Çoklu regülatör devresi yardım edebilirmisiniz

Başlatan M26, 29 Temmuz 2013, 11:49:44

M26

Merhaba arkadaşlar ben bir regülatör devresi yapmaya çalışıyorum yapacağım diğer devrelerde kullanmak üzere ancak ben bir türlü düzgün bir değer alamadım bu devreden çok eksikleiri var  :) ama ben bağlantıları ve kapasitörleri çıkartıp baktığımda şu şekilde bir görüntü oluşuyor ama o da devam etmiyor +24 volt ve -24 volt değişmeye başlıyor sürekli olarak . bağladığımda da regülatörler saçma sapan değerler veriyor zaten trafodan gelen doğru olmayınca ???.

7805, 7812, 7815, 7905, 7912, 7915 regülatörlerini kullanacağım devrede koyduklarım da bu regülatörlerdir. Bu regülatörlere soğutma yapmalımıyım deney amaçlı olacak ama yinede kullanırken çok ısınırlarmı ?

Devreden istediğim : 

GİRİŞ:  220 Volt AC 50Hz

ÇIKIŞLAR:   +24V  , +15V  , +12V  , +5V  , -24V  , -15V  , -12V  , -5V

Ek olarak bu devreyi pcb tipi trafo kullanarak yapabilirmiyiz yaparsak nasıl olur verimi , arıza durumunda değişimi , kullanım kolaylığı vs. konularda ne gibi avantaj ve dezavantajları olur?



böyle bir devre yapmaya çalışıyorum umarım derdimi anlatabilmişimdir.

bertan

Çizimde yanlışlık yapmışsın.

1.Trafonun ora ucunu gnd ye bağlayacaksın.
2.15v luk regülatörün çıkışını 12v regülatöre , 12v regülatörün çıkıınıda 5v luk regülatöre bağlıyacaksın.
3.Her voltaj çıkışı için ayrı kondansatör kullanacaksın.

Regülatörleri soğutucuya bağlarsan daha iyi olur.

Kemal88

Bu tip voltaj regülatörlü devrelerde verim az olur nedeni, voltaj regülatöründe enerjinin ısıya dönüşmesidir. SMPS lerin verimi çok çok daha fazladır. Ben mi yanlış görüyorum fakat Trafo çıkışından voltaj regülatörlere bağlantı yok ve birde voltaj regülatörlerinin üstünde ne olduğu yazmıyor. Kızmayın ama çizimi de biraz karışık yapmışsınız =) + ve - 24V verecek olan voltaj regülatörü yazdıklarınız arasında bulunmuyor. Eğer direk doğrultulmuş AC yi kullacaksanız regülatörsüz, o değer sürekli oynar. Regülatörlere soğutucu bağlaman iyi olacaktır. Aksi takdirde max akımı çekerseniz fazla dayanmaz ve regülatör voltajı keser.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Adnancoskun

Aşağıdaki gibi yapabilirsin.Hatta 220uF lara paralel 100nF kondansatör de bağlarsan iyi olur.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Kemal88

#4
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 29 Temmuz 2013, 13:37:43Aşağıdaki gibi yapabilirsin.Hatta 220uF lara paralel 100nF kondansatör de bağlarsan iyi olur.

Sayın Adnancoskun herkes size hocam diye hitab ediyor izninizle bende size öle hitab edeceğim malum sizin tecrübeniz bizden çok çok fazla =) Kafama bişi takıldı onu size sormak istiyorum. Adnan hocam bu regülatörleri birbirine seri bağlamak yerine tüm regülatörlerin girişleri direk şebekedeki trafo çıkışına bağlamak daha iyi olmaz mı ? Çünkü seri bağladığımız takdirde akımlar birbirinin üstünden geçicek bölecek regülatörlerin her birinin verebileceği max akımı azaltacaklardır diye düşünüyorum.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

M26

Herkese çok teşekkür ederim ilginizden dolayı ancak hala düzeltemedim aslında dc akım olduktan sonrası regülatörlere kalıyor benim asıl takıldığım nokta isis ile trafonun nasıl kullanıldığını bilmiyor olmam sanırım çünkü power girişi ile denediğimde çalışıyor ancak 220 ac ile yapınca işler sarpa sarıyor ben ne yapsam çıkışta hep değişen 0 a yakın bir gerilim değeri alıyorum. Trafonun çıkışında doğru birşey göremedim bir türlü.





bu iki resimde de anlatmaya çalıştım ama normal trafo ile +24 volt alsam tamam ama o da olmuyor nasıl yapacağımı bulamadım bir türlü isis i tam kullanmayı bilmiyorum belki ondan dolayı olabilir nerde hata yapıyorum anlayamadım

Kemal88

İlla trafo ve doğrultucu diyotlar falan eklemeniz şart değil. Isis i açtıktan sonra solda terminals mode var oraya tıklayıp power ı seçin ve ekleyin. Üstüne iki kere tıklayın string kısmına trafo çıkış değerlerini temsilen bi voltaj değeri girin ve bunu örneğin +36V olarak girin. Bitane daha ekleyin ve ona da -36V girin. Adnan hocanın resimlerindeki gibi komponentleri ekleyin.

İlla trafo eklicem derseniz trafoya çift tıkladığınızda coupling factor ü değiştirin. Yani 36V çıkış için 36V/220V = 0.164 olarak değiştirin. Trafo girişine vsine ekleyin ve yine amplitude u 311, frequency olarak 50 girin.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Adnancoskun

Alıntı yapılan: wolf88 - 29 Temmuz 2013, 14:11:06Sayın Adnancoskun herkes size hocam diye hitab ediyor izninizle bende size öle hitab edeceğim malum sizin tecrübeniz bizden çok çok fazla =) Kafama bişi takıldı onu size sormak istiyorum. Adnan hocam bu regülatörleri birbirine seri bağlamak yerine tüm regülatörlerin girişleri direk şebekedeki trafo çıkışına bağlamak daha iyi olmaz mı ? Çünkü seri bağladığımız takdirde akımlar birbirinin üstünden geçicek bölecek regülatörlerin her birinin verebileceği max akımı azaltacaklardır diye düşünüyorum.
evet Çok haklısın,  bu durumda sonraki her regülatörün akımı bir öncekinin üstüne yük olarak biner, Ancak ben burada tüm çıkışların aynı anda bağlanmayacağını varsayarak çizdim, öteki durum da da 30 volt\'u diğer regülatörlein girişine uygulayınca problamler ortaya çıkacaktır. örneğin 30 volt\'u 7805\'in girişine doğrudan uygulamak ne kadar sağlıklı olur? :D, devreye seri direnç bağlasak , bu sefer de çıkıştan çekilecek her akım giriş gerilimini değiştircektir.... bu sebeple kademeli olarak düşürerek bir çizim yapmıştım :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

M26

girişlere kendim + - 36V verdim zaten o şekilde oluyor ben trafoyu ve köprüyü bağlasam sıkıntı olmaz değilmi yani devreyi kurarken. birde köprüyü 1n4007 ler ile kursam bi sıkıntı olurmuki.

Adnancoskun

Çekeceğin akıma göre değişir, ama zaten bu devre ile yüksek akım çekemezsin. bu nedenle köprüyü 1N4001 veya 4007 ile kurabilirsin.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Kemal88

Alıntı yapılan: M26 - 30 Temmuz 2013, 18:08:07girişlere kendim + - 36V verdim zaten o şekilde oluyor ben trafoyu ve köprüyü bağlasam sıkıntı olmaz değilmi yani devreyi kurarken. birde köprüyü 1n4007 ler ile kursam bi sıkıntı olurmuki.

36V, 25.45V AC nin doğrultulmuş halidir. Yani trafo çıkışlarını 25.45VAC RMS olacak şekilde ayarlarsanız, doğrulttuğunuzda 36VDC alacaksınız.

Birde şunu diyim isis te trafo koyduğunuzda, vermiş olduğum hesabı 36V a göre değil 25.45VAC RMS değerine göre yapıcaksınız. Çünkü trafo çıkışı AC olduğu için RMS değerini koymanız gerekmektedir. Ben yanlış koymuşum.

Yani trafo çıkışında 25.45VAC olmak için 25.45V/220V = 0.116 olarak coupling factor ü girmelisiniz. Bu 25.45VAC köprü diyotla ve kapasitörle doğrultulduğu zaman size 25.45 x kök 2 = 36VDC verecektir.

Sıkıntı olmaz. Sadece trafonun çıkışı, istediğiniz DC değerin kök 2 ye bölümü kadar olsun.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

M26

#11
http://www.bluemavi.com/vitrin/table.asp

30W  0-18V    0-24V  pcb trafo diye geçiyor 20 bacaklı bir trafo

bu sitedeki trafo bu devrede kullanılırmı yoksa hat  trafosu şeklinde mi almam gerekli pcb trafolarıyla yapılabilirmi bu devre olursa kullanımı nasıl olacak tam anlayamadımda.

asma

O tip trafo kullanabilirsiniz ama, o trafo 18V ve 24V olmak üzere iki çıkışa sahip. Size 24V iki çıkışı olan (veya 2X24V orta uçlu) trafo lazım. 

+/-33Vdc elde edip 7824 ve 7924\'e gireceksiniz. Kullanımı nasıl olacak derken elinizde 24V , 15V , 12V , 5V ve -5V , -12V ,-15V , -24V çıkışlarıyla bir de 0 (GND) olacak. Şaseleri ortak bu regülatör çıkışlarını örneğin, +/-15V op-amp beslemesi ve +5V dijital entegre beslemesi olarak aynı anda kullanacaksınız.

Aslında 12,15 ve 24 simetrik çıkış için tek sargı ve tek çıkış (ayarlı) kullanılabilirdi. Ayrı bir sargıdan 5V elde edilirdi. (simetrik değil)
GND ler ayrı ama birleştirilebilir olurdu.
Trafo trafodur  ;) pcb montaj tercih ederseniz muhtemelen 2X24Vac arayacaksınız, bulduğunuz 10VA gibi küçük değerlerde olacak... Uğraşacaksınız.  ;D

Kolay gelsin.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın