Yumuşak geçiş led sistemi

Başlatan karadeniz, 11 Eylül 2012, 15:08:33

yazici67

Yükünüz ne olacak? Motor gibi endüktif bir yük ise transistör ile yapabiliriz. Ama rezistif yükler olacak ise ( lamba gibi ) en basitinden röle ile yapabilirsiniz.

Resimde basit bir röle görünüyor. Bobine gerilim uyguladığınızda alttaki kontak ayrılıp üsteki kontağa yol verilecek. Siz hattı alttaki kontağa bağlarsanız gerilim verildiğinde hat kesilir.

karadeniz

ters röle hem olur hem olmaz... :) yukardaki anlatımım eksik kalmış sizin söylediğiniz doğru aslında, lamba yakma olayında kullanacağım, amerikan araçlarında dikkat ettiyseniz arka stop grubunda özellikle sinyal ve fren lambaları aynı ampulde yanar ama sinyal verildiğinde o tarafın lambası frene basılı olsa bile yanıp söner, bunu yapmaya çalışıyorum... bunun için sinyal kolundan gelen akım darbeli olmasına rağmen 1 süre muhakkak fren lambasını yakan hattan gelen akım ampule ulaşamamalı...elimde 2 adet küçük röle var aslında bu iş için gayet uygun ama devre eksik kalıyor bu haliyle...

toplamda devreden geçen yük her 1 fren-sinyal grubu için ayrı ayrı yapacağımızı düşünürsek en en fazla 2-3 amperdir...

yazici67

Elinizdeki roleler şu küçük, 12 veya 5 voltluk olanlardan ise akımla kontaklar yapışabilir. En iyisi daha büyük olan kontaktörler var onlardan kullanabilirsiniz. Zaten rolenin dayanabileceği akım-gerilim değeri üstünde yazar.

karadeniz

röle işi kolay daha büyük röle kullanırım, peki kesikli gelen sinyal lambası akımı ilk geldiği anda akımı kesicek ve  sinyal akımı tamamen kesildikten 1 süre sonra ana hattı açacak olan sistemi nasıl yapabiliriz, kapasitesi paralel olarak bağlasak acaba tamamen boşalana kadar röleyi kapalı tutup sonra açmasını sağlayabilir miyiz... ?

yazici67

Anladığım kadarıyla şöyle birşey çizdim:

Normalde sinyalden gelen frekansı 1 Hz kabul edersek monostable ( tek kararlı ) devrenin gecikme süresinin 1 saniyeden uzun olması gerekir. Bu haliyle ~2sn civarında bir gecikme var. Yani sinyal kesildikten yaklaşık 2sn sonra hat kesiliyor. Gecikmeyi kısaltmak için konsansatörün değerini küçültün ama dikkat edin gecikme süresi sinyal süresinin altına inerse devre sinyalle tetiklenmez. Devrede lamba koyduğum yere lamba değil, bahsettiğiniz hat gelecek. Sadece gösterim amaçlı koydum. Mavi kutu içindeki anahtar sadece sinyali kesme benzetimi için. Siz R1 direncine direkt olarak sinyal kablosunu girin. Roleyi sürmek ve gecikme devresini küçültmek için BDX54 kullandım. Hani roleyi kullanacağınızı tam görmediğim için bu transistörü koydum. Akımda sıkıntısı olmaz maksimum 8A geçebilir. Eğer sinyal hattından gelen akım Q2 BC547 yi yakarsa veya ısınmasına neden olursa R1 direncini arttırıp ( mesela 2.2k veya 4.7k olabilir ) tekrar deneyin.
Kolay gelsin...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: karadeniz - 24 Eylül 2012, 21:15:33şunu kurdum ben

http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/lm3914-12v-battery-monitor-circuit

bundaki geçişleri kurduktan sonra beğendim ancak ledler toplu halde yanıyor genelde ama daha önemli 1 sorunla karşıkarşıyayım, breadboard üzerinde 4. entegreyi bozdum, neden böyle olduğunu çözmeye çalışıyorum ancak elektronik devre bu kadar hassas olacaksa işimiz var... :) herhalde yarın göstergeyi söküp eve alarım...
Gelişmeleri bir süre takip edemedim. Şu an gözlemlediğim kadarıyla kulanmakta olduğun 12V kaynak (PC adaptörü) bu sorunlara yol açmaktadır. PC\'ler için üretilmiş bu adaptörler genellikle 18V üzeri ayarlanmışlardır. Halbuki bir akünün tam dolu gerilimi prensipte 13.8V tur.
Sorunları halletmek için yapılacaklar:
1 Her led\'e seri olarak 100-220 ohm direnç bağlanılmalıdır.
2 Entegre nabazanlı (dalgalı) akıma karşı hassas olduğundan 2 ve 3 nolu bacakların hemen dibinden (yakınından) dekuplaj edilmelidir. 10uF elektrolitik ya da 2.2uF Tantal kondansatör konulmalıdır.
3 Ayrıca LED kararsızlığı için 5 no lu uç ila şase arasına 100nF ila 1uF arası polyester kondansatör konulmalıdır. Kondansatörün büyük değerli seçilmesi LED\'lerdeki yanma sönme arasındaki süreyi uzatacak ve daha kararlı bir okuma sağlayacaktır.
4 Tam bir kalibrasyon için hassas olarak ölçümlenmiş bir güç kaynağı (AKÜ) kullanıldığında AKÜ\'nün doluluk oranı hassas bir voltmetre ile ölçülmeli ve kalibrasyon buna göre yapılmalıdır. DİKKAT: Sistem 10V ila 15V arasında ölçüm yapmaktadır. AKÜ tam dolu ve yük altında değilse 15V tan fazla gerilim değerinde olabilmektedir. Bu yüzden kalibrasyon doğru olmayabilir. Doğru kalibrasyon için DIGITAL bir ölçü aleti (Voltmetre) şarttır.

karadeniz

yazici_67 ve MR_YAMYAM

emekleriniz için çok teşekkür ederim, ibrenin renk değiştirme işinden giriş sinyalini decode edemediğim için vazgeçtim...zaten bana sorarsanız LM3914 ün girişine göre başka 1 devre ile sinyali bu şekilde işleyip (ki bu herhalde programlama ile olur) ondan sonra burdan alacağımız çıkışı analog entegreye vermemiz lazım gibi geliyor bana, çünkü farları açmak veya ne bileyim güç çeken başka 1 elektrikli donanımı çalıştırmak gerilimi 1 volttan daha fazla düşürüp yükseltebiliyor, bu esnekliğe göre kalibrasyon yapmak bana pek mümkün gelmedi...


çizilen devre için de en kısa zamanda kurup sonuçları yazacağım...


Mr_YAMYAM

Önerilen entegre (LM3914) ve diğer serileri LM3915, LM3916 halihazırda birçok profesyonel ölçüm birimlerinde kullanılmaktadır. Bu yüzden programlama gibi bir işleve girmen daha mantıksız olacaktır. Çünki analog olarak en iyi ölçümü bu şekilde yapabilirsin. Tüm sorun ölçüm için elinde bulunan veri\'dir. Eğer ölçüm veri\'sine sağlıklı ulaşabiliyorsan bu devre harika çalışacaktır. Hatta küçük değişiklikler ile daha fazla ölçüm aralığına ulaşabilir ve daha esnek bir gösterge tasarlayabilirsin.

yazici67

Ölçüm sonuçlarındaki algoritmayı yani hangi durumda ne verdiğini tam olarak çözebilirseniz birkaç karşılaştırıcı ile istenilen işlemler yapılabilir. Karşılaştırıcı  yerinde LM391x kullanılabilir. Her kademede çıkışa göre değerlendirme yapılacak.

karadeniz

en büyük sıkıntım da o zaten, ölçüm için elimde 6-7 tl lik 1 multimetre var o kadar...osiloskop vs. gibi 1 cihazla ölçüm yapıp göstergeye gelen sinyalinin şeklini tespit edebilseydim zaten bu kadar sıkıntı yaşamayacaktım...

yazici67

#60
Osilaskop için idare edecek düzeyde başka bir konuda verdiğim sistemi kullanabilirsiniz. Ama dikkatli olun, ses kartında vs. oluşabilecek tüm sorunlardan ( ki doğru bağlarsanız ve voltajlara dikkat ederseniz sıkıntı olmaz ) siz sorumlusunuz :)
Alıntı YapOsilaskopunuz yoksa bilgisayarın ses kartını osilaskop olarak kullaanbilirsiniz. ( Mikrofon girişinden )
http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en Bu programı indirin.( Not: Program eğitim amaçlı ücretsizdir. Ticari amaçlı kullanılamaz ) Mikrofon girişine seri 10uF kondansatörle sinyali ölçebilirsiniz. Donanıma bağlı olarak 44.1kHz ölçebilirsiniz. Minimum ise 20 Hz ( DC dekuplajdan dolayı )
PWM sinyalini şu şekilde mikrofona verin:

Şemada R1 direnci 15 volt için 3,3k değil 15k olacak !

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın