7 segment 4 digit display

Başlatan _MeRKeZ_, 20 Ekim 2012, 18:18:05

_MeRKeZ_

Merhaba arkadaşlar,

7 segment 4 digit anot 14mm display\'in devre üzerindeki bacak bağlantılarını öğrenmek istiyorum. İnternette datasheet\'lere baktım ancak bir çözüme ulaşamadım. Bilgisi olan arkadaşların yardım etmelerini rica ediyorum.

Not: Ekte verdiğim pdf dosyasının 38.sayfasında biraz açıklama var ancak ben tam anlayamadım.

Teşekkürler

engin.763

20 Ekim 2012, 19:09:11 #1 Son düzenlenme: 20 Ekim 2012, 19:14:03 engin.763
Ortak anot mu yoksa ortak katod mu?Öncelikle bunlar önemli bilmen lazım.Elinde bitane multimetre varsa ,yoksa ucuz bişey 7-8 lira gibi bişey elektronikçilerden alabilirsin bununla uçları tek tek bulabilirsin deneme yapman lazım..multimetrenin ölçüm bacağını direnç ölçme noktasına getir bacak bağlantılarını tek tek dene 4 tane COM bacağı olması lazım her ekran için 1 tane COM bacağı var.Yani hangi ekranın COM unu toprağa çekersen o ekran açılacak kısaca böyle..geri kalan bacaklarıda dediğim gibi multimetreyi direnç bulma konumuna getir ordan değdirdiğin bacağa karşın hangi kesitin yandığına bak ve kağıda not al....Ben geçen gün böyle yapmıştım...
Bir insan iyi bir mühendis olabilir,yada iyi bir doktor,çok iyi bir yöneticide olabilir ,ama ne olursa olsun insan iyi yumruk atmayı ve iyi nişan almayı mutlaka bilmeli....

F.T

38inci sayfada tüm herşeyi yazıyor.sorunun ne olduğunu anlayamadım.

1. dijit                                 2.dijit                                  3.dijit                                4.dijit

ortak anaod ayak no 12    ortak anaod ayak no 9     ortak anaod ayak no 8     ortak anaod ayak no 6

tüm hepsinde segnentler ortak   A  11 NOLU AYAK , B 7 NOLU AYAK ,C  4 NOLU AYAK , D 2 NOLU AYAK ,

E 1 NOLU AYAK, F 10 NOLU AYAK ,G 5 NOLU AYAK, NOKTA 3 NOLU AYAK.

mhoca

Multiplex displey ve ortak anod olarak yazmışsınız. Ne yapacaksın onu yaz daha kolay yardımcı olalım. İyi çalışmalar.

_MeRKeZ_

@engin.763

Katot diye almıştım ama o modelden için nette anot yazıyor. Hocam, multimetre ile nasıl anlıyoruz biraz etraflıca anlatır mısın? Özellikle hangi bacağın hangi göstericiyi aktif ettiğini (sanırım com bacağı) anlayamadım.

@ferittt

Hocam, 12 9 8 6 diye yazdıkların sanırım aktif etme (com) bacakları? Anlamadığım nokta şu, her bir göstericinin 7 bacağı hangileri? Ayrıca göstericide altısı altta, altısı üstte toplamda 12 bacak var hangisi 1 hangisi 2?

F.T

Şimdi yazdıklarım 4 adet 7 segmentin için ortak olan uçlardır.

bütün 4 7 segmentin hepsinde segnentler ortak   A  11 NOLU AYAK , B 7 NOLU AYAK ,C  4 NOLU AYAK , D 2 NOLU AYAK ,

E 1 NOLU AYAK, F 10 NOLU AYAK ,G 5 NOLU AYAK, NOKTA 3 NOLU AYAK.

bu göstergeler tarama usulu çalışırlar.önce hangi segmente yazcan onun ortak ucuna işlemci voltaj basar ve ardından 7 segmente ne yazacaksan o ayaklara voltaj basar.onun işi biter ortak ayaktaki voltaj gidince devre dışı kalır.diğer ortak olana voltaj basar yine hangi segmentlere ne yazacakcan ayaklarına voltaj verirsin o yazı yazar belli bir süre bu yazılar görünür ama işlemler çok hızlı olduğu için sen bu yanıp sönmeleri hissedemezsin.

_MeRKeZ_

_MeRKeZ_

22 Ekim 2012, 13:29:50 #7 Son düzenlenme: 22 Ekim 2012, 13:30:30 _MeRKeZ_
Hocam,

Bacakları burada belirttiğin şekilde bağladım lâkin gösterici çalışmadı. Tekli göstericiyi çalıştırmak için bc 337 transistör kullanmıştım. Bunun bağlantılarını ise aşağıda resimde görülen şekilde bağladım. Acaba aktifleştirme (com) bacaklarını transistöre de mi bağlamam gerekiyor?

Düzeltme: Dirençler 330 ohm

F.T

Transistör ile artıdan ortak bacakları süreceksin pnp transistör kullanacaksın.bc327-bc328 gibi

engin.763

Dostum benim daha önce  yaptığım bir devreye ait çizimi resim olarak eke atıyorum,Aklına takılan bişey olursa burdan sorabilirsin.Aşağıdaki transistörlerin görevleri:Hangi transistöre port çıkışından akım uygularsan o transistör iletime geçerek istediğin ekranı toprağa çekip açmanı sağlayacak ,sen bunu gözün farkedemediği aralıklarla birini yakıp diğerini söndürdüğün zaman sanki hepsi aynı anda çalışıyormuş gibi gözükür,oysaki tarama metodu ile 10 Ms lik (20 mhz kkristal ile) aralıklarla açılıp kapatılan ekranları göz algılayamaz ve hangisinin yanıp hangisinin söndüğünü seçemez,bize sürekli yanıyormuş gibi gelir...
Bir insan iyi bir mühendis olabilir,yada iyi bir doktor,çok iyi bir yöneticide olabilir ,ama ne olursa olsun insan iyi yumruk atmayı ve iyi nişan almayı mutlaka bilmeli....

F.T

MERKEZ engin arkadaşın devresi katodu ortak olarak çizilmiş sana uymaz.sen pnp ile artıdan süreceksin.

_MeRKeZ_

23 Ekim 2012, 09:18:49 #11 Son düzenlenme: 23 Ekim 2012, 09:19:28 _MeRKeZ_
@engin.763

Hocam, ferittt hocamın da dediği gibi benim göstericim anot dolayısıyla bu şekilde çalışmaz sanırım

@ferittt

Hocam, Bc327 ile bağlantıyı aşağıdaki şekilde kurdum fakat yukarıda engin hocamın da dediği gibi simülasyonda sorun oluyor sanırım, ancak transistörleri kaldırınca c portunu (dolayısıyla com bacakları) kontrol edebiliyorum öbür türlü hepsi açık kalıyor. Devre üzerinde sanırım böyle bir sorun olmaz? Bu durum proteus\'a özgü?

F.T

proteuse ta bu tip simülasyonlarda sıkıntı yaşanıyor.bc327 o şekilde olacak.

_MeRKeZ_

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
Resistor Türkçe nasıl yazılır (küçük harf ile yazınız):
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın