0-9 hafızalı sayıcı devre

Başlatan _MeRKeZ_, 14 Aralık 2012, 14:31:07

_MeRKeZ_

Merhaba arkadaşlar,

9 adet butonun olduğu her bir butonun 0 ile 9 arasında bir sayıyı temsil ettiği ve basılan her butondan sonra (başka bir butona basılana kadar) o sayının 7 parçalı göstergede gözükmeye devam edeceği bir devre kurmam gerekiyor. Şu an, göstergede sadece bastığım tuşa dair sayı gözüküyor, elimi butondan çekince sayı kayboluyor. Sayının hafızada kalması için flip-flop kullanmam gerekiyor. Bunun için 7474 entegresini kullanmayı planlıyorum, çalışma mantığını da az çok biliyorum ama kendi devreme uyarlayamadım. Az da olsa 7474\'ü nasıl kullanacağıma dair bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler

Not: Aşağıda uygulamada şu ana kadar geldiğim noktayı gösteren devre bulunmakta

Yusuf usta

#1
 Hafızalı lojik devre tasarımı

Hafızalı lojik devre denince akla ilk gelen elemanların flip-flop olduğunu söylemiştik. Flip-flop bir bitlik veri saklar(yani hafızalı devremizin hafızası bu elemanlardır), çeşitine göre bir veya iki girişi(input) olabilir, Q ve Q' olmak üzere iki çıkış bulundurur.

Gelen saat(clock) darbesiyle sakladığı bir bitlik veri girişinde saat darbesini bekleyen veriye(1 veya 0) göre güncellenir; aynen kalabilir veya değişebilir. Saat darbesi dedik, hafızalı lojik devreler senkron(saat-clock- darbesiyle işleyen) ve asenkron(saatsiz işleyen) devreler olarak sınıflandırılır. Saat işareti, içerisinde bir çok flip-flop bulunduran bir devrede lojik işlemlerin doğru işaretler üzerine yapıldığını garantilemek için kullanılır! Bir kapıda işlem yapılıp sonucun verilmesi belirli bir zaman alır, iki flip-flop düşünün ve devremiz bu flip-flop ların tuttuğu değerleri karşılaştırıyor olsun. Eğer bir flip flopa gelen veri diğer flip flopa gidene göre daha önce gelmişse ki eş zamanlı gelmeleri çok düşük bir ihtimaldir bu durum devrede karışıklığa yol açacaktır. Bu yüzden flip-floplar eş zamanlı çalıştırılmak için bir saat(osilatör) tarafından kontrol edilirler. Saat işaretinin periyodu tüm flip-flop ların girişlerinin doğru bir şekilde yerleştiğini garantileyecek kadar uzun seçilir. Asenkron devreler hakkında bilgim yok, bahsettiğim problem için ne yapılıyor bilemiyorum sanırım o devrelerde de flip-flop girişlerinin doğru bir şekilde yerleşmesi için gereken zaman bir şekilde sağlanıyor.

Flip-Flop türleri için bakınız: http://www.akmtele.com/teknik/digiteln/digeln04.asp (link şu an aktif değil)

D tipi Flip – Flop (entegre kodu: 74-74)

Sıkça kullanılan flip floplardan D(data) tipi flip flopun doğruluk tablosuna bakalım:



Bu tablonun yorumlayacak olursak: Çıkış, saat darbesinin gelmesiyle D girişine ne uygulanıyorsa o olur. D ye lojik 1 uygulanıyorsa çıkış lojik 1, 0 sa 0. Gördüğünüz gibi d tipi flip-flopun sıradaki çıkışı şu anki durumundan bağımsız. Verdiğim linkte bir de uyarım tablosu adında tablo verilmiş, uyarım tablosu da şu soruya cevap veriyor: flip flopumuzun Q(n) durumundan Q(n+1) durumuna geçmesi için D ye uygulanması gereken giriş nedir? Uyarım tablosu D tipi flip-flop için çok manidar değil çünkü sıradaki çıkışın şu anki durumla bir ilgisi yok, D ye ne uygulanırsa o.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Yusuf usta


7474 entegresi iki adet D tipi flip-flop içerir. Bu flip-flop'lar pozitif kenar tetiklemeli olup preset ve clear girişlerine sahiptir.




Aşağıda iki bitlik bir kaydırmalı kaydedici (shift register) gösterilmektedir.




Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

_MeRKeZ_


Yusuf usta

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

sagekimg

d ff ile 0-8 arası çift sayıları sayan sayıcı devreyi nasıl yapabilirim?

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın