pcbway

çizgi izleyen robot yardım

Başlatan yunus1894, 29 Ağustos 2012, 12:44:55

yunus1894

29 Ağustos 2012, 12:44:55 Son düzenlenme: 29 Ağustos 2012, 19:54:15 ibrahim626
Arkadaşlar Merhaba

Çizgi izleyen robot yapmak istedim ve yaptım ama çalışmadı :\'(
Bu konularda acemiyim.sorunu nasıl çözmem gerektiğini tam olarak bilmiyorum!!!
Sensörlerde sağ taraftaki ledler sola doğru gidildikçe azalıyor...
Ve birde motor entegresi çok ısınıyor....?????video\'da sensörler yanıp sönüyor ama hepsol motor çalışıyor(arka)bazen 2 si birden çalışıyor. tekerlerin ne tarafa döndüğü çok önemli değil sadece devrenin çalışıp çalışmadığını anlamaktı amacım,Zaten motorlar redüktörsüz yere koyduğum zaman gitmiyor :) ...!!
-sensörlerden sanki kesin sinyal gelmiyor???*
                                                                           

kaynak:
https://hotfile.com/dl/169625504/81dcce7/cizgi.rar.html








                   


                                                                                    İlgilenenlere Teşekkür Ederim


yazici67

Eğer LEDler uygun şekilde konum değiştirmesine rağmen motorlar yanlış dönüyorsa motor sürücü entegre arızalıdır. Hem çok ısınıyor demişsin. Değiştirmeyi dene...

yunus1894

29 Ağustos 2012, 13:31:41 #3 Son düzenlenme: 29 Ağustos 2012, 13:34:24 yunus1894
motor sürücü entegre arızalı ise pıc de arızalımıdır?
birdealttaki video\'da ledlere giden akımın çoktan aza doğru yanması nedir?
http://www.youtube.com/watch?v=cSMPru2s3bg&feature=youtu.be

yunus1894

kesin arıza bildirmeniz gerçekten çok iyi olur.bulunduğum yerde malzeme yok şehir dışından getirttiriyorum!
sadece motor sürücü entegresiyse onu getirttireceğim.! :-\\

yazici67

1. Programda osilatör 20 MHz olarak belirtilmiş, devrede 4 MHz osilatör kullanmışsınız.
2. Programda düşük seviyede yakma gibi bir özellik yok, ledlerin ve sensörlerin olduğu ana devreden ayırıp besleme verin, LED ler normal yanıyorsa PIC arızalıdır ( girişleri kısadevredir )
Eğer LED\'ler ayrıyken de yarısı sönük yanıyorsa sensörlerin olduğ kartta arıza vardır.Orayı düzeltip tekrar deneyin... Arızayı buradan direkt tespit edebilirsiniz...
Birde PIC\'i devreden ayırıp motor sürücü entegresine giden kontrol bacaklarına gerilim vererek test edebilirsiniz...

yunus1894

Söylediğiniz arıza tespit yöntemlerini denedim 2 tane arıza buldum.akşama tekrar düzelteceğim!
Verdiğiniz yararlı bilgi için çok teşekkür ederim. :D

yunus1894


Alıntı yapılan: yazici67 - 29 Ağustos 2012, 20:30:401. Programda osilatör 20 MHz olarak belirtilmiş, devrede 4 MHz osilatör kullanmışsınız.
2. Programda düşük seviyede yakma gibi bir özellik yok, ledlerin ve sensörlerin olduğu ana devreden ayırıp besleme verin, LED ler normal yanıyorsa PIC arızalıdır ( girişleri kısadevredir )
Eğer LED\'ler ayrıyken de yarısı sönük yanıyorsa sensörlerin olduğ kartta arıza vardır.Orayı düzeltip tekrar deneyin... Arızayı buradan direkt tespit edebilirsiniz...
Birde PIC\'i devreden ayırıp motor sürücü entegresine giden kontrol bacaklarına gerilim vererek test edebilirsiniz...

denedim :-\\
sensör devresini ana devreden ayırıp besleme verdim ledler düzenli şekilde yanıyor sensör devresinde sorun yok.
motor sürücü entegresinde de sorun yok !!!
ya sorun pıc\'te yada bir yerde devre kısa devre yapıyor ama çözemedim!!!!!!!

http://www.dosya.tc/server21/wntON5/Bask_.PDF.html

ana devredeki ledler her besleme verişimde değişiyor?????






yazici67

O zaman büyük ihtimalle PIC yanmıştır. PCB de kısadevre yoksa PIC\'i değiştir. Birde mümkün olduğunca PIC\'in açık yerlerine elle veya statik yüklü birşeyle ( ipek kumaş vs. ) dokunma... Statik elektrik zarar verebilir.

yunus1894