Toggle switch ile Turn Off Devresi Yardım. (Çözüldü)

Başlatan Özcan E., 30 Ocak 2013, 01:03:40

Özcan E.

30 Ocak 2013, 01:03:40 Son düzenlenme: 01 Şubat 2013, 02:27:37 Özcan E.
Standart turn off devrelerinden biraz faklı bişey istiyorum, araştırıp bulduğum tüm turn off devreleri push butonlarla yapılıyor, fakat ben toggle switch ile yapmak istiyorum ve anahtar kapalı konumda(yani devreden akım geçiyor) iken belirli bir süre sonra (1 saniye yada daha kısa bi süre sonra) devrenin akımını kesecek bir devre istiyorum. Araştırdım soruşturdum net cevap alamadım pic kullanarak yapabilirsin diyen var ama nasıl yapacağım bir örnek şeması hiç bişeyi yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Neden böle bir fantazi yapıyorsun diyenler, bir nevi koruma devresi olacak switch on konumunda iken ana devrenin 1 saniyeden daha uzun süreli çalışmasını engelleyecek umarım istediğim şeyi bilen birileri vardır. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

Özcan E.

aslında açıklayıcı olmak adına baya uğraştım anlatımda ama biraz daha açayım, benim ana devrem var bide bu devreyi tetiklicek toggle switch im var. fakat ben toggle switch i on konumuna getirdikten 1 saniye sonra ana devrenin iletimini kesecek bir ara devre istiyorum. yani normalde anahtar iletimde olduğu halde ana devre kesimde olacak bu sayede.

Adnancoskun

sen butona basacaksın ama devre 1 saniye sonra çalışmaya başlayacak öyle mi?

eğer öyle ise işlem çok kolay, bir transistör , bir role bir pot ve bir elektrolitik kondansatör senin işini görürü, potunan gecikmeyi istediğin gibi de ayarlarsın.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

asma

I--------II----------------+-----------(TD)----I
I         togle                    L---I/I----(MC)----I
                                         NC TD

İlk NO kontak toggle sw. sonra time delay (TD) bobini ile sonlanıyor.
Toggle sw. ten sora alt satır, NC time delay kontağı ve iş yaptıracağımız röle,output,yük,vs.
Çalışması:
SW. 1 olduğu anda td bobini enerjilenir ve saymaya başlar, alt satırda normalde kapalı timer kontağından enerji geçerek çıkışı aktif yapar. Timer sayacı set değerine ulaştığında (veya geçmeye devam ettiğinde) NC kontağı konum değiştirerek açık devre olur. Yükünüz toggle sw. ikazlandıktan, timer süresi dolana kadar çalışmış ve durmuş olur. Tekrar çalışması için toggle sw. 0 olup timer bobinindeki enerjiyi kesmeli (yani sıfırlamalı) ve tekrar enerji vermelisiniz.

Siz devre dedikçe ben konuyu anlamaktan uzaklaşıyorum. Ortada devre yok, kaç volt , kaç amperle çalıştığı belli değil.
Araba nerde? Yok.
Para nerde? Yok.
Sonra isteğiniz anlaşılmıyor.
Ben sizin devreniz için niye lader diagramla cevap vereyim, PLC mi alıp kuracaksınız bu iş için?
Siz biraz anlayışlı olun, bizler sizi anlamaya özen gösteririz.
Monostable devrelerinin iki tipi vardır, bağzıları tekrar tetiklenebilen diye geçer (işte onlar hariç) monostable devresi veya merdiven otomatiği devreleri istediğiniz şartta çalıştırılabilir. İster 220Vac ister 5Vdc .
Çözüm denizde balık gibi, bolca var.
Kolay gelsin.

Özcan E.

Kusura bakmayın ben soruna odaklandığım için tamamen es geçmişim, ana devre dediğim şey bir klavye, sanırım 5 volt ile çalışıyor, bu klavyenin tuşunu söküp toggle switch takacağım fakat switch i on konumuna getirdiğimde tuş sürekli basılı kalıyor, ben ise 1 saniye yada daha kısa süre sonra tuşa basmayı bırakacak yani bir defa basacak bir devre, burada ki amacım Flight Simulator programının panellerinin bir kaçını yapmak, baştan aşağı paneli yapacak bilgim olmadığı için klavyeyi benzetmek daha kolayıma geldi ama toggle switchin tuşa sürekli basmasını engelliyemedim bir devre olması gerektiğini düşündüm. Yardımlarınıza başvurdum umarım tam olarak istediğim şeyi net olarak anlatabilmişimdir.

Ghostrider203


asma

Tek bir sorun kalıyor anlaşılmamış olabilir.  ;D
Elinizle toggle sw. e uzanıp yön değiştirdiniz, sonra bir daha ellemeyecekseniz, neden push buton kullanmıyorsunuz diye sorarız. Çünkü 1sn veya daha kısa süre istiyorsunuz. Bir butona el göz koordinasyonuyla uzanıp bastığınızda elinizi hemen çeksenizde 0,1-0,3sn basılı kalır.
Muhtemel cevap, kullandığınız mekanizma kalmalı, yaylı geri dönüş imkanı yok. Daha basit elektronik çözümle bu işi halletmek istiyorsunuz.

Son şemadaki mantıkla mevcut toggle sw. hattına seri kondansatör bağlamanız işinizi görecek gibi.
Tekrar tetiklenebilmesi içinde kondansatöre paralel çok yüksek omajlı direç olmalı.
Deneme yanılma gerekli.  ;)  330nF -1uF arası ve 1Mohm - 4,7Mohm arası.
1sn altında bir defa tetikleme sinyali gönderir. İşinize yararsa...
 

Özcan E.

30 Ocak 2013, 15:51:34 #7 Son düzenlenme: 30 Ocak 2013, 18:24:53 Özcan E.
Alıntı yapılan: asma - 30 Ocak 2013, 15:34:56
evet haklısnız push buton kullanmak işlemi istediğim şekilde yapmamı sağlar fakat ben ufak çaplı kokpit yapmak istediğim için, görsel olarak toggle switch kullanmam gerekli, eğer yapmak istediğimi yaparsam detaylı fotoğraflarıyla son halini burada paylaşıcam zaten, daha sonraki hedefim bu paneli direk similasyon programıyla adapte etmek yazılımıyla uğraşmak ama o çook sonra ki iş  :) Hepiniz için ayrı ayrı teşekkürlerimi de sunuyorum yardımcı olmaya çalıştığınız uğraştığınız için. Tüm söylediklerinizi tek tek denemeye çalışacağım anladığım kadarıyla.

Bu arada \"lazım, gerekli, istiyorum\" gibi kelimeleri saygısızlık olarak algılamayın ben peşin peşin aldım toggle switchleri, elimde olanlar bunlar ve baya da para bayıldım, o yüzden elimdekileri heba etmeden istediğime ulaşmak beni çok mutlu edecek.

Özcan E.

30 Ocak 2013, 16:45:13 #8 Son düzenlenme: 30 Ocak 2013, 16:58:55 Özcan E.
Alıntı yapılan: Ghostrider203 - 30 Ocak 2013, 15:16:15linkteki resimdeki şema yardımcı olabilir...
Hocam devreyi kurdum isis e fakat Led koyunca milisaniyede olsa hiç bir tepki vermiyor ama voltmetre koyunca çok kısa süreli çıkışta 5volt alıyorum, o yüzden çıkış kısmına klavye tuşlarını lehimleyince teorik olarak çalışacağını düşünüyorum.

Yinede içime sinmeyen bişeyler var yani tam anlamıyla istediğim şey olmadığını düşünüyorum. Bende ON-ON konumlu switch var ve her ON konumda bu şemadaki işlemi yapmasını istiyorum. Teşekkürler bu şema üzerinde ben oynayarak istediğim şeyi yapmaya çalışacağım ama eğer bilgin varsa yardımcı olursan minnettar kalırım.

Bu arada devreyi SW-ROT3 ile istediğim şekilde kurabiliyorum ama SW-ROT2 ile başaramadım. Ve bana SW-ROT2 ile her ON konumunda kısa süreli çalışıp duran devre lazım :)

Ghostrider203


Özcan E.

31 Ocak 2013, 22:30:32 #10 Son düzenlenme: 31 Ocak 2013, 23:32:19 Özcan E.
Alıntı yapılan: Ghostrider203 - 31 Ocak 2013, 16:08:28
40106 cmos logic entegresi ile yapılmıştır...

Hocam Allah razı olsun elinize sağlık çok teşekkür ediyorum ilginiz için uğraşınız için, ne kadar teşekkür etsem azdır, tam istediğim şekilde çalışıyor umarım pratikte de sorun yaşamam. Birde hocam D1 Led-blue nun ve çıkışın süresini nasıl kısabilirim, bu devre yaklaşık 3 saniye çalışıyor ben 1 saniye yada daha kısa sürede olursa çok daha iyi olur. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

Bide hocam bu devre ne kadara patlar bana tahmini çünkü her toggle switch için kullanıcam bu devreyi ve yaklaşık 20-30 tane switch var pahalıya patlamaz inş. :)) gerçi patlasa da patlamasa da geri dönüşü yok ama bitiş süresi uzasın da istemem. :D

Ghostrider203

C1 ve C2 kondansaörünü 470nF yapmak yada 1M dirençleri 470K ile değiştirmek süreyi kısaltacaktır. Devrenin maliyeti 40106 entegresi 50krş yada 1 liradan fazla değildir. Direnç diyot ve kondansatörler de 1-2 lira olmalı. Birde delikli montaj kartıda 3 lira olsa hesap ortada...
Ancak asıl önemli olan klavyenin tuşunu sadece bir NPN yada PNP transistörle kontrol edip edemeyeceğinizi deneyin öncelikle. Klavyede kullanılan matrix devresi nedeniyle tek yönlü bir transistör işe yaramayabilir. Öncelikle transistör ile sonuç alabiliyormusunuz bunu deneyin sonra devreyi yapın. Eğer transistör sonuç vermesse üzülmeyin onunda çaresi var. 4066 entegresi kullanmanız gerekir. İyi şanslar...

Özcan E.

Alıntı yapılan: Ghostrider203 - 01 Şubat 2013, 09:06:38C1 ve C2 kondansaörünü 470nF yapmak yada 1M dirençleri 470K ile değiştirmek süreyi kısaltacaktır. Devrenin maliyeti 40106 entegresi 50krş yada 1 liradan fazla değildir. Direnç diyot ve kondansatörler de 1-2 lira olmalı. Birde delikli montaj kartıda 3 lira olsa hesap ortada...
Ancak asıl önemli olan klavyenin tuşunu sadece bir NPN yada PNP transistörle kontrol edip edemeyeceğinizi deneyin öncelikle. Klavyede kullanılan matrix devresi nedeniyle tek yönlü bir transistör işe yaramayabilir. Öncelikle transistör ile sonuç alabiliyormusunuz bunu deneyin sonra devreyi yapın. Eğer transistör sonuç vermesse üzülmeyin onunda çaresi var. 4066 entegresi kullanmanız gerekir. İyi şanslar...

En kısa sürede deniyeceğim, inşallah problem çıkmadan halledebilirim, teşekkür ederim.  :D

Özcan E.

04 Şubat 2013, 22:04:00 #13 Son düzenlenme: 05 Şubat 2013, 01:35:35 Özcan E.
Alıntı yapılan: Ghostrider203 - 31 Ocak 2013, 16:08:28

40106 cmos logic entegresi ile yapılmıştır...
Hocam devreyi kurmaya çalıştım ama yanlış yaptığım bir yer yada bir şey var, devre çalışmıyor. HEF40106BP datasheet\'ine baktım ama emin olmayarak bir bağlantı yaptım sorun nerde fotoğraflardan anlaşılıyorsa yardımlarınızı bekliyorum. Benim kullandığım entegranin datasheet\'inde bulunan resim üzerinden girişi çıkışı nereye bağlamam gerektiği harici giriş yada çıkış alıcağım bişey var mı yok mu bilgi verirseniz sevinirim, ilk defa entegre kullanıyorum. :)

Not: sonradan fark ettim R5\'in ucundan R3\'ün ucuna bir kablo daha çektim ama yinede ters giden birşeyler var. Çalışmıyor.

Ghostrider203

Fotolardan anlaşılan devre tamamen yanlış yapılmış. Entegrelere + _ besleme gerilimi verilmemiş bağlantılar yanlış diyotlar ters vs... 1 adet 40106 enregresinin içinde 6 adet logic kapı bulunur ama siz devrede 6 adet entegre kullanmışsınız oysa 1 adet yeterliydi. Görünen deneyiminizle bu devreyi çalıştırmanız biraz zor olacak. Eğer çok gerekli ise PM mesaj atın yardımcı olmaya çalışırım. İyi şanslar...

Özcan E.

Alıntı yapılan: Ghostrider203 - 05 Şubat 2013, 13:21:59Fotolardan anlaşılan devre tamamen yanlış yapılmış. Entegrelere + _ besleme gerilimi verilmemiş bağlantılar yanlış diyotlar ters vs... 1 adet 40106 enregresinin içinde 6 adet logic kapı bulunur ama siz devrede 6 adet entegre kullanmışsınız oysa 1 adet yeterliydi. Görünen deneyiminizle bu devreyi çalıştırmanız biraz zor olacak. Eğer çok gerekli ise PM mesaj atın yardımcı olmaya çalışırım. İyi şanslar...
Hocam ekteki fotoğraf üzerinde kablo bağlantılarının nasıl olacağını çizerek gösterirseniz memnun olurum. Karışmaması için farklı renkler ve düğüm noktalarına büyük yuvarlak noktalar koyarsanız benim için daha anlaşılır olur. Kolay gelsin.


Özcan E.


Bu bağlantıları yaptım ama benim ekte bulunan fotoğraftaki devre gibi çalışmıyor, Ek teki fotoğrafta D4 sürekli yanıyor anahtar kontakladığında çok kısa bi süre içinde D4 sönüp D3 yanıp sönüp D4 tekrar yanıyor, devreyi kurup bakarsanız demek istediğimi daha iyi anlarsınız, fakat benim breadboard a kurduğum devrede ise D4 sürekli yanıyor yukarı kontakladığımda D3 de yanmaya başlıyor hiç sönmüyor, resetleyip aşağı kontakladığımda ise hiç bir tepki vermiyor.
Ben bu işi yapana kadar baya baş ağrıtıcam galiba ama öğrenmiyoda değilim, yardımlarınız gerçekten bana faydalı oluyor, biraz uğraştırıyorum kusuruma bakmayın artık, kolay gelsin. :)

Ghostrider203

40106 nın 8. bacağından çıkışa 100 ohm direnç ile led + yı bağlayın. O led beklerken yanık olacak tetiklenince anlık sönecek. Anlatığına göre devre doğru çalışmış. Sen U1-F kapısı çıkışına ters ve dirençsiz led bağlamışsın ondan çalışmıyor.
Ayrıca bu denemeler ile hassas 40106 entegreni bozmuş olabilirsin. Besleme gerilimi yokken girişlere sinyal vermek ve senin yaptığın gibi dirençsiz led bağlamak bu tip entegreleri bozabilir...

Özcan E.

06 Şubat 2013, 16:40:46 #19 Son düzenlenme: 06 Şubat 2013, 19:04:43 Özcan E.
Alıntı yapılan: Ghostrider203 - 06 Şubat 2013, 16:35:2940106 nın 8. bacağından çıkışa 100 ohm direnç ile led + yı bağlayın. O led beklerken yanık olacak tetiklenince anlık sönecek. Anlatığına göre devre doğru çalışmış. Sen U1-F kapısı çıkışına ters ve dirençsiz led bağlamışsın ondan çalışmıyor.
Ayrıca bu denemeler ile hassas 40106 entegreni bozmuş olabilirsin. Besleme gerilimi yokken girişlere sinyal vermek ve senin yaptığın gibi dirençsiz led bağlamak bu tip entegreleri bozabilir...
Anladım hocam neyseki ilk başta yanlış anlama sonucu 6 tane entegre almıştım başka bi tanesiyle daha deniyim. :D Teşekkürler.

Devreyi ekteki fotoğrafta görünen hale getirdim eksiksiz bir şekilde, ekteki fotoğrafı düzenleyen benim anladığım kadarıyla istediğim devre bu en azından isis\'te teorikte çalışıyor ama hala pratikte bi sıkıntı var, ekteki fotoğrafa göre D1 sürekli yanıyor, D2 de tık yok ama D2 nin bacaklarını değiştirisem hem D1 hem D2 yanıyor her iki şekildede kontaklama bir işe yaramıyor, devre kendi bildiğini okuyo :D

Ghostrider203

Yine yanlış var. 40106 6. bacak çıkışı 100 ohm ile D1 led+ ya gitmeli. Yada d1\'i devreden çıkar. Daha dikkatli çalışmalısın...

Özcan E.

Alıntı yapılan: Ghostrider203 - 07 Şubat 2013, 12:17:17Yine yanlış var. 40106 6. bacak çıkışı 100 ohm ile D1 led+ ya gitmeli. Yada d1\'i devreden çıkar. Daha dikkatli çalışmalısın...
Hocam bu böyle olmıcak en azından böyle yazışarak olmıcak birinin yanlışlarımı görüp gözümün önünde düzeltmesi lazım, en iyisi tatil bitince üniversitede ki hocalarıma danışayım isis teki devreyi aynen breadboard a kurduğum halde yada öle düşündüğüm halde tam anlamıyla istediğim gibi çalışmıyor led ler yanıyor ama saçma bi şekilde kontaklıyor, sizide yordum bu konuda daha fazlada yormak istemiyorum, en iyisi benim biraz beklemem, sorunu çözdüğüm zaman yada başka bir devreylede olsa istediğimi yaptığım zaman burada paylaşıcam, şimdilik hoşçakalın herşey için teşekkürler. :)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
Resistor Türkçe nasıl yazılır (küçük harf ile yazınız):
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın