Adres Uzayı En Büyük Olan PIC Nedir?

Başlatan cakirturk, 23 Şubat 2013, 04:16:47

cakirturk

Merhaba arkadaşlar,
Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim ve donanım üzerine bir bitirme projesi aldım.

Daha önce Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde bir arkadaşın bitirme projesinde PIC kullanmıştık. Yani bu konularda az çok deneyimim var. Ancak tam olarak konuya hakim değilim. Daha önce kullandığımız PIC 16F serisinden bir tanesiydi, ancak şu anda üzerinde çalıştığım projede işime yaramıyor.

Bana adres uzayı en büyük PIC modellerini söyleyebilir misiniz?

Ayrıca Büyük Kapasiteli (128KiloByte ve üstü) ROM\'a ihtiyacım var (EPROM veya EEPROM kullanacağım). 

Bu iki konuda yardımcı olabilirseniz çok müteşekkir olurum.

yazici67

Donanım ihtiyacınız nedir? Eğer donanım ihtiyacı fazla değilse harici SRAM kullanabilirsiniz. Bellekle orantılı şekilde güçlü donanım istiyorsanız PIC24, PIC32, dsPIC vs. vs. var, eğer yetmiyorsa ARM mikro denetleyicilere göz atabilirsiniz. ARM MCU\'lar daha üst düzey mikrodenetleyicilerdir.

cakirturk

Alıntı yapılan: yazici67 - 23 Şubat 2013, 15:10:32Donanım ihtiyacınız nedir? Eğer donanım ihtiyacı fazla değilse harici SRAM kullanabilirsiniz. Bellekle orantılı şekilde güçlü donanım istiyorsanız PIC24, PIC32, dsPIC vs. vs. var, eğer yetmiyorsa ARM mikro denetleyicilere göz atabilirsiniz. ARM MCU\'lar daha üst düzey mikrodenetleyicilerdir.

Kullanacağım ROM 256 KB EPROM\'dur. (256Kbit x 8) http://www.futureelectronics.com/en/technologies/semiconductors/memory/eprom/uv-erasable/Pages/4332714-M27C2001-70XF1.aspx?IM=0

Bu ROM\'un büyük bölümünü dijital ses kaydı için kullanacağım. Daha sonra PIC ile bellek erişimi yapıp DAC yardımıyla yazdırdğım ses bilgisini hoparlöre verip analog olarak ses bilgisi alacağım.

Sorum şu: Bu ROM\'u adresleyebilmek için 17 Bit\'lik adres hattına ihtiyacım var. Bu işlemi gerçekleştirebileceğim PIC model veya serileri nelerdir?

yazici67

Tama sorun şimdi daha anlaşılır.
PIC32 serisi 32-bit çekirdeğe sahip. Aynı şekilde STM32 ARM işlemciler de öyle. Firmaların sitelerinde bu bilgilere göre filtreleyerek uygun MCU seçebilirsiniz.

cakirturk

Alıntı yapılan: yazici67 - 24 Şubat 2013, 00:27:20Tama sorun şimdi daha anlaşılır.
PIC32 serisi 32-bit çekirdeğe sahip. Aynı şekilde STM32 ARM işlemciler de öyle. Firmaların sitelerinde bu bilgilere göre filtreleyerek uygun MCU seçebilirsiniz.

Cevap için teşekkürler, bir çok PIC32 serisi var ancak seçmekte kararsız kaldım. Harici ROM kullanmak yerine PIC32\'lerin içindeki Flash belleği kullanmak daha hızlı olur sanırım. Ayrıca PIC32 serisi bir mikrodenetleyici seçip ekstra rom sıkıntısından da kurtulacağım sanırım.

yazici67

Eğer ROM içine kaydetmeyi planladığınız verinin silinme, yazılma, değiştirilme gibi işlemleri olacaksa PIC32 içindeki dahili flash bellek bu konuda avantajlı olur. ROM da silme yazma işleri çok zahmetlidir. Flash bellekte ise çok kolaydır. Hatta basit bir Bootloader yazarsanız PIC içindeki programı ellemeden ROMa yazıyormuş gibi çalışabilirsiniz.
Yalnız şunu belirtmekte fayda var, PIC32\'ler MIPS M4K çekirdeğini kullanıyor. Eğer programınızda Assembly dilinde kısımlar varsa tamamen değişecektir. Diğer dillerde yazacağınız derleyicilerin de PIC32 desteği olup olmadığına dikkat edin. Microchip\'in kendi XC serisii C derleyicileri var, C konusunda sorun olmaz ama diğer diller sorun oluşturabilir...
Kolay gelsin...

kudretuzuner

#6
Merhaba
18F4550 işinizi görür mü?Data linki aşağıdadır.
http://search.datasheetcatalog.net/key/18F4550
KU

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın