220VOLT LAMBA İLE VUMETRE DEVRESİ

Başlatan hmz_06, 15 Temmuz 2012, 01:07:56

hmz_06

ARKADAŞLAR DEVREYİ BEN ÇİZDİM KONU BASİT TRİYAKTAN GEÇEN SİNYALLER LEDLEERE GİDİYOR VE VUMETREYİ TAMAMLYOR ENTEGRENİN 5 BACAĞINDAN SABİT Bİ R FEREKANS GELDİĞİNDE MESELA 100HZ TÜM LEDLER YANIYOR VE BU YANAN LEDLER ARASINDA BİR GERİLİM OLUŞUYOR DC BU GERİLİM İLE TRİYAKIN A1 A2 BACAKLARI İLETİME GEÇİP 220 LAMBANIZI YAKIYOR ÇOK BASİT BİR DEVRE GİBİ GÖRÜNEBİLİR :) AMA SONUÇ OLARAK 220 VOLT YÜKSEK VOLTAJ OLDUĞU İÇİN ÖNCE DENEME YAPMALISISNIZ

mhoca

Devre  prensip olarak doğru ancak triyak sürülmesi sıkıntı yaratır.  Tüm devre çıkışı ile triyak arasına bir optokuplör kullanmanız gerekir. Burada kullanılacak optokuplör MCP 3020 yada benzeri olabilir. İyi çalışmalar.

asma

#2
Bu iş şakaya gelmez.

Şema net değil ve eksik ama yinede şebekeden entegre besleniyor gibi bir görüntü var.
Eksikler tamamlanıp çalıştırılırsa bu devreye ses sinyalini nereden ve nasıl uygulamamız gerekiyor? Hangi cihazın line veya kulaklık çıkışına faz verip bak çalıştı diyebilirmiyiz?
Göze çok basit, çok ucuz ve çok masum gelebilir ama masum değil. Tehlikeli bir devre.

Ayrı beslemeyle entegreyi çalıştırıp, optik izolasyonla triakları sürebilirsiniz.
Veya ses girişini izole etmek için trafo ile ses sinyali uygulayabilirsiniz.
Olduğu gibi kullanırsanız cihazı fişe takarken iki farklı şekilde takabilirsiniz. Bu da %50 gibi bir oranda çarpılma ve ölüm tehlikesi demektir.

hmz_06

bu devrede ölüm tehlikesi gibi bir durum yok hata yapılmadıysa triyakın a1 ve gate ucundan gelen voltaj a1 ve a2 iletim moduna geçiriyor bu durumda lamba yanmış oluyor triyakın burda görevi  a1 ucuna gelen nötr hatttı ile a2 ucuna bağlı olan lamba ile 220 faz hattı  kısa devre etmek bu durmdada lambayı yakmak dc voltajda triyak  gate ve a1 ucuna gelen  voltaj diyelim 12 volt a1 a2 iletim moduna geçiriz bu devrede triyakın a1 ucuna bağlı nötr hattı ve +5volt bir terslik çıkarmaz gate ucuna bağlı lm3915 ten gelen 1,5 volt ile iletim moduna geçiriyor gateden a1 ve a2 ye voltaj geçişi olmuyor çünkü arasında bir yük var voltaj bu yükten ilerliyor voltaj ilerlerken a2 ye bağlı olna faz hattı ile hiçbir ilişkide deil  bu durumdada devre korumalı oluyor herşey tiriyakla bitiyor  şimdi bu linkteki devrede bir sorun varmı mı yokmu arkadaş triyakı araştır öle gel :) saygılar 4amper 400volt triyak yeter :) https://320volt.com/lm3914-230-volt-vu-metre/ bu linktede aynı durum ve ekteki ısıs programındaki devreye tekrar bakarsan menun olruum :)

asma

Alıntı yapılan: hmz_06 - 15 Temmuz 2012, 20:55:25şimdi bu linkteki devrede bir sorun varmı mı yokmu arkadaş triyakı araştır öle gel :) saygılar 4amper 400volt triyak yeter :) https://320volt.com/lm3914-230-volt-vu-metre/ bu linktede aynı durum ve ekteki ısıs programındaki devreye tekrar bakarsan menun olruum :)

Arkadaş ekteki devrede benim gördüğüm giriş sinyalinin trafo kullanılarak uyguladığıdır. Ben de bu durumu açıklamıştım.
Sizde tekrar bakınca 5:1 oranında sesfrekans trafosunun jp1 ve jp2 arasında olduğunu göreceksiniz.

Faz ve nötr yer değiştiğinde sizin gnd bağlantınıza faz gelir. Siz dikkat etseniz bile bunu yapan birini uyarmadıktan sonra kimsenin hayatı için yazı tura atamazsınız.

Ben ölüm tehlikesi var diyorum, siz öğrende gel diyorsunuz. Yazık.
Halbuki ben veya bir başkası bu gün bilmediğimizi yarın öğrenebiliriz, ama yarına çıkacağımızın garantisi yok değil mi?

Not: ısıs dosyasına bakamadım, yüklediğiniz resme göre ve örnek aldığınız şemaya göre yorumladım.

yazici67

@hmz_06 arkadaşım peki triyakın bozuk olma olasılığını düşündün mü? Peki triyakların soğutmasını? Ya da otaya çıkacak ısıyı? Devrenin çekeceği akımı ? Triyakların izolasyonunu ? Baskı devrede yolların birbirlerine uzaklığını? Yolların kalınlığını ? ...
Bu liste uzaar gider.Biraz hesap yapmanı öneririm  ;)

Yusuf usta

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

asma

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 16 Temmuz 2012, 21:50:32bırakın adam bir çarpılsın yahu, size ne oluyor ki? tecrübe tecrübedir...
bir kere titresin bak daha izolesiz iş yapıyor mu heh he...
Sorun kişinin riski bilerek yaşaması değil. Elbette tecrübe, yazılan okunandan daha değerlidir.
Bizim görevimiz paylaşılan devrede risk varsa belirtmek ve çözüm yollarını bildirmektir.

Yoksa burada paylaşılan bir projeden dalayı zarar görebilecek kimsenin maddi manevi bir tazminat talebi olamaz. Diyerek susamayız.

yazici67

@asma hocam haklısın ama Yusuf ustanın ki de işin esprisi işte :)
Bu arada umarım hmz_06 arkadaşımız darılmamıştır.Öyle bir iki satır şaka...

Yusuf usta

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın