Filtre Tasarım

Başlatan akur, 14 Haziran 2012, 02:44:32

akur

Arkadaşlar araştırıp aktif filtre yapmaya çalıştım ama acemiliğin verdiği bir tedirginliğim var. Filtreyi çalıştırmadan önce sizede danışmak istedim.
Yaraladığım devre şematik olarak veriyorum ve Linkwitz-Riley Crossover Calculetor programından yararlandım.
Sizce bu tasarım (low pass filter) çalışırmı ve ne oranda verimli olur?

akur

Kimse cevaplayamadımı....

yazici67

Kendin tasarladıysan en mantıklı çözüm denemektir.Tabii ki direkt STK girişine bağlama.Önce bir ölçersin.Bir hoparlör bağlayıp düşük sesle de olsa çalışıp çalışmadığını anlarsın.Ses elektroniği ile pek ilgilenmediğim için
daha fazla yardımcı olamıyorum.Kolay gelsin...

akur

Daha önce yapan varsa doğruluğunu vaya yanlışlığını söylese güzel olur. Devreyi çakardıktan sonra hata düzeltmesi zor olabilir

Adnancoskun

Daha önce yapılmış çok sayıda aktif filtre uygulamaları var, onlardan birinden faydalanmanı öneririm. Filtrede önemli olan en önemli konu kapasite değerleridir, yüksek kapasiteler düşük frekans geçirir. düşük kapasiteler de yüksek frekans geçirir, yani istedfiğniz frekans aralığını yakalamak için kapasite değerleri ile oynamak yeterlidir. bu işin bir formülü varmıdır, doğrudan tek değerle istediğimi elde edebilirmiyim diye sorarsan evet var, ama işin içerisine hem opamp , hem direnç değerleri girer bence deneme yöntemi daha basit olur.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

yazici67

Ayrıca breadboard da da uygulayabilirsin...

akur

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 26 Haziran 2012, 12:55:44Daha önce yapılmış çok sayıda aktif filtre uygulamaları var, onlardan birinden faydalanmanı öneririm. Filtrede önemli olan en önemli konu kapasite değerleridir, yüksek kapasiteler düşük frekans geçirir. düşük kapasiteler de yüksek frekans geçirir, yani istedfiğniz frekans aralığını yakalamak için kapasite değerleri ile oynamak yeterlidir. bu işin bir formülü varmıdır, doğrudan tek değerle istediğimi elde edebilirmiyim diye sorarsan evet var, ama işin içerisine hem opamp , hem direnç değerleri girer bence deneme yöntemi daha basit olur.

Daha öce denenmiş ve çalışıyor denen yaklaşık 20 filtre yaptım ama hepside tabiri caizse fos çıktı (biri hariç), Hatada yoktu devrelerde ama düzgün çalışmadılar.
Bende çalışan bir filtre üzerinden bunu çıkarmayı daha mantıklı gördüm

akur

Alıntı yapılan: yazici67 - 26 Haziran 2012, 15:37:42Ayrıca breadboard da da uygulayabilirsin...
İşte bunu düşünemedim, en kısa zamanda uygulayayım

yazici67

Hatta çoğu projeniz için PCB basıp yapmak yerine breadboard kullanın.Hem lehim ziyan etmezsiniz hem pcb çizme sıkıntısı olmaz.Beslemesi kolay.Değiştirmesi kolay...Bir sürü avantajı var.