PIC Programlamak Istiyorum; ama...

Başlatan Programmer, 08 Ekim 2012, 20:17:48

Programmer

Sevgili arkadaslar; temel duzeyde elektronik bilgisine sahibim, bunun yanisira ileri duzeyde Ansi C, Visual C#, Delphi vs. programlama dillerine hakim bir bilgisayar programcisiyim.

Ansi C bilgimi de kullanabilecegim sekilde PIC programlamaya baslayabilmek icin nelere ihtiyacim var ?

1 - Kaynak (Kitap, DVD vs.) olarak ne onerirsiniz ?
2 - Ne tur bir PIC programlama devresi kullanmaliyim ?
3 - Hangi derleyiciyi kullanmam gerekiyor ?
4 - Temel elektronik bilgisinin disinda neleri bilmem gerekiyor ?
5 - Ogrenme zamanini da isin icine dahil edecek olursak bu isin toplam maliyeti ne olur ?

Bu konularda yardiminizi esirgemeyeceginizi umit eder, calismalarinizda basarilar dilerim.

kudretuzuner

Merhaba
PC tarafındaki yazılımlara hakim olmanız size çok büyük avantajlar sağlayacaktır.PIC tarafındaki yazılımı ise CCS ile devam edebilirsiniz.Yanlız benim size küçük bir önerim olacak asm diline biraz bakın ve de fikir sahibi olun.asm dili PIC\'in ana dilidir.Data sheetlere bakarak asm\'yi daha rahat kullanabilirsiniz.Linkte sizin işinize yarayacak bilgilere ulaşacaksınız.
http://www.google.com.tr/#hl=tr&gs_nf=1&cp=12&gs_id=z&xhr=t&q=serdar+%C3%A7i%C3%A7ek+ccs+c&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&rlz=1W1ADRA_tr&oq=serdar+%C3%A7i%C3%A7ek&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=f3a6a5379078f75c&biw=1024&bih=540
KU

pwm.c

Arakadaşım, sen PIC programlamak istiyorsun ancak hangi düzeyde? bunuda bilmeliyiz.
öncelikle C dili bilgin olduğunu söylediğin için sana bunun derleyicilerini tanıtacağım.

CCS ile çok iyi pic yazılımı hazırlayabilirsin ama Ansi C uymlu değil. kendine özgü fonksiyonları var. iyi tarafı ise kullanacağın pic için register mimarisini ezberlemene gerek bırakmıyor.  komutlarını öğrendiğin vakit her pici kolayca kullanabilirsin. buna karşın çok sorunlu bir derleyici olduğunu söyleyebilirim. her yeni versiyonda bu kusurlar düzeltilir ama sonrakine başka bir yenisi ortaya çıkar.

Bunun haricinde mikroc derleyicisi var. pic harici dier chipleride destekliyor ve zengin kütübhaneye sahip. kötü tarafı ise bunda versiyon sorunu var. eski versiyonda yazdığın yazılımları yeni versiyon derleyicide derleyemiyorsun. yani hep aynı versiyon kullanmaya mecbur bırakıyor.

PIC üretici firmasının derleyicileri olan hi tech c ve xc derleyicileri son derece verimli. ayrıca Ansi C uyumuda mevcut. sadece pic kullanacağım diyorsan ve register ezberlemeye razıysan bunlar sana göre.

eğer profesyonel uğraşacağım diyorsan IAR derleyicisini kullanmalısın. Ansi C uyumlu olup birçok microkonrolleri destekler.

programlayıcı olarak yine sadece pic programlamak istiyorsan en iyisi PICKIT2
profesyonel pic kullanmak için ICD ihtiyacında olur.  ayrıca universel programlayıcılardan alırsan pic harici chipleride yazabilirsin ancak bunlar çok pahalıdır.

pic programlamak için, temel elektronikle bereber çok iyi digital elektroniği bilmelisin. lojik devre mantıklarını, dönüştürücüleri, çoklayıcıları, sürücü sistemlerini iyi kavraman lazım. aslında gereksimini duyacağın bilgiler yapacağın devrelere göre değişir. endüstrüyel devreler için iyi analog elektronik, bilgisayar uygulamaları için ise çok iyi yazılım bilmen gerekir.

PIC için sana önerebileceğim kesin bir kitap yok. piyasada çok sayıda yayın var ancak bunlar temel düzeyde. ileri düzey uygulamalar için biraz kaynak zorluğu yaşanıyor.
piayadaki kitapların çoğunu okudum sayılır. adamlar gösterdikleri derleyicinin yardım bölümünü Türkçeye çevirip aynen almış ve bir iki örnek devre ile yazıp çıkmış işte. eğer yabancı dilin var ise bunlara ihtiyac bile duymassın.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Programmer

Sayin kudretuzuner;

Gosterdiginiz kaynak icin tesekkur ederim.

Sayin pwm.c;

Detayli aciklamalariniz icin cok tesekkur ederim, onemli olcude faydalanacagimi dusunuyorum. Yazmaclara yabanci sayilmam bu konuda assembly programlama dilinde birkac proje gelistirmistim (univ. yillarimda) bu sebepten dolayi hi tech c ve xc \'de problem yasayacagimi dusunuyorum ki sanirim ayni konu ccs icin de gecerli.

Ayrica ben daha cok basit uygulamalar (-ki  hobi olmanin otesine gecmeyecek) icin bu konuyu ogrenmek ve bu konu hakkinda da bir sekilde bilgi sahibi olmak istiyorum. Ornegin gelistirmek istedigim projelerden biri basit; ama kullanisli bir kapi guvenligi devresi hazirlamak ve belki de PIC konusunu bu kadar cok ogrenmek istememin temel sebebi budur; bilemiyorum.

Kitap konusunda ben de sizinle ayni fikirdeyim, denk geldigim yani elime alip, inceleme firsati bulabildigim kitaplarin hicbirisi tatmin edici degildi ki bu konudaki tecrubesizligimle herhangi bir kitap edinmek istemedim bu yuzden sizler gibi tecrubeli arkadaslarin onerecegi bir kitabi edinmenin daha dogru oldugunu dusundum ki siz de herhangi bir kitap onermiyorsunuz yetersiz olmalari munasebetiyle...

CCS \'in visual C\'ye benzedigini bir kaynakta okumustum ki sayet boyle ise; bu benim icin buyuk rahatlik olur; cunku asina oldugum bir dil.

Simdiki sorunum da su :

1 - CCS ucretli bir derleyici midir, degilse; resmi sitesi nedir ?

2 - CCS derleyicisini edindikten sonra ne tur bir PIC programlayici devre kullanmaliyim, USB mi yoksa  RS232 girisli mi ?

3 - Kullanacagim bu yazici kiti nereden edinebilirim ve edinirken hangi chipleri yazabilmesi elzemdir ?

4 - PIC programlayici ve CCS derleyiciden baska geriye edinmem gereken baska bir sey kaliyor mu ?

Simdiden tesekkurlerimi sunarim.

pwm.c

#4
1- CCS tabiki ücretli...
fiyatı ise derleyici türüne göre değişir. pcw, pcwh, pcwhd... gibi türleri var. bunlar 12bit,16bit,24bit,32bit  desteğine göre ayrılmış. PCWHD tüm PIC türlerini destekler.
web sitesi : http://www.ccsinfo.com
eğer demo kullanmak istemiyorsan sonsivri sitesinde full linkleri mevcut.

2- pic programlayıcı olarak tabiki usb üzerinden çalışanları almalısın. laptoplarda rs232 yok.
PICKI2 picin kendi üreticisi olan microchip\'e ait. bunun harici branner var.

3- programlayıcıyı kendin yapmayı düşünürsen branner ve pickit2 kolanları internette bolca bulunuyor. satın almak istersen sponsor sitede var
http://www.direnc.net/PIC-PROGRAMLAMA-KARTLARI,LA_922-2.html

4- CCS derleyicisinin herzaman en yüksek versiyonunu kullanmalısın. bunun haricinde başka ihtiyacın yok ama mplab ta yanında kurulu olursa iyi olur.
ayrıca hatırlatayım ki, yazdığın yazılımları ve devreleri test etmek için proteus isis programı elinde bulunmalı.

sana son bir şey daha, eğer çok ileri düzeyde pic programlamayacaksan proton kullan derim. yok 24bit ve 32bit ihtiyacımda olur diyorsan ozaman CCS gerekli işte ama hakikatten sorunlu bir derleyici. iyi kullanmak için üstadı olman gerekiyor.
önceden CCS ile protonu karşılaştırmıştım. bir birinin aynısı 2 yazılım hazırladım ve 2 ayrı derleyicide derledim. ikiside çalıştı fakat CCS ile derlediğim HEX kodları 250b daha fazla yer kapladı. Dahası, internette biri derleyicilerin hız testini yapmıştı. tabiki en hızlısı asm çıktı, en yavaşı ise CCS.
neyse, kafanı fazla bulandırmayayım. CCS kullan registerlerin yüzüne bile bakma...
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Programmer

Sayın pwm.c;

Biraz geç olacak farkındayım; ama beni mazur görmeniz dileğimle ve çok ama çok teşekkür ederim.

Emin olunuz ki; paylaştığınız bilgiler benim hızlı bir başlangıç yapmama olanak sağlayacak.




Phantaso

Ben şahsen şuanda piyasanın en iyisi Hi-tech öğrenmenden yanayım.
Hem microchip kendi bünyesinde olan bir dil.
Hem ANSİ C standartlarında
Hemde ASM\'den sonra makina diline en yatgın dil olarak görüyorum.

CCS giriş seviyesinde kolay bir dildir.Pek çok uygulama yapabilirsiniz fakat bu tıpkı bir motor sevdası gibi.Şöyle ki;

-125cc bir motor alırsınız bozar,düşer kalkarsınız ve gayret ederseniz tam hakim olursunuz.Lakin belirli bir müddet sonra 100KM hız size yetmeyecektir.Daha sonra 250cc o bittikten sonra 600cc vs en son bütcenize göre 1000 küsür cc motorlara geçmeye karar verirsiniz.

Programlama dilide o şekildedir.Temel bir dil ile başlarsınız ihtiyacınıza göre dil seçimi yaparsınız.Fakat kesinlikle türk zihniyeti olmamalı.Yani cebinde kontor parası olmayan adamların iphone 4 kullanması gibi..

CCS hiç kullanmadım,bimiyorumda.Lakin Ben C diline ilk murat G.Murat Taşbaşı hocamızın ileri c programlama kitabı ile ilk c dilinde windows uygulamaları lakin daha sonra Hi-tech diline geçtim.Şuan o dildeyim.O dilde ilerliyorum.Kullandığın dilin yapısı gereği yarın birgün ihtiyac olur 16 veya 32bit geçmek istediğinde standart aynı tanımlama farkı çıkacağından bit arası geçimin kolay olacak diye düşünüyorum..

Şahsen ben microchip ile işim bittikten sonra texas firmasının ürünlerini kullanmayı kendime hedef edindim..

!:Bu yazılanlar hertürlü görüş ve eleştiriye açıktır.

pwm.c

Alıntı yapılan: Phantaso - 31 Ekim 2012, 12:27:29Ben şahsen şuanda piyasanın en iyisi Hi-tech öğrenmenden yanayım.

CCS hiç kullanmadım ...

Şahsen ben microchip ile işim bittikten sonra texas firmasının ürünlerini kullanmayı kendime hedef edindim..

!:Bu yazılanlar hertürlü görüş ve eleştiriye açıktır.
Hi-tech eskidi. bunun yerine daha yenisi olan XC türleri çıktı.  Hi-tech C den çok farklı değil aynı kütübhaneleri kullanıyorum.
eğer çok prof bişey arıyorsan ve ileride daha farklı ürünler kullanmak istiyorsan IAR var ama bunu tercih edenlerin sayısı çok değil. yerine mikroelektronikanın mikro C ürünlerini kullanıyorlar.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın