alternatörden sabit voltaj almak

Başlatan almekilez, 26 Kasım 2012, 21:37:21

almekilez

selam arkadaşlar.
Elektronikte biraz acemiyim size sormak istediğim alternatörden cıkan voltajı sabit bi voltajda tutabilen devre varmı.Ayrıca dc olucak.Konjektör kullansam olurmu.alternatörden cıkan voltaj.Motor rolantinde iken 7 v son gazda 25 v arası benim istedigim 12V sabit olması motor rolantinde ve son gazda iken.Şimdiden teşekkürler Yardımlarınızı bekliyorum...

almekilez

Motor pancar motoru bununla power led yakmak istiyorum.Forumda bi arkadaş benim istegime benzer bi konu açmış ama benim istediğim sadece led yakmak akü falan kullanmak istemiyorum.Ve power led voltaj dalgalanmalarında yanarmı kusura bakmayın biraz karışık anlattım.

mhoca

Anladığım kadarıyla size 12V gerkmez. Çünkü power led için daha az voltaj yeterli. Regülasyon için olanak çok. Bu konuda anlaşabilirsek konu daha kolay çözülür. İyi çalışmalar.

yazici67

Led\'in ömrünü akım belirler. Eğer güce göre 3-4.5 voltluk bir gerilim varsa akım regülasyonu yeterli. Zaten power led sürücüleri de bunu yapar. Power led\'ler yüksek akım çekeceğinden Switching Regulator dediğimiz sistemler kullanılır. Power Led Regulator diye aratırsanız birçok devre şeması önünüze çıkacaktır.

almekilez

#4
Pancar motoru haraket ettikçe voltajda o derece artıyo.İki adet 1w\'lık power led kullanıcam.Voltajın azalıp yükselmesini istemiyorum? ve 1w\'lık  led yeterlimi sizce.Söylediğiniz devre voltajı tam sabit tutarmı.
 

mhoca

Anlattığınız kadarıyla min. 7V AC voltajınız var. Power led için yeterli zaten. Bir regülatör ile  örneğin 3.3 voltta sabit tutabilirsiniz. Artması önemli değil 35 volta kadar. İyi çalışmalar.

almekilez

Hocam ben iki adet led kulanmak istiyorum.ve tavsiye edebileçeğiniz devre varmı yardımlarınız için teşekkürler.

almekilez


Adnancoskun

bak bence sen kendin cevabı söylemişsin, öncelikle alternatörün çıkışına konjektör koyacaksın, onunla aküyü şarj edeceksin, akün  11-14 volt olacak, bu değer stabil sayılır... sonra sen girişi 12 volt olan çıkışı senin power ledlerini besleyen sabit akım kaynaklı power led sürücüsü yapacaksın hepsi bukadar...eğer sen doğrudan doğruya alternatörün çıkışını kullanacaksan 7-25 volt arası epeyce geniş bir aralık..... bence hiç uğraşma,,, dediğim gibi yap...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

almekilez

#9
Hocam öncelikle çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için,ben akü kullanmadan power led sürücü devresi ile çalıştırmak istiyorum devre ile çalışmazmı.Akü ile uğraşmak biraz zor geliyo :) motor üzerine koyacak alan yok.Diyelim ki devre ile çalışmadı o zaman akü ile nasıl yapıcaz.

asma

Merhaba
Şu linkteki uygulamayı bir incelemeni öneririm.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/45/powerLEDsurucu.pdf
Ben devredeki gibi üç power led ile bir lamba yapmanı öneririm. Yani iki devre iki lamba bağımsız olacak.
Reflektör veya armatür ile bir led grubu oluşturup içine bu devreyi yerleştirirsen dışarı iki kablo çıkarttınmı tamamdır.
Alternatörün büyük ihtimal 3 fazlı AC üretir ve kendi üstündeki diyotlarla dalgalı DC olarak çıkışa iletir.
Bu yüzden devre girişlerine seri bir diyot ve mevcut 100uF/50V yerine daha büyük 470uF veya 1000uF gibi birer kapasite eklenebilir.

Not: google ile arayıp buldum. \"power led sürücü devresi\" yazdım, görsellerden sonraki ikinci link : http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/45.htm

almekilez

Hocam öncelikle teşekkürler.
Alternatör\'den 2 tane kablo çıkısı var galiba tek faz oluyo:) (elektronikte biraz yeniyim) multimetre ile yaptığım ölçümler\'de AC çıkış verdiğini gördüm ve kondansatör diyot da yok ve Adnancoskun hocamın dediği alternatörün çıkışına konjektör takıp 12v akü bağlamayı düşünüyorum.Sizin bana önerdiğiniz devre 24V ile çalışıyo 12v ile bu devre nasıl çalışıcak onu anlıyamadım.

Adnancoskun

kardeş zaten sen bunu bir araçta kullanacaksın, bu araca 12 volt 7.2Ah bir aküyü koyacak dünyakadar yerin olur, bu sana bir yığın avantaj sağlar, örneğin senin aracın rölantide çalışırken de sabit gerilim sağlar.ayrıca aracınız çalışmazkende uzun bir süre size güç sağlar, gündüz çalıştığında da enerji depo eder.
verilen devreye gelince zaten 12-24 volt arası tüm gerilimlerde sonuç verir... (bilgisayarlar ve monitörler 100 volt ile 240 volt arası her voltajda çalışır) örneğinde olduğu gibi,,,
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

asma

Benim arabamda da alternatör var, doğrultucu ve konjektörü bir arada ve o da + ve - olarak iki çıkışa sahip. Ancak DC üreten dinamoların kullanıldığı çok eski araçlar dışında tüm arabalarda alternatörler üç faz elektrik üretirler.
Multimetrenizin AC veya DC ölçümünü nasıl bir teknikle ölçtüğünü biliyormusunuz?
Dalgalı doğru gerilim DC ve AC kademelerinde farklı değer gösterir. Bunun anlamı DC bindirilmiş AC gerilim olmalı. (true RMS ölçü aletiyle)
Pahalı ölçü aleti almak yerine bir direnç (1k) bir de LED ile deneme yapıp iki yönde ledin yanıp yanmadığını test edebilirsiniz.

İstediğin devrenin 7~25V aralığında çalışmasını istedin ve bende öyle olanı önerdim. 12V ile de çalışır.

Adnan abinin değerini belirttiği aküleri UPS aküsü olarak 20~30 lira arasında satın alabilirsin, oldukça küçüktür.  Çok işine yarar.

almekilez

Hocam alternatör arabalardaki gibi diğil,Motorun önün\'de yer alıyo ve bir kez sökmüştüm hatırladığım kadarıyla ortasında hareketli bir parça,dışında ise bobin vardı.Başka hiç parça yok konjektör ise motor gövdesinde bulunuyor(Benim motorda konjektörün soket yerleri yanmış bende söküp attım)Alternatörün üç faz olması bir sorun çıkartırmı.Multimetrenin nasıl ölçüm yaptığını bilmiyorum.Ölçü aletini DC konumuna aldığımda hiç bir değer göstermedi ama AC değer gösterdi.
Led ile dediğiniz gibi deneme yaparak AC mi DC mi olduğunu anlarız.

Hocam kusura bakmayın çok soru soruyorum fazla bilgim yok ama sizlerin sayesin\'de birşeyler öğreniyorum tekrar\'dan teşekkürler.

asma

Alıntı yapılan: almekilez - 04 Aralık 2012, 20:35:19Başka hiç parça yok konjektör ise motor gövdesinde bulunuyor(Benim motorda konjektörün soket yerleri yanmış bende söküp attım)
Aynı tip konjektör yada köprü diyot+konjektör ile akü kullanmaya hazır hale gelir. Muhtemelen senin konjektörünün içinde diyotta vardı.  ;)
Voltajın 12Vdc olduğunda devre seçeneklerin oldukça artar.
Motoru çalıştırmadan önce, arıza veya yakıt bittip durduğunda ışıkları yakabilmen sana fayda sağlıyacaktır.
Acil durumda flaşör, korna veya siren çalıştırabilirsin.
Bir çakmak soketiyle arabada çalışan pek çok cihazı çalıştırabilirsin. (Mp3 çalar, tel. şarj aleti, navigasyon  ;D tablet ...)

Kolay gelsin.

almekilez

Hocam kafam daha\'da karıştı internette biraz araştırma yaptım.Benim araç daki alternatör diğil galiba dinamo gibi geliyor.bunun dinamo\'mu yoksa alternatör olduğunu nasıl anlırız eğer dinamoysa bi sorun olur\'mu

almekilez

Hocam araç bunun aynısı(fotoğrafı internet\'den indirdim)elektriği üreten parça dinamo mu alternatör mü bilmiyorum ben alternatör olarak biliyordum.Kusura bakmayın,parçanın bulunduğu yer kırmızı dairenin olduğu yerde gri kasnağın altında.

asma

#18
Sorun olmaz.
Yalnızca hangisi olduğunu bil ki ona göre tarif/yönlendirme yapalım.  ;)

Araçlarda alternatör dinamo olarak bilinir , öyle telafuz edilir. Çükü ilk önce  dinamo  kullanılmış sonra verimi yüksek, bakım gerektirmeyen alternatörü, silisyum diyotunda yaygınlaşmasıyla (ucuz ve dayanıklı) kullanmaya başlamışlar. Ama bizler alıştığımızı değiştirmeyi sevmeyiz. (iki çay bir oralet söylersiniz gelir değil mi. Oysaki 1995 te piyasadan çekilmiş bir markanın portakallı içeceğini nereden bulacaksın

Siz eksik, bozuk kısımları tamamlayıp konjektörlü hale getirirseniz sorun kalmadan akülü çalışmaya geçebilirsiniz.
Resimden çıkaramadım.  :)
Led ve dirençle denemenizi yapın.  ;) Gerkirse köprü diyot ve konjektörü (voltaj regülatörünü) siz yaparsınız. (ve yine akü eklersinir) İster dinamo ister alternatör olsun sonuçta sabit 12V elde ederiz.
Yok ben akü istemem dersen 7-25V girişle 5V elde edeceğimiz regülatör kullanırız. Her power led için ayrı (minik) devreyle istediğini yaparsın.  Sabit parlaklıkta, uzun süre sorunsuz olarak kullanırsın.
 

 


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın