güç kaynağı devresi resetleme sorunu

Başlatan ndemir, 18 Eylül 2013, 22:45:36

ndemir

aşağıdaki devreyi yaptım bugün,çıkışı kısa devre yaptıgımda çıkış gerilimi sıfıra düşüyo fakat ikaz ledi yanmıyor ve reset butonuna bastıgım halde çıkış alamıyorum.devreyi kontrol ettim bağlantılar doğru,sadece bc237 transistörlerinin yerine 547 kullandım,ikiside NPN diye,acaba yanlışmı yaptım kullanmakla.

asma

Güçkaynağının çıkışı kısa devre edilince gerilim sıfıra düşer, bu devrenizin çalışıp çalışmadığını göstermez.
Kısa devrede akım sıfıra düşüyormu, açık devreyken gerilim sıfırda kalıyormu, kısa devrede entegrenin koruma devresi mi devreye giriyor, sizin devreniz mi akımı düşürüyor.

Devreyi restleyemiyorsanız tekrar çalıştırmak için ne yapıyorsunuz?
Enerjiyi kesip 5dk bekliyormusunuz?
LM317 ye soğutucu takmadınız mı?

Çıkış voltajı sıfır ve çıkış uçları açık devreyken 240 ohm direnç üzerinde 1,25V ölçebiliyormusunuz?
BC308 ve yanındaki NPN transistörü söküp tekrar deneme yapın. Kısa devre yerine 1~1,5A akım çekecek yükü kısa süreyle bağlayın.
Gözlem yaparsanız sonuca ulaşırsınız.
Kolay gelsin.

ndemir

tüm devre bağlantılarını tekrar kontrol ettim hiç bir eksik bulamadım,ölçümlerde 220R üzerinde 1,26V devre çalışırken alıyorum,transistörler de sağlam olunca en sonunda isisde simüle ettim çalıştı,simülasyonda trafo degerleri ile oynadım hata verdi ve aynı sorunla karşılaşınca bende şimşekler çaktı ve neden olmasın deyip trafonun diğer 24vAC çıkışı ile çalıştırınca devre sorunsuz çalıştı,lm317 ye küçük bir sogutucu ile 1700mA e kadar akım çektim fakat 1800mA ve sonrasında transistörler kesime gidip çıkışı sıfırlıyor.reset yaparak tekrar çıkış alıyorum,ama anlamadıgım trafonun diğer çıkışıda 24Vac ve ondada aynı oranda yük çalıştırabiliyorum ama devreyi çalıştırmıyor...???

asma

1700-1800mA gibi değerlerde değil 1A de transistörlerin iletime geçerek çıkışı sıfırlaması gerekiyordu.
Siz 0,6 ohm yerine ne taktınız?
Yada LM317 den ne kadar akım çekmek istiyorsunuz?

Trafo ve devre elinizde, ölçü aletinizde var.  ;)
İki farklı çıkışta neden devre farklı davranıyor ölçerek bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.

ndemir

#4
0,6R yerine 1W/0,47R direnç kullandım.1,5A normalde bana yeterli ki zaten kullandıgım trafonun gücü de daha fazlası için yetmez.diğer çıkış çalışmadıgı için bu çıkışı kullandım,diğer çıkışı nasıl ölçebilirim,gerilim olarak ölçüyorum aynı voltajı alıyorum,hatta yük bağladıgımda çalışıyor ve hatta devreye taktıgımda da ayar yapıp diğer çıkışla aynı voltajı alıyorum.ama devreyi çalıştırmıyor.devrede ki transistörler aşırı akımda korumaya geçtiği için trafonun çalıştırmayan çıkışı devreye yeterli akımı veremiyor olabilir mi? yoksa bir trafonun tüm çıkışları aynı akımda mı olur? trafo ve sargılar hakkında pek bilgim yok!!!

asma

Trafonun tüm çıkışları aynı güçte olmayabilir, boşta değil yükte ölçüm yapmalısınız.
Sorununuz çözüldüyse çok ta önemli değil.
 
Asıl sorun koruma devresi ne için olduğu?
Amacınız yükü korumak mı, yoksa kaynağı korumak mı?
Buna karar verip dizaynınızı tekrar gözden geçirmelisiniz.
LM317 nin marka ve modeli nedir? Ne kadar akımı sağlıklı verebilir araştırdınız mı?
Bir örnek:
http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM317.pdf
Bu entegre için akım koruma < 1,5A olmalı.

Kolay gelsin.

ndemir

#6
kullandıgım motorola lm317T, baktım şimdi netten 1.5 Amper diyo katalogunda,ben dün 1700mA çekerken 317 üzerinde küçük bir sogutucu ve aşırı ısınma vardı ki buda normal herhalde bu kadar yükte aşırı ısınması,amacım aşırı yük çekmek değil,ufak tefek elektronik devreleri besleyip çalışıp çalışmadıgını denetlemek için ayarlı olması yönünden tercih ettim,kısa devre olması ise güç kaynağını korumak ve tabi aşırı akımda kesime gitsin, eski pc güç kaynagından söktüğüm sogutucuyu bağladım,sogutucu ile 317 arasına da izolatör koydum,güç kaynagı kutusunu sogutması için de 8 cm lik fan koydum,bunlar yeterli olur herhalde.maximum çekeceğim akım 1 veya 1.2 amperi geçmez ki buda sürekli olacak diye bir kaide yok,yerine göre değişir...
Veeeee devreyi tamamlayıp topladım işte resimleri,ayrı bir kumanda paneli tarzında bişey yaptım,kutu dışına monte edip ayar ve resetlemeyi oradan yapıcam...

Kemal88

Buna benzer akım korumları ve voltaj ayarlamalı devre bende yapmıştım. Proteus programınız varsa orada simülasyonunu yapıp devrenizi tamamlayabilirsiniz. Proteus çok güzel bi şekilde simüle edip bana gerekli bilgileri göstermişti. İsterseniz o devreyi size yollayabilirim. Gayet basit ve anlaşılabilir bi devreydi. BC547 kullanmıştım sanırım onun base ile emitter arasına koyduğum direnç kısa devre akımını belirliyordu.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

ndemir

teşekkür ederim devreyi tamamladım,yalnız şöyle bi durum var,24vAC 50W trafo ile hem ayarlı güç kaynagı devresini hem havalandırma fanını hemde elektrik kesintisine karşılık 24vdc çift kontak röleyi beslemede sorun çıkarırmı? resim aşagıda bi bakın isterseniz... güç verir vermez 12vdc 120ma lık fan çalışmaya başlıyor,birde ayarlı güç kaynagının beslenmesi var,tabi birde 24vdc lık röle elektrik var oldugu sürece çekili iken çekeceği akımı da düşünürsek yeterli mi bu trafo???

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın