyat düşük kalsın dersen, rpm düştükçe motor fiyatı da artıyor, çok fark yok...

karışık oldu ama, zamanım şu an bu kadarına yetiyor. kolay gelsin.

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

stk4221

kusura bakmayın yanlış oldu %20 meyil olması gerkiyordu yanlış belirtmişim. şarjlı matkap motorları redüktörlüdür. hızı düşük torku yüksektir. kendim denedim verim aldım. ama fazla üzerine düşemedim 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Caos

 Volkanates  ben bisiklete motor takmayı düşünüyorum bu aralar Benim için ez az uygun olan 250 watt lık bir dc motor bunu takarsam bisikletle iyi bir hıza ulaşabileceğimi öğrendim  Sanada  bu scooter motorlarından yeter diye düşünüyorum 120 watt civarında
Ya bir yol Bulacağız, Ya bir Yol Açacağız....

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın