SMPS DEVRESİ HAKKINDA BİLGİLERİNİZ LÜTFEN YARDIM

Başlatan sayzer, 19 Aralık 2012, 21:27:57

sayzer


AKLIMA TAKILAN ÇOK SORU VAR UMARIM USTALAR CEVAP VERİR.
1- SG3525, IR2110 NE İŞE YARAR?
2- BU DEVREDE ÇIKIŞ VOLTAJI +-42 VOLT DENMİŞ BUNU NE BELİRLER, NASIL DEĞİŞTİRİRİ, AYARLI YAPABİLİRMİYİZ ?
3- LINE FILTER NEDİR. NERDEN BULURUZ ?
4- ETD59 HAKKINDA BİLGİ VE NASIL SARILIR ?
5- SON OLARAKDA ÇALIŞMA MANTIGI ?

USTALAR UYKULARIM KAÇIYOR 1 AYDAN BERİ SMPS HAKKINDA YIGINLA SAYFALAR OKUDUM AMA SİZLERE İHTİYACIM VAR LÜTFEN YARDIM EDİN.
ŞİMDİDEN TŞK. EDERİM.

Adnancoskun

1- SG3525 pwm controllü osilatör entegresidir, SMPS için gerekli olan osilasyonu yapmak için sinyal üretir, IR2111 ise osilatör sinyalinin Mosfetlerin gate ucuna uygulanmasını sağlar,( mosfet driver) entegresidir.
2- Bu devrede çıkış gerilim miktarını sarım sayıları belirler yani daha fazla gerilim almak istiyorsan aynı oranda tur sayısını artıracaksın, az gerilim almak istiyorsan yine orantılı şekilde sekonder tur sayısını azaltacaksın... örneğin 42 volt için 6 tur demişse bu nedemektir? tur başına 7 volt üretiyor, sen 63 volt istiyorsan 63/7=9 tur eder... bu arada devrenin frekansı ile oynanarak da gerilim ayarı yapılır ancak bu belli çlçüler içinde olur, yani örneğin 35 volt ile 45 volt arası değişir. daha fazla oynama mosfetler için hayırlı olmaz..
3- Line filtre dediği ferromanyetik bir nüve üzerine sarılmış bobin demek, şebekeden gelecek gürültüleri önlemek için. bilgisayar powerlarının girişinde vardır, bulamazsanız kendiniz de sarabilirsiniz.
4- ETD59 devrede kullanılacak trafonun nüve adıdır... özellikleri ETD59 datasheet yaz , bütün bilgilerine ulaşırsın.
5- son olarak çalışma mantığı. öncelikle 220 volt ac yi doğrultup DC ye çeviryorsunuz, sonra bunu bir trafonun ETD59 primer sargısından geçirip mosfetlerin drain uçlarına uyguluyorsunuz. SG nin ürettiği sinyali mosfetlerin gate ucuna uygulayarak mosfetlerin bir anahtar gibi çalışmasını sağlıyorsunuz zaten SMPS ( switching mode power supply) demektir, yani anahtarlamalı güç kaynağı. mosfet anahtar gibi çalışınca trafo üzerinden saniyede 40.000 defa kesilip akıtılan bir akım oluşturuyorsunuz, bu da o trafo üzerinde saniyede 40.000 kez değişken manyetik alan oluşturuyor, bu değişken manyetik alan içerisinde kalan sekonder sarımlarında akım indükleniyor (İndüksiyon akımı) böylece sen istediğin gerilimi(sarım sayısına göre) alıyorsun, en basit anlatım şekli buydu sanırım....
hadi kolay gelsin..
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın